Файл қосу
Өнімдер технологиясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы | |МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.80/01 -| | | |2014 | | | | | |ПОӘК | | | |Оқытушыға арналған |№1 басылым | | |«Азық-түлік өнімдерінің |«11» қыркүйек 2014ж | | |қауіпсіздігі» | | | |пәнінің бағдарламасы | | | 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының аға оқытушы Әбішев Болат Шарипқазыұлы ____________ «27» тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «03» қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі __________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік –технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама 05 қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ___________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж. ОӘК төрайымы_____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмысына арналған тақырыптар тізімі |8 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |9 | |7 |Әдебиеттер | | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығының білім алушыларына арналған. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР Бұл оқушыларға арналған пәнінің бағдарламасы «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі» оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: - 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР МЖБС 3.08.354-2006, Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2006 жылғы 9 қаңтардан № 671 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған. - СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 университет стандарты «Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар» ; - ДП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттық процедура «Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы». 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі» - техникалық ғылым. Пәннің негізгі қызметтері қоғамдық тамақтануда және тамақ өндірісінде тамақ өнімдерін сақтаудағы тәсілдері және олардың өнім сапасына әсері. Өндiрiстегi қорлардың тиiмдi қолдануының әдiстері. Әр түрлі тәжірибелік тапсырмаларды орындау үшін технологқа пәннің негізін білу қажет. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық және микробиологиялық зерттеулер жүргізу үшін білікті маман дайындау, қазіргі таңда ең маңызды тапсырма болып табылады. Бұл халықтың әлеуметтік жағдайының жақсаруына әсерін тигізіп, тұтынушыларға тек сапалы өнімдер сатуға мүмкіндік береді. 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: Студенттерді техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндірісінде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Студент өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет: - Тамақтану аумағындағы әлемдік мәселелерді білуі; - Тағамдық өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі; - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі; - Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі; 3.5 Курстың пререквизиттері: 3.5.1 Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері 3.5.2 Коммуникация қаупі 3.5.3Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық, микробиологиялық зерттеулері 3.5.4 Тамақ өнімдерінің сапасын эксперттік бағалау 3.6 Курстың постреквизиттері: Зерттеу тәжірибелері 3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді Кесте - 1 |Кур|Семестр |Несие | |с | |саны | | | |ДС |Зерт. |Тәжір |ОСӨЖ |СӨЖ | | |Модуль 1. Азық-түлік өнімдері | | | | | | | |технологиясының дамуы. | | | | | | |1 |Дәріс 1. Өнімдер технологиясы |2 | | |4 |3 | | |ғылымының дамуы және пайда болуы | | | | | | |2 |Зертханалық жұмыс №1. Еттен | |2 | | | | | |дайындалған жартылай өнімдердің | | | | | | | |сапасын анықтау. | | | | | | |3 |Дәріс 2. Азық – түлік өнімдері |2 | | |3 |3 | |4 |Дәріс 3. Азық түлік өнімдерінің |2 | | | |3 | | |заманауи технологиясы | | | | | | |5 |Зертханалық жұмыс №2. Қант | |2 | | | | | |қызылшасы өндірісінде алынған | | | | | | | |шырын диффузиясын зерттеу процесі | | | | | | |6 |Дәріс 4. Қоршаған ортаның тепе – |2 | | |4 |2 | | |теңдігі және қоғам | | | | | | |7 |Зертханалық жұмыс №3 Шикі | |2 | | | | | |крахмалдан алынған процесті | | | | | | | |зерттеу | | | | | | |8 |Дәріс 5. Тамақ өнімдерінің |2 | | |4 |1 | | |сапасы. | | | | | | |9 |Зертханалық жұмыс №4. Макарон | |2 | | | | | |бұйымдарының сапасын бағалау. | | | | | | |10 |Дәріс 6. Функционалды |2 | | |4 |2 | | |ингредиенттерге қойылатын талаптар| | | | | | | |Модуль 2. Тағам құрамын өзгертетін| | | | | | | |заттар | | | | | | |11 |Дәріс 7. Тағамдық және биологиялық|2 | | |4 |2 | | |активті қоспалар жіктелуі. | | | | | | |12 |Зертханалық жұмыс №5. Құс етінің | |2 | | | | | |балғындығын анықтау | | | | | | |13 |Дәріс 8. Биологиялық белсенді |2 | | |3 |3 | | |қоспалар | | | | | | |14 |Дәріс 9. Тағамдық өнімдердің |2 | | |4 |3 | | |сыртқы тауарлық түрін жақсартатын | | | | | | | |тағамдық қоспалар | | | | | | |15 |Зертханалық жұмыс №6. Турамаланған| |2 | | | | | |көкөністерден жасалған жартылай | | | | | | | |өнімдердің сапасын зерттеу. | | | | | | |16 |Дәріс 10. Өнімнің физика-химиялық |2 | | |4 |3 | | |қасиетін және құрылымын өзгертетін| | | | | | | |тағамдық қоспалар | | | | | | |17 |Дәріс 11. Тағамдық өнімдердің дәмі|2 | | |4 |3 | | |мен иісіне әсер ететін тағамдық | | | | | | | |қоспалар | | | | | | |18 |Зертханалық жұмыс №7. Бірінші | |2 | | | | | |тағамдардың сапасын зерттеу | | | | | | |19 |Дәріс 12. Тағамдық өнімдердің |2 | | |4 |3 | | |сақтау мерзімін ұзартатын | | | | | | | |тағамдық қоспалар | | | | | | |20 |Дәріс 13. Тағамдық өнімдердің |2 | | |4 |3 | | |өңдеу әдістерінің ақуызға әсері. | | | | | | |21 |Дәріс 14. Тағамдық өнімдердің |2 | | |3 |3 | | |технологиясындағы майдың маңызы. | | | | | | |22 |Зертханалық жұмыс №8. Екінші | |1 | | | | | |тағамдардың сапасын зерттеу | | | | | | |23 |Дәріс 15. Өнімнің тағамдық |2 | | |4 |3 | | |құндылығына және органолептикалық | | | | | | | |көрсеткішіне өңдеу тәсілдерінің | | | | | | | |әсер етуі. | | | | | | |24 |Барлығы |30 |15 |0 |67 |23 | 5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ Кесте - 3 |№ |ОСӨЖ |СӨЖ | | |Аудиториялық |Аудиториядан тыс | | |1 |2 |3 |4 | |1 |Тапсырма түрлерімен |Дәрістік материалдар, |№ 1 дәріспен танысу. | | |танысу.Бірінші үй жұмысын|практикалық, зертханалық|№ 1зертханалық | | |алу |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №1| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |2 |Бірінші үй жұмысын |Дәрістік материалдар, |№ 2 дәріспен танысу. | | |орындау бойынша кеңестер |практикалық, зертханалық|№ 1 зертханалық | | |беру.Тапсырма |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №1| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |3 |Бірінші үй жұмысын |Дәрістік материалдар, |№3 дәріспен танысу. | | |өткізу. |практикалық, зертханалық|№2 зертханалық | | | |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. | | | |жекелеген кеңестер беру | | |4 |Екінші үй жұмысын беру Үй|Дәрістік материалдар, |№ 4 дәріспен танысу. | | |тапсырмасы бойынша |практикалық, зертханалық|№ 2 зертханалық | | |кеңестер. |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №2| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |5 |Екінші үй жұмысын орындау|Дәрістік материалдар, |№5 дәріспен танысу. | | |бойынша жалпы кеңестер |практикалық, зертханалық|№ 3 зертханалық | | | |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №2| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |6 |Практикалық жұмыстар |Дәрістік материалдар, |№ 6 дәріспен танысу. | | |бойынша кеңестер беру. |практикалық, зертханалық|№ 3 ертханалық | | | |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №2| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |7 |Екінші үй жұмысын өткізу.|Дәрістік материалдар, |№7 дәріспен танысу. | | |№1-7 дәріс бойынша |практикалық, зертханалық|Дәрістер және | | |тестілеу Бірінші аралық |және үй жұмыстарына |зертханалық жұмыстар | | |бақылау |жекелеген кеңестер беру |бойынша коллоквиумға | | | | |дайындалу | |8 |Дәрістік материалдар, |Дәрістік материалдар, |№ 8 дәріспен танысу. | | |практикалық, зертханалық |практикалық, зертханалық|№ 8 зертханалық | | |жұмыстар және үй жұмысы |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №3| | |бойынша сұрақтарға кеңес |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | | |беру. | | | |9 |Дәрістік материалдар, |Дәрістік материалдар, |№ 9 дәріспен танысу. | | |практикалық, зертханалық |практикалық, зертханалық|№ 3 зертханалық | | |жұмыстар және үй жұмысы |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №3| | |бойынша сұрақтарға кеңес |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | | |беру. | | | |10 |Үшінші үй жұмысын орындау|Дәрістік материалдар, |№ 10 дәріспен танысу.| | |бойынша жалпы кеңестер. |практикалық, зертханалық|№ 4 зертханалық | | | |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №3| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |11 |Үшінші үй жұмысын өткізу |Дәрістік материалдар, |№ 11 дәріспен танысу.| | | |практикалық, зертханалық|№ 4 зертханалық | | | |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №4| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |12 |Төртінші үй жұмысын беру |Дәрістік материалдар, |№ 12 дәріспен танысу.| | | |практикалық, зертханалық|№ 5 зертханалық | | | |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №4| | | |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | |13 |Дәрістік материалдар, |Дәрістік материалдар, |№ 13 дәріспен танысу.| | |практикалық, зертханалық |практикалық, зертханалық|№ 5 зертханалық | | |жұмыстар және үй жұмысы |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. №4| | |бойынша сұрақтарға кеңес |жекелеген кеңестер беру |үй жұмысын орындау. | | |беру. | | | |14 |Дәрістік материалдар, |Дәрістік материалдар, |№ 14 дәріспен танысу.| | |практикалық, зертханалық |практикалық, зертханалық|№ 6 зертханалық | | |жұмыстар және үй жұмысы |және үй жұмыстарына |жұмысқа дайындалу. | | |бойынша сұрақтарға кеңес |жекелеген кеңестер беру |Коллоквиумға | | |беру. | |дайындалу. | |15 |Төртінші үй жұмысын |Дәрістік, материалдар | №15 дәріспен танысу.| | |өткізу. №8-15 дәрістер |бойынша практикалық, |Коллоквиумға | | |бойынша тестілеу. Екінші |зертханалық және үй |дайындалу | | |аралық бақылау |жұмыстарына жекелеген | | | | |кеңестер беру | | 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Кесте - 5 |Оқулықтар,оқу-методикалық |Көшірме саны|Магистранттар |Қамтамасыз ету| |оқу-құрадарының атаулары | |саны |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Основы технологии молока и |3 |3 |100 | |молочных продуктов: учебное | | | | |пособие/ М.Б.Ребезов, Н.Г.Догарева| | | | |и др.-Челябинск: Издательский | | | | |центр ЮУрГУ, 2011.-Ч.1.-123с. | | | | |Физико-химические и биохимические |3 | | | |основы производства мяса и мясных | | | | |продуктов: учебное пособие/ | | | | |М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, | | | | |О.В.Богатова и др.-Челябинск: | | | | |Издательский центр | | | | |ЮУрГУ,2011,-Ч.2.-133с | | | | |Современное состояние и |3 | |100 | |перспективы развития производства | | | | |мясных продуктов функционального | | | | |назначения: Монография/ Амирханов | | | | |К.Ж., Асенова Б.К., Нургазезова | | | | |А.Н., Касымов С.К., Байтукенова | | | | |Ш.Б. Алматы, 2013.-127 с | | | | |Микробиология молока и молочных |3 | |100 | |продуктов: учебное пособие, | | | | |М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, | | | | |Г.К.Альхамова и др.-Челябинск: | | | | |Издательский центр ЮУрГУ, | | | | |2011.-132с | | | | |Функциональные продукты питания. |3 | |100 | |Спрос и предложение: монография/ | | | | |Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов, | | | | |Е.Я.Варганова-Челябинск: | | | | |издателский центр ЮУрГУ,2012-78с. | | | | |Технохимический контроль и |3 | |100 | |управление каечством производства | | | | |мяса и мясопродуктов: учебное | | | | |пособие/ М.Б.РЕбезов, | | | | |Е.П.Мирошникова, Н.Н.Максимюк и | | | | |др.-Челябинск: издательсикй центр | | | | |ЮУрГУ, 2011.-107с | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Основы технологии молока и молочных продуктов: учебное пособие/ М.Б.Ребезов, Н.Г.Догарева и др.-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.- Ч.1.-123с. 7.1.2 Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие/ М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, О.В.Богатова и др.-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ,2011,-Ч.2.-133с 7.1.3 Современное состояние и перспективы развития производства мясных продуктов функционального назначения: Монография/ Амирханов К.Ж., Асенова Б.К., Нургазезова А.Н., Касымов С.К., Байтукенова Ш.Б. Алматы, 2013.-127 с 7.1.4 Микробиология молока и молочных продуктов: учебное пособие, М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, Г.К.Альхамова и др.-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.-132с 7.1.5 Функциональные продукты питания. Спрос и предложение: монография/ Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов, Е.Я.Варганова-Челябинск: издателский центр ЮУрГУ,2012-78с. 7.1.6 Технохимический контроль и управление каечством производства мяса и мясопродуктов: учебное пособие/ М.Б.РЕбезов, Е.П.Мирошникова, Н.Н.Максимюк и др.-Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011.-107с 7.2. Қосымша әдебиеттер 7.2.1Антипова,Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов: учебник/Л.В.Антипова, И.А.Глотова, И.А.Рогов –М.:Колос, 2001.-376с 7.2.2Донченко, Л.В. Безопасность пищевой продукции / Л.В.Донченко, В.Д.Надыкта. – М.:Пищепромиздат, 2001. – 296с. 7.2.3 Общая технология пищевых производств. Л.П. Ковальский. М.Колос. – 1997 –320 стр. 7.2.4 Химический состав и пищевая ценность продуктов [Текст]: справочник. М.Н.Волгарева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 360 с. 7.2.5 Рогов, И.А. Химия пищ / И.А.Рогов, Л.В.Антипова, Н.И.Дунченко. – М.: Колос С, 2007. – 853с 7.2.6 Голубев, В.Н. Пищевая биотехнология / В.Н. Голубев, И.Н. Жиганов. – М.: Делипринт, 2001. – 123с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz