Файл қосу
Органикалық қышқылдар
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қалсының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-9.1.43/02-2013| |ПОӘК | | | |«Органикалық заттардың және |18.09.2013 ж. | | |ақуызды препараттардың |№ 1 басылым | | |биотехнологиясы» | | | |Магистранттарға арналған | | | |пәннің бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М070100 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған «Органикалық заттардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы» пәнінен МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей - 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________20.08.2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2. 1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнологиясы» кафедрасының отырысында «__29__» ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде «__12__» _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «___18_» ___09____2013 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Жалпы ережелер |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды |5 | | |үлестіру | | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар |5 | |4 |Курстың форматы |6 | |5 |Курстың саясаты |6 | |6 |Бағаларды қою саясаты |7 | |7 |Әдебиеттер |9 | 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1.1 Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, т.ғ.к. доцент м.а «Стандарттау және биотехнология» кафедрасы Байланыс ақпараттары тел.35-46-02, оқу корпусы № 9, кабинет № 315 Сабақты өткізу орны- № 301, 302, 303 аудиториялары Берілген пән бойынша кредиттер саны 3 1.2 Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы. Пәнде органикалық заттардың және ақуызды препараттардың технологиясының теориялық негіздері оқытылады. Органикалық қышқылдар биотехнологиясы. Ақуызды препараттарының биотехнологиясы. Сірке қышқылын алу. Шай саңырауқұлақтарының микроағзалар кешенін өсіру арқылы алкагольсыз сусындарды алу. Микроскопиялық саңырауқұлақтарды беттік культивирлеу арқылы лимон қышқылынының биосинтезінің ерекшеліктерін оқу. Микомицеттерді қаттыфазада культивирлеу кезінде амилазаның жинақталуына қоректік орта құрамының әсері. Дайын өнім шығымына ферменттердің бөліну режимінің әсері. Ақуызды концентраттарды және изоляттарды алу. 1.3 Берілген курстың мақсаты – микроағзалардың метаболизімінің және биосинтетикалық мүмкіндіктері, микроағзалардың метаболизміні генетикалық және биохимиялық сатысында реттеу принципі, микроағзалардың өсу заңдылықтары, біріншілік және екіншілік метаболиттерге сыртқы орта жағдайларының әсері туралы түсінік беру. 1.4 Магистранттар микроағзалардың және олармен жүзеге асатын биотехнологиялық үрдістердің негізгі сипатталамалары туралы түсінік алуы тиіс. 1.5 Магистранттар микроағазалардың өндірістік штаммаларына қойылатын талаптарды, тағам өнімдерін, органикалық қышқылдарды, газтәрізді жаңғыш заттарды, түрлі биологиялық белсенді заттарды алу кезінде қолданылатын өндірістік микроағзалардың негізгі фзиологиялық-биохимиялық ерекшеліктерін білуі тиіс.. 1.6 Магистранттар өзінің болашақ кәсіптік қызметінде түрлі биотехнологиялық өндірістерде негізін алатын микроағзалар туралы білімдерін қолдана алуы тиіс. 2 Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу Кесте 1 |Тақырып атауы |Сағат саны |Әдебиетт| | | |ер | | |Дәріс |ТС |ЗС |МӨЖ |МОӨЖ | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 | |Кіріспе. |1 | | |4 |2 |7.1.1 | | | | | | | |7.1.2 | |Органикалық қышқылдар |2 |2 |2 |8 |3 |7.1.1 | |биотехнологиясы | | | | | |7.1.3 | |Сірке қышқылын өндірудің |2 |2 |2 |8 |3 |7.1.2 | |биотехнологиялық кезеңдерінің | | | | | |7.2.1 | |негізгі сипаттамалары | | | | | | | |Сүт қышқылын өндіру сұлбасы. Сүт |2 |2 |3 |8 |3 |7.1.1 | |қышқылын өндірудің | | | | | |7.1.2 | |биотехнологиялық кезеңдерінің | | | | | | | |негізгі сипаттамалары | | | | | | | |Лимон қышқылын өндірудің |2 |2 |2 |8 |3 |7.1.1 | |биотехнологиялық кезеңдерінің | | | | | |7.1.3 | |негізгі сипаттамалары | | | | | | | |Ақуызды препараттардың |2 |2 |2 |8 |3 |7.1.2 | |биотехнологиясы. Ферменттердің | | | | | |7.2.1 | |жіктелуі. | | | | | | | |ферменттер өндірісінің беттік |2 |2 |2 |8 |3 |7.1.2 | |әдісі | | | | | |7.2.1 | |Ферменттерді өндірудің тереңдік |2 |3 |2 |8 |3 |7.1.1 | |әдісі | | | | | |7.1.2 | |Барлығы |15 | 15 |15 |67 |23 | | 3 ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР «Органикалық заттардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы» ең алғашқы арнайы пән. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар студенттерге олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін студентке келесі құралдар керек: пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды. 4 КУРС ФОРМАТЫ Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15 дәріс, 15 тәжірибелік сабақ және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі. Курстың бір бөлігі семестр бойы студенттердің өзіндік жұмыстарына келеді. Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады. Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін. 5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада. 6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны: 1-7 апталардағы бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай, 8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай, Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600. Студенттердің білімін бағалау күнделікті, аралық және қорытынды бақылау түрінде жүргізіледі. Бағалар Шәкәрім атындағы МУ-да жүретін «Студенттердің білімін рейтингтік бағалау жөніндегі ережеге» сәйкес қойылады. Қорытынды баға студенттің әр сабақтағы жұмысын, рефераттарды қорғау, басқа өзіндік жұмыстарды орындау және емтихан нәтижелерінен құралады. Курс бойынша қойылатын баға күнделікті, аралық және қорытынды бақылауда алынған балдардың сомасы болып табылады. Емтихан ауызша немесе тест түрінде жүргізіледі. «Органикалық затардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі 2 Кесте |Апта |Бақылау түрі |Жалпы балл |Ескертулер | |1 |2 |3 |4 | |1 |1 – 7 аптаға дейн барлық |30 | | | |аудиториялық сабаққа қатысу | | | |2 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | |3 |ТС |20 | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |4 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |30 | | |5 |ТС |20 | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |6 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |30 | | |7 |ТС |20 | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |15 | | | |Рубеждік бақылау |60 | | |1 – 7 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша|300 | | |баллдардын барлық жиыны | | | |8 – 15 аптаға дейн барлық аудиториялық|30 | | |сабаққа қатысу | | | |8 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | |9 |ТС |15 | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |10 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |20 | | |11 |ТС |15 | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |12 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |20 | | |13 |ТС |15 | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ |15 | | | |СӨЖ | | | |14 |ТС | | | | |ЗС |15 | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ |20 | | |15 |ТС | | | | |ЗС | | | | |СОӨЖ | | | | |СӨЖ | | | | |Рубеждік бақылау |60 | | |8 – 15 аптаға дейн оқу нәтижесі |300 | | |бойынша балдардын барлық жиыны | | | |Емтихан балл жиыны |400 | | |Барлық балл жиыны |1000 | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі 7.1.1. Бирюков, В.В. Основы промышленной биотехнологии / В.В. Бирюков. – М. : КолосС, 2004. 7.1.2. Грачева, И.М. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и биоэнергия / И.М. Грачева, Л.А. Иванова, В.М. Кантере. – М. : Колос, 1992. 7.1.3. Грачева, И.М. Технология ферментных препаратов / И.М. Грачева. – М. : Агропромиздат, 1985. 7.1.4. Егорова, Т.А. Основы биотехнологии / Т.А. Егорова, С.М. Клунова, Е.А. Живухина. – М. : Изд. центр "Академия", 2005. 7.1.5. Калунянц, К.А. Микробные ферментные препараты / К.А. Калунянц, Л.И. Голгер. – М. : Пищевая промышленность, 1989. 7.1.6. Кислухина, О.В. Ферменты в производстве пищи и кормов / О.В. Кислухина. – М. : КолосС, 2002. 7.2 Косымша 7.2.1. Манаков, М.Н. Теоретические основы промышленной биотехнологии / М.Н. Манаков, Д.Г. Победимский. – М. : Высшая школа, 1989. – 310 с. 7.2.2. Мосичев, М.С. Общая технология микробиологических производств / М.С. Мосичев, А.А. Складнев, В.Б. Котов. – М. : Легкая и пищевая промышленность, 1982. 7.2.3. Пищевая биотехнология : в 4 кн. / И.А. Рогов [и др.]. – М. : КолосС, 2004. 7.2.4 Смирнов, В.А. Пищевые кислоты / В.А. Смирнов. – М. : Легкая и пищевая промышленность, 1983.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz