Файл қосу
Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | |ПОӘК 042-18-9.1.78/01 | | | |-2014 | |ПОӘК |11.09.2014 ж. | | |«Сала бойынша |№ 2 басылым | | |технологиялық процестерді | | | |бақылау және талдау | | | |әдістері» пәнінің | | | |оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «6М073200» – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., А.К.Какимов, «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының профессоры, т.ғ.д. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.К.Искакова 4 11.09.2014 ж. № 2 басылым Мазмұны | |1 |5 | | |Қолданылу саласы | | | |4 |5 | | | |Білі| | |2 |м | | |Нормативтік сілтемелер |алуш| | |4 |ылар| | | |дың | | |3 |өзін| | |Жалпы ережелер |дік | | |4 |жұмы| | | |сы | | |4 |тақы| | |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны |рыпт| | | |арын| | | |ың | | | |тізі| | | |мі | | | | | | | |7 | | | | | | | |6 | | | |Оқу-| | | |әдіс| | | |теме| | | |лік | | | |әдеб| | | |иетп| | | |ен | | | |қамт| | | |амас| | | |ыз | | | |ету | | | |карт| | | |асы | | | |10 | | | | | | | |7 | | | |Әдеб| | | |иетт| | | |ер | | | |11 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 1 Қолдану саласы «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы 6М073200 – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)» мамандығының білім алушыларына арналған. Білім алушыларда курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және білгірлігімен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқыту барысында негізгі жетекші болып саналады. 2 Нормативтік сілтемелер «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» пәнінен бағдарламасы осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады: - Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; - 6М073200 – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)» мамандығының элективті пәндер каталогына сәйкес; - УСТ 042-МУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 Жалпы ережелер 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Сала бойынша технологиялық процестерді бақылау және талдау әдістері» пәні өнімнің бақылауын тексереді. Өнімнің химиялық құрамын идентификаттау және қолданылуын зерттейді. Өнімнің химиялық және физикалық негіздері, химиялық құрамымен байланысты. Әр түрлі ғылыми зерттеулерді қолдану. 3.2 Пәннің мақсаттары болып білім алушыларды жаңа өндірістік өнімдерді жобалау үшін ғылыми және ғылыми-практикалық әректтердің негізгі бағыттары мен біліммен дағдыландыру. 3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттер – білім алушыларға технологиялық процестердің бақылауы және талдау әдістері жатады. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде: Білуі керек: тәжірибенің негізін білу, тағам технологиясының кәсіпорындық және зерттеулік шешімін, тағам өнімдерінің техникасын және технологиясын, шикізатқа техникалық сұранысын, дайын өнімді және материалдарды; Игеру керек: өнімнің өнеркәсіпте әр түрлі технологиялық және экспериментальді белгілерін білу, зерттеу жұмыстарында зерттеулер мен зерттеу құрылғыларын қолдану, сонымен қатар зертханалық зерттеулерді; Меңгеру керек: пәннің дәрістік материалдарын; Істей алу керек: мемлекеттік стандарттың мамандыққа байланысты ережелерін меңгеру, мамандыққа байланысты бағдарламаның мазмұны, негізгі талдау тексеру әдістері, кәсіпорындардың сапасын қамтамасыз ету көрсеткіштерін; Ойлау керек: тағам өнімдерінің техникалық және технологиялық аймақтарындағы білімін бірегейлендіру, биотехнологиялық өнімдердің технологиялық процесс кезінде бұзылуы; Болу керек: тағам өнімдері туралы заманауи әдістерді білу, нормативті құжаттар туралы, әр түрлі өнімді өндірудегі технологиялық процестерге әдістерін жүргізу, зерттеу әдістерін және құралдарын зерттеу; Алу керек: тәжірибелік білімін жоғарлату, нормативті құжаттамаларын, шикізатты физико-химиялық әдіспен және өлшеп бақылау кезінде стандарттау және сертификаттау талаптарын. 3.5 Курстың пререквизиттері: 3.5.1 Ғылым және ғылыми зерттеулердің әдістемелері 3.5.2 Стандарттау, метрология және сертификаттау жүйесі 3.6 Курстың постреквизиттері: 3.6.1 Технологиялық процестердің стандарттары 3.6.2 Халықаралық стандарттар және сертификаттар 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі: Кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |МОДУЛЬ 1 ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІ КӘСІПОРНЫНДА САПАНЫ БАҚЫЛАУДЫ ҰЙЫМДАСТЫРУ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 1 Кіріспе. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнында сапаны |2 | |бақылауды ұйымдастыру. Сынама алу тәртібі. | | |Дәріс № 2 Талдау әдістері. Өлшемдік, тіркеулік, есептік, |2 | |әлеуметтік, сараптамалық және органолептикалық. | | |Дәріс № 3 Өлешдік әдістің классификациясы. Химиялық, физикалық,|2 | |физико-химиялық, оптикалық, хроматографиялық, реологиялық және | | |т.б. | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 1 Бөліну және концентрлеу әдістерін оқып уйрену |2 | |Сабақ № 2 Азықтық өнімдердің фотоколориметриялық талдау |2 | |әдістерін уйрену, құрылымы және принциптері. | | |МОДУЛЬ 2 ФИЗИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ХИМИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 4 Химиялық талдау әдістері. Сапалық талдау. Сандық |2 | |талдау. | | |Дәріс № 5 Физикалық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау |2 | |әдістері. Потенциометриялық талдау әдістері. | | |Дәріс № 6 Физикалық талдау әдістері. Кондуктометриялық талдау |2 | |әдістері. Рефрактометриялық талдау әдістері. | | |Дәріс № 7 Физико-химиялық талдау әдістері. Физико-химиялық |2 | |талдау әдістерінің классификациясы. Физико-химиялық талдау | | |әдістерінде қолданылатын негізгі тәсілдер. | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 3 Азықтық өнімдердің поляриметриялық талдау әдістерін |2 | |оқып-уйрену, құрылымы және принциптері. | | |МОДУЛЬ 3 СПЕКТРЛІК ЖӘНЕ ЭЛЕКТРОХИМИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 8 Спектрлік талдау әдістері және классификациясы. |2 | |Дәріс № 9 Спектрлік талдау әдістері. Спектрлік әдіске қысқаша |2 | |сипаттама. | | |Дәріс № 10 Электрохимиялық талдау әдістері. Поляриметриялық |2 | |әдіс. Полярографиялық әдіс. | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 4 Электронды микроскопияны оқып-уйрену, құрылымы және |2 | |принциптері. | | |МОДУЛЬ 4 УЛЬТРА ДЫБЫС ЖӘНЕ РАДИОМЕТРИКАЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 11 Ультра дыбыс. Талдау сипаттамасы. Ультрадыбысты |2 | |қолдану. | | |Дәріс № 12 Радиометриялық талдау әдістері. Радиоактивтілік және|2 | |заттың белсенділігі. | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 5 Азықтық өнімдердің потенциометриялық талдау әдістері.|2 | |Құрылымы және принциптері. | | |МОДУЛЬ 5 ХРОМОТОГРАФИЯЛЫҚ ЖӘНЕ РЕОЛОГИЯЛЫҚ ТАЛДАУ ӘДІСТЕРІ | |Дәріс сабақтары | |Дәріс № 13 Хромотографиялық талдау әдістері және |2 | |классификациясы. Газдық, газ-сұйықтық, сұйықтық, ионалмасулық | | |және жұқа қабатты хромотография. | | |Дәріс № 14 Хромотографиялық талдау әдістері. Азықтық өнім мен |2 | |шикізаттың сапасын бағалау және бақылауда хромотографиялық | | |әдісті қолдану. | | |Дәріс № 15 Реологиялық талдау әдістері. Азықтық өнімдердің |2 | |құрылымды-механикалық қасиеттері. Азықтық өнімдердің сапасын | | |бақылауда реологиялық талдауды қолдану. | | |Тәжірибелік сабақтар | |Сабақ № 6 Бөлінуде хромотографиялық әдісті оқып-уйрену, |2 | |құрылымы және принциптері. | | |Сабақ № 7 Азықтық өнімдерде реологиялық талдау әдісін |2 | |оқып-уйрену. | | |Сабақ № 8 Берілгендерді математикалық өңдеу. |1 | |Барлығы: |45 | 5 Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі 5.1 Азықтық өндірістегі жаңа техникалық прогресс және жаңа технологиялық тәсілдердің дамуы. 5.2 Дайын өнімдердің, жартылай фабрикаттардың және шикізаттардың сапасын бағалауда талдау әдістерін қолданудың мәні және ролі. 5.3 Өндірістік және зертханалық бақылау –азықтық тағам өндірісіндегі негізгі фактор. 5.4 Зерттеу әдістерінің жалпы сипаттамасы. 5.5 Шикізаттарды, жартылайфабрикаттарды және дайын өнімдердің сынамасын іріктеу. МЕСТ-тің негізгі талаптары «Сынаманы іріктеу және тексеруге дайындау». 5.6 Талдауға жарамды сынама дайындау әдістері: бөлу және компоненттерді концентрлеу; минерализация; бумен айдау; сұйықтық экстракция. 5.7 Оптикалық зерттеу әдістері. 5.8 Оптикалық фотометрияның принципі және сипаттамасы. 5.9 Абсорбциялы фотометрияның негізгі заңдары. 5.10 Фотометриялық талдаудың құрылғылары. 5.11 Тағам өнімі өндірісінде талдау және өндірістік бақылау үшін фотометрияны қолдану. 5.12 Нефилометрияның негізгі заңдары және талдау сипаттамасы. 5.13 Тағам өндірісінде эмульсияны және суспензияны талдау үшін нефилометрия мен турбидиметрияны қолдану. 5.16 Рефрактометрлер. 5.17 Азықтық өнімде еритін заттардың массалық үлесін анықтауда рефрактометрияны қолдану. 5.18 Поляриметриялық әдістердің құрылғылары. Зертханалық-өндірістік бақылауда поляриметрияны қолдану. 5.19 Флуоресценциялық талдауда қолданылатын реагенттер мен құрылғылар. Әдіс шегі. 5.20 Маститпен ауыратын жануарлардың сүтін бақылауда флуореметрияны қолдану. 5.21 Зертханалық – өндірістік бақылауда кондуктометриялық зерттеу әдісін қолдану. 5.22 Азықтық өнімдерде рН, Na+ ,K+, ауыр металдарды, нитрат пен нитриттерді анықтау үшін потенциометрияны қолдану. 5.23 Полярографияда қолданылатын құрылғылар. Тағамдық өнімдерде токсикалық металдарды және қосындыларды анықтау үшін полярографиялық талдау әдісін қолдану. 5.24 Бұзылмайтын тағам өнімдеріне ЯМР және ЭПР әдісін қолдану. 5.26 Хроматографиялық талдау әдістерінің классификациясы. Хроматография теориясы. 5.27 Газдық және газ-сұйықтық хроматография. Қолдану аймағы. Құрылғы сипаттамасы. 5.28 Сұйықтық және ионалмасулық хроматография. Тәсілдің аппараттық сипаттамасының конструктивті ерекшеліктері. 5.29 Тағам өнімдерінде және шикізаттардың құрамының сапасын бақылау үшін ульрадыбысты қолдану. 5.30 Реологиялық талдау әдістері. 5.31 Тағамдық өнімдердің құрылымдық-механикалық қасиеттері. 5.32 Құрылымдық-механикалық сипаттаманы анықтау үшін қолданылатын аппаратуралар мен құрылғылар. 5.33 Тағам өнімдерін зерттеудегі негізгі аналитикалық талдаулар. 5.34 Тағам өнімдеріндегі құрғақ және ылғалды заттарды анықтау әдісі. Режимдердің негізделуі. 5.35 Ақуызды Къелдаль, Кофрани, колориметрия, Лоури, формальді титрлеу, УФ-спектромфотометрия әдістері бойынша анықтау; әдіс сипаттамасы, қолданылатын құралдар. 5.36 Көмірсуларды йодометриялық, Бертран перманганаты бойыншаанықтау әдістері. Әдіс сипаттамасы. 5.37 Майды Розеготлиб гравиметриялығы, Гербер қышқылдылығы, турбометрия бойыншаанықтау әдістері. Әдіс сипаттамасы. 6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы Кесте 3 | Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың |Экз. |Білім |Қамтамасыз | |атаулары |саны |алушылар |ету пайызы| | | |саны | | |1 |2 |3 |4 | |Коренман Я.И. Практикум по аналитической химии.|2 |3 |66 | |Анализ пищевых продуктов. Кн.4. | | | | |Хромотографические методы анализа.- М., 2005. | | | | |Лабораторный практикум по общей и специальной |1 |3 |33 | |технологии пищевых производств.- М., 2007. | | | | 7 Әдебиеттер 7.1 Негізгі әдебиеттер: 8. 7.1.1 Коренман Я.И. Практикум по аналитической химии. Анализ пищевых продуктов. Кн.4. Хромотографические методы анализа.- М., 2005. 9. 7.1.2 Лабораторный практикум по общей и специальной технологии пищевых производств.- М., 2007. 10. 11. 7.2 Қосымша әдебиеттер: 12. 7.2.1 Ляликов Ю.С., Клячко Ю.А. Теоретические основы современного качественного анализа. М.: Изд-во «Химия», 1978, 312 с. 13. 7.2.2 Инихов Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов. М.: 14. Изд-во «Пищевая промышленность», 1971, 423 с. 15. 7.2.3 Лабораторный практикум по общей технологии пищевых продуктов. Под ред. Фалуниной З.Ф., М.: Пищевая промышленность, 1978, 270 с. 16.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz