Файл қосу

Биотехнология негіздері



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.30/01-2014   |
|ПОӘК                    |«__» ____ 2014ж.        |                        |
|«Ашыту өндірісінің      |№ 2 басылым             |                        |
|биотехнологиясы 1»      |18.09.2013 ж.           |                        |
|пәнінен оқытушыға       |№ 1 басылым орнына      |                        |
|арналған бағдарламасы   |                        |                        |













                «АШЫТУ ӨНДІРІСІНІҢ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ 1» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                          5В070100 «Биотехнология»

                               мамандығы  үшін

                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ














                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 25.08. 2014  ж.,  Мирашева  Г.О.,   «Стандарттау
және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «25» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «____» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4  «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны




    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |7   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |





























    1 Қолданылу саласы





    «Ашыту өндірісінің  биотехнологиясы  1»  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің  бағдарламасы  5В070100
«Биотехнология» мамандығының білім алушыларына  арналған.  Білім  алушыларды
курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен,  машықтану
және  білгірлігімен  таныстырады.   Оқу-әдістемелік   кешені   пәнді   оқыту
барысында негізгі жетекші болып саналады.



    2 Нормативтік сілтемелер


    «Биотехнология объектісі»  пәнінен бағдарламасы  осы  пән  бойынша  оқу
процесін  ұйымдастыру   тәртібін   төмендегі   құжаттардың   талаптары   мен
ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

    3 Жалпы ережелер
   3.1  Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Ашыту  өндірісінің  биотехнологиясы  I»
пәнінде  мынандай  сұрақтар  қарастырылады:   Ашыту   өндірісі   өнімдерінің
классификациясы. Қолданылатын  микроорганизмдердің  түрлеріне  және  олардың
ферментті  жүйелеріне  байланысты,  сонымен  қатар  субстратқа   айналдыруды
жүзеге  асыратын  химизмі   бойынша   өңдеу   шикізатының   түрлері.   Тағам
органикалық  қышқылдар  өндірісінің,  нан  пісіру   дрожжылар   өндірісінің,
ферментті препараттар  өндірісінің,  уыт  технологиясының,  әр  түрлі  ашыту
өндірістерінің технологиялық схемалары.

   3.2  Берілетін  курстың  мақсаты   ашыту   өндірісі   биотехнологиясының
теориялық негізін меңгеру және  алынған  білімді  тәжірибеде  қолдану  болып
табылады.
   3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.


   3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    -  Білу  керек:  Ашыту  өндірісі  биотехнологиясының  негіздерін,  ашыту
      өндірісі техникасын және технологиясын, шикізатқа, материалдарға  және
      дайын өнімге қойылатын техникалық талаптарды;
    - Игеруі керек: Технологиялық  процестерді  талдау  үшін  өнімдердің  әр
      түрлі түрін өндіруде, зерттеу  әдістерін  және  зерттеу  жүргізу  үшін
      құралдарды  қолдануда  экспериментальді  мәліметтердің   статистикалық
      өңдеу   дағдылары,   сонымен   қатар   лабораториялық    зерттеулердің
      дағдыларын;
 - Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    - Алу керек:  Ашыту өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін
стандарттарды  және  техникалық  шарттарды  қолдана  алу  және   шикізаттың,
полуфабрикаттардың  шығын  нормасын   есептей   алу   керек,   технологиялық
схемеларды, машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу.


   3.5 Курстың пререквизиттері:
   3.5.1 Биотехнология объектілері
   3.5.2 Биотехнология негіздері
   3.6 Курстың постреквизиттері:
   3.6.1 Тағамдық биотехнология;
   3.6.2 Тағам өнімдерін өндіру бойынша биотехнологиялық кәсіпорындардың
сызбасы;
   3.6.3 Тамақтану гигиеналық негіздері;
   3.6.4 Ғылыми-зерттеу негіздері.


   3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                           |Семестр    |
|1                                                              |2          |
|Дәрістік сабақтар                                                         |
|Модуль 1 Ашыту өндірісінің сұлбалары және шикізаты                        |
|Кiрiспе. Ашыту өндiрiсінiң негiзгi шикiзаты. Ашыту өндiрiс     |1          |
|шикiзатының классификациясы. Құрамында қанты бар шикiзат: Қант |           |
|қызылшасы, меласса.                                            |           |
|Ашыту өндiрiсінiң негiзгi шикiзаты. Құрамында крахмалы бар     |1          |
|шикiзат:  Картоп, дәндi-дақылдар, соложен емес шикiзат.        |           |
|Ашыту өндiрiсінiң негiзгi шикiзаты. Құлмақ. Су.                |1          |
|Модуль 2 Фермент препараттарының және уыттың технологиясы                 |
|Уыттың (солод) өндiрiс сұлбасы. Дәнді iрiктеу, тазарту. Дәнді  |1          |
|сақтау.                                                        |           |
|Уыттың өндiрiсi. Дәнді суландыру әдiстерi. Дәнді өсiру. Дәнді  |1          |
|өсiрудiң әдiстерi.                                             |           |
|Уыттың өндiрiсi. Спирт өндiрiсiндегi уытты дайындау            |1          |
|ерекшелiктерi. Уытты кептіру.                                  |           |
|Ферменттiк препараттарды өндiру. Зеңсаңырауқұлақтары және      |           |
|оларды өсiру әдістері. Зеңсаңырауқұлақтарды өсiрудiң беттік    |1          |
|әдісі.                                                         |           |
|Сыра қайнататын өнеркәсiп үшiн ферменттiк препараттарды өндiру.|1          |
|Зеңсаңырауқұлақтарды өсiрудiң тереңдік әдiсі. Тазартылған      |           |
|ферменттiк препараттарды алу.                                  |           |
|Модуль 3 Нан дрожжыларын өндіру                                           |
|Нан дрожжыларының өндiрiсi. Дрожжы өндiрiсiнiң технологиялық   |1          |
|сұлбасы. Дрожжы көбеюінің теориялық негiздері.                 |           |
|Дрожжы өндiрiсiнiң технологиялық операциялары. Қоректік орта   |1          |
|дайындау. Дрожжыны көбейту және өсiру. Дрожжыларды бөлу,       |           |
|престеу және кептіру.                                          |           |
|Модуль 4 Тағамдық органикалық қышқылдарының технологиясы                  |
|Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Сiрке қышқылының  |1          |
|өндiрiсi. Сiрке қышқылын өндiрудің үздiксiз тәсiлi.            |           |
|Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Сiрке қышқылын    |1          |
|өндiрудің  циркуляциялық тәсiлi. Сiрке суын өңдеу және құю.    |           |
|Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Сүт қышқылының    |1          |
|өндiрiсi. Кептелудi дайындау. Сүт қышқылды ашу. Ашыған         |           |
|кептелуді өңдеу және фильтрлеу. Кальций лактатын кристалдау    |           |
|және ыдырату. Сүт қышқылын буландыру.                          |           |
|Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Лимон қышқылының  |1          |
|өндiрiсi. Лимон қышқылын алудың беттік әдiсі.                  |           |
|Лимон қышқылының өндiрiсi. Мелассадан лимон қышқылын алу. Лимон|1          |
|қышқылын алудың тереңдік әдiсі.                                |           |
|Барлығы                                                        |15         |
|Зертханалық жұмыстар                                                      |
|Модуль 1 Ашыту өндірісінің шикізаттың сапасын бағалау                     |
|Спирт өндірісінің технохимиялық бақылау. Дән-дакылдар.         |3         |
|Ашыту өндiрiсі негiзгi шикiзатының сапасын бағалау. Картоп және|2         |
|меласса.                                                       |          |
|Модуль 2 Уыт өндірісінің технологиясы                                     |
|Қанттанатын материалдардың сапасын талдау. Жаңа өскен балғын   |3         |
|уыт. Ферменттiк препарат.                                      |          |
|Қанттанатын суслоны талдау.                                    |2         |
|Модуль 3 Нан дрожжыларының сапасын  бағалау                               |
|Егуге арналған дрожжыларды және жетілген бражканы талдау       |2         |
|Нан дрожжыларының сапасын талдау.                              |2         |
|Модуль 4 Тағамдық органикалық қышқылдардың технологиясы                   |
|Тағамдық органикалық қышқылдарды өндіру.  Сүт қышқылының       |1         |
|өндiрiс технологиясы.                                          |          |
|Барлығы                                                        |15        |

5   Білім алушылардың өздіндік  жұмысы тақырыптарының тізімі
      5.1. Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстері.
      5.2. ЛСХА уыт кептіргіште уытты кептіру.
      5.3. Ферменттiк препараттардың халық шаруашылығындағы мәні.
      5.4. Дрожжы бөлiмшесіндегі  жұмыс және санитарлық ережелер.
      5.5. Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу.
      5.6. Мелассалы барда және оны қолдану.
      5.7. Дәнкартопты барданы қолдану.
      5.8. Лимон қышқылын алудың тереңдік әдiсі.
      5.9. Мелассадан лимон қышқылын алу.
      5.10. Дәнді тоқ әдісімен өсiру.
      5.11. Уытты кептіруде биохимиялық және химиялық процесстер.
      5.12. Қара бидай квас уытын дайындау.
      5.13. Дрожжыларды көбейтудегі теориялық негiздер.

    6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік         |Даналардың |Білім       |Қамтамасыз|
|құралдардың атаулары                  |саны       |алушылар    |ету пайызы|
|                                      |           |саны        |          |
|1                                     |2          |3           |4         |
|Общая технология бродильных           |2          |4           |50        |
|производств.                          |           |            |          |
|Технология бродильных производств:    |2          |4           |50        |
|учебное пособие.                      |           |            |          |
|Технология ферментных  препаратов.    |1          |4           |20        |
|Производство хлебопекарных дрожжей.   |1          |4           |20        |

    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі
      7.1.1 Фараджева  Е.  Д.,  Федоров  В.А.  Общая  технология  бродильных
производств. __ М.: Колос, 2002. __ 408 с.
      7.1.2 Ковалевский  К.А.  Технология  бродильных  производств:  учебное
пособие. –Киев: Фирма «ИНКОС», 2004. -340 с.

7.2    Косымша
      7.2.1.Привалова Е.А. Технология  отрасли.  Технологические  расчеты  в
бродильных производствах: Учеб. пособие. Иркутск: Изд–во  ИрГТУ,  2007.–  72
с.
      7.2.2   Грачева  И.М.    Технология  ферментных   препаратов.   –  М.:
Агропромиздат, 1987.   – 335 с.
      7.2.3 Новаковская  С.С.,  Шишацкий   Ю.И.  Производство  хлебопекарных
дрожжей. Справочник. __ М.: Агропромиздат, 1990.   – 335 с.
      7.2.4  Справочник  по  производству  спирта.   Сырье,   технология   и
технохимконтроль/  В.Л.Яровенко,  Б.А.Устинников  и  др.  __  М.:  Легкая  и
пищевая промышленность, 1981.– 336 с.




Пәндер