Файл қосу

Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі



ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ  БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қ.  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты           |ПОӘК                |                           |
|                                |                    |ПОӘК 042-18-7.1.8/01-2013  |
|ПОӘК                            |                    |                           |
|Оқытушыға арналған  «Тамақ      |№ 1 басылым         |                           |
|өнімдерінің сапасын эксперттік  |«   »         2013  |                           |
|бағалау» пәнінің бағдарламасы   |                    |                           |








                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                «Тамақ өнімдерінің сапасын эксперттік бағалау»

                       6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі»



                   ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ









































                                                               Семей


                                    2013






    Алғысөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ
    Әзірлеуші _________   «28»  тамыз  2013 ж. Б.Қ. Әсенова,  «Ет, сүт және
тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының  т.ғ.к.,  профессор м.а.

    2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1.  «Ет,  сүт   және   тамақ   өнімдері   өндірісінің   технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде
Хаттама   «28» тамыз 2013 жыл,  № 1



    кафедра менгерушісі           ______________   Б.Қ. Әсенова


    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    Хаттама    «12»  қыркүйек 2013 жыл,  № 1.


    Төрағасы ______________   С.С. Төлеубекова


    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    Хаттама      «18»  қыркүйек 2013 жыл,  № 1.




    ОӘК төрағасы   _____________  Г. Искакова




    4. АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ






















    Мазмұны



    |1   |Қолдану аясы                                                     |   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                           |   |
|3   |Жалпы ережелер                                                   |   |
|4   |Оқытушыларға арналған  пәннің жұмыс бағдарламасы                 |   |
|5   |МӨЖ тақырыптарының тізімі                                        |   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                   |   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы              |   |
|8   |Әдебиеттер                                                       |   |






























































1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ

      «Тамақ өнімдерінің сапасын эксперттік бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік
кешені  6М073500  –  «Тағам  қауіпсіздігі»  мамандығы   бойынша   оқытылатын
магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен,  оның  өзектілігі
мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.

2.   НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

    «Тамақ өнімдерінің сапасын эксперттік бағалау» пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 6М073500 – «Тағам  қауіпсіздігі»   мамандығына  арналған  Мемлекеттік
стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Тамақ өнімдерінің сапасын эксперттік бағалау»  пәнінің оқу-әдістемелік
кешені осы пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және
төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша  мемлекеттік  жалпыға
бірдей  білім  стандарты  СТУ  042-РГКП-СГУ-8-2007  ҚР  Білім   және   ғылым
министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген.


    3. жалпы ережелер


      3.1.Пәннің  қысқаша мазмұны
      Тамақ өнімдерінің химиясы  негіздері.  Тамақ  өнімдеріндегі  ақуыздар,
көмірсулар және липидтер. Курстың мәні, мазмұны, мақсаты және  тапсырмалары.
Өсімдік  және  жануар  шикізатының  бірлестігінде  технологиялық,  химиялық,
биохимиялық және  микробиологиялық  процестердің  бірлестігінің  ролі.  Жаңа
тағамдық шикізат, тағамдық  қоспа  және  жасанды  тамақ.  Тамақ  өнімдерінің
сапасын органолептикалық бағалау.


3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
      Тамақ өнімдерінің сапасын сараптық бағалаудың теоретикалық  негіздері,
тамақ өнімдері сапасының негізгі ұғымдары.


Курстың негізгі мақсаты:
      - бидай, ұн, жарма,  жем,  кондитер  өнімдері,  нан,  крахмал,  ашытқы
өнімдерінің сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерін үйрену;
      - дайын өнім мен шикізат  сапасы арасындағы  байланысты зерттеу;
      - бидай өңдейтін өндіріс орындарындағыы технологиялық  бақылауды  іске
асыру.






3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
-     сапаны сараптық бағалаудың негізгі сатылары, тамақ өнімдері  сапасының
негізгі түсініктері;
                    - зерттеулердің теоретикалық  сараптамалық  бөлімдерін,
                      тамақ өнімдерінің сапасын органолептикалық бақылауды,
                      сараптамалық мәліметтерді өндеу әдістерін өткізу;
                    - өнім сапасын сараптау әдістері ;
                    -  тамақ өнімдерінің құндылығын  жоғарылату  мәселелері
                      туралы қажет теоретикалық білімді қалыптастыру;


3.5. Курс пререквизиттері: жоқ


3.6. Курс постреквизиттері: жоқ

3.7. Жұмыс оқу жоспарынан үзінді.
                                                                     1-кесте

|Курс |Семестр  |Кредит |ДС (сағ.) |МӨЖ (сағ)   |Барлығы  |Бақылау формасы  |
|     |         |       |          |            |(сағ)    |                 |
|1    |2        |3      |4         |5           |6        |7                |
|2    |3        |3      |45        |300         |345      |Емтихан          |


      4 Оқытушыларға арналған пәннің жұмыс бағдарламасы
                                                                    2-кесте.
|Тақырыптың атауы мен мазмұны                                          |Сағат    |
|                                                                      |саны     |
|Дәріс сағаттары                                                                 |
|1. Қауіп-қатер түсінігі.                                              |2        |
|2. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын факторлардың ролі және       |2        |
|олардың қатерге тигізетін әсері.                                      |         |
|3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның градацияларының           |2        |
|сипаттамасы.                                                          |         |
|4. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды идентификациялау         |2        |
|принциптерінің негіздері.                                             |         |
|5. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері.                        |2        |
|6. Өнімдердің биологиялық қатері.                                     |2        |
|7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі тәсілдері.         |2        |
|8. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты қауіп-қатерді бағалауды меңгеру. |2        |
|9. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің стастикалық өңдеу.             |2        |
|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары немесе азайту жолдарын     |2        |
|жасау, тарату, қайтадан іске асыру және жою жолдары.                  |         |
|11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін технологиялық        |2        |
|әдістер.                                                              |         |
|12. ISO 9005 халықаралық сапа жүйесі.                                 |1        |
|13. Тамақ  өнімдерінің нормативтік  құқықтық актілер жәнеФАО\ВОЗ  «   |1        |
|Кодекс алиментариус » кодексінде корсетілген қауіпсіздік талаптарына  |         |
|сәйкес келуі.                                                         |         |
|14. Фотометрия әдісі                                                  |1        |
|15.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың қауіпсіздігін анықтау әдістері.|1        |
|16. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін технологиялық        |1        |
|тәсілдер.                                                             |         |
|17.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау.                           |1        |
|18.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын зертханалық құрал-|1        |
|жабдықтар.                                                            |         |
|19.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін анықтау әдістері.       |1        |
|20.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін анықтау әдістері.          |1        |
|21. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.                           |1        |
|22. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.     |1        |
|23.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін анықтау әдістері.         |1        |
|24. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау       |1        |
|кезіндегі нан массасындағы табиғи убыльді анықтау.                    |         |
|25.Тамақ өнімдеріне қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар.          |1        |
|26. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі әдістері.         |1        |
|27. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің кауіпсіздік талаптары.          |1        |
|28. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі.                         |1        |
|29. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау әдісі.               |1        |
|30. Магнитті резонанстың  спектроскопиясы.                            |1        |
|31. Рефрактометрия және поляриметрия                                  |1        |
|32. Хроматография                                                     |1        |
|33. Зерттеудің реологиялық әдістері                                   |1        |
|34. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі                                    |1        |
|                                       ЖИЫНЫ                          |45       |












5. МӨЖ хабарламалары, рефераттарының тақырыптары

|5.1.Жем зауыттарына келіп түсетін  жем шикізатының сапасын бақылау.         |
|5.2.Жем шикізаттарын бақылау схемасы.                                       |
|5.3.Жемнің біркелкілігін бағалау.                                           |
|5.4.Бидай, ұн, жарма, жем өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын        |
|зертханалық құрал- жабдықтар.                                               |
|5.5.Диірменнің ұнтақтау бөліміндегі машиналардың жұмысының  ұауіпсіздігін   |
|бақылау.                                                                    |
|5.6.Ұнды транспорттар мен саудаға жіберу алдындағы маркировка.              |
|5.7.Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.                                 |
|5.8.Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.           |
|5.9.Ұн зауыттарындағы ұнтақтау партияларын құрау.                           |
|5.10.Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау кезіндегі  |
|нан массасындағы табиғи убыльді анықтау.                                    |
|5.11.Ұн, жарма, жемге қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар.              |
|5.12.Жем өндірісіндеі ГТО қауіпсіздігін бақылау.                            |
|5.13.Витаминдендірілген ұнның қауіпсіздігін бақылау.                        |
|5.14.Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі.                              |
|5.15.Ұнтақ жемдер өндірісіндегі  қауіпсіздікті бақылау  схемасы.            |




      6. Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы:
                                                                   3- кесте.
|Дәріс тақырыптары                          |Көрнекілік құралдары,|Бақылау      |
|                                           |плакаттар,           |формасы      |
|                                           |зертханалық стенд    |             |
|1. Қауіп-қатер түсінігі.                   |Оқу- әдістемелік     |Ауызша сұрау |
|                                           |материалдар,         |             |
|                                           |оқулықтар, плакаттар |             |
|2. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын   |                     |             |
|факторлардың ролі және олардың қатерге     |                     |             |
|тигізетін әсері.                           |                     |             |
|3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның|                     |             |
|градацияларының сипаттамасы.               |                     |             |
|4. Қауіп- қатердің сипаттамалары және      |                     |             |
|оларды идентификациялау принциптерінің     |                     |             |
|негіздері.                                 |                     |             |
|5. Өнімдердің физикалық химиялық           |                     |             |
|қауіп-қатері.                              |                     |             |
|6. Өнімдердің биологиялық қатері.          |                     |             |
|7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі |                     |             |
|кездегі тәсілдері.                         |                     |             |
|8. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты       |                     |             |
|қауіп-қатерді бағалауды меңгеру.           |                     |             |
|9. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің     |                     |             |
|стастикалық өңдеу.                         |                     |             |
|10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары |                     |             |
|немесе азайту жолдарын жасау, тарату,      |                     |             |
|қайтадан іске асыру және жою жолдары.      |                     |             |
|11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер  |                     |             |
|ететін технологиялық әдістер.              |                     |             |
|12. ISO 9005 халықаралық сапа жүйесі.      |                     |             |
|13. Тамақ  өнімдерінің нормативтік         |                     |             |
|құқықтық актілер жәнеФАО\ВОЗ  « Кодекс     |                     |             |
|алиментариус » кодексінде корсетілген      |                     |             |
|қауіпсіздік талаптарына сәйкес келуі.      |                     |             |
|14. Фотометрия әдісі                       |                     |             |
|15.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың     |                     |             |
|қауіпсіздігін анықтау әдістері.            |                     |             |
|16. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер  |                     |             |
|ететін технологиялық тәсілдер.             |                     |             |
|17.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау.|                     |             |
|18.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға     |                     |             |
|қолданылатын зертханалық құрал- жабдықтар. |                     |             |
|19.Тамақ өнімдерінің биологиялық           |                     |             |
|қауіптілігін анықтау әдістері.             |                     |             |
|20.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін |                     |             |
|анықтау әдістері.                          |                     |             |
|21. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.|                     |             |
|22. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің |                     |             |
|реті мен құрастырылуы.                     |                     |             |
|23.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін|                     |             |
|анықтау әдістері.                          |                     |             |
|24. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. |                     |             |
|Нан өнімдерін сақтау кезіндегі нан         |                     |             |
|массасындағы табиғи убыльді анықтау.       |                     |             |
|25.Тамақ өнімдеріне қойылатын              |                     |             |
|санитарлы-гигиеналық талаптар.             |                     |             |
|26. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі|                     |             |
|кездегі әдістері.                          |                     |             |
|27. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің      |                     |             |
|кауіпсіздік талаптары.                     |                     |             |
|28. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау     |                     |             |
|әдісі.                                     |                     |             |
|29. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын   |                     |             |
|анықтау әдісі.                             |                     |             |
|30. Магнитті резонанстың  спектроскопиясы. |                     |             |
|31. Рефрактометрия және поляриметрия       |                     |             |
|32. Хроматография                          |                     |             |
|33. Зерттеудің реологиялық әдістері        |                     |             |
|34. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі         |                     |             |





7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы:
                                                                     4-кесте
|Оқулықтар, оқу-әдістемелік |                 |Магистранттар саны|              |
|құралдар атауы             |                 |                  |Қамтамасыз ету|
|                           |Саны             |                  |пайызы        |
|                           |                 |                  |              |
|1.Амиров Ю.Д. Квалиметрия и|4                |4                 |100           |
|сертификация продукции. М: |                 |                  |              |
|Издательство стандартов,   |                 |                  |              |
|2006.                      |                 |                  |              |
|2.ГОСТ 23554.-2.-81 Система|4                |4                 |100           |
|управления качеством       |                 |                  |              |
|продукции. Экспертные      |                 |                  |              |
|методы оценки качества     |                 |                  |              |
|промышленной продукции.    |                 |                  |              |
|Обработка значений         |                 |                  |              |
|экспертных оценок качества |                 |                  |              |
|продукции.                 |                 |                  |              |
|12.Фомин В.Н. Качество     |4                |4                 |100           |
|продукции и маркетинг.     |                 |                  |              |
|Стандарты и качество, 2002 |                 |                  |              |
|№2.                        |                 |                  |              |






 8. ӘДЕБИЕТТЕР:
8.1.Негізгі әдебиеттер
 1. Амиров  Ю.Д.  Квалиметрия  и  сертификация  продукции.  М:  Издательство
    стандартов, 2006.
 2. ГОСТ 23554.-2.-81 Система  управления  качеством  продукции.  Экспертные
    методы  оценки  качества  промышленной  продукции.  Обработка   значений
    экспертных оценок качества продукции.

8.2. Қосымша әдебиеттер
   8.2.1   ГОСТ   24294-80   Определение   коэффициентов    весомости    при
   комплексной оценки технического уровня и качества продукции.
   8.2.2 ГОСТ 15467-79 Управление  качеством  продукции.  Основные  понятия.
   Термины и определения.
    8.2.3 ГОСТ 27.004-85. Надежность  в  технике.  Системы  технологические.
   Термины и определения.
4.  Закон  Республики  Казахстан  «О  стандартизации  и   сертификации»   от
   18.01.93.
5.  СТ  РК  1.0-93.  «  Государственная  система  стандартизации  Республики
   Казахстан. Основные положения».
6. СТ РК  1.2-93.  «  Государственная  система  стандартизации  РК.  Порядок
   разработки государственных стандартов».


Пәндер