Файл қосу

2014 Құжаттық процедура Пәннің оқу - әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                          |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                              |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты       |ПОӘК               |                          |
|                              |                   |                          |
|                              |                   |ПОӘК 042-18-7.1.29/01-2014|
|ПОӘК                          |                   |                          |
|«Полиэтиленді пакеттерді      |№ 1 басылым        |                          |
|қолдану арқылы астық сақтаудың|11.09.2014 ж       |                          |
|жаңа тәсілдері» пәнінің       |                   |                          |
|оқытушыға арналған жұмыс      |                   |                          |
|бағдарламасы                  |                   |                          |





           «Полиэтиленді пакеттерді қолдану арқылы астық сақтаудың
                               жаңа тәсілдері»
                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ





         6М072800  – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                          ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ






















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз

      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«28» тамыз 2013 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1  «Ет,  сүт   және   тамақ   өнімдері   өндірісінің   технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   3 қыркүйек 2013 ж.

    Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.Қ. Әсенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  5 қыркүйек 2013 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама 11 қыркүйек 2013ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ






















                                   Мазмұны


    |1  |Қолдану аясы                                           |4     |
|2  |Нормативтік сілтемелер                                 |4     |
|3  |Жалпы ережелер                                         |4     |
|4  |Оқу пәнінің мазмұны                                    |7     |
|5  |Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар |8     |
|   |тізімі                                                 |      |
|6  |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы |8     |
|7  |Әдебиеттер                                             |9     |
|   |                                                       |      |
































































    1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ


    «Полиэтиленді пакеттерді қолдану арқылы астық сақтаудың жаңа тәсілдері»
пәнінің   оқу-әдістемелік   кешені   6М072800   –   «Өңдеу    өндірістерінің
технологиясы»  мамандығы  бойынша   оқытылатын   магистранттарға   арналған.
Магистранттарды курс  мазмұнымен,  оның  өзектілігі  мен  қажеттілігін,  оқу
процесінде игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешені
пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.


    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


      «Полиэтиленді  пакеттерді  қолдану  арқылы   астық   сақтаудың   жаңа
тәсілдері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 –  «Өңдеу  өндірістерінің
технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша  элективті
каталог бойынша жасалынған.
    «Полиэтиленді пакеттерді қолдану арқылы астық сақтаудың жаңа тәсілдері»
пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы  пән  бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру
тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары  мен  сілтемелеріне
сай келеді:
    -  6М072800  -  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
жалпыға  бірдей  білім   стандарты,   ҚР   МЖБС   3.08.354-2006,   Қазақстан
Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2006 жылғы   9  қаңтардан  №
671 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған;
    - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша  типтік
оқу жоспары;
         - СТУ 042-ГУ-4-2014  университет стандарты «Пәннің оқу  әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»;
          - ДП 042-01.01-2014  Құжаттық  процедура  «Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы».


      3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1  Пәннің  қысқаша мазмұны
      Магистрант бұл пәнді оқу барысында астықты жинақтаудан  кейінгі  өңдеу
екі өзара байланысқан тапсырмаларды шешуді, біріншіден астықты  сақтау  үшін
жаңа астық келгенше және ұзақ сақталуы  үшін  оның  беріктігі  жоғары  болуы
керек, екнішіден, жаңа жиналған  астық  массасы  жинақтаудан  кейінгі  өңдеу
үрдістерінде  тазалық  бойынша  қойылған   кондицияда   болуы   керектігімен
танысады. Астықты жинақтаудан кейінгі өңдеу үрдістерінде  бидай  қоспаларына
тазарту, негізгі дақылдан төмен  бағалы:  жетілмей  қалғандар,  соғылғандар,
зақымданғандар, ұсақ және өсіп кеткендерді бидайларды  сұрыптау  үрдістерін,
астық массасын ұзақ уақыт  сақтау  үшін   толығымен  құрғақ  күйге  жеткенге
дейін кептіреді, бұл үрдіс технологиялық өте күрделі және көп жұмысты  қажет
етеді,  ол  астықты  кептіретін  әртүрдегі  аппарат,   машиналарда   жүреді,
сондықтан  машиналардың   жұмыс   істеу   реттілігін   де   оқып   үйренеді.
Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда  оқып-үйренумен  қатар,  тәжірибе
жүзінде  кәсіпорында  өңдеу  үрдістерінің  технологиясымен   танысу   арқылы
толықтырады.  Осы пәнді оқыту нәтижесінде болашақ арнаулы  инженерлік  пәнді
таңдауға және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына  қажет
бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі.
      «Полиэтиленді  пакеттерді  қолдану   арқылы   астық   сақтаудың   жаңа
тәсілдері» курсы бір-бірімен тығыз байланысты  төрт  түрден  тұрады:  дәріс,
зертханалық   жұмыстар,   аудиторияда   оқытушының    бақылауымен    жүретін
магистранттың  өзіндік  жұмысы  (МӨЖО)  және  магистранттың  өзіндік  жұмысы
(МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі  болып  табылады,  яғни  пәннің  маңызды
және күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс  белгілі  зерттеулерді
және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен  жасауды  үйретеді;  пәнге
қатысты  материалдарды оқу-әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып  МӨЖ
және МӨЖО түрінде өңделеді және оқытушының қадағалауында болады.


      3.2 Пәнді оқыту мақсаты:
      Астықты және тұқымды жинақтаудан  кейінгі  өңдеу  үшін  білікті  маман
дайындау, қазіргі таңда ең маңызды тапсырма  болып  табылады.  Бұл  халықтың
әлеуметтік жағдайының жақсаруына әсерін тигізіп,  тұтынушыларға  тек  сапалы
өнімнен жасалған бидай өнімдерін сатуға  мүмкіндік  береді.  Магистранттарға
білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік  пәндерді  меңгеру  үшін  және
өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог  ретінде  жұмысына  қажет  бейімділік
пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.
      Курстың негізгі мақсаты:  Астық  өнімін  алу  кезіндегі  ең  маңыздысы
сақтау мен дұрыс  өңдеу  болғандықтан,  осы  үрдістердің  дұрыс  жүруін,  әр
үрдістен кейін қандай өзгеріске ұшырауын  және  де  қасиетін  анықтау  болып
табылады.

      3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
      - астықты жинақтаудан кейінгі  оларда болатын  қоспалардан  таныстыру,
сұрыптай білу;
   - бидай және бидай өнімдерінің сынауға дайындау;
   - бидай және бидай өнімдерінің түрлері мен ерекшеліктерін оқып білу;
   - бидай  құрылымы мен қасиетін оқып білу;
   - астық түйірлерді кептіретін машиналармен жұмыс істей білу;
   - кептіру үрдісінің түрлерін, реттілігін меңгеру;
   - бидайды сақтаудың жаңа тәсілдері;
   - полиэтиленде сақтау әдісінің ерекшеліктері.


      3.4 Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
        - Магистрант астықты жинақтағаннан кейінгі оны тазарта алуы керек;
  - Магистрант жинақтаудан кейінгі кездесетін ақаулардан ажыратып, сұрыптай
    отырып, партияларға бөле білуі керек;
  - Магистрант бидай және бидай өнімдерінің сапалығы  бойынша  зерттей  алу
    керек;
  - Магистрант бидай және бидай өнімдерінің сапалығы зерттеуде пайдаланатын
    жабдықтармен жұмыс істей алуы керек.


    3.5 Курс пререквизиттері:
      3.5.1 Өңдеу өнімдерінің тағамдық концентраттары мен қоспалары;
    3.5.2 Өңдеу өндірістерінің өнімдерін физика-химиялық  және  биохимиялық
зерттеу;
        3.5.3 Өңдеу өндірістерінің иновациялық технологиялары;
               3.5.4  Астық  түйірді  сақтау  мен   өңдеудің   технологиялық
процестерін жетілдіру.




    3.6 Курс постреквизиттері:
        1. Өңдеу өндірістерінің тиімді және ресурсты үнемдеу технологиясы
    3.6.2 Арнайы тағайындалған өнімдердің технологиясы
    3.6.3 Астық өнімдерінің  функционалды өнімдерін өндірудің технологиясын
жетілдіру




      3.7 Пәннің жұмыс бағдарламасынан үзінді:


                                                Кесте - 1

|Курс                                                              |Семестр     |
|1                                                                 |2           |
|Дәрістік сабақтар                                                              |
|Модуль 1. Өңдеу өнімдерінің жалпы технологиясы                                 |
|1. Астық-түйір ылғалдылығының сақтауға қабілеттілік көрсеткіші    |2           |
|ретінде                                                           |            |
|2. Астық-түйір және оны өңдеу өнімдерін сақтау тәсілдері және     |2           |
|режимдері                                                         |            |
|3. Астық-түйірді салқындатылған күйде сақтау.                     |2           |
|4. Астық-түйірді оттексіз ортада сақтау                           |2           |
|5. Астық-түйірді сақтау тәсілдері                                 |2           |
|Модуль 2. Астық сақтауда қолданылатын технологиялар               |            |
|6. Астық-түйірді өңдеу өнімдерін сақтау ерекшеліктері             |2           |
|7. Астық-түйірді өңдеу өнімдерін ыдыссыз сақтау                   |2           |
|8. Астық-түйірді сақтаудың тәжірибелік аспектілері                |2           |
|9. Астық-түйірді сақтау технологиялары туралы жалпы мәліметтер.   |2           |
|Әртүрлі қоймаларда астық-түйірді сақтау ерекшеліктері             |            |
|10. Астық-түйірді полиэтилен шлангта сақтау                       |2           |
|Модуль 3. Өңдеу өнімдеріне қойылатын талаптар                     |            |
|11. Астық-түйірді сақтау кезінде тәуекелді басқару                |2           |
|12. Астық қоймаларының санитариясы                                |2           |
|13. Астық-түйірді полиэтиленді қолғаптарда сақтау                 |2           |
|14. Астық-түйірді сақтауға арналған силостар                      |2           |
|15. Астық-түйірді сәулелік өңдеу. Ылғалды астық-түйірді           |2           |
|дайындаудың, сақтаудың және азықтандырудың жаңа технологияларын   |            |
|енгізу                                                            |            |
|Зертханалық жұмыстар                                                           |
|1. Силостардың сыйымдылығын есептеу                               |2           |
|2.  Бункерлердің сыйымдылығын анықтау                             |2           |
|3. Астық қоймаларының сыйымдылығын анықтау                        |2           |
|4. Астық кептіргіштердің оптималды жұмыс режимдері  және кептіру  |2           |
|процесін бақылау                                                  |            |
|5. Астықтың шығуын есептеу және осы көрсеткішті механизацияланған |2           |
|жүйенің жұмыс істеу сапасын бағалауға қолдану                     |            |
|6. Астықты кептіру мен тазалауды есептеудің әдістемесі            |2           |
|7. Сақталатын астық қорының есебін жүргізу                        |3           |


    4.  ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫП ТІЗІМІ

    Пәнді оқу кезінде магистранттардың  өздік  жұмысына,  олардың  сапасына
жоғары талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл  бөлінеді.

    Оқу-әдістемелік  кешенін  құрастырған  кезде  реферат,  курстық   жоба,
бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі.
    МӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын  ала  беріліп,  оның
көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған).
    ОМӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып  екіге
бөлінеді.
    Аудиториялық ОМӨЖ диолог түрінде, ал МӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі.
    Әрбір ОМӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді  бірге
шығарады, орындауда көмектеседі.


    5.1.  Астық массасын сақтау кезіндегі ақуыздардың өзгеруі
    5.2.  Астық массасын сақтау кезіндегі липидтердің өзгеруі
    5.3.  Астық массасын сақтау кезіндегі ылғалдылықтың өзгеруі
    5.4.  Астық массасын сақтау кезіндегі массаның өзгеруі
    5.5.  Ылғалдылық, астық сапасының көрсеткіші ретінде
    5.6.  Астық сапасын анықтаудың заманауи тәсілдері
    5.7.  Шет елдердегі астық сақтау
    5.8.  Гамма сәулелердің астық массасының сақталуына әсері
    5.9.  Астықты консервациялауға арналған заманауи консерванттар
    5.1.1  Астық сақтау қоймаларының дезинфекциясы мен дезинсекциясы
    5.1.2.  Шет елдердегі қазіргі заманғы астық сақтау қоймаларының түрлері
    5.1.3.  Астықты сақтау кезінде күту
    5.1.4.  Астықты сақтауға алдын-ала дайындау
    5.1.5.  Астық массасын желдету
    5.1.6.  Астық кептіру, астық сақтау тәсілі ретінде




      6  ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ



    |Оқулық, оқу-әдістемелік құрал атауы |Дана саны    |Магистранттар|Қамтамасыз ету|
|                                    |             |саны         |пайызы        |
|Астық түйірді сақтау және өңдеу     |2            |2            |100           |
|технологиясы. Б.Қ.Әсенова,          |             |             |              |
|С.Қ.Қасымов / Оқу құралы. Семей 2013|             |             |              |
|- 106 бет.                          |             |             |              |
|Учебное пособие по дисциплине       |2            |             |100           |
|специальные технологии              |             |             |              |
|перерабатывающих производств.       |             |             |              |
|Б.К.Асенова,  Г.Т.Туменова,         |             |             |              |
|Г.Н.Нурымхан,  Г.Т.Кажибаева /      |             |             |              |
|Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 –   |             |             |              |
|135 с.                              |             |             |              |
|Технология хранения, переработки и  |2            |             |100           |
|стандартизация растениеводческой    |             |             |              |
|продукции: учебник / под ред. В. И. |             |             |              |
|Манжесова. - Спб. : Троицкий мост,  |             |             |              |
|2010. - 704с.                       |             |             |              |


    7 әдебиеттер

    7.1 Негізгі әдебиеттер
    7.1.1  Астық  түйірді  сақтау  және  өңдеу  технологиясы.  Б.Қ.Әсенова,
С.Қ.Қасымов / Оқу құралы. Семей 2013 - 106 бет.
    7.1.2   Учебное   пособие   по   дисциплине   специальные    технологии
перерабатывающих  производств.  Б.К.Асенова,   Г.Т.Туменова,   Г.Н.Нурымхан,
Г.Т.Кажибаева / Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – 135 с.
    7.1.3    Технология    хранения,    переработки    и     стандартизация
растениеводческой продукции: учебник / под ред. В. И. Манжесова.  -  Спб.  :
Троицкий мост, 2010. - 704с.
|7.1.4  Управление качеством перерабатывающих и пищевых производств : учебное пособие / |
|О. В. Богомолов, О. М. Сафонова, О. И. Шаповаленко и др. - Харьков: Эспада, 2006. -    |
|296с.                                                                                  |


    7.1.5  Өндірістік  технология   және   өнім   сапасы.   С.Т.Дүйсенбаев,
Қ.Ж.Әмірханов / Астана: Арман – ПВ, - 2008 - 356 б.
    7.1.6 Туменова,  Г.Т.  Контроль  и  оценка  качества  сырья  и  пищевых
продукции.- Семей, 2009.-201 с.


7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  Зверев  С.  В.  Физические  свойства  зерна  и   продуктов   его
переработки : учебное пособие /  С.  В.  Зверев,  Н.  С.  Зверева.  –  М.  :
ДеЛипринт, 2007. – 176с.
    7.2.2 Экологическая безопасность зерна и зернопродуктов при хранении  и
переработке  /  Л.  И.  Мачихина  [и  др.]   //   Хранение   и   переработка
сельхозсырья. - 2008. - №12. - C. 37-40.
    7.2.3  Ким  Л.В.,  Пащенко  Л.П.  Зерносушение  и  зерносушилки:  Учеб.
Пособие. - Воронеж, 2006. – 152 с.
    8.2.4 Вобликов Е.М. Технология хранения зерна: учебник для  ВУЗов  /Под
ред. Е.М. Вобликова. – СПб: Издательство “Лань”, 2003. – 448с.
    7.2.5 Ю. О. Сазыкин, С. Н.  Орехов,  И.  И.Чакалева,  Биотехнология.  –
М.Академия, 2007
    7.2.6 Горюшинский  И.  В.  Повышение  эффективности  процесса  хранения
зерновой продукции в бункерах / И. В. Горюшинский, Н. Н. Мазько //  Хранение
и переработка сельхозсырья. – 2009. - № 3. – С. 14.
    7.2.7 Журнал «Пищевая промышленность»
    7.2.8 Журнал «Вестник СГУ»
    7.2.9 Журнал «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана»
    7.2.10 Аналитические обзоры КазГосИНТИ



Пәндер