Файл қосу

Мал азықтарына сипаттама



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                           |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ               |
|3  деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК              |ПОӘК                         |
|                            |                  |042-18.22.1.80/01 -2013      |
|ПОӘК                        |Басылым №         |                             |
|Оқытушыға арналған  «Азық   |«___»_____20_____ |                             |
|өндіру» пәнінің оқу жұмыс   |                  |                             |
|бағдарламасы                |                  |                             |













                                «АЗЫҚ ӨНДІРУ»

                      ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


    5В080200 «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы» мамандығына
                                  арналған

                       ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН  БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                СЕМЕЙ – 2013



Алғы сөз


I. Құрастырған

  Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Мал  шаруашылығы  және
аңшылықтану  морфология   негіздерімен»   кафедрасының    доценті   қызметін
атқарушы Ахметова Балнур Сериковна


      «____ »___________2013 жыл

2.    Талқыланды:
  2.1.       Шәкәрім  атындағы  Семей  мемлекеттік   университетінің   «Мал
    шаруашылығы  және  аңшылықтану  морфология  негіздерімен»  кафедрасының
    мәжілісінде.

     Хаттама «    »      2013 жыл, №

    Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М.

  2.2.      Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

      Хаттама «    »       2013 жыл, №

  Төраға _________________ А.Тлеубаева

3.    БЕКІТІЛДІ
  Университеттің оқу-әдістемелік  кеңес  мәжілісінде  қаралды  және  баспаға
ұсынылды


Хаттама «      »        2013 жыл, №


ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова


4.БАСЫЛЫМ АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН











































                                   МАЗМҰНЫ





1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер































  1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ


    «Азық өндіру» пәнінің  оқытушыларға  арналған  оқу  жұмыс  бағдарламасы
5В080200«Мал шаруашылығы  өнімдерін  өндіру  технологиясы»   мамандықтарының
студенттеріне арналған оқу- әдістемелік кешеннің құрамына кіреді. Осы  құжат
азық өндіру мен жіктелуін, өсіп – өну ерекшеліктерін, оны мал азығы  ретінде
дайындау  үрдістерін    және  тағы  басқа   технологияларын   оқу   процесін
ұйымдастыру    негізгі    орындау    тәртібін    жүйеге    келтіреді    және
регламентациялайды  және  «Мал  шаруашылығы  және   аңшылықтану   морфология
негіздерімен» кафедрасында пайдалануға арналған.

  2.  НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
  «Азық өндіру» пәнінің оқытушыларға арналған оқу жұмыс бағдарламасы келесі
құжаттардың талаптарына сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады:

     -   5В080200«Мал   шаруашылығы    өнімдерін    өндіру    технологиясы»
       мамандығының элективті пәндер каталогы
     -  «Азық өндіру» пәнінің оқу бағдарламасы
     • УСТ 042- СМУ-4-2013 Университет стандарты «Пәннің  оқу-  әдістемелік
       кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
     • ҚП 042-1.01-2013  Құжаттандыру процедурасы «Пәннің оқу-  әдістемелік
       кешенінің құрылымы және мазмұны».


    3 .    ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


3.1.  Пәннің қысқаша мазмұны

  «Азық өндіру» пәнінің мазмұны:  еліміздің  экономикасын  өркендетуде  ауыл
шаруашылығынан  алынатын  өнімнің  үлесі  өте  зор.  Мал  азығы  өндірісінің
теориясымен, түрлерімен дайындау технологияларымен,  негізгі  өсімдіктермен,
далалық түрлерімен және шабындық  азықтық  қасиеттерімен,  өнімдерін  көтеру
жолдарымен таныстырады.


3.2.  Курстың мақсаты:

  Қазақстанның  негізгі  азықтық  өсімдіктерінің  азықтық   құнын   бағалау.
Өсімдіктердің әртүрлі өмір сүргіш орналасқан,  жайылымға  жарамды  жер  беті
учаскесін жайылымдыққа жарамдылығын меңгеріп білу.


3.3.  Пәннің негізгі міндеті:

  Пәнді оқытудың  негізгі  міндеті  –  мал  азығы  өндірісінің  теориясымен,
түрлерімен,  дайындау  технологиясымен,   негізгі   өсімдіктермен,   далалық
түрлерімен   және   шабындық   азықтардың   түрлерімен,   оның   биологиялық
ерекшеліктерімен, азықтық қасиеттерімен,  өнімдерін  көтеру  жолдарын  жетік
білулері қажет.

      3.4. Пәнді оқу барысында студент:
      - ең арзан мал азығын дайындауды ұйымдастыруды білу;
      - табиғи жайылымдар  мен  шалғындықтарды  жақсарту  үшін  істелінетін
        жұмыстарды дер кезінде ұйымдастыруды білу;
      - пішен дайындауды дұрыс ұйымдастыру;
      - азықты малға әзірлеп беруді ұйымдастыру;
      - бір жыл ішінде бір жерден екі  рет  өнім  алу  әдістерін  өндіріске
        енгізу жолдарын білу.

      3.5. Курс пререквизиттері:


     Мал шаруашылығы  негіздері

    Ауыл шаруашалығы малдарын өсіру және селекциясы.


       3.6. Курс постреквизиттері:

     Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру
   Шошқаларды интенсивті өсіру биохтехнологиясы мен селекциясы
   Мал шаруашылығы және құс шаруашылығын асылдандыру ісі
   Эмбриоинженерия
   Селекция -генетикалық үрдістерді болжау және моделдеу.


-   Оқу жоспарының көшірмесі
                                                                     кесте 1
|Курс                                                         |Семестр    |
|Дәріс тақырыптары                                            |           |
|1                                                            |2          |
|Кіріспе. Мал шаруашылығындағы маңызы                         |1          |
|Қазақстандағы далалық егіншіліктің дамуы                     |1          |
|Астық тұқымдас мал азықтары, шаруашылықтағы маңызы           |1          |
|Арпа, бидай және сұлы дақылдарына сипаттама                  |1          |
|Бұршақ тұқымдас өсімдіктер                                   |1          |
|Сүрлемді дақылдарға сипаттама                                |1          |
|Азықтық тамыр-түйнектерге сипаттама                          |1          |
|Мал азықтық бақша дақылдары                                  |1          |
|Көп жылдық шөптердің түрлері                                 |1          |
|Шалғындық өсімдіктерге сипаттама                             |2          |
|Азық өндірудегі жасыл конвеерлерге сипаттама                 |2          |
|Жайылымды өсімдіктерге сипаттама және оны пайдалану          |2          |
|Тәжірибелік сабақтар                                         |           |
|Мал азықтарына сипаттама                                     |1          |
|Өсімдіктердің өсіп-өну кезеңдері және тіршілігінің ұзақтығы  |1          |
|Өсімдіктердің топырақ пен суға қатынасы                      |1          |
|Топырақтың механикалық құрамы                                |1          |
|Қатаң азықтарды дайындау технологиясы                        |1          |
|Сүрлем дайындау технологиясы және сапасын бағалау            |1          |
|РБ1                                                          |1          |
|Пішендеме және оны дайындау технологиясы                     |1          |
|Дәнді – дақылдардың азықтық сапасын бағалау                  |1          |
|Ұсақталған азықтарға баға беру                               |1          |
|Мал азығын дайындау технологиясы                             |1          |
|Күнжара мен шроттың сапасын бағалау                          |1          |
|Профилактикалық диеталық азықтарды дайындау технологиясы     |1          |
|Синтетикалық азотты заттармен танысу                         |1          |
|РБ2                                                          |1          |



                    СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ


                            ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ



5.1.  Топырақтың құрамы, морфологиялық структурасы, жалпы   сипаттамасы
5.2.  Топырақ мономинттерге сипаттама
5.3.  Бидай өндіру технологиясы: морфологиясымен танысу, өсу фазасын
  зерттеу
5.4.  Қара бидай және арпаны өсіру технологиясымен танысу
5.5.  Сұлы, қара құмық өсіру технологиясын жазу, зерттеу
5.6.  Мелиорация туралы ұғым және оның маңызы
5.7.  Топырақтың физикалық және химиялық құрамы
5.8.  Ауыспалы егімтіктердің маңызы
5.9.  Астық тұқымдас өсімдіктердің химиялық құрамы
5.10. Жүгерінің өсіру технологиясы
5.11. Тамыр-түйнектердің құрлысымен танысу, технологиясы
5.12. Көп жылдық шөптердің тұқымдары, құрылысы
5.13. Бір жылдық шөптердің тұрлері
5.15. Шалғындық шөптердің құрылысы
5.16. Екпе шөптерді жаңарту әдістері
5.17. Өлең шөпті өсімдіктерге сипаттама


                     6.  Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының |Тәжірибелік     |Көрнекті     |Өз бетімен   |Бақылау  |
|   |тақырыбтары     |(семинарлық)    |құралдар,    |оқып білу    |формасы  |
|   |                |сабағының       |ТЖО,         |сұрақтары    |         |
|   |                |тақырыптары     |плакаттар,   |             |         |
|   |                |                |зертханалық  |             |         |
|   |                |                |стенд        |             |         |
|1  |2               |3               |5            |6            |7        |
|1  |Кіріспе. Мал    |Мал азықтарына  |Плакаттар,   |Мелиорация   |Ауызша   |
|   |шаруашылығындағы|сипаттама       |видеофильмдер|туралы ұғым  |сұрау    |
|   |маңызы          |                |             |және оның    |         |
|   |                |                |             |маңызы       |         |
|2  |Қазақстандағы   |Өсімдіктердің   |Плакаттар,   |Топырақтың   |Ауызша   |
|   |далалық         |өсіп-өну        |видеофильмдер|физикалық    |сұрау,   |
|   |егіншіліктің    |кезеңдері және  |             |және химиялық|тапсырма |
|   |дамуы           |тіршілігінің    |             |құрамы       |нәтижесі |
|   |                |ұзақтығы        |             |             |         |
|3  |Астық тұқымдас  |Өсімдіктердің   |Плакаттар,   |Тыңайтқыштард|Ауызша   |
|   |мал азықтары,   |топырақ пен     |видеофильмдер|ың мөлшері   |сұрау,   |
|   |шаруашылықтағы  |суға қатынасы   |             |             |тапсырма |
|   |маңызы          |                |             |             |нәтижесі |
|4  |Арпа, бидай және|Топырақтың      |Плакаттар,   |Тыңайтқыштар |Ауызша   |
|   |сұлы дақылдарына|механикалық     |видеофильмдер|және оның    |сұрау,   |
|   |сипаттама       |құрамы          |             |түрлері      |тапсырма |
|   |                |                |             |             |нәтижесі |
|5  |Бұршақ тұқымдас |Қатаң азықтарды |Плакаттар,   |Ауыспалы     |Ауызша   |
|   |өсімдіктер      |дайындау        |қатаң азық   |егістердің   |сұрау,   |
|   |                |технологиясы    |үлгілері     |маңызы       |тапсырма |
|   |                |                |             |             |нәтижесі |
|6  |Сүрлемді        |Сүрлем дайындау |Плакаттар,   |Астық        |Ауызша   |
|   |дақылдарға      |технологиясы    |сүрлемдік    |тұқымдас     |сұрау,   |
|   |сипаттама       |және сапасын    |дақыл        |өсімдіктердің|тапсырма |
|   |                |бағалау         |үлгілері     |химиялық     |нәтижесі |
|   |                |                |             |құрамы       |         |
|7  |Азықтық         |РБ1             |Плакаттар,   |Бұршақ       |Ауызша   |
|   |тамыр-түйнектерг|                |тамыр        |тұқымдас     |сұрау,   |
|   |е сипаттама     |                |түйнекті     |өсімдіктердің|тапсырма |
|   |                |                |жемістер     |химиялық     |нәтижесі |
|   |                |                |             |құрамы       |         |
|8  |Мал азықтық     |Пішендеме және  |Плакаттар,   |Картопты     |Ауызша   |
|   |бақша дақылдары |оны дайындау    |бақша        |өндіру       |сұрау,   |
|   |                |технологиясы    |дақылдары    |технологиясы |тапсырма |
|   |                |                |             |             |нәтижесі |
|9  |Көп жылдық      |Дәнді –         |Плакаттар,   |Көк шөптердің|Ауызша   |
|   |шөптердің       |дақылдардың     |видеофильмдер|малдарға     |сұрау,   |
|   |түрлері         |азықтық сапасын |             |берілетін    |тапсырма |
|   |                |бағалау         |             |көлемін      |нәтижесі |
|   |                |                |             |есептеу жолы |         |
|10 |Шалғындық       |Ұсақталған      |Плакаттар,   |Өлең шөпті   |Ауызша   |
|   |өсімдіктерге    |азықтарға баға  |видеофильмдер|өсімдіктерге |сұрау,   |
|   |сипаттама       |беру            |Плакаттар,   |сипаттама    |тапсырма |
|   |                |                |видеофильмдер|Екпе шөптерді|нәтижесі |
|   |                |                |             |жаңарту      |         |
|   |                |                |             |әдістері     |         |
|   |                |Мал азығын      |             |             |         |
|   |                |дайындау        |             |             |         |
|   |                |технологиясы    |             |             |         |
|11 |Азық өндірудегі |Күнжара мен     |Плакаттар,   |Бір жылдық   |Ауызша   |
|   |жасыл           |шроттың сапасын |видеофильмдер|шөптердің    |сұрау,   |
|   |конвеерлерге    |бағалау         |             |түрлері      |тапсырма |
|   |сипаттама       |                |             |             |нәтижесі |
|   |                |Профилактикалық |             |             |         |
|   |                |диеталық        |             |             |         |
|   |                |азықтарды       |             |             |         |
|   |                |дайындау        |             |             |         |
|   |                |технологиясы    |             |             |         |
|12 |Жайылымды       |Синтетикалық    |Плакаттар,   |Жасыл        |Ауызша   |
|   |өсімдіктерге    |азотты заттармен|видеофильмдер|конвеерлерді |сұрау,   |
|   |сипаттама және  |танысу          |             |ұйымдастыру  |тапсырма |
|   |оны пайдалану   |                |             |             |нәтижесі |
|   |                |РБ2             |             |             |         |




  7.  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                    Кесте  4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету|
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы        |
|1  |Әубәкіров Қ., Атақұлов Т.,     |15    |7             |100           |
|   |Ахмет А., «Мал азығын өндіру».-|      |              |              |
|   |Алматы, 2011                   |      |              |              |
|2  |Зыков Ю.Д., Копытин И.П. Мал   |85    |7             |100           |
|   |азығын өндіру. – А., 1994      |      |              |              |
|3  |К.Ш. Жанабаев., Т.С. Саудабаев.|10    |7             |100           |
|   |Өсімдік шаруашылық өнімдерін   |      |              |              |
|   |өндіру технологиясы. Алматы,   |      |              |              |
|   |1994 жыл.                      |      |              |              |


                                8. ӘДЕБИЕТТЕР

8.1. Негізгі әдебиеттер
8.1.1.Әубәкіров Қ., Атақұлов Т., Ахмет А. Мал азығын өндіру.- Алматы, 2011
   2. Зыков Ю.Д., Копытин И.П. Мал азығын өндіру. – А., 1994
   3. К.Ш. Жанабаев., Т.С. Саудабаев. Өсімдік  шаруашылық  өнімдерін  өндіру
      технологиясы. Алматы, 1994 жыл.
8.2. Қосымша әдебиеттер
   1.  Зафрен  С.Я.  Жемшөп   дайындау  технологиясы  (анықтамалық  құрал).-
      А.,1980
   2. Абанова, М.Н. Мал азықтандыру практикумы.- Алматы, 2007


Пәндер