Файл қосу
Рефрактометриялық талдау әдістері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | |ПОӘК 042-18-9.1.78/02 -2014| |ПОӘК |11.09.2014 | | |«Сала бойынша технологиялық |ж. | | |процестерді бақылау және талдау |№ 2 басылым | | |әдістері» пәнінің магистрантқа | | | |арналған | | | |бағдарламасы | | | «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М073200 – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)» мамандығы үшін МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., А.К.Какимов, «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының профессоры, т.ғ.д. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.К.Искакова 4 11.09.2014 ж. № 2 басылым Мазмұны |1 |Жалпы ережелер …………………………………………………………. |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды | | | |үлестірілуі ………………………………………………………………… |5 | |3 |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар……………………... |6 | |4 |Курстың форматы ……………………..………………………………… |7 | |5 |Курстың саясаты ……………………..………………….......................... |8 | |6 |Бағаларды қою саясаты ………………………..………………………. |8 | |7 |Әдебиеттер ………………………………………………………………. |9 | 1. Жалпы ережелер 1.1 Оқытушы және пән бойынша жалпы мәліметтер Оқытушы – Какимов Айтбек Калиевич, т.ғ.д., профессор; Кафедра – Стандарттау және биотехнология; Байланысу ақпараты – тел: 35-05-90, оқу ғимараты № 9, кабинет № 304; Сабақ жүргізу орны – аудитория № 302; Кредиттер саны – 3. 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» пәні өнімнің бақылауын тексереді. Өнімнің химиялық құрамын идентификаттау және қолданылуын зерттейді. Өнімнің химиялық және физикалық негіздері, химиялық құрамымен байланысты. Әр түрлі ғылыми зерттеулерді қолдану 1.3 Пәннің мақсаттары болып білім алушыларды жаңа өндірістік өнімдерді жобалау үшін ғылыми және ғылыми-практикалық әректтердің негізгі бағыттары мен біліммен дағдыландыру. 1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттер – білім алушыларға технологиялық процестердің бақылауы және талдау әдістері жатады. 1.5 Пәнді оқу нәтижесінде: Білуі керек: тәжірибенің негізін білу, тағам технологиясының кәсіпорындық және зерттеулік шешімін, тағам өнімдерінің техникасын және технологиясын, шикізатқа техникалық сұранысын, дайын өнімді және материалдарды; Игеру керек: өнімнің өнеркәсіпте әр түрлі технологиялық және экспериментальді белгілерін білу, зерттеу жұмыстарында зерттеулер мен зерттеу құрылғыларын қолдану, сонымен қатар зертханалық зерттеулерді; Меңгеру керек: пәннің дәрістік материалдарын; Істей алу керек: мемлекеттік стандарттың мамандыққа байланысты ережелерін меңгеру, мамандыққа байланысты бағдарламаның мазмұны, негізгі талдау тексеру әдістері, кәсіпорындардың сапасын қамтамасыз ету көрсеткіштерін; Ойлау керек: тағам өнімдерінің техникалық және технологиялық аймақтарындағы білімін бірегейлендіру, биотехнологиялық өнімдердің технологиялық процесс кезінде бұзылуы; Болу керек: тағам өнімдері туралы заманауи әдістерді білу, нормативті құжаттар туралы, әр түрлі өнімді өндірудегі технологиялық процестерге әдістерін жүргізу, зерттеу әдістерін және құралдарын зерттеу; Алу керек: тәжірибелік білімін жоғарлату, нормативті құжаттамаларын, шикізатты физико-химиялық әдіспен және өлшеп бақылау кезінде стандарттау және сертификаттау талаптарын. 1.6 Курстың пререквизиттері: 1.6.1 Ғылым және ғылыми зерттеулердің әдістемелері 2. Стандарттау, метрология және сертификаттау жүйесі 1.7 Курстың постреквизиттері: 1.7.1 Технологиялық процестердің стандарттары 1.7.2 Халықаралық стандарттар және сертификаттар 2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша үлестіру Кесте 1 |Тақырыптардың аталуы және мазмұны |Сағаттар саны |Әдебиеттер | | |ДС |ТС |БАОӨЖ |БАӨЖ | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |МОДУЛЬ 1 ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІ КӘСІПОРНЫНДА САПАНЫ БАҚЫЛАУДЫ ҰЙЫМДАСТЫРУ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 1 Кіріспе. Тамақ өнеркәсібі |2 | | |2 |7.1.1 | |кәсіпорнында сапаны бақылауды | | | | |7.1.2 | |ұйымдастыру. Сынама алу тәртібі. | | | | | | |Дәріс № 2 Талдау әдістері. Өлшемдік, |2 | |1 |3 |7.1.1 | |тіркеулік, есептік, әлеуметтік, | | | | |7.1.2 | |сараптамалық және органолептикалық. | | | | | | |Дәріс № 3 Өлешдік әдістің |2 | |1 |3 |7.1.1 | |классификациясы. Химиялық, физикалық, | | | | |7.1.2 | |физико-химиялық, оптикалық, | | | | | | |хроматографиялық, реологиялық және т.б.| | | | | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 1 Бөліну және концентрлеу | |2 |1 |3 |7.1.1 | |әдістерін оқып уйрену | | | | |7.1.2 | |Сабақ № 2 Азықтық өнімдердің | |2 |1 |3 |7.1.1 | |фотоколориметриялық талдау әдістерін | | | | |7.1.2 | |уйрену, құрылымы және принциптері. | | | | | | |МОДУЛЬ 2 ФИЗИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ХИМИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 4 Химиялық талдау әдістері. |2 | |1 |3 |7.1.1 | |Сапалық талдау. Сандық талдау. | | | | |7.1.2 | |Дәріс № 5 Физикалық талдау әдістері. |2 | |1 |3 |7.1.1 | |Гравиметриялық талдау әдістері. | | | | |7.1.2 | |Потенциометриялық талдау әдістері. | | | | | | |Дәріс № 6 Физикалық талдау әдістері. |2 | |1 |3 |7.1.1 | |Кондуктометриялық талдау әдістері. | | | | |7.1.2 | |Рефрактометриялық талдау әдістері. | | | | | | |Дәріс № 7 Физико-химиялық талдау |2 | |1 |3 |7.1.1 | |әдістері. Физико-химиялық талдау | | | | |7.1.2 | |әдістерінің классификациясы. | | | | | | |Физико-химиялық талдау әдістерінде | | | | | | |қолданылатын негізгі тәсілдер. | | | | | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 3 Азықтық өнімдердің | |2 |1 |3 |7.1.1 | |поляриметриялық талдау әдістерін | | | | |7.1.2 | |оқып-уйрену, құрылымы және принциптері.| | | | | | |МОДУЛЬ 3 СПЕКТРЛІК ЖӘНЕ ЭЛЕКТРОХИМИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 8 Спектрлік талдау әдістері |2 | |1 |3 |7.1.1 | |және классификациясы. | | | | |7.1.2 | |Дәріс № 9 Спектрлік талдау әдістері. |2 | |1 |3 |7.1.1 | |Спектрлік әдіске қысқаша сипаттама. | | | | |7.1.2 | |Дәріс № 10 Электрохимиялық талдау |2 | |1 |3 |7.1.1 | |әдістері. Поляриметриялық әдіс. | | | | |7.1.2 | |Полярографиялық әдіс. | | | | | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 4 Электронды микроскопияны | |2 |1 |3 |7.1.1 | |оқып-уйрену, құрылымы және принциптері.| | | | |7.1.2 | |МОДУЛЬ 4 УЛЬТРА ДЫБЫС ЖӘНЕ РАДИОМЕТРИКАЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 11 Ультра дыбыс. Талдау |2 | |1 |3 |7.1.1 | |сипаттамасы. Ультрадыбысты қолдану. | | | | |7.1.2 | |Дәріс № 12 Радиометриялық талдау |2 | |1 |3 |7.1.1 | |әдістері. Радиоактивтілік және заттың | | | | |7.1.2 | |белсенділігі. | | | | | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 5 Азықтық өнімдердің | |2 |1 |3 |7.1.1 | |потенциометриялық талдау әдістері. | | | | |7.1.2 | |Құрылымы және принциптері. | | | | | | |МОДУЛЬ 5 ХРОМОТОГРАФИЯЛЫҚ ЖӘНЕ РЕОЛОГИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 13 Хромотографиялық талдау |2 | |1 |3 |7.1.1 | |әдістері және классификациясы. Газдық, | | | | |7.1.2 | |газ-сұйықтық, сұйықтық, ионалмасулық | | | | | | |және жұқа қабатты хромотография. | | | | | | |Дәріс № 14 Хромотографиялық талдау |2 | |1 |3 |7.1.1 | |әдістері. Азықтық өнім мен шикізаттың | | | | |7.1.2 | |сапасын бағалау және бақылауда | | | | | | |хромотографиялық әдісті қолдану. | | | | | | |Дәріс № 15 Реологиялық талдау әдістері.|2 | |1 |3 |7.1.1 | |Азықтық өнімдердің | | | | |7.1.2 | |құрылымды-механикалық қасиеттері. | | | | | | |Азықтық өнімдердің сапасын бақылауда | | | | | | |реологиялық талдауды қолдану. | | | | | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 6 Бөлінуде хромотографиялық | |2 |1 |3 |7.1.1 | |әдісті оқып-уйрену, құрылымы және | | | | |7.1.2 | |принциптері. | | | | | | |Сабақ № 7 Азықтық өнімдерде реологиялық| |2 |1 |3 |7.1.1 | |талдау әдісін оқып-уйрену. | | | | |7.1.2 | |Сабақ № 8 Берілгендерді математикалық | |1 |2 |2 |7.1.1 | |өңдеу. | | | | |7.1.2 | |Барлығы: |30 |15 |23 |67 | | 3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар Пәнді жақсы менгеру үшін білім алушы алдымен 7-бапта берілген әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек. Ары қарай берілген тақырыптар бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал іздеп, оны өз бетімен оқуы керек. Сонымен, сабаққа келген білім алушы, онда қай тақырып талданылатыны туралы хабарлы болуы керек және тақырыптың негізгі жағдайларын алдын ала оқып алуы керек. Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың өзіндік жұмыстарына келеді. Өздік жұмыс «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» пәнінде маңызды бөлігі болып табылады және де басқа аудиториялық дайындықпен толтырылады. Өздік жұмыста бөлек әр түрлі теориялық бөлімдерді оқуда, тақырыптар бойынша есептерді шығарғанда, сонымен қатар есептік-графикалық тапсырмаларды және жеке сұрақ қатарларын ғылыми оқыту кірістіріледі. Өздік жұмысқа бақылау ауызша түрде және жазбаша сұрау, коллоквиум, тест, есептік-графиктік жұмыстарды қорғау, сұхбаттасу, сонымен қатар талқылау және рефераттарды қорғау арқылы жүзеге асады. Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында міндетті түрде жүйеде берілген әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып отырған тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол жолықтырғандарымызды бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін. Сонымен қоса, тақырыппен байланысқан немесе сол тақырыпқа келетін кітаптағы библиографиялық нұсқаулықтарға қарайласуымыз керек. Онда біз керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі туралы ақпарат алуымыз мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан сызып алуымызға болады. Ол нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы ақпарттарымен алуымызға және содан кейін керекті номерларымызға тапсырыс беруімізге болады. Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады. Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау үшін ғылыми және студенттік кітапханаларды және кітап іздеу механизмін жақсы білу қажет. Керекті әдебиет тізімі университет кітапханасында болмаған жағдайда ғылыми- техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек. Тағы бір жұмыс түрі реферат болып табылады. Білім алушылардың рефератында сол тақырып бойынша бірнеше көздерден алынып жинақтырылған негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті. Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы шарт. Рефераттың мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады. Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен жүреді. Реферат титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі бөлік, қорытынды және қолданылған әдебиеттер тізімінен тұрады. 4 Курстың форматы Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 30 дәріс және оқу жоспарына сай 15 тәжірибелік сабақ жүргізіледі. Курстағы өзіндік жұмысты былай жүргізу ұсынылады. Курстың әрбір тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді оқып, оның теориялық негіздеріне көп тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек. Содан кейін материалды толығымен меңгеруге көшу керек: теориялық жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске сақтау үшін жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс. Курсты меңгеру кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы меңгеру үшін реферат түріндегі БАОӨЖ және БАӨЖ алынады. 5 Курстың саясаты Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада. 6 Бағаларды қою саясаты Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны: 1-7 апталардағы бірінші рейтинг қорытындысында - 300 ұпай, 8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай, Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600. «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі Кесте 2 |Апта |Бақылау түрі |Жалпы балл |Ескерту | |1 |2 |3 |4 | | |1 – 7 аптаға дейн барлық |30 | | | |аудиториялық сабаққа қатысу | | | |2 |ТС қорғау | | | | |БАӨЖ | | | |3 |ТС қорғау |50 | | | |БАӨЖ | | | |4 |ТС қорғау | | | | |БАӨЖ |40 | | |5 |ТС қорғау |50 | | | |БАӨЖ | | | |6 |ТС қорғау | | | | |БАӨЖ |40 | | |7 |Рубеждік бақылау |90 | | | |8 – 15 аптаға дейн барлық |30 | | | |аудиториялық сабаққа қатысу | | | |8 |ТС қорғау |25 | | | |БАӨЖ | | | |9 |ТС қорғау | | | | |БАӨЖ |40 | | |10 |ТС қорғау |25 | | | |БАӨЖ | | | |11 |ТС қорғау | | | | |БАӨЖ | | | |12 |ТС қорғау |25 | | | |БАӨЖ | | | |13 |ТС қорғау | | | | |БАӨЖ |40 | | |14 |ТС қорғау |25 | | | |БАӨЖ | | | |15 |Рубеждік бақылау |90 | | 7 Әдебиеттер 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Коренман Я.И. Практикум по аналитической химии. Анализ пищевых продуктов. Кн.4. Хромотографические методы анализа.- М., 2005. 7.1.2 Лабораторный практикум по общей и специальной технологии пищевых производств.- М., 2007. 8. 9. 7.2 Қосымша әдебиеттер: 7.2.1 Ляликов Ю.С., Клячко Ю.А. Теоретические основы современного качественного анализа. М.: Изд-во «Химия», 1978, 312 с. 7.2.2 Инихов Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов. М.: Изд- во «Пищевая промышленность», 1971, 423 с. 7.2.3 Лабораторный практикум по общей технологии пищевых продуктов. Под ред. Фалуниной З.Ф., М.: Пищевая промышленность, 1978, 270 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz