Файл қосу
Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |Семей қаласы ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | | | | | |ПОӘК 042–18-9.1.15/01-2013 | |ПОӘК | | | |«Тағам өнімдерінің |19.09.2013 ж. | | |сараптамасы» пәнінен |№ 1 басылым | | |оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | 5В073200 «Стандарттау, сетрификаттау және метрология» мамандығының студенттеріне арналған «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәнінен ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей - 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 20.08. 2013 ж., С. Аманжолов, «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «19» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Пәннің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны |5 | |5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |8 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |8 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |10 | |8 |Әдебиеттер |11 | 1 Қолданылу саласы «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасы 5В073200 «Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығының студенттеріне арналған. 2 Нормативтік сілтемелер «Тағам өнімдерінің сараптамасы » пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады: - Мемлекеттік жалпы міндетті білім стандартына сай; - 5В073200 «Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес; - УСТ 042 СМУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 Жалпы ережелер 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерінің сараптамасы» пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: Тағам өнімдерінің сараптамасы туралы жалпы мағлұмат. Сараптаманың мақсаттары мен міндеттері. Сараптаманың түрлері. Сараптаманы жүргізу тәртібі. Сараптаманың түрлері, әдістері және тәсілдері. 3.2 Осы курстың мақсаты – тағам өнімдерінің сараптамасы аумағында білім алу. 3.3 Осы пәнді оқудың негізгі міндеті - оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент келесілерді: • Сараптама мәнін, тағам өнімдерін идентификациялау және фальсификациялау түрлерін білуі керек; • Тағам өнімдерінің сараптамасын жүргізу әдістерін меңгеруі керек; • Өзі идентификациялау тәсілін таңдап, фальсификация әдісін белгілеп алуы керек. Курстың постреквизиттер: 1 кесте Оқу жоспарынан үзінді көшірме |Курс |Семестр |Кредит | | | |тер | |1 |2 |3 | |Дәрістік сабақтар | |Кiрiспе. Сараптама ұғымы. Тауарлық сараптама. Жіктелуі.|1 |8.1.1 | |Объектілері мен субъектілері. | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Тауарлық сараптама құралдары. Тауарлар туралы ақпарат |1 |8.1.1 | |беру құралдары. Материалды –техникалық құралдар. | |8.1.2 | | | |8.2.6 | |Тауарлық сараптама әдісмтерінің жіктелуі. Өлшеу |1 |8.1.1 | |әдістері. Тіркеу әдістері. Органолептикалық және | |8.1.2 | |сараптамалық әдістер. | | | |Тауартанулық сараптама. Сандық және сапалық сараптама. |1 |8.1.1 | |Ассортименттік және құжаттамалық сараптама. | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Санитарлы –гигиеналық сараптама. Гигиеналық және фито |1 |8.1.1 | |–санитарлық сараптама. | |8.1.2 | |Ветеринарлық –санитарлық сараптама. Объектілері. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. Дайындық |1 |8.1.1 | |кезеңі. Негізгі кезең. Соңғы кезең. | |8.1.2 | |Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме. |2 |8.1.1 | |Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |8.2.1 | |таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | |8.2.7 | |Ет және етт өнімдерін сараптау. Жалпы мінездеме. |2 |8.1.1 | |Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |8.2.2 | |таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | |8.2.7 | |Дәнді дақылдарды және оларды өндеу өнімдерін сараптау.|1 |8.1.1 | |Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, | |8.1.2 | |буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын | |8.1.3 | |талаптар. Ақаулар. | | | |Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптау.|1 |8.1.1 | |Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. Сапасына, | |8.1.2 | |буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына қойылатын | |8.1.3 | |талаптар. Ақаулар. | | | |Дәмдік өнімдерді сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі |1 |8.1.1 | |және ассортименті. Сапасына, буып –түйілуіне, | |8.2.5 | |таңбалауына, сақталуына қойылатын талаптар. Ақаулар. | | | |Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |8.1.1 | |сараптау. Жалпы мінездеме. Жіктелуі және ассортименті. | |8.2.4 | |Сапасына, буып –түйілуіне, таңбалауына, сақталуына | | | |қойылатын талаптар. Ақаулар. | | | |Барлығы |15 | | |Зертханалық жұмыс | |Сүт және сүт өнімдерін сараптау. Сенсорлық анализ |1 |8.1.1 | |тәсілдерін оқыту. | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Пастерленген сүт және кілегей сапасын сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.2.6 | |Сүтқышқылды сусындардын сапасын сараптау. |2 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Қаймақ және сүзбе сапасын сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Етті сараптау. |2 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Шұжық өнімдерін сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Балық және балық өнімдерін сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Дәнді дақылдарды сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.2.1 | | | |8.2.7 | |Сыра сапасын сараптау |1 |8.1.1 | | | |8.2.2 | | | |8.2.7 | |Шараптар сапасын сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.2.1 | | | |8.2.7 | |Дәмдік тауарларды сараптау. Шай. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Дәмдік тауарларды сараптау. Кофе. |2 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |8.1.1 | |сараптау. | |8.2.5 | |Тағамдық майларды сараптау. |1 |8.1.1 | | | |8.2.4 | |Барлығы: |15 | | |Тәжірибелік жұмыстар | | | |Тауарлық сараптама. Жіктелуі. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Тауарлар туралы ақпарат беру құралдары. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.2.6 | |Өлшеу және органолептикалық әдістер. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Тауартанулық сараптама. Жіктелуі. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Санитарлы –гигиеналық сараптаманы жүргізуді |1 |8.1.1 | |ұйымдастыру. | |8.1.2 | |Ветеринарлық –санитарлық сараптаманы жүргізуді |1 |8.1.1 | |ұйымдастыру. | |8.1.2 | |Тауарлық сараптаманы жүргізуді ұйымдастыру. |1 |8.1.1 | | | |8.1.2 | |Сүт және сүт өнімдерін сараптауды жүргізуді |2 |8.1.1 | |ұйымдастыру. | |8.2.1 | | | |8.2.7 | |Ет және ет өнімдерін сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |2 |8.1.1 | | | |8.2.2 | | | |8.2.7 | |Балық және балық өнімдерін сараптауды жүргізуді |1 |8.1.1 | |ұйымдастыру. | |8.2.1 | | | |8.2.7 | |Дәнді дақылдар және оларды өндеу өнімдерін сараптауды |1 |8.1.1 | |жүргізуді ұйымдастыру. | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Алкогольді және әлсіз алкогольді сусындарды сараптауды |1 |8.1.1 | |жүргізуді ұйымдастыру. | |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Дәмдік өнімдерді сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |8.1.1 | | | |8.2.5 | |Балғын және өнделген көкөністер мен тұқымдарды |1 |8.1.1 | |сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. | |8.2.4 | |Тағамдық майларды сараптауды жүргізуді ұйымдастыру. |1 |8.1.1 | | | |8.2.4 | |Барлығы |15 | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ 1 . Тауарлық сараптаманың әдістемелік негіздері. 2 . Өнделген жемістер мен тұқымдардардың тауарлық сараптамасы. 3 . Сүт консервілерінің сараптамасы. 4 . Құрғақ сүт сараптамасы. 5 . Мәйекті ірімшіктерді сараптау. 6 . Балмұздақты сараптау. 7 . Балыққа жатпайтын теңіз өнімдерін сараптау. 8 . Уылдырық тауарларын сараптау. 9 . Қақталған балық тауарларын сараптау. 10 . Өсімдік майларын және маргаринді сараптау. 11 . Шұжық өнімдерін сараптау. 12 . Ет және ет өнімдерін ветеринарлық –санитарлық сараптау. 6. ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ 3 кесте - Пәннің оқу-әдістемелік картасы |Тақырыбы |Көрсету |Өзбетімен оқуға |Бақылау | | |құралдары |арналған сұрақтар |түрі | |Дәрістік сабақ |Зерт.с|Практ | | | | | |аб. |сабақ | | | | |1 | |2 |4 |5 |6 | |Кiрiспе. Сараптама |1 |1 |Слайдтар |Тауарлық сараптама |Сұрау | |ұғымы. | | | |принциптері | | |Тауарлық сараптама |2 |2 |Слайдтар |Сараптаманы жүргізуде|Сұрау | |құралдары. | | | |қолданылатын өлшеу | | | | | | |құралдары. | | |Тауарлық сараптама |3 |2 |Слайдтар |Дельфа және ПАТТЕРН |Сұрау | |әдісмтерінің | | | |әдістері | | |жіктелуі. | | | | | | |Тауартанулық |4 |3 |Слайдтар |Сараптамалық тексеріс|Сұрау | |сараптама. | | | |жүргізу тәсілдерінің | | | | | | |критерийлері | | |Санитарлы |5 |3 |Слайдтар |Фитосанитарлық |Сұрау | |–гигиеналық | | | |сараптама | | |сараптама. | | | | | | |Ветеринарлық |6 |3 |Слайдтар |ВСС ақпараттық |Сұрау | |–санитарлық | | | |қамтамасыз етуге | | |сараптама. | | | |арналған құжаттар | | |Тауарлық |7 |4 |Слайдтар |Сараптама жүргізу |Сұрау | |сараптаманы | | | |кезіндегі қателер | | |жүргізуді | | | | | | |ұйымдастыру. | | | | | | |Сүт және сүт |8 |4 |Слайдтар |Сүтті |Сұрау | |өнімдерін сараптау.| | | |идентификациялау және| | | | | | |фальсификациялау | | |Ет және етт |9 |5,6 |Слайдтар |Етті идентификациялау|Сұрау | |өнімдерін сараптау.| | | |және | | | | | | |фальсификациялау. | | |Дәнді дақылдарды |11 |8 |Слайдтар |Дәнді дақылдарды |Сұрау | |және оларды өндеу | | | |идентификациялау және| | |өнімдерін сараптау.| | | |фальсификациялау. | | |Алкогольді және |12 |9,10 |Слайдтар |Алкогольді сусындарды|Сұрау | |әлсіз алкогольді | | | |идентификациялау және| | |сусындарды | | | |фальсификациялау | | |сараптау. | | | | | | |Дәмдік өнімдерді |13 |11,12 |Слайдтар |Дәмдік тауарларды |Сұрау | |сараптау. Жалпы | | | |идентификациялау және| | |мінездеме. | | | |фальсификациялау | | |Балғын және |14 |13 |Слайдтар |Жеміс және жидектерді|Сұрау | |өнделген көкөністер| | | |идентификациялау және| | |мен тұқымдарды | | | |фальсификациялау | | |сараптау. | | | | | | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ 4 кесте – Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету |Оқулықтар мен |Даналардың саны|Студентер саны |Қамтамасыз ету пайызы | |оқу-әдістемелік | | | | |құралдардың атаулары| | | | |1 |2 |3 |4 | |Николаева М. А. |1 |4 |25 | |Товарная экспертиза.| | | | |Николаева М. А. |1 |4 |25 | |Товароведение | | | | |потребительских | | | | |товаров. | | | | |Теоретические | | | | |основы. | | | | |Бровко О.Г. и др. |1 |4 |25 | |Товароведение | | | | |пищевых продуктов. | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі 8.1.1 Николаева М. А. Товарная экспертиза. Учебник для вузов. — М.: Издательский дом "Деловая литература",1998. — 288 б. 8.1.2 Николаева М. А. Товароведение потребительских товаров. Теоретические основы. М.: Норма, 1997. 283 б. 8.1.3 Бровко О.Г. и др. Товароведение пищевых продуктов. М.: Экономика, 1988. 8.1.4 Позняковский В.М. Гигиенические основы питания и экспертизы продовольственных товаров: Учебник для ВУЗов. - Новосибирск: Изд-во Новосиб. ун-та, 1996.-432б. 8.2 Косымша 8.2.1 Бухтарева Э. Ф., Ильенко-Петровская Т.П., Твердохлеб Г.В. Товароведение пищевых жиров, молока и молочных продуктов. М.: Экономика, 1985. 8.2.2 Габриэльянц М.А., Козлов А.П. Товароведение мясных и рыбных товаров. М.: Экономика, 1986. 8.2.3 Николаева М.А. Товароведение плодов и овощей: Учебник для вузов. - М.: Экономика, 1990. 288б. 8.2.4 Плотникова Т.В., Позняковский В.М., Ларина Т.В., Елисеева Л.Г. Экспертиза свежих плодов и овощей: Учеб.-справ, пособие. - Новосибирск: Изд- во Ново-сиб. ун-та, 2001. 302б. 8.2.5 Чепурной И. П. Товароведение и экспертиза вкусовых товаров: Учебник. — 2-е изд. — М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К°», 2005. — 404 б. 8.2.6 Николаева М. А., Карташова Л. В., Положишникова М. А. Средства информации о товарах. М: Экономика, 1997. 176 б. 8.2.7 Николаева М. А., Лычников Д. С, Неверов А. Н. Идентификация и фальсификация пищевых продуктов. М.: Экономика, 1996. 108 б.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz