Файл қосу
Тамақ өндірісінің ресурс
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.27/01 -| | | |2014 | |ПОӘК | | | |«Тамақ өндірісінің ресурс |№1 басылым, | | |үнемдеу технологиялары» |11.09.2014 ж | | |пәннің оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | «Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу технологиялары» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072700– «Азық-түлік тағамдарының технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к., доцент м.а. Нұрымхан Г.Н. _________ 27 тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 3 қыркүйек 2014ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.К. Асенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ______________ С.С.Толеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар|7 | | |тізім | | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |8 | |7 |Әдебиеттер |9 | | | | | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу технологиялары» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын білім алушыларға арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу технологиялары» пәнінің оқу- әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығына арналған. Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдерінің физика-химиялық және құрылым-механикалық зерттеулері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»; - ДП 042-01.01-2014 Құжаттық процедура «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы»; - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің 2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген мамандық бойынша элективті пәндердің жиынтығы. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны Пәннің негізгі мақсаты – шикізатты өңдеудің, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің, кулинарлық және кондитерлік бұйымның кең ассортиментін дайындаудың технологиялық процестер туралы ғылыми білімдер жүйесін білім алушыларды қалыптастыру. Пәннің тапсырмалары азық-түлік өнімдері өндірісі технологиясының ғылыми негіздерін; технологиялық ағын құру теориясы, азық-түлік шикізатын тамақ өнімдерінің жоғары сапалы соңғы өнім алуға өңдеудің негізгі кезеңдерін; тамақ өнімдерін өңдеудің қазіргі заманға сай жаңа физикалық тәсілдерін; жылумен өңдеудің жаңа физикалық тәсілдерін қолдануды; тамақ өнімдерін кептіруді; саланың азық-түлік өнімдері өндірісіне арналған шикізатын біріншілік өңдеуді; шикізатты біріншілік өңдеу кезінде өтетін физика-химиялық процестерді; тамақ өнеркәсібі саласы бойынша дайын өнім мен жартылай фабрикаттар өндірісінің технологиясын; азық-түлік өнімдерінің және шикізат сапасының көрсеткіштері мен дайын өнім шығымын болып табылады. Пәннің меңгерілуі қалдықсыз және қор жинақтаушы технологияларды енгізу мен тиімді зерттеу тәсілдерін жүргізе алады. 2. Пәнді оқыту мақсаты: Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу технологиялары тағам өнімдерінің қазіргі физико – химиялық және құрылым – механиканикалық әдістерін меңгеру. Қазіргі технология физиканың, химияның, биологияның, микробиологияның, т.б. заңдылықтарына негізделеді, өйткені әрбір технологиялық үдеріс шикізат пен жартылай фабрикаттарға физикалық, химиялық, т.б. әсерлердің байланысы болып табылады. 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: Пәнді меңгерудің негізгі мәселелеріне жататындар: - тағамдық өнімдерді өңдеудің негізгі химиялық, физикалық, құрылым – механикалық әдістерін меңгеру; - дәстүрлі технологиялық шешімдермен сәйкестендіру үшін, өңдеудің жоғары тиімді әдістерін анықтау; - өнім қасиеттерінің кешенін зерттеу: электрофизикалық, құрылымды – механикалық, жылу физикалық және басқалар және олардың өзара байланыстарын белгілеу; - энергияның жаңа концентрацияланған көздерін қолдану шарттарында жылулық және механикалық өңдеу үдерістерін зерттеу; - әртүрлі энергетикалық өрістерде тағам өнімдерін өңдеуге арналған теориялық негіздерді өңдеу және бұйым сапаларын кешенді бағалау. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек: - қалдықсыз және қор жинақтаушы технологияларды енгізу мен тиімді зерттеу тәсілдерін қолдану облыстарын; техникалық шешімдерді негіздейтін теориялық сияқты, экономикалық сипатты мәліметтерді және оларды есептеулердің негізгі әдістерін, қауіпсіздік техникасының ерекшеліктерін және еңбекті қорғауды білуге; - өнімдер қасиеттерінің сапалық бағасы туралы, осы әдістерді өнеркәсіптік қолдануға жол ашатын, технологиялық және биологиялық зерттеулер туралы; азық – түлік өнімдері өндірісінде осы бағыттың болашағы туралы түсініктерге ие болуға. 5. Курстың пререквизиттері: Тағам өнімдері өндірісінің технологиясы; Көп компонентті ет өнімдері технологиясының биотехнологиялық негіздерін жетілдіру; Технологиялық процестерді модельдеу; Тағам өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері 3.6 Курстың постреквизиттері: зерттеу тәжірибелері 3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді |Курс |Семестр |Несие |Дәріс |Практикалық |БАӨЖ |Барлығы |Жиынтық | | | |саны |Тер |сабақтар |(сағ.)|(сағ.) |тексеру | | | | | | | | |формасы | |2 |3 |3 |30 |15 |67 |135 |Емтихан | | | | | | | | |(ауызша) | 4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ 2 кесте |Тақырыптың аты |Сағат саны | |1 |2 | |Дәріс тақырыптары | | |Модуль – 1 Ет өндірісінің ресурс үнемдеу техологиялары | |1.Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу тиімділігі |2 | |2.Азық-түлік технологиясы ғылымының дамуы және пайда |2 | |болуы және заманауи технологиясы | | |3.Балық консервілері мен пресервтері өндірісіндегі |2 | |ресурсты үнемдеу. | | |4.Ет және ет өнімдері. Сойылған мал еттері. Құсты |2 | |сою. | | |5.Субөнімдерді өңдеу технологиясы. |2 | |Модуль -2 Консерві өндірісінің ресурс үнемдеу техологиялары | |6.Шұжық және тұздалған өнімдерді, дүмбілдерді (шала |2 | |піскен) өндіру | | |7.Дүмбілдер және жылдам мұздатылған екінші тағамдар. |2 | |8.Консервілер өндірісі. Консервілер өндірісі |2 | |техлогиясы. Шикізатты және қосымша материалдарды | | |дайындау. | | |9.Стерилизациялау формуласы туралы ұғым. |2 | |10.Сақтауда болған ет шикізаттарын консерві |2 | |өндірісінде қолдану | | |Модуль – 3 Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеудегі биологиялық белсенді | |қоспалар | |11.Тағамдық және биологиялық активті қоспалар |2 | |жіктелуі. | | |12.Биологиялық белсенді қоспалар. Тағамдық өнімдердің|2 | |сыртқы тауарлық түрін жақсартатын тағамдық қоспалар| | |13.Өнімнің физика-химиялық қасиетін және құрылымын |2 | |өзгертетін және дәмі мен иісіне әсер ететін тағамдық | | |қоспалар | | |14.Тағамдық өнімдердің сақтау мерзімін ұзартатын |2 | |тағамдық қоспалар және өңдеу әдістерінің ақуызға | | |әсері. | | |15.Тағамдық өнімдердің технологиясындағы майдың |2 | |маңызы. | | |БАРЛЫҒЫ |30 | |Практикалық жұмыстар | | |Жалпы химиялық құрамын анықтау |2 | |Органолептикалық корсеткіштерін анықтау |2 | |Аминқышқылды және май-қышқылды құрамды анықтау |3 | |Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау |2 | |Құрылым-механикалық қасиеттерін анықтау |2 | |Өңдеудің математикалық тәсілін анықтау |2 | |«In vitro» ас қорыту ферментінде ақуыздың қорытылуын |2 | |анықтау | | |БАРЛЫҒЫ |15 | 5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ 1. Тамақ өндірісінің ресурс үнемдеу тиімділігі 5.1.2 Адамзаттың негізгі мәселесі- халықты азық түлік өнімдерімен қамтамасыз ету 3. Тағамданудың халықтың денсаулығына әсері 4. Азық түлік өнімдерінің заманауи тенденциялары 5. Тамақтану және экология мәселелері 1. Қоршаған ортаның және адамзаттың биологиялық тепе-теңдігі 2. Минеральды жеткіліксіздік және адам денсаулығы 3. Азық-түлік технологиясы ғылымының дамуы және пайда болуы және заманауи технологиясы 4. Өнімдер технологиясы ғылымының дамуы және пайда болуы 5. Тарихи аспектідегі тағамдық өндіріс саласының қысқаша сипаттамасы 5.3.1 Азық түлік өнімдерінің заманауи технологиясы 5.3.2 Адамзаттың негізгі мәселесі- халықты азық түлік өнімдерімен қамтамасыз ету 5.3.3 Тағамданудың халықтың денсаулығына әсері 5.3.4 Азық түлік өнімдерінің заманауи тенденциялары 5.3.5Тамақтану және экология мәселелері 5.4.1 Қоршаған ортаның және адамзаттың биологиялық тепе-теңдігі 5.4.2 Минералды жеткіліксіздік және адам денсаулығы 5.4.3 Балық консервілері мен пресервтері өндірісіндегі ресурсты үнемдеу 5.4.4 Балық консервілері 5.4.5 Балық пресервтері 5.5.1 Балық консервілері мен пресервтерінің ақаулары 5.5.2 Балық консервілері мен пресервілерін буып-түю, маркілеу және сақтау 5.5.3 Ет және ет өнімдері. Сойылған мал еттері. Құсты сою 5.5.4 Құсты союдың технологиялық операциялары мен орындалуы 5.5.5 Субөнімдерді өңдеу технологиясы 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ 3-кесте |Кесте Оқу әдістемелік |Экземпляр саны |Білім алушы|Қамтамасыздан | |оқулықтардың атаулары | |лар саны |дырылу пайызы | |1 |2 |3 |4 | |К.Ж. Амирханов, Б.К.Асенова, А.Н. |1 |4 |100 | |Нургазезова, С.К. Касымов, | | | | |Ш.Б.Байтукенова. Современное | | | | |состояние и перспективы развития | | | | |производства мясных продуктов | | | | |функционального назначения: | | | | |монография// Алматы, 2013. С 127. | | | | |Б.К. Асенова, М.Б.Ребезов, |1 |4 |100 | |К.Ж.Амирханов, А.Н.Нургазезова, | | | | |Л.С.Бакирова. Ет өнімдерін | | | | |өндірудің физика-химиялық және | | | | |биохимиялық негіздері: оқу | | | | |құралы// Алматы, 2013. 130 бет. | | | | |М.Б. Ребезов, О.В. Богатова, Н.Г. |1 |4 |100 | |Догарева. Основы технологии молока| | | | |и молочных продуктов: учебное | | | | |пособие// Челябинск: Издательский | | | | |центр ЮУрГУ, 2011. С 123. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 К.Ж. Амирханов, Б.К.Асенова, А.Н. Нургазезова, С.К. Касымов, Ш.Б.Байтукенова. Современное состояние и перспективы развития производства мясных продуктов функционального назначения: монография// Алматы, 2013. С 127. 7.1.2 Б.К. Асенова, М.Б.Ребезов, К.Ж.Амирханов, А.Н.Нургазезова, Л.С.Бакирова. Ет өнімдерін өндірудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері: оқу құралы// Алматы, 2013. 130 бет. 7.1.3 М.Б. Ребезов, О.В. Богатова, Н.Г. Догарева. Основы технологии молока и молочных продуктов: учебное пособие// Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011. С 123. 7.1.4 Б.К.Асенова, С.Қ.Қасымов. Ет және ет өнімдерінің технологиясы: оқу құралы// Семей: Семей қаласының Шәкәрім атындағы МУ, 2013. 144 бет. 7.1.5 В.А.Мухин.Ресурсосбережение при совершенствовании технологий и технических средств в кормопроизводстве: учебник// Саратов: ФГОУ ВПО "Саратовский ГАУ", 2011. С 235. 7.2 Қосымша әдебиеттер: 7.2.1 Ю.Б.Айзенберг. Современные проблемы энергоэффективного освещения// Энергосбережение, 2009. № 1. С 42-47. 2. Ю.Антонов. Энергосберегающие технологии электро- и теплообеспечения автономных сельскохозяйственных потребителей// Сельскохозяйственная техника: обслуживание и ремонт, 2009. № 1- 2. С 38-39. 3. Г. И. Петухов, Н. М. Чепасов. Подъем сельского хозяйства и проблемы ресурсосбережения: обзорный очерк проблем ресурсосбережения в АПК России // М.: ФГНУ "Росинформагротех", 2011. С 146. 4. М.Б. Ребезов, Е.П. Мирошникова, Н.Н.Максимюк. Методы исследования свойств сырья и молочных продуктов: учебное пособие// Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011. С 58. 5. Д.К.Ахметжанов, Н.А.Жазылбеков, А.И.Ашанин, Л.Н.Федосова, Г.С.Егеубаева. Методические рекомендации по составлению сбалансированных рационов кормления сельскохозяйственной птицы// Алматы: «Нур-Принт», 2007. С 40.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz