Файл қосу
ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ. Оқытушыға арналған пән
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты|ПОӘК | | | | |ПОӘК 042–18-9.1.67/01 -2014 | |ПОӘК |11.09.2014ж. | | |Оқытушыға арналған пән |№ 2 басылым | | |«Ақуыз өнімдерінің |18.09.2013 ж. | | |биотехнологиясы» |№ 1 басылымның | | |бойынша бағдарламасы |орнына | | ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» мамандық үшін 5В070100- «Биотехнология» ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ҚҰРАСТЫРЫЛҒАН Құрастырушы ________ Мирашева Г.О. 29.08. 2014 г., т.ғ.к. доцент м.а. кафедра «Стандарттау және биотехнология» 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Кафедра мәжілісінде «Стандарттау және биотехнология» Хаттама № 1 «__29__» ____08___ 2014 ж. Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Факультеттің Инженерлі-технологиялық оқу-әдістемелік бюросынын отырысында қарастырылды Хаттама № _1_ «_5_» ___09__ 2014 ж., Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралып, баспаға ұсынылды Хаттама № _1_ «___11_» ___09____2014 ж., Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА Мазмұны |1 |Қолдану саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің мазмұны |6 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмысы тақырыптарының тізімі |6 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы | | |7 |Әдебиеттер |7 | 1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ Пәннің оқу-әдістемелік кешеннің құрамындағы оқытушыға арналған пән бойынша «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» бағдарламасы 5В070100 «Биотехнология» мамандығы бойынша білім алушыларға арналған. 2 НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР Аталған оқытушыға арналған бағдарлама «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пән бойынша оқу үдерісін ұйымдастыру тәртібін келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сай бекітеді: - Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспары; - УСТ 042 - МУ-4-2014 Университет стандарты «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерін әзірлеу және ресімдеу жалпы талаптары»; - ҚП 042-1.01.-2014 Құжатталған рәсімдеме «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы және мазмұны». 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы» пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік бағыттағы ақуызды- көмірсулы шикізаттар, өндірістегі әр түрлі өнімдердің микробты синтезі, сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты – ақуыз өнімдерінің биотехнологиясының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады. 3.3 Пәнді оқудың негізгі міндеттері - оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 3.4 Білім алу нәтижесі: Пәнді оқу нәтижесінде білімалушы білу керек: • өндірісте өнімдердің микробты синтезін, амин қышқылдарды алу, органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және мелассаны дайындау технологиясын меңгеру; • лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; стерильдеуді, биомасса мен метаболиттерді алуды және де өндірістік биотехнологияда білімін жетілдіру керек; • ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды, машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу. • ақуыз өнімдері биоотехнологиясы пәнінде алған базалық білімін ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру; • Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; 3.5. Пән пререквизиттері: «Химия», «Биохимия», «Микроағзалар биотехнологиясы», «Өсімдіктер биотехнологиясы», «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы», «Биотехнология өндірісінің негізі», «Тағамдық биотехнология». 3.6. Пән постреквизиттері: «Өндірістегі биотехнологиялық кәсіпорындардың сызбасы», «Ғылыми-зкрттеу негіздері», «Тағам өнеркәсібінде ферменттерді қолдану». 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді: 1 Кесте |Курс |Семестр | |1 |2 | |МОДУЛЬ 1 БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕРДІҢ ӨНДІРІСТЕГІ ДАМЫТУ ПРИНЦИПТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың |1 | |негізгі принциптері | | |Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы. Таза культураны |1 | |қолдау. | | |Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы|1 | |формасын алу. | | |Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік |1 | |биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу. | | |Зертханалық сабақтары | | Көмірсулы шикізаттардың құрамы мен қасиетін зерттеу. |2 | |Сүт қышқылының микробты синтезі. |3 | |Практикалық сабақтары | |Биотехнологиялық процесстерді өндірістік жүзеге асырудың |2 | |негізгі принциптері | | |Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. |2 | |МОДУЛЬ 2 АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕРДІ АЛУ | |Дәрістік сабақтары | |Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар |1 | |Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын |1 | |алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану. | | | Азықтық биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы. |1 | |Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық |1 | |ерекшеліктері. | | |Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы. |1 | |Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. |1 | |Микробты май алу технологиясы. |1 | |Зертханалық сабақтары | | |Микроағзалармен сүт қышқылынің бағытталған синтезінің |3 | |заңдылықтарын зерттеу | | |Сірке қышқылын алу |2 | |Практикалық сабақтары | |Жем биомассасын алудың технологиялық схемасы. |2 | |Көмірсутегі шикізатында жем биомассасын өндірудің технологиялық|2 | |ерекшеліктері. | | |Төменгі спирттерден микробты ақуыз алу. |2 | |Көмірсу шикізатында ақуызды заттарды алу. |2 | |МОДУЛЬ 3 ФЕРМЕНТ ПРЕПАРАТТАРЫН, АҚУЫЗ ИЗОЛЯТЫН ЖӘНЕ КОНЦЕНТРАТЫН АЛУ | |Дәрістік сабақтары | |Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент |1 | |препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар. | | |Фермент продуцентін культивирлеудің беттік әдісі. Фермент |1 | |продуцентін культивирлеудің терендік әдісі. | | |Фермент препаратының тауарлық формасын алу. |1 | |Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы. |1 | |Зертханалық сабақтары | |Шай саңырауқұлағының микроағзалар кешенін өсіру арқылы |2 | |алкогольсіз сусындарды алу | | |Ақуыздың микробты синтезі |3 | |Практикалық сабақтары | |Фермент продуценттерін культивирлеудің тереңдік әдісі. |2 | |Фермент продуценттерін культивирлеудің беттік әдісі. |1 | | | | 5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАР ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ 5.1 Этиленнің эталонға тура (прямая)гидратациясы 5.2 Газ синтезінен метанолды алу 5.3 Карбонилирленген метанолдан сірке қышқылын алу. 5.4 Микроағзаны культивирлеу үшін целлюлозды-қағазды өндіргенде қалдықтарды дайындау. 5.5 Табиғи газда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері. 5.6 Этанолда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері. 5.7. Өсімдік шикізатының гидролизатында микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері. 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ 3Кесте |Әдебиеттер және оқу |Экземплярлар |Білім |Қамтамасыз ету | |методикалық құжаттар |саны |алушылардын |пайызы | | | |саны | | |Биотехнология: оқулық |25 |14 |100 | |/Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология| | | | |- 2011 | | | | |Микроағзалық биотехнология: |15 |14 |100 | |қолданбалы микробиологияның | | | | |негізгі қағидалары /Глейзер, | | | | |А.Н. - 2012 | | | | |Биотехнология /Жатқанбаев, |24 |14 |100 | |Ж.Ж. - 2011 | | | | |Белковая инженерия /Карпенюк, |5 |14 |35 | |Т.А. - 2010 | | | | 7 ӘДЕБИЕТ 7.1 Негізгі әдебиет: 1. Биотехнология: оқулық /Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология – 2011 г. 7.1.2 Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі қағидалары /Глейзер, А.Н. – 2012 г. 3. Биотехнология /Жатқанбаев, Ж.Ж. – 2011 г. 7.1.4 Белковая инженерия /Карпенюк, Т.А. – 2010 г. 7.2 Қосымша әдебиет: 7.2.1 Основы биотехнологии: учеб. пособие / Т.А. Егорова, С.М. Клунова, Е.А. Живухина / - 2008 г. 7.2.2 Биотехнология изготовления биологически активных веществ (пробиотиков) / - 2010 г. 7.2.3 Биотехнология: теория и практика/ Н. Загоскиной / - 2009 г.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz