Файл қосу

ББҚ және ББЗ



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.48/01-2014   |
|ПОӘК                    |«_11_» __09__ 2014ж.    |                        |
|«ББҚ және ББЗ           |№ 1 басылым             |                        |
|биотехнологиясы» пәнінен|                        |                        |
|оқытушыға арналған      |                        |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |












                       «ББҚ және ББЗ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ»

                                   пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                          6М070100 «Биотехнология»

                               мамандығы  үшін

                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ










                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08. 2014 ж., Байбалинова Г.М.,   «Стандарттау
және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «__11__» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4  Алғашқы рет енгізілген



























                                   Мазмұны




    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |7   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |7   |































    1 Қолданылу саласы





    «ББҚ және ББЗ биотехнологиясы» пәні бойынша  оқу-әдістемелік  кешенінің
құрамына   кіретін   оқытушыға   арналған   пәннің   бағдарламасы   6М070100
«Биотехнология» мамандығының білім алушыларына  арналған.  Білім  алушыларды
курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен,  машықтану
және  білгірлігімен  таныстырады.   Оқу-әдістемелік   кешені   пәнді   оқыту
барысында негізгі жетекші болып саналады.



    2 Нормативтік сілтемелер


    «ББҚ және ББЗ биотехнологиясы»  пәнінен бағдарламасы  осы  пән  бойынша
оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары  мен
ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 6М070100 «Биотехнология» мамандығының элективті пәндерінің каталогы;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

    3 Жалпы ережелер
      3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. Пәнде органикалық заттардың  және  ақуызды
препараттардың технологиясының теориялық  негіздері  оқытылады.  Органикалық
қышқылдар биотехнологиясы. Ақуызды  препараттарының  биотехнологиясы.  Сірке
қышқылын алу. Шай  саңырауқұлақтарының  микроағзалар  кешенін  өсіру  арқылы
алкагольсыз  сусындарды   алу.   Микроскопиялық   саңырауқұлақтарды   беттік
культивирлеу арқылы лимон  қышқылынының  биосинтезінің  ерекшеліктерін  оқу.
Микомицеттерді  қаттыфазада  культивирлеу  кезінде  амилазаның  жинақталуына
қоректік орта құрамының әсері.  Дайын  өнім  шығымына  ферменттердің  бөліну
режимінің әсері. Ақуызды концентраттарды және изоляттарды алу.

3.2  Берілетін  курстың   мақсаты   микроағзалардың   метаболизімінің   және
биосинтетикалық  мүмкіндіктері,  микроағзалардың  метаболизміні  генетикалық
және   биохимиялық   сатысында   реттеу   принципі,   микроағзалардың    өсу
заңдылықтары,  біріншілік  және   екіншілік   метаболиттерге   сыртқы   орта
жағдайларының әсері туралы түсінік беру.

   3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.



   3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    - Білу керек:  Магистранттар  микроағазалардың  өндірістік  штаммаларына
      қойылатын  талаптарды,  тағам  өнімдерін,   органикалық   қышқылдарды,
      газтәрізді жаңғыш заттарды, түрлі биологиялық  белсенді  заттарды  алу
      кезінде қолданылатын өндірістік микроағзалардың негізгі  фзиологиялық-
      биохимиялық ерекшеліктерін;
    - Игеруі керек: Магистранттар өзінің болашақ кәсіптік  қызметінде  түрлі
      биотехнологиялық  өндірістерде  негізін  алатын  микроағзалар   туралы
      білімдерін қолдануды;
    - Алу керек: Магистранттар  өзінің  болашақ  кәсіптік  қызметінде  түрлі
      биотехнологиялық  өндірістерде  негізін  алатын  микроағзалар   туралы
      білімдерін қолдана.

   3.5 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                           |Семестр    |
|1                                                              |2          |
|Дәрістік сабақтар                                                         |
|Модуль 1  Органикалық қышқылдар биотехнологиясы                           |
|Кiрiспе.                                                       |1          |
|Органикалық қышқылдар биотехнологиясы                          |2          |
|Сірке қышқылын өндірудің биотехнологиялық кезеңдерінің негізгі |2          |
|сипаттамалары                                                  |           |
|Сүт қышқылын өндіру сұлбасы. Сүт қышқылын өндірудің            |2          |
|биотехнологиялық кезеңдерінің негізгі сипаттамалары            |           |
|Лимон қышқылын өндірудің биотехнологиялық кезеңдерінің негізгі |2          |
|сипаттамалары                                                  |           |
|Модуль 2 Ақуызды препараттардың биотехнологиясы.                          |
|Ақуызды препараттардың биотехнологиясы. Ферменттердің жіктелуі.|2          |
|Ферменттер өндірісінің беттік әдісі                            |2          |
|Ферменттерді өндірудің тереңдік әдісі                          |2          |
|Барлығы                                                        |15         |
|Тәжірибелік сабақтар                                                      |
|Модуль 1  Органикалық қышқылдар биотехнологиясы                           |
|Сірке қышқылын алу                                             |4         |
|Синтетикалық ортада сірке қышқылын алу                         |4         |
|Шай саңырауқұлақтарының микроағзалар кешенін өсіру арқылы      |4         |
|алкагольсыз сусындарды алу                                     |          |
|Микроскопиялық саңырауқұлақтарды беттік культивирлеу арқылы    |4         |
|лимон қышқылынының биосинтезінің ерекшеліктерін оқу            |          |
|Модуль 2  Ақуызды препараттардың биотехнологиясы.                         |
|Микомицеттерді қаттыфазада культивирлеу кезінде амилазаның     |4         |
|жинақталуына қоректік орта құрамының әсері.                    |          |
|Дайын өнім шығымына ферменттердің бөліну режимінің әсері.      |4         |
|Ақуызды концентраттарды және изоляттарды алу                   |6         |
|Барлығы                                                        |30        |

5   Білім алушылардың өздіндік  жұмысы тақырыптарының тізімі

|5.1 Этиленді этанолға түра гидратациалау.                                  |
|5.2 Синтез газдан метанолды алу.                                           |
|5.3 Метанолды карбонирлеу арқылы сірке қышқылың алу.                       |
|5.4Микроорганизмдерді культивирлеу үшін целлюлоз-қағаз өндірісінің         |
|қалдықтарың дайындау.                                                      |
|5.5 Табиғат газында микроорганизмдерді культивирлеу ерешеліктері.          |
|5.6 Этанолда  микроорганизмдерді культивирлеу ерешеліктері.                |
|5.7 Өсімдік шикізатының гидролизатында және сульфидты щелоктарында         |
|микроорганизмдерді культивирлеу ерешеліктері.                              |


    6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік         |Даналардың |Білім       |Қамтамасыз|
|құралдардың атаулары                  |саны       |алушылар    |ету пайызы|
|                                      |           |саны        |          |
|1                                     |2          |3           |4         |
|Бирюков, В.В. Основы промышленной     |2          |4           |50        |
|биотехнологии / В.В. Бирюков. – М. :  |           |            |          |
|КолосС, 2004.                         |           |            |          |
|Грачева, И.М. Технология микробных    |4          |4           |100       |
|белковых препаратов, аминокислот и    |           |            |          |
|биоэнергия / И.М. Грачева, Л.А.       |           |            |          |
|Иванова, В.М. Кантере. – М. : Колос,  |           |            |          |
|1992                                  |           |            |          |
|Грачева, И.М. Технология ферментных   |4          |4           |100       |
|препаратов / И.М. Грачева. – М. :     |           |            |          |
|Агропромиздат, 1985.                  |           |            |          |

    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі
7.1.1. Бирюков, В.В. Основы промышленной биотехнологии / В.В. Бирюков. –  М.
: КолосС, 2004.
7.1.2. Грачева, И.М. Технология микробных белковых  препаратов,  аминокислот
и биоэнергия / И.М. Грачева, Л.А.
Иванова, В.М. Кантере. – М. : Колос, 1992.
7.1.3. Грачева, И.М. Технология ферментных препаратов / И.М. Грачева.  –  М.
: Агропромиздат, 1985.
7.1.4. Егорова, Т.А. Основы биотехнологии  /  Т.А.  Егорова,  С.М.  Клунова,
Е.А. Живухина. – М. : Изд. центр "Академия",
2005.
7.1.5. Калунянц, К.А. Микробные ферментные препараты / К.А.  Калунянц,  Л.И.
Голгер. – М. : Пищевая промышленность,
1989.
7.2 Косымша
7.2.1. Кислухина, О.В. Ферменты в производстве пищи и кормов /
О.В. Кислухина. – М. : КолосС, 2002.
7.2.2. Манаков, М.Н. Теоретические основы промышленной биотехнологии /  М.Н.
Манаков, Д.Г. Победимский. – М. :
Высшая школа, 1989. – 310 с.
7.2.3. Мосичев, М.С. Общая технология микробиологических производств /  М.С.
Мосичев, А.А. Складнев, В.Б. Котов. –
М. : Легкая и пищевая промышленность, 1982.
7.2.4. Пищевая биотехнология : в 4 кн. / И.А. Рогов [и др.]. – М. :  КолосС,
2004.
7.2.5. Смирнов, В.А. Пищевые кислоты  /  В.А.  Смирнов.  –  М.  :  Легкая  и
пищевая промышленность, 1983.




Пәндер