Файл қосу
Ақуызды препараттардың биотехнологиясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-9.1.43/01-2013 | |ПОӘК | | | |«Органикалық затардың және |18.09.2013 ж. | | |ақуызды препараттардың |№ 1 басылым | | |биотехнологиясы» | | | |Оқытушыға арналған пәннің | | | |бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М070100 «Биотехнология» мамандығының магистранттарына арналған «Органикалық затардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы» пәнінен ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей - 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________20.08.2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «__29__» ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде «__12__» _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «___18_» ___09____2013 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Пәннің оқу мазмұны |5 | |5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |7 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |7 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |8 | |8 |Әдебиеттер |9 | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Органикалық заттардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы» пәні бойынша оқыту - әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасы 6М070100 – «Биотехнология» мамандығының магистранттарына арналады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Органикалық заттардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы» пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады: - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; -6М070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес; - УСТ 042 РМҚК-МУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01.-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы. Пәнде органикалық заттардың және ақуызды препараттардың технологиясының теориялық негіздері оқытылады. Органикалық қышқылдар биотехнологиясы. Ақуызды препараттарының биотехнологиясы. Сірке қышқылын алу. Шай саңырауқұлақтарының микроағзалар кешенін өсіру арқылы алкагольсыз сусындарды алу. Микроскопиялық саңырауқұлақтарды беттік культивирлеу арқылы лимон қышқылынының биосинтезінің ерекшеліктерін оқу. Микомицеттерді қаттыфазада культивирлеу кезінде амилазаның жинақталуына қоректік орта құрамының әсері. Дайын өнім шығымына ферменттердің бөліну режимінің әсері. Ақуызды концентраттарды және изоляттарды алу. 3.2 Берілген курстың мақсаты – микроағзалардың метаболизімінің және биосинтетикалық мүмкіндіктері, микроағзалардың метаболизміні генетикалық және биохимиялық сатысында реттеу принципі, микроағзалардың өсу заңдылықтары, біріншілік және екіншілік метаболиттерге сыртқы орта жағдайларының әсері туралы түсінік беру. 3.3 Магистранттар микроағзалардың және олармен жүзеге асатын биотехнологиялық үрдістердің негізгі сипатталамалары туралы түсінік алуы тиіс. 3.4 Магистранттар микроағазалардың өндірістік штаммаларына қойылатын талаптарды, тағам өнімдерін, органикалық қышқылдарды, газтәрізді жаңғыш заттарды, түрлі биологиялық белсенді заттарды алу кезінде қолданылатын өндірістік микроағзалардың негізгі фзиологиялық-биохимиялық ерекшеліктерін білуі тиіс.. 3.5 Магистранттар өзінің болашақ кәсіптік қызметінде түрлі биотехнологиялық өндірістерде негізін алатын микроағзалар туралы білімдерін қолдана алуы тиіс. Кесте1 Оқу жаспарынан үзінді |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәрістік сабақтар | |1 Модуль Органикалық қышқылдар биотехнологиясы | |Кіріспе. |1 | |Органикалық қышқылдар биотехнологиясы |2 | |Сірке қышқылын өндірудің биотехнологиялық кезеңдерінің |2 | |негізгі сипаттамалары | | |Сүт қышқылын өндіру сұлбасы. Сүт қышқылын өндірудің |2 | |биотехнологиялық кезеңдерінің негізгі сипаттамалары | | |Лимон қышқылын өндірудің биотехнологиялық кезеңдерінің |2 | |негізгі сипаттамалары | | |2 Модуль Ақуызды препараттардың биотехнологиясы. | |Ақуызды препараттардың биотехнологиясы. Ферменттердің |2 | |жіктелуі. | | |ферменттер өндірісінің беттік әдісі |2 | |Ферменттерді өндірудің тереңдік әдісі |2 | |Барлығы |15 | |Тәжірибелік сабақтар | |1 Модуль Органикалық қышқылдар биотехнологиясы | |Сірке қышқылын алу |2 | |Синтетикалық ортада сірке қышқылын алу |2 | |Шай саңырауқұлақтарының микроағзалар кешенін өсіру |2 | |арқылы алкагольсыз сусындарды алу | | |Микроскопиялық саңырауқұлақтарды беттік культивирлеу |2 | |арқылы лимон қышқылынының биосинтезінің ерекшеліктерін | | |оқу | | |2 Модуль Ақуызды препараттардың биотехнологиясы. | |Микомицеттерді қаттыфазада культивирлеу кезінде |2 | |амилазаның жинақталуына қоректік орта құрамының әсері. | | |Дайын өнім шығымына ферменттердің бөліну режимінің |2 | |әсері. | | |Ақуызды концентраттарды және изоляттарды алу |3 | |Барлығы |15 | |Зертханалық сабақ | |1 Модуль Органикалық қышқылдар биотехнологиясы | |1. Көмірсу шикізатының құрамың зерттеу. |1 | |2. Микроағзалардың өсу процесстеріне көректі ортаның |1 | |компонентерінің және физико-химиялық факторларының әсер | | |етуің окып үйрену. | | |3. Микроағзалардың ингибирлеу және лимитерлеу өсу |2 | |факторлары. | | |4. Санырауқұлақтар культуралардың өсу процесстеріне |2 | |көректі ортаның компонентерінің әсер етуің оқып үйрену. | | |2 Модуль Ақуызды препараттардың биотехнологиясы. | |5. Ақүыздың микробты синтезі. |2 | |6. Ақүыздың микробты синтезіне көректі ортаны дайындау.|2 | |7. Ақүыздың микробты синтезіне егінді материалды |2 | |дайындау. | | |8. Ақүыздың микробты синтезінің ферментация процессы. |1 | |9. Ақүыздың микробты биомассаның абсолютты құрғақ және |2 | |ылғалды концентрациясың анықтау және клеткалық | | |суспензиясың бөліп алу. | | |Барлығы |15 | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ |5.1Этиленді этанолға түра гидратациалау. | |5.2Синтез газдан метанолды алу. | |5.3Метанолды карбонирлеу арқылы сірке қышқылың алу. | |5.4Микроорганизмдерді культивирлеу үшін целлюлоз-қағаз өндірісінің | |қалдықтарың дайындау. | |5.5Табиғат газында микроорганизмдерді культивирлеу ерешеліктері. | |5.6Этанолда микроорганизмдерді культивирлеу ерешеліктері. | |5.7Өсімдік шикізатының гидролизатында және сульфидты щелоктарында | |микроорганизмдерді культивирлеу ерешеліктері. | 6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ Кесте 3 Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | Тақырып |Көрнекі-л|Өздігінен оқуға |Бақылау | | |ік |арналған сұрақтар |түрі | | |құралдар | | | |Дәрістік сабақтар |Тәж. |Зерт. | | | | | |сабақ. |сабақ | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |Кіріспе. | | |Плакаттар|Биотехнологияның |Жұмысты | | | | |, |жаңа салаларын |ауызша | | | | |кестелер,|ашуға мүмкіндік |қорғау | | | | |слайдтар |берген негізгі | | | | | | |әдістер және | | | | | | |революциялық | | | | | | |технологиялар | | |Органикалық қышқылдар|1 |1 |Плакаттар|Мембраналық |Жұмысты | |биотехнологиясы | | |, |ақуыздарды және |ауызша | | | | |кестелер,|пептидтерді бөліп |қорғау | | | | |слайдтар |алу және | | | | | | |модификациялау | | | | | | |әдістері. | | |Сірке қышқылын |2 |2 |Плакаттар|Лазерлік |Жұмысты | |өндірудің | | |, |спектроскопия |ауызша | |биотехнологиялық | | |кестелер,| |қорғау | |кезеңдерінің негізгі | | |слайдтар | | | |сипаттамалары | | | | | | |Сүт қышқылын өндіру |3 |3,4 |Плакаттар|Биополимерлермен |Жұмысты | |сұлбасы. Сүт қышқылын| | |, |жұмыс істеудің |ауызша | |өндірудің | | |кестелер,|Аффиналық әдістері|қорғау | |биотехнологиялық | | |слайдтар | | | |кезеңдерінің негізгі | | | | | | |сипаттамалары | | | | | | |Лимон қышқылын |4 |5,6 |Плакаттар|Олигодезоксирибону|Жұмысты | |өндірудің | | |, |клеотидтердің |ауызша | |биотехнологиялық | | |кестелер,|химиялық |қорғау | |кезеңдерінің негізгі | | |слайдтар |синтезінің | | |сипаттамалары | | | |әдістері | | |Ақуызды |5 |7,8 |Плакаттар|Гендік терапия |Жұмысты | |препараттардың | | |, | |ауызша | |биотехнологиясы. | | |кестелер,| |қорғау | |Ферменттердің | | |слайдтар | | | |жіктелуі. | | | | | | |ферменттер |6 |9 |Плакаттар|Гендік аурулардың |Жұмысты | |өндірісінің беттік | | |, |молеклярлық |ауызша | |әдісі | | |кестелер,|диагностикасының |қорғау | | | | |слайдтар |әдістері | | |Ферменттерді |7 |9 |Плакаттар|Биотехнологиялық |Жұмысты | |өндірудің тереңдік | | |, |үрдістерді |ауызша | |әдісі | | |кестелер,|ұйымдастырудың |қорғау | | | | |слайдтар |компьютерлік | | | | | | |технологиялары | | 7Оқу-әдістемелік әдебиеТПен қамтамасыз ету картасы Кесте 4 – Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |Оқулықтардың, |Даналарының саны|Студенттер саны|Қамсыздан-дырылуды| |оқу-әдістемелік | | |ң пайыздық | |құралдарының | | |көрсеткіші | |атаулары | | | | |1 |2 |3 |4 | |Бирюков, В.В. Основы|2 |4 |50 | |промышленной | | | | |биотехнологии / В.В.| | | | |Бирюков. – М. : | | | | |КолосС, 2004. | | | | |Грачева, И.М. |4 |4 |100 | |Технология микробных| | | | |белковых препаратов,| | | | |аминокислот и | | | | |биоэнергия / И.М. | | | | |Грачева, Л.А. | | | | |Иванова, В.М. | | | | |Кантере. – М. : | | | | |Колос, 1992 | | | | |Грачева, И.М. |4 |4 |100 | |Технология | | | | |ферментных | | | | |препаратов / И.М. | | | | |Грачева. – М. : | | | | |Агропромиздат, 1985.| | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1. Бирюков, В.В. Основы промышленной биотехнологии / В.В. Бирюков. – М. : КолосС, 2004. 8.1.2. Грачева, И.М. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и биоэнергия / И.М. Грачева, Л.А. Иванова, В.М. Кантере. – М. : Колос, 1992. 8.1.3. Грачева, И.М. Технология ферментных препаратов / И.М. Грачева. – М. : Агропромиздат, 1985. 8.1.4. Егорова, Т.А. Основы биотехнологии / Т.А. Егорова, С.М. Клунова, Е.А. Живухина. – М. : Изд. центр "Академия", 2005. 8.1.5. Калунянц, К.А. Микробные ферментные препараты / К.А. Калунянц, Л.И. Голгер. – М. : Пищевая промышленность, 1989. 8.2 Косымша 8.2.1. Кислухина, О.В. Ферменты в производстве пищи и кормов / О.В. Кислухина. – М. : КолосС, 2002. 8.2.2. Манаков, М.Н. Теоретические основы промышленной биотехнологии / М.Н. Манаков, Д.Г. Победимский. – М. : Высшая школа, 1989. – 310 с. 8.2.3. Мосичев, М.С. Общая технология микробиологических производств / М.С. Мосичев, А.А. Складнев, В.Б. Котов. – М. : Легкая и пищевая промышленность, 1982. 8.2.4. Пищевая биотехнология : в 4 кн. / И.А. Рогов [и др.]. – М. : КолосС, 2004. 8.2.5. Смирнов, В.А. Пищевые кислоты / В.А. Смирнов. – М. : Легкая и пищевая промышленность, 1983.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz