Файл қосу
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ. Оқытушыға арналған пән
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты|ПОӘК | |
| | |ПОӘК 042–18-9.1.67/01 -2014 |
|ПОӘК |11.09.2014ж. | |
|Оқытушыға арналған пән |№ 2 басылым | |
|«Ақуыз өнімдерінің |18.09.2013 ж. | |
|биотехнологиясы» |№ 1 басылымның | |
|бойынша бағдарламасы |орнына | |
ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
«Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы»
мамандық үшін 5В070100- «Биотехнология»
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН
БАҒДАРЛАМАСЫ
Семей
2014
Алғы сөз
1 ҚҰРАСТЫРЫЛҒАН
Құрастырушы ________ Мирашева Г.О. 29.08. 2014 г., т.ғ.к. доцент
м.а. кафедра «Стандарттау және биотехнология»
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Кафедра мәжілісінде «Стандарттау және биотехнология»
Хаттама № 1 «__29__» ____08___ 2014 ж.
Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова
2.2 Факультеттің Инженерлі-технологиялық оқу-әдістемелік бюросынын
отырысында қарастырылды
Хаттама № _1_ «_5_» ___09__ 2014 ж.,
Төрайымы_____________С.С. Толеубекова
3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралып, баспаға
ұсынылды
Хаттама № _1_ «___11_» ___09____2014 ж.,
Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
бірінші проректор ___________
Г.К. Искакова
4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА
Мазмұны
|1 |Қолдану саласы |4 |
|2 |Нормативтік сілтемелер |4 |
|3 |Жалпы ережелер |4 |
|4 |Оқу пәнінің мазмұны |6 |
|5 |Білім алушылардың өздік жұмысы тақырыптарының тізімі |6 |
|6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы | |
|7 |Әдебиеттер |7 |
1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
Пәннің оқу-әдістемелік кешеннің құрамындағы оқытушыға арналған пән
бойынша «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» бағдарламасы 5В070100
«Биотехнология» мамандығы бойынша білім алушыларға арналған.
2 НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР
Аталған оқытушыға арналған бағдарлама «Ақуыз өнімдерінің
биотехнологиясы» пән бойынша оқу үдерісін ұйымдастыру тәртібін келесі
құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сай бекітеді:
- Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім
стандартына сай;
- 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспары;
- УСТ 042 - МУ-4-2014 Университет стандарты «Пәндердің оқу-әдістемелік
кешендерін әзірлеу және ресімдеу жалпы талаптары»;
- ҚП 042-1.01.-2014 Құжатталған рәсімдеме «Пәндердің оқу-әдістемелік
кешендерінің құрылымы және мазмұны».
3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік бағыттағы ақуызды-
көмірсулы шикізаттар, өндірістегі әр түрлі өнімдердің микробты синтезі,
сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану.
3.2 Пәнді оқыту мақсаты – ақуыз өнімдерінің биотехнологиясының теориялық
негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады.
3.3 Пәнді оқудың негізгі міндеттері - оқылатын пәнді мамандық бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
3.4 Білім алу нәтижесі:
Пәнді оқу нәтижесінде білімалушы білу керек:
• өндірісте өнімдердің микробты синтезін, амин қышқылдарды алу,
органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және
мелассаны дайындау технологиясын меңгеру;
• лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; стерильдеуді,
биомасса мен метаболиттерді алуды және де өндірістік биотехнологияда
білімін жетілдіру керек;
• ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және
техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың
шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды,
машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу.
• ақуыз өнімдері биоотехнологиясы пәнінде алған базалық білімін
ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру;
• Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін
өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды
қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу
дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу
керек;
3.5. Пән пререквизиттері: «Химия», «Биохимия», «Микроағзалар
биотехнологиясы», «Өсімдіктер биотехнологиясы», «Ашыту өндірісінің
биотехнологиясы», «Биотехнология өндірісінің негізі», «Тағамдық
биотехнология».
3.6. Пән постреквизиттері: «Өндірістегі биотехнологиялық кәсіпорындардың
сызбасы», «Ғылыми-зкрттеу негіздері», «Тағам өнеркәсібінде ферменттерді
қолдану».
3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді: 1 Кесте
|Курс |Семестр |
|1 |2 |
|МОДУЛЬ 1 БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕРДІҢ ӨНДІРІСТЕГІ ДАМЫТУ ПРИНЦИПТЕРІ |
|Дәріс сабақтары |
|Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың |1 |
|негізгі принциптері | |
|Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы. Таза культураны |1 |
|қолдау. | |
|Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы|1 |
|формасын алу. | |
|Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік |1 |
|биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу. | |
|Зертханалық сабақтары |
| Көмірсулы шикізаттардың құрамы мен қасиетін зерттеу. |2 |
|Сүт қышқылының микробты синтезі. |3 |
|Практикалық сабақтары |
|Биотехнологиялық процесстерді өндірістік жүзеге асырудың |2 |
|негізгі принциптері | |
|Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. |2 |
|МОДУЛЬ 2 АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕРДІ АЛУ |
|Дәрістік сабақтары |
|Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар |1 |
|Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын |1 |
|алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану. | |
| Азықтық биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы. |1 |
|Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық |1 |
|ерекшеліктері. | |
|Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы. |1 |
|Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. |1 |
|Микробты май алу технологиясы. |1 |
|Зертханалық сабақтары | |
|Микроағзалармен сүт қышқылынің бағытталған синтезінің |3 |
|заңдылықтарын зерттеу | |
|Сірке қышқылын алу |2 |
|Практикалық сабақтары |
|Жем биомассасын алудың технологиялық схемасы. |2 |
|Көмірсутегі шикізатында жем биомассасын өндірудің технологиялық|2 |
|ерекшеліктері. | |
|Төменгі спирттерден микробты ақуыз алу. |2 |
|Көмірсу шикізатында ақуызды заттарды алу. |2 |
|МОДУЛЬ 3 ФЕРМЕНТ ПРЕПАРАТТАРЫН, АҚУЫЗ ИЗОЛЯТЫН ЖӘНЕ КОНЦЕНТРАТЫН АЛУ |
|Дәрістік сабақтары |
|Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент |1 |
|препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар. | |
|Фермент продуцентін культивирлеудің беттік әдісі. Фермент |1 |
|продуцентін культивирлеудің терендік әдісі. | |
|Фермент препаратының тауарлық формасын алу. |1 |
|Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы. |1 |
|Зертханалық сабақтары |
|Шай саңырауқұлағының микроағзалар кешенін өсіру арқылы |2 |
|алкогольсіз сусындарды алу | |
|Ақуыздың микробты синтезі |3 |
|Практикалық сабақтары |
|Фермент продуценттерін культивирлеудің тереңдік әдісі. |2 |
|Фермент продуценттерін культивирлеудің беттік әдісі. |1 |
| | |
5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАР ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
5.1 Этиленнің эталонға тура (прямая)гидратациясы
5.2 Газ синтезінен метанолды алу
5.3 Карбонилирленген метанолдан сірке қышқылын алу.
5.4 Микроағзаны культивирлеу үшін целлюлозды-қағазды өндіргенде
қалдықтарды дайындау.
5.5 Табиғи газда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері.
5.6 Этанолда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері.
5.7. Өсімдік шикізатының гидролизатында микроағзаны культивирлеу
ерекшеліктері.
6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ
3Кесте
|Әдебиеттер және оқу |Экземплярлар |Білім |Қамтамасыз ету |
|методикалық құжаттар |саны |алушылардын |пайызы |
| | |саны | |
|Биотехнология: оқулық |25 |14 |100 |
|/Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология| | | |
|- 2011 | | | |
|Микроағзалық биотехнология: |15 |14 |100 |
|қолданбалы микробиологияның | | | |
|негізгі қағидалары /Глейзер, | | | |
|А.Н. - 2012 | | | |
|Биотехнология /Жатқанбаев, |24 |14 |100 |
|Ж.Ж. - 2011 | | | |
|Белковая инженерия /Карпенюк, |5 |14 |35 |
|Т.А. - 2010 | | | |
7 ӘДЕБИЕТ
7.1 Негізгі әдебиет:
1. Биотехнология: оқулық /Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология – 2011 г.
7.1.2 Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі
қағидалары /Глейзер, А.Н. – 2012 г.
3. Биотехнология /Жатқанбаев, Ж.Ж. – 2011 г.
7.1.4 Белковая инженерия /Карпенюк, Т.А. – 2010 г.
7.2 Қосымша әдебиет:
7.2.1 Основы биотехнологии: учеб. пособие / Т.А. Егорова, С.М. Клунова,
Е.А. Живухина / - 2008 г.
7.2.2 Биотехнология изготовления биологически активных веществ
(пробиотиков) / - 2010 г.
7.2.3 Биотехнология: теория и практика/ Н. Загоскиной / - 2009 г.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz