Файл қосу

Оқу - әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты  |ПОӘК                     |                       |
|                         |                         |                       |
|                         |                         |ПОӘК 042-18-7.1.86/01 -|
|                         |                         |2014                   |
|ПОӘК                     |                         |                       |
|Оқытушыға арналған       |№1  басылым              |                       |
|«Тамақ өнімдерінің       |«11» қыркүйек 2014ж.     |                       |
|идентификациясы мен      |                         |                       |
|фальсификациясы» пәнінің |                         |                       |
|бағдарламасы             |                         |                       |






               5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»


                            мамандығына арналған



           «Тамақ өнімдерінің идентификациясы мен фальсификациясы»

                        ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   аға   оқытушы   Әбішев   Болат   Шарипқазыұлы
____________ «27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы»
 кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «03» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі      __________            Б.Қ. Әсенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  05 қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы    ___________   С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















    |       |
|       |


                                   Мазмұны



    |1   |Қолдану аясы                                                     |4  |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                           |4  |
|3   |Жалпы ережелер                                                   |4  |
|4   |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны                             |6  |
|5   |Білім алушылардың өздік жұмысына арналған тақырыптар тізімі      |8  |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы             |9  |
|7   |Әдебиеттер                                                       |   |


















    1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ
      «Тамақ өнімдерінің идентификациясы мен фальсификациясы»  пәнінің  оқу-
әдістемелік  кешені   5В072800   –   «Өңдеу   өндірістерінің   технологиясы»
мамандығының білім алушыларына арналған.


    2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
    Бұл  оқушыларға  арналған  пәнінің  бағдарламасы   «Тамақ   өнімдерінің
идентификациясы  мен   фальсификациясы»   пәнінің   оқу-әдістемелік   кешені
5В072800  –  «Өңдеу  өндірістерінің   технологиясы»   мамандығына   арналған
Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Тамақ өнімдерінің идентификациясы мен  фальсификациясы»  пәнінің  оқу-
әдістемелік  кешені  осы  пән  бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін
белгілейді  және  төмендегі  құжаттардың  талаптары  мен  сілтемелеріне  сай
келеді:
    5В072800  –  «Өңдеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты  ҚР  МЖМБС   3.08.354.-2006,   ҚР
Білім және ғылым министрлігінің 26.04.2004 ж. №671, бұйрығымен бекітілген.
    Пәннің  элективті   каталогы   Шәкәрім   атындағы   Семей   мемлекеттік
университетінің  технологиялық  институтында  21.09.2006  ж.,   хаттама   №1
бекітілді.


    3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


       3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны
      Өнімдердің фальсификациясының қысқаша  тарихы:  ұннан  жасалған  тамақ
өнімдерінің идентификация және фальсификация аймағындағы негізгі  терминдері
мен анықтамалары; нан, макарон және кондитер өнімдерінің  идентификациясының
әдістері, тәсілдері және түрлері;  азық-түлік өнімдеріне (нан, макарон  және
кондитер өнімдері) идентификация жүргізу тәртібі; фальсификация  қорытындысы
және түрлері.
      «Тамақ өнімдерінің идентификациясы  мен  фальсификациясы»  курсы  бір-
бірімен тығыз байланысты төрт түрден тұрады:  дәріс,  зертханалық  жұмыстар,
аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін Оқушытің өзіндік  жұмысы  (БАОӨЖ)
және Оқушытің өзіндік жұмысы (БАӨЖ). Дәріс  сабағы  ең  маңызды  түрі  болып
табылады,  яғни  пәннің  маңызды   және   күрделі   бөлімдерін   меңгертеді;
зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді  әдістемелік
нұсқаулармен жасауды үйретеді; пәнге қатысты  материалдарды  оқу-әдістемелік
және әдебиеттерді қолдана отырып  БАӨЖ  және  БАОӨЖ  түрінде  өңделеді  және
оқытушының қадағалауында болады.


       3.2  Пәнді  оқыту  мақсаты:  тамақ  кәсіпорындарына   түсетін   тамақ
өнімдерінің  фальсификациясы мен идентификациясын табу әдістерін үйрену.

      3.3 Пәннің негізгі бағыттары:
   - Білім: тамақ өнімдерінің идентификациясы  мен  фальсификациясы  жөнінде
мәліметтерді, негізгі терминдер  мен  анықтамаларды,  идентификация  жүргізу
реттілігін, идентификация, фальсификация, ақаулар  түрлерін,  тағайындалуын,
фальсификация орындарын табу әдістерін  біледі.
   Іскерлік:  тамақ  өнімдерінің  фальсификациясын  табу  әдістерін,   тамақ
өнімдерінің сынамаларын алуды,  тамақ  өнімдеріне  талдау  жүргізуді,  тамақ
өнімдерінің сапасын анықтауды, стандартпен жұмыс жүргізе алады.
   Дағды:  тамақ  өндірістерінде  алған  білімдерін  сараптамалық  қолдануға
дағдыланған.
   Құзіреттілігі:  тамақ  өнімдерінің  идентификациясы  мен  фальсификациясы
аумағында білімін көрсете алады.
      3.4 Пәнді оқу барысында Оқушы білу керек:
        - Оқушы астық және нан өнімдерінің сапалығын анықтай  алуы керек;
        - Оқушы бидай және бидай өнімдерінің сапалығы  бойынша  зерттей  алу
          керек;
        - Оқушы бидай және бидай өнімдерінің сапалығы зерттеуде пайдаланатын
          жабдықтармен жұмыс істей алуы керек;
        - Оқушы астық  және  нан  өнімдерінің  ассортиментін  көбейте  білуі
          керек;
        - Оқушы астық және астық өнімдерін өңдеу технологиясын  жетік  білуі
          керек.


    3.5 Курс пререквизиті:
 -  астық  және  дәнді  дақылдарды  сақтаудың  заманауи   технологиясы,тамақ
   өнімдерін  сақтау  тәсілдері  және   буып-түю   материалдары,   тамақтану
   санитариясы мен гигиенасының технологиялық негіздері, өсімдік шаруашылығы
   өнімдерін өндеу технологиясының  негіздері,  тамақ  өнімдерін  зерттеудің
   әдістері  мен  әдістемелері,өңдеу  өндірістерінің   технологиясы,   өңдеу
   өндірістерінің жалпы технологиясы.
    3.6 Курс постреквизиті:
    – ғылыми зерттеу негіздері, астық  және дәнді дақылдардың сапасына әсер
ететін факторлар, өңдеу  өндірістерінің  тауартануы,  ұн  тарту  және  жарма
өндіру кәсіпорындарын жобалау, кәсіпорындардағы технологиялық есеп беру.
    3.7 Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте):

                                                                    1- кесте
|Курс       |Семестр               |Кредит саны                   |
|           |                      |ДС |СПЗ  |ЗС |БАОӨЖ  |БАӨЖ   |
|1          |2                     |3  |4    |5  |6      |7      |
|1          |Тағамдық өнімнің      |2  |     |   |       |       |
|           |идентификациясы.      |   |     |   |       |       |
|2          |Тағамдық өнімнің      |2  |     |   |       |       |
|           |сапасын қамтамасыз ету|   |     |   |       |       |
|3          |Тағамдық өнімнің      |2  |     |   |       |       |
|           |фальсификациясы       |   |     |   |       |       |
|4          |Тағам өнімдерін       |2  |     |   |       |       |
|           |маркілеу              |   |     |   |       |       |
|5          |Азық-түлік өнімдері   |2  |     |   |       |       |
|           |тауарының сапасы және |   |     |   |       |       |
|           |оны бақылауда ұстау   |   |     |   |       |       |
|6          |Азық-түлік шикізаттары|2  |     |   |       |       |
|           |мен тамақ өнімдерінің |   |     |   |       |       |
|           |химиялық және         |   |     |   |       |       |
|           |биологиялық тектегі   |   |     |   |       |       |
|           |ксенобиотиктармен     |   |     |   |       |       |
|           |ластануы              |   |     |   |       |       |
|7          |Тамақтаудың           |4  |     |   |       |       |
|           |антиалиментарлы       |   |     |   |       |       |
|           |факторы               |   |     |   |       |       |
|8          |Тағамдық қосылыстар:  |2  |     |   |       |       |
|           |классификациясы,      |   |     |   |       |       |
|           |гигиеналық            |   |     |   |       |       |
|           |талаптар,пайдалануды  |   |     |   |       |       |
|           |нормалау және бақылау |   |     |   |       |       |
|9          |Тағамдық қосылыстар:  |2  |     |   |       |       |
|           |классификациясы,      |   |     |   |       |       |
|           |гигиеналық            |   |     |   |       |       |
|           |талаптар,пайдалануды  |   |     |   |       |       |
|           |нормалау және бақылау |   |     |   |       |       |
|10         |Тағам өнімдерін       |2  |     |   |       |       |
|           |маркілеудің түрлері   |   |     |   |       |       |
|11         |Буып-түю материалдары |4  |     |   |       |       |
|12         |Тамақ өнеркәсібінің   |4  |     |   |       |       |
|           |сипаттамасы           |   |     |   |       |       |
|13         |Тағамдық өнімдердің   |2  |     |   |       |       |
|           |сапасы                |   |     |   |       |       |
|14         |Азық-түлік шикізаттары|2  |     |   |       |       |
|           |мен тамақ өнімдерінің |   |     |   |       |       |
|           |радиоактивті ластануы |   |     |   |       |       |
|15         |Азық-түлік өнімдері   |2  |     |   |       |       |
|           |тауарының сапасы және |   |     |   |       |       |
|           |оны бақылауда ұстау   |   |     |   |       |       |
|           |Барлығы               |30 |15   |15 |45     |45     |




                          Зертханалық сабақ жоспары


    |№    |Зертханалық сабақ тақырыбы                        |Сағат    |
|     |                                                  |саны     |
|1    |Астық түйір балғындығының көрсеткіштері           |1        |
|2    |Астық түйір массасын белсенді желдету режимі мен  |1        |
|     |мүмкіндігін анықтау                               |         |
|3    |Кептіру интенсивтігіне астық түйірінің бастапқы   |2        |
|     |ылғалдығының әсерін анықтау                       |         |
|4    |Зертхана қондырғыларында астық түйірін            |2        |
|     |кептіру жылдамдығын анықтау                       |         |
|5    |Астық түйір массасының жылу өткізгіштігін анықтау |1        |
|6    |Астық түйірдегі ақуызды анықтау                   |1        |
|7    |Бидайдың біртектілігін анықтау                    |1        |
|8    |Қатты бидайдың макарондық қасиетін жанама әдіспен |2        |
|     |анықтау                                           |         |
|9    |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен оның тепе-тең  |2        |
|     |ылғалдылығын анықтау                              |         |
|10   |Кептіру процесінің анализі.                       |2        |
|     |Барлығы:                                          |15       |


      5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ


   1. Идентификация.
   2. Тағамдық өнімнің идентификациясының функцияналдық рөлі
   3. Фальсификация
   4. Тағамдық құндылық.
   5. Өнімдердің фальсификациясының қысқаша тарихы
   6. Фальсификация қорытындысы және түрлері.
   7. Ұннан жасалған тамақ өнімдерінің идентификация.
   8. Фальсификация аймағындағы негізгі терминдері мен анықтамалары
   9. Нан, макарон және кондитер өнімдерінің идентификациясының әдістері,
  10. Идентификациясының әдістері, тәсілдері және түрлері.
  11.  Азық-түлік  өнімдеріне  (нан,   макарон   және   кондитер   өнімдері)
      идентификация жүргізу тәртібі


6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ  ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ  КАРТАСЫ


Таблица 6 – Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы

|Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың   |Оқушытер    |Қамтамасыз     |
|оқулықтардың атауы             |саны           |саны        |етілу проценті |
|1                              |2              |3           |4              |
|Резчиков, В.А.   Технология    |40             |3           |100            |
|зерносушения .-А.,2000         |               |            |               |
|Вобликова, Е.М.   Технология   |1              |3           |30             |
|элеваторной промышленности     |               |            |               |
|.-Ростов н/Д,2001              |               |            |               |
|Проценко Г.И. Вентиляционные и |1              |3           |30             |
|пневматические установки зерна |               |            |               |
|на зерноперерабатывающих       |               |            |               |
|предприятиях, М, Приор, 2000-  |               |            |               |
|95 с.                          |               |            |               |
|Хосни Р. Зерно и зернопродукты,|1              |3           |30             |
|Профессия, 2006-330 с          |               |            |               |
|Веселова С.А. Вентиляционные и |1              |3           |30             |
|аспирационные установки        |               |            |               |
|предприятий хлебопродукций,    |               |            |               |
|М.Колос-2004, 240 с.           |               |            |               |
|Малин Н.И. Энергосберегающая   |1              |3           |30             |
|сушка зерна, М. Колос-2004-234 |               |            |               |
|с.                             |               |            |               |



  7. ӘДЕБИЕТТЕР


  1. Негізгі әдебиеттер.
   1. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000
   2. Вобликова, Е.М.   Технология элеваторной промышленности .-Ростов
      н/Д,2001
   3. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на
      зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с.
   4. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с
   5. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий
      хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с.
   6. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с.
   7. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с.
7.2. Қосымша әдебиеттер
   1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006.
   2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1-
      бөлім.- Қарағанды, 2004
   3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003-
      438 с.
   4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной
      промышленности, М.,  Д.Март, 2001 -191 с
   5. Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной
      установке с движущейся перфорированной лентой //
      Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.
Пәндер