Файл қосу

Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                           |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты        |ПОӘК             |                        |
|                               |                 |                        |
|                               |                 |                        |
|                               |                 |ПОӘК 042-X.1.ХХ/02-20__ |
|                               |                 |                        |
|ПОӘК                           |                 |                        |
|«Сүт өнімдерің өндіру ғылыми   |                 |                        |
|негіздері »                    |                 |                        |
|Студенттерге арналған  пәннің  |                 |                        |
|бағдарламасы                   |                 |                        |










                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                           050701 «Биотехнология»

                     мамандығының студенттеріне арналған

              «Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері » пәнінен

                        СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                                БАҒДАРЛАМАСЫ





































                                Семей - 2013







    Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы «Стандарттау  және  құрылыс  материалдарының  технологиясы»
кафедрасының аға оқытушы Мирашева Г.О. ______________






    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1 Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Стандарттау
және құрылыс материалдарының технологиясы» кафедрасының отырысында
    «____» _______ 20 ж., № ___ хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   кеңесінің
мәжілісінде
    «____» _______ 20 ж., № ___ хаттама


    Төрайымы_____________Ж.К.Молдабаева


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «____» _______ 20 ж., № ___ хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
         бірінші  проректор                                      ___________
Ә.А. Молдажанова




       4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ


        4 ВВЕДЕНО ВПЕРВЫЕ (или ВЗАМЕН редакции №___
от «___» ______200_г.)

























                                   Мазмұны
1 Жалпы ережелер

2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру
3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар
4 Курс форматы
5 Курс саясаты
6 Бағаларды қою саясаты
7 Әдебиет



    1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, аға оқытушы
«Стандарттау және құрылыс материалдарының технологиясы» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315, № 304 кабинеттер
Сабақ өткізілетін орындары -  № 301, 302, 305 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 2

1.2 Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Сүт  өнімдерің  өндіру  ғылыми  негіздері  »
пәнінде ғылыми танымның және творчествоның  методологиялық  негізін,  ғылыми
зерттеудің  бағытын  таңдау  және  ғылыми-зерттеу   жұмыстарының   этаптарын
таңдау,  ғылыми  ақпаратты  жинау  және  өңдеу,   ғылыми   және   техникалық
творчестваны жаңарту қарастырылады.
   1.3   Пәннің   оқыту   мақсаты   -   студентер   сүт   саласындағы   жаңа
технологияларының ғылыми даму жолдарың білім беру.
1.4  Пәнді  оқытудың  негізгі  мәселесі  -  осы  пәнді   мамандық   боййынша
практикада колдану.
1.5 Оқу нәтижесі:
Пәнді оқу нәтижесінде студент келесілерді білу қажет:
     Білу:
    Меңгеру:
    Усвоить:

    Үйрену:
    Понимать:

    Иметь:

   Приобрести

•   ғылыми танымның методологиялық  негізін,  ғылыми  зерттеу  бағытын  және
этаптарын таңдау.
•    ғылыми және техникалық творчестваны жанарту.

1.6  Курстың  пререквизиттері:   «Сүттің   физикасы   мен   химиясы»,   «Сүт
өнімдерінің өндіру биотехнологиясы».
1.7  Курстың постреквизиттері: Жоқ












2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ

                              2 кесте
|Тақырыптың атауы                        |      Сағаттар саны               |
|                                        |дс |зс     |сөжо     |сөж         |
|1                                       |2  |3      |4        |5           |
|Кіріспе. Ғылым туралы түсініктеме.      |1  |       |1        |1           |
|Ғылыми зерттеудің тақырыбың құрастыру   |1  |1      |1        |1           |
|Зерттеудің максатың құрастыру           |1  |1      |1        |1           |
|Теориалық зерттеудің әдістемелігі       |1  |1      |1        |1           |
|Эксперименттік зерттеудің әдістемелігі  |1  |1      |1        |1           |
| Экспериментік зерттеуді талдау және    |1  |1      |1        |1           |
|кортынды және ұсыныс құрастыру          |   |       |         |            |
|Ғылыми зерттеулердің эффективлігі және  |1  |1      |1        |1           |
|енгізу                                  |   |       |         |            |
|Микроағзалар биотехнологияның объектісі |1  |1      |1        |1           |
|Технологиалық процесстерде              |1  |1      |1        |1           |
|микроағзаларды регулятор ретінде колдану|   |       |         |            |
|Микроағзаларды нутриент көзі ретінде    |1  |1      |1        |1           |
|колдану                                 |   |       |         |            |
|Функционалды өнімдердің казіргі заманда |1  |1      |1        |1           |
|жобалау аспектілері                     |   |       |         |            |
|Өнімге функционалды қасиеттерің келтіру |1  |1      |1        |1           |
|максатымен құрамын және қасиеттерің     |   |       |         |            |
|моделдеу                                |   |       |         |            |
|Пробиотикалық өнімдердің өндіру         |1  |1      |1        |1           |
|ережелері. Пробиотик және пребиотик     |   |       |         |            |
|мәлімдеу                                |   |       |         |            |
|Пробиотикалық өнімдерді құрастыру       |1  |1      |1        |1           |
|тәжірибелік аспектісі                   |   |       |         |            |
|Лактулозаны тағам өнімдерінің           |1  |1      |1        |1           |
|технологиясында колдану сипаттамасы     |   |       |         |            |






3 ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР
     «Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері» ең  алғашқы  арнайы  пән.  Осы
пәнді оқу барысында алынған білім,  дағдылар  студенттерге  олардың  барлық
еңбектік қызметтерінде керек болады.  Бұл  пән  бойынша  материалды  сапалы
игеру үшін студентке келесі құралдар керек:
пән бойынша  силлабуспен  танысу  қажет,  әсіресе  аса  көңілді  ұсынылатын
әдебиетке бөлу керек және  мүмкіндігінше  ол  әрқашанда  қол  астында  жату
керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік  құжаттарда  (заңдарда,
регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл  құжаттар  жиі  ауысып,  немесе
оларға  көптеген  өзгерістер   енгізіліп   тұрады.   Сондықтан   кез-келген
нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет.
Дәрістік  материал  өзекті  материал  болып  табылады,  сондықтан   дәріске
міндетті түрде  қатысып  тұру  керек.  Сабаққа  дайындалғанда  қол  астында
силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда  қарандашпен  түсініксіз
сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды.

4 КУРС ФОРМАТЫ
    Семестр бойы студенттерге бағдарламаның  сәйкес  бөлімдері  бойынша  15
дәріс және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
    Курстың бір  бөлігі  семестр  бойы  студенттердің  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
    Курс бойынша өзіндік жұмысты  келесі  тәртіпте  жүргізіп  тұруы  қажет.
Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын  әдебиетті  оқып,  теориясына  көп
тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана  тоқталып,  түсініксіз  жерлерін
белгілеу керек.
    Содан кейін материалды  мұқиятты  түрде  игеру  қажет,  яғни  теориялық
ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
    Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй  тапсырмасы
түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.

5  КУРС САЯСАТЫ
...................................


6  БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
      Студенттердің  білімін  бағалау  күнделікті,  аралық  және   қорытынды
бақылау  түрінде  жүргізіледі.  Бағалар  Шәкәрім  атындағы  СМУ-да   жүретін
«Студенттердің  білімін  рейтингтік  бағалау   жөніндегі   ережеге»   сәйкес
қойылады. Қорытынды  баға  студенттің  әр  сабақтағы  жұмысын,  рефераттарды
қорғау,  басқа   өзіндік  жұмыстарды  орындау  және  емтихан   нәтижелерінен
құралады. Курс бойынша қойылатын  баға  күнделікті,  аралық  және  қорытынды
бақылауда алынған балдардың сомасы болып  табылады.  Емтихан  ауызша  немесе
тест түрінде жүргізіледі.
      Қосымша балдар (5 балл):
      - шығармашылық көзқарасы үшін;
      - оқу процесіне белсене қатысуы үшін;
      - студенттік конференцияға қатысқаны үшін;
      - ғылыми-зерттеу жұмыстарын, мақалалар жазғаны үшін;
      - жұмыста әртүрлі ақпарат көздерін қолданғаны үшін.
      Айып балдар (5 балл) алынады:
      - материалды өз уақытында бермегені үшін;
      - жұмысты сапасыз орындағаны үшін;
      - сабақтарды босатқаны үшін.









































7 ӘДЕБИЕТТЕР

7.1 Негізгі
   1. Основы научных исследований: Учеб. для техн. вузов /В.И.Крутов,
      И.М.Грушко, В.В. Попов – М.: Высш.шк., 1989.-400с.
   2. Журналы «Молочная промышленность».
   3. Журналы «Мясная промышленность».
   4. Журналы «Хранение и переработка».

7.2    Косымша
   1. Научно-техническая патентная информация. Бюллетени изобретений
      Республики Казахстан.
   2. Научно-техническая патентная информация. Бюллетени изобретений
      Российской Федерации.
   3. Научно-техническая патентная информация. Авторские изобретения стран
      мира.


















































Пәндер