Файл қосу

ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ. Оқытушыға арналған пән




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                     |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты|ПОӘК            |                              |
|                       |                |ПОӘК 042–18-9.1.67/01 -2014   |
|ПОӘК                   |11.09.2014ж.    |                              |
|Оқытушыға арналған пән |№ 2 басылым     |                              |
|«Ақуыз өнімдерінің     |18.09.2013 ж.   |                              |
|биотехнологиясы»       |№ 1 басылымның  |                              |
|бойынша бағдарламасы   |орнына          |                              |




















                       ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                     «Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы»


                   мамандық үшін 5В070100- «Биотехнология»


                           ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН
                                БАҒДАРЛАМАСЫ















                                                               Семей
                                                                 2014


           Алғы сөз


    1 ҚҰРАСТЫРЫЛҒАН
    Құрастырушы ________   Мирашева Г.О.  29.08.  2014  г.,  т.ғ.к.  доцент
м.а. кафедра «Стандарттау және биотехнология»


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1 Кафедра мәжілісінде  «Стандарттау және биотехнология»
    Хаттама №  1   «__29__» ____08___ 2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Факультеттің  Инженерлі-технологиялық  оқу-әдістемелік   бюросынын
отырысында қарастырылды
    Хаттама  № _1_  «_5_» ___09__ 2014 ж.,


    Төрайымы_____________С.С. Толеубекова




    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің  Оқу-әдістемелік  кеңес  мәжілісінде  қаралып,   баспаға
ұсынылды
    Хаттама  № _1_ «___11_» ___09____2014 ж.,


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
         бірінші  проректор                                      ___________
Г.К. Искакова






        4   «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА














                                   Мазмұны



    |1   |Қолдану саласы                                                    |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәнінің мазмұны                                               |6   |
|5   |Білім алушылардың  өздік жұмысы тақырыптарының тізімі             |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |    |
|7   |Әдебиеттер                                                        |7   |




































             1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
    Пәннің оқу-әдістемелік  кешеннің  құрамындағы  оқытушыға  арналған  пән
бойынша   «Ақуыз   өнімдерінің   биотехнологиясы»   бағдарламасы    5В070100
«Биотехнология» мамандығы бойынша білім алушыларға арналған.

     2 НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР
    Аталған   оқытушыға     арналған    бағдарлама    «Ақуыз    өнімдерінің
биотехнологиясы»  пән  бойынша  оқу  үдерісін  ұйымдастыру  тәртібін  келесі
құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сай бекітеді:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспары;
- УСТ 042 -  МУ-4-2014  Университет  стандарты  «Пәндердің  оқу-әдістемелік
кешендерін  әзірлеу және ресімдеу  жалпы талаптары»;
-  ҚП  042-1.01.-2014   Құжатталған  рәсімдеме  «Пәндердің  оқу-әдістемелік
кешендерінің құрылымы және  мазмұны».



    3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
3.1 Пәннің қысқаша  мазмұны.  «Ақуыз  өнімдерінің  биотехнологиясы»  пәнінде
мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік  бағыттағы  ақуызды-
көмірсулы шикізаттар, өндірістегі  әр  түрлі  өнімдердің  микробты  синтезі,
сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану.
3.2 Пәнді оқыту мақсаты –  ақуыз  өнімдерінің  биотехнологиясының  теориялық
негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады.
3.3 Пәнді оқудың негізгі  міндеттері  -   оқылатын  пәнді  мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.
3.4  Білім алу  нәтижесі:
         Пәнді оқу нәтижесінде білімалушы білу керек:
    •  өндірісте  өнімдердің  микробты  синтезін,  амин   қышқылдарды   алу,
      органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және
      мелассаны дайындау технологиясын меңгеру;
    •  лабораториялық  зерттеулердің  дағдылары  болу  керек;  стерильдеуді,
      биомасса мен метаболиттерді алуды және де  өндірістік  биотехнологияда
      білімін жетілдіру керек;
    • ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын  бақылау  үшін  стандарттарды  және
      техникалық шарттарды қолдана алу және  шикізаттың,  полуфабрикаттардың
      шығын  нормасын   есептей   алу   керек,   технологиялық   схемеларды,
      машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу.
    •  ақуыз  өнімдері  биоотехнологиясы  пәнінде  алған   базалық   білімін
      ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру;
    • Технологиялық  процестерді  талдау  үшін  өнімдердің  әр  түрлі  түрін
      өндіруде, зерттеу  әдістерін  және  зерттеу  жүргізу  үшін  құралдарды
      қолдануда   экспериментальді   мәліметтердің    статистикалық    өңдеу
      дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің  дағдылары  болу
      керек;

     3.5.   Пән   пререквизиттері:   «Химия»,   «Биохимия»,    «Микроағзалар
биотехнологиясы»,   «Өсімдіктер   биотехнологиясы»,    «Ашыту    өндірісінің
биотехнологиясы»,    «Биотехнология    өндірісінің    негізі»,     «Тағамдық
биотехнология».

  3.6. Пән постреквизиттері: «Өндірістегі  биотехнологиялық  кәсіпорындардың
сызбасы»,  «Ғылыми-зкрттеу  негіздері»,  «Тағам  өнеркәсібінде  ферменттерді
қолдану».


  3.7  Жұмыс оқу жоспарынан үзінді:                          1 Кесте
|Курс                                                           |Семестр     |
|1                                                              |2           |
|МОДУЛЬ 1  БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕРДІҢ ӨНДІРІСТЕГІ ДАМЫТУ ПРИНЦИПТЕРІ     |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың  |1           |
|негізгі принциптері                                            |            |
|Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы. Таза культураны  |1           |
|қолдау.                                                        |            |
|Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы|1           |
|формасын алу.                                                  |            |
|Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік      |1           |
|биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу.                    |            |
|Зертханалық сабақтары                                                       |
| Көмірсулы шикізаттардың құрамы мен қасиетін зерттеу.          |2           |
|Сүт қышқылының микробты синтезі.                               |3           |
|Практикалық сабақтары                                                       |
|Биотехнологиялық процесстерді өндірістік жүзеге асырудың       |2           |
|негізгі принциптері                                            |            |
|Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы.                 |2           |
|МОДУЛЬ 2  АҚУЫЗДЫ ӨНІМДЕРДІ АЛУ                                             |
|Дәрістік сабақтары                                                          |
|Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар |1           |
|Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын    |1           |
|алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану.       |            |
| Азықтық  биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы.   |1           |
|Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық          |1           |
|ерекшеліктері.                                                 |            |
|Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы.       |1           |
|Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы.           |1           |
|Микробты май алу технологиясы.                                 |1           |
|Зертханалық сабақтары                                          |            |
|Микроағзалармен сүт қышқылынің бағытталған синтезінің          |3           |
|заңдылықтарын зерттеу                                          |            |
|Сірке қышқылын алу                                             |2           |
|Практикалық сабақтары                                                       |
|Жем  биомассасын алудың  технологиялық схемасы.                |2           |
|Көмірсутегі шикізатында жем биомассасын өндірудің технологиялық|2           |
|ерекшеліктері.                                                 |            |
|Төменгі спирттерден микробты ақуыз алу.                        |2           |
|Көмірсу шикізатында ақуызды заттарды алу.                      |2           |
|МОДУЛЬ 3  ФЕРМЕНТ ПРЕПАРАТТАРЫН, АҚУЫЗ ИЗОЛЯТЫН ЖӘНЕ КОНЦЕНТРАТЫН АЛУ       |
|Дәрістік сабақтары                                                          |
|Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент        |1           |
|препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар.      |            |
|Фермент продуцентін культивирлеудің беттік әдісі. Фермент      |1           |
|продуцентін культивирлеудің терендік әдісі.                    |            |
|Фермент препаратының тауарлық формасын алу.                    |1           |
|Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы.       |1           |
|Зертханалық сабақтары                                                       |
|Шай саңырауқұлағының микроағзалар кешенін өсіру арқылы         |2           |
|алкогольсіз сусындарды алу                                     |            |
|Ақуыздың микробты синтезі                                      |3           |
|Практикалық сабақтары                                                       |
|Фермент продуценттерін культивирлеудің тереңдік әдісі.         |2           |
|Фермент продуценттерін культивирлеудің беттік әдісі.           |1           |
|                                                               |            |

5   БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАР ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ

   5.1 Этиленнің эталонға тура (прямая)гидратациясы
   5.2 Газ синтезінен метанолды алу
   5.3 Карбонилирленген метанолдан сірке қышқылын алу.
   5.4 Микроағзаны культивирлеу үшін целлюлозды-қағазды өндіргенде
   қалдықтарды дайындау.
   5.5 Табиғи газда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері.
   5.6 Этанолда микроағзаны культивирлеу ерекшеліктері.
   5.7. Өсімдік шикізатының гидролизатында микроағзаны культивирлеу
   ерекшеліктері.


6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ
                                                                      3Кесте
|Әдебиеттер және оқу           |Экземплярлар  |Білім         |Қамтамасыз ету |
|методикалық құжаттар          |саны          |алушылардын   |пайызы         |
|                              |              |саны          |               |
|Биотехнология: оқулық         |25            |14            |100            |
|/Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология|              |              |               |
|- 2011                        |              |              |               |
|Микроағзалық биотехнология:   |15            |14            |100            |
|қолданбалы микробиологияның   |              |              |               |
|негізгі қағидалары /Глейзер,  |              |              |               |
|А.Н. - 2012                   |              |              |               |
|Биотехнология /Жатқанбаев,    |24            |14            |100            |
|Ж.Ж. - 2011                   |              |              |               |
|Белковая инженерия /Карпенюк, |5             |14            |35             |
|Т.А. - 2010                   |              |              |               |


7 ӘДЕБИЕТ
   7.1 Негізгі әдебиет:
   1. Биотехнология: оқулық /Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология – 2011 г.
7.1.2 Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі
қағидалары /Глейзер, А.Н. – 2012 г.
   3. Биотехнология /Жатқанбаев, Ж.Ж. – 2011 г.
7.1.4  Белковая инженерия /Карпенюк, Т.А. – 2010 г.


7.2    Қосымша әдебиет:
7.2.1  Основы биотехнологии: учеб. пособие / Т.А. Егорова, С.М. Клунова,
Е.А. Живухина / - 2008 г.
7.2.2 Биотехнология изготовления биологически активных веществ
(пробиотиков) / - 2010 г.
7.2.3 Биотехнология: теория и практика/ Н. Загоскиной / - 2009 г.

Пәндер