Файл қосу

Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері Оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                          |
|ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                              |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты     |ПОӘК                 |                           |
|                            |                     |                           |
|                            |                     |ПОӘК  042-X.1.ХХ/01-20__   |
|ПОӘК                        |                     |                           |
|«Сүт өнімдерің өндіру ғылыми|                     |                           |
|негіздері » Оқытушыға       |                     |                           |
|арналған пәннің бағдарламасы|                     |                           |









                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                           050701 «Биотехнология»

                     мамандығының студенттеріне арналған

              «Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері » пәнінен

                          ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                                БАҒДАРЛАМАСЫ





































                                Семей - 2013







    Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы «Стандарттау  және  құрылыс  материалдарының  технологиясы»
кафедрасының аға оқытушы Мирашева Г.О. ______________




    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1 Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Стандарттау
және құрылыс материалдарының технологиясы» кафедрасының отырысында
    «___» _______  20 ж., № ___ хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   кеңесінің
мәжілісінде
    «____» _______ 20  ж., № ___ хаттама


    Төрайымы_____________Ж.К.Молдабаева


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «____» ______  20 ж., № ___ хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
         бірінші  проректор                                      ___________
Ә.А. Молдажанова


        4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ




        4 ВВЕДЕНО ВПЕРВЫЕ (или ВЗАМЕН редакции №___
от «___» ______200_г.)





























                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Пәннің оқу мазмұны                                                |5   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |7   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |8   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |9   |
|8   |Әдебиеттер                                                        |10  |


























































    1 Қолданылу саласы


    «Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері » пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу  бағдарламасы
050701 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған.


    2 Нормативтік сілтемелер


    «Сүт өнімдерің өндіру ғылыми негіздері» пәнінен жұмыс оқу  бағдарламасы
осы пән бойынша оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі  құжаттардың
талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    - Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің 2006 жылдың
7  тамыз  №  671  бұйрығымен  бекітілген   және   іске   енгізілген   050701
«Биотехнология» мамандығының ҚР МЖМС 3.08.076-2006  мемлекеттік  жалпы-білім
оқу стандартына сай;
- УСТ 042 РМҚК-СМУ-8-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына
және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай;
- ҚП 042-08.10.12-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен
мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.



    3 Жалпы ережелер


3.1 Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Сүт  өнімдерің  өндіру  ғылыми  негіздері  »
пәнінде ғылыми танымның және творчествоның  методологиялық  негізін,  ғылыми
зерттеудің  бағытын  таңдау  және  ғылыми-зерттеу   жұмыстарының   этаптарын
таңдау,  ғылыми  ақпаратты  жинау  және  өңдеу,   ғылыми   және   техникалық
творчестваны жаңарту қарастырылады.
3.2   Пәнді   оқытудың   мақсаты   -   студентер   сүт   саласындағы    жаңа
технологияларының ғылыми даму жолдарың білім беру.
3.3 Пәнді оқудың негізгі мақсаты  -  осы пәнді мамандық боййынша  практикада
колдану.
3.4 Оқу нәтижесі:
         Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек:
             - знать …;
            - владеть …;

        - усвоить …;

        - уметь …;

        - понимать …;

        - иметь …;

        - приобрести ….


•   ғылыми танымның методологиялық  негізін,  ғылыми  зерттеу  бағытын  және
этаптарын таңдау.
•    ғылыми және техникалық творчестваны жанарту.
3.5  Курстың  пререквизиттері:   «Сүттің   физикасы   мен   химиясы»,   «Сүт
өнімдерінің өндіру биотехнологиясы».
3.6  Курстың постреквизиттері: Жоқ

 3.7  Оқу жоспарынан үзінді көшірме:

                                  1 кесте
|Курс                                                     |Семестр         |
|1                                                        |2               |
|Дәрістік сабақтар                                                        |
|Кіріспе. Ғылым туралы түсініктеме.                       |1               |
|Ғылыми зерттеудің тақырыбың құрастыру                    |1               |
|Зерттеудің максатың құрастыру                            |1               |
|Теориалық зерттеудің әдістемелігі                        |1               |
|Эксперименттік зерттеудің әдістемелігі                   |1               |
| Экспериментік зерттеуді талдау және кортынды және ұсыныс|1               |
|құрастыру                                                |                |
|Ғылыми зерттеулердің эффективлігі және енгізу            |1               |
|Микроағзалар биотехнологияның объектісі                  |1               |
|Технологиалық процесстерде микроағзаларды регулятор      |1               |
|ретінде колдану                                          |                |
|Микроағзаларды нутриент көзі ретінде колдану             |1               |
|Функционалды өнімдердің казіргі заманда жобалау          |1               |
|аспектілері                                              |                |
|Өнімге функционалды қасиеттерің келтіру максатымен       |1               |
|құрамын және қасиеттерің моделдеу                        |                |
|Пробиотикалық өнімдердің өндіру ережелері. Пробиотик және|1               |
|пребиотик мәлімдеу                                       |                |
|Пробиотикалық өнімдерді құрастыру тәжірибелік аспектісі  |1               |
|Лактулозаны тағам өнімдерінің технологиясында колдану    |1               |
|сипаттамасы                                              |                |
|Барлығы                                                  |15              |
|Зертханалық сабақтар                                     |                |
|Структурленген көбік тәрізді өнімдерінің сапасына        |1               |
|технологиялық факторлардың әсерің оқып үйрену            |                |
|Сүтқышқыл өнімдерінің биотехнологиясын әзірлеу және      |4               |
|зерттеу                                                  |                |
|Консервіленген өнімдерінің өндіру технологиялық негіздері|1               |
|С- витаминінің жетіспеушіліғің профилактика сүтқышқыл    |3               |
|сүсындарының технологиясын әзірлеу және зерттеу          |                |
|Комбинирленген өнімдерінің өндіру технологиясын әзірлеу  |1               |
|және зерттеу                                             |                |
|Пробиотикалық сүт өнімдерінің өндіру негіздерің оқып     |2               |
|үйрену                                                   |                |
|Тағам өнімдерінің технологиясында сапасын жоғарлату      |1               |
|заттарды колдану                                         |                |
|Коллоквиум                                               |2               |
|Барлығы                                                  |15              |
|ПРАКТИКАЛЫҚ ( СЕМИНАРЛЫҚ) САБАҚТАР                                       |
|                                                         |                |
|                                                         |                |


   5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ

|Тамақтану туралы ғылымның дамуына отандық ғалымдардың ролі.             |
|Регионның тұрғындарының фактіліқ тамақтану жағдайы.                     |
|«Тірі жүйе технологиясы» жаңа тағам өнімдерің құрастыру аймағында       |
|бағдарламаның сипаттамасы.                                              |
|Дәстүрлі үлттық сүсындардың технологиясының теориалық және тәжірибеліқ  |
|аспектілері.                                                            |
|Үлттық сүт өнімдерінің өндіру технологиялық негіздері.                  |
|Казахстан сүт өндірісінің шикізат базасының сипаттамасы.                |
|Функционалды тағам өнімдерінің өндіру ғылыми негіздері.                 |
|Консервіленген өнімдердің технологиясының даму келешектері.             |
|Жануарлық және өсімдік шикізаттарды қайта өндеу жаңа электрофизикалық   |
|әдістері.                                                               |
|Генетикалы модифицирленген тамақ қөздерінең тамақ өнімдерінің           |
|технологиясы.                                                           |
|Пробиотикалық өнімдерінің өндіру технологиялық негіздері.               |
|Эубиотик өнімдерінің өндіру технологиялық негіздері.                    |
|Эмульгирленген өнімдердің алу тәсілдері.                                |
|Гель тәрізді өнімдерінің өндіру технологиялық негіздері.                |
|Шырындарды өндіру технологиялық негіздері.                              |
|Ақүыз тамақтың жаңа формаларың өндіру технологиялық негіздері.          |
|Тамақ өнімдерінің технологиясында ферментті препараттарды қолдану       |
|мүмкіндігі.                                                             |


   6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     3 кесте
|Тақырыбы                          |Көрсету      |Өзбетімен оқуға       |Бақылау    |
|                                  |құралдары,   |арналған сұрақтар     |түрі       |
|                                  |плакаттар    |                      |           |
|Дәрістік        |Практ.  |Зертх.   |             |                      |           |
|сабақ           |сабақ   |сабақ    |             |                      |           |
|1               |        |2        |4            |5                     |6          |
|Кіріспе. Ғылым  |        |1        |             | Қоғамдық ғылыми      |Жұмысты    |
|туралы          |        |         |             |ұйымдар               |қорғау     |
|түсініктеме.    |        |         |             |                      |           |
|Ғылыми          |        |1        |             |Тақырыптын            |Жұмысты    |
|зерттеудің      |        |         |             |экономикалық          |қорғау     |
|тақырыбың       |        |         |             |құндылығын бағалау..  |           |
|құрастыру       |        |         |             |                      |           |
|Зерттеудің      |        |1        |             |Ғылыми құжаттар және  |           |
|максатың        |        |         |             |ақпараттар.           |           |
|құрастыру       |        |         |             |                      |           |
|Теориалық       |        |2        |Технология   |Студенттердің ҒЗЖ..   |Жұмысты    |
|зерттеудің      |        |         |лық сұлбасы  |                      |қорғау     |
|әдістемелігі    |        |         |             |                      |           |
|Эксперименттік  |        |3        |Технология   |Ғылыми-техникалық     |Жұмысты    |
|зерттеудің      |        |         |лық сұлбасы  |ақпаратын мемлекет    |қорғау     |
|әдістемелігі    |        |         |             |жүйесі.               |           |
| Экспериментік  |        |6        |Технология   |Ғылыми-техникалық     |Жұмысты    |
|зерттеуді талдау|        |         |лық сұлбасы  |ақпаратын халықаралық |қорғау     |
|және кортынды   |        |         |             |жүйесі.               |           |
|және ұсыныс     |        |         |             |                      |           |
|құрастыру       |        |         |             |                      |           |
|Ғылыми          |        |7        |Технология   |                      |Жұмысты    |
|зерттеулердің   |        |         |лық сұлбасы  |                      |қорғау     |
|эффективлігі    |        |         |             |                      |           |
|және енгізу     |        |         |             |                      |           |
|Микроағзалар    |        |4        |Технология   |                      |Жұмысты    |
|биотехнологияның|        |         |лық сұлбасы  |                      |қорғау     |
|объектісі       |        |         |             |                      |           |
|Технологиалық   |        |4        |Технология   |                      |Жұмысты    |
|процесстерде    |        |         |лық сұлбасы  |                      |қорғау     |
|микроағзаларды  |        |         |             |                      |           |
|регулятор       |        |         |             |                      |           |
|ретінде колдану |        |         |             |                      |           |
|Микроағзаларды  |        |5        |Слайд        |                      |Жұмысты    |
|нутриент көзі   |        |         |             |                      |қорғау     |
|ретінде колдану |        |         |             |                      |           |
|Функционалды    |        |5        |             |                      |Жұмысты    |
|өнімдердің      |        |         |Слайд        |                      |қорғау     |
|казіргі заманда |        |         |             |                      |           |
|жобалау         |        |         |             |                      |           |
|аспектілері     |        |         |             |                      |           |
|Өнімге          |        |7        |Слайд        |                      |Жұмысты    |
|функционалды    |        |         |             |                      |қорғау     |
|қасиеттерің     |        |         |             |                      |           |
|келтіру         |        |         |             |                      |           |
|максатымен      |        |         |             |                      |           |
|құрамын және    |        |         |             |                      |           |
|қасиеттерің     |        |         |             |                      |           |
|моделдеу        |        |         |             |                      |           |
|Пробиотикалық   |        |7        |Технология   |                      |Жұмысты    |
|өнімдердің      |        |         |лық сұлбасы  |                      |қорғау     |
|өндіру          |        |         |             |                      |           |
|ережелері.      |        |         |             |                      |           |
|Пробиотик және  |        |         |             |                      |           |
|пребиотик       |        |         |             |                      |           |
|мәлімдеу        |        |         |             |                      |           |
|Пробиотикалық   |        |7        |Технология   |                      |Жұмысты    |
|өнімдерді       |        |         |лық сұлбасы  |                      |қорғау     |
|құрастыру       |        |         |             |                      |           |
|тәжірибелік     |        |         |             |                      |           |
|аспектісі       |        |         |             |                      |           |
|Лактулозаны     |        |7        |             |                      |Жұмысты    |
|тағам           |        |         |             |                      |қорғау     |
|өнімдерінің     |        |         |             |                      |           |
|технологиясында |        |         |             |                      |           |
|колдану         |        |         |             |                      |           |
|сипаттамасы     |        |         |             |                      |           |


7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ
                                                                          4
                                    кесте
|Оқулықтар мен          |Даналардың саны |Студентер саны  |Қамтамасыз ету пайызы |
|оқу-әдістемелік        |                |                |                      |
|құралдардың атаулары   |                |                |                      |
|1                      |2               |3               |4                     |
|Основы научных         |5               |16              |                      |
|исследований           |                |                |                      |
|Журналы «Молочная      |2               |16              |                      |
|промышленность»        |                |                |                      |
|Журналы «Мясная        |5               |16              |                      |
|промышленность»        |                |                |                      |
|Научно-техническая     |5               |16              |                      |
|патентная информация.  |                |                |                      |
|Бюллетени изобретений  |                |                |                      |
|РК                     |                |                |                      |
|Бюллетени изобретений  |5               |16              |                      |
|РФ                     |                |                |                      |













8 ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі
   1. Основы научных исследований: Учеб. для техн. вузов /В.И.Крутов,
      И.М.Грушко, В.В. Попов – М.: Высш.шк., 1989.-400с.
   2. Журналы «Молочная промышленность».
   3. Журналы «Мясная промышленность».
   4. Журналы «Хранение и переработка».

8.2    Косымша
   1. Научно-техническая патентная информация. Бюллетени изобретений
      Республики Казахстан.
   2. Научно-техническая патентная информация. Бюллетени изобретений
      Российской Федерации.
   3. Научно-техническая патентная информация. Авторские изобретения стран
      мира.







































































































































Пәндер