Файл қосу

Тағам өндірісінде шикізаттарды физикалық өңдеу әдістері



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                     |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                  |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК                     |ПОӘК 042-18-9.1.14/01 |
|                             |                         |– 2014                |
|ПОӘК                         |11.09.2014ж.             |                      |
|«Өндіріс технологиясы»       |№ 2 басылым              |                      |
|пәнінің оқытушыға арналған   |18.09.2013 ж.            |                      |
|бағдарламасы                 |№ 1 басылымның орнына    |                      |














                           «ӨНДІРІС ТЕХНОЛОГИЯСЫ»
                                   пәнінің
                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

           5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология
                             (салалар бойынша)»
                               мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
















                                    Семей


                                    2014




                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА

































                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |





















































      1 Қолдану саласы


      «Өндіріс технологиясы» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешені 5В073200 –
«Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығының білім алушыларына
арналады. Білім алушыларды курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен,
курс саясатымен, машықтану және білгірлігімен  таныстырады  Оқу-әдістемелік
кешені пәнді оқыту барысында негізгі жетекші болып саналады


      2 Нормативтік сілтемелер

    «Өндіріс технологиясы» пәні бойынша нағыз оқу-әдістемелік кешені пәннің
оқу процесінің  ұйымдастырылу  ережесін  бекітеді  және  келесі  құжаттардың
талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В073200 «Стандарттау, сертификаттау  және  метрология»  мамандығының
элективті пәндер каталогына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.


      3 Жалпы ережелер
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны. «Өндіріс технологиясы» пәнінде  адамзатты
азық-түлік  өнімдерімен  қамтамасыз  ету  мәселелері,  халық  шаруашылығының
тағам салаларын дамыту, тағам  өнімдері  технологиясының  теориялық  негізі,
әртүрлі  өңдеу  әдістерінің  шикізатты  жартылайфабрикаттарға   және   дайын
өнімдерге айналдыру процесі кезіндегі тигізетін әсерлері қарастырылады.
       3.2.  Берілетін  курстың  мақсаты  білім  алушыларды  инженер-сарапшы
қызметі аймағында білім беру.
      3.3. Пәнді оқытудағы басты міндеттер – мамандығы бойынша оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.
      3.4. Пәнді оқу нәтижесінде:
    • Білуі керек: азық-түлік шикізаттарының, жартылайфабрикаттардың,  тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді;
    • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    • Істей алу керек: шикізатқа және тағам өнімдерінің  сапасын  бағалауды,
      өлшем  нәтижелерін  өңдеу   әдістерін   және   олардың   ақиқаттылығын
      сараптауды;
    •  Ойлау  керек:   шикізат   және   тағам   өнімдерінің   негізгі   сапа
      көрсеткіштерін анықтаушы факторлар жайында;
    • Болу керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін,  азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Алу керек:  азық-түлік шикізаттарының,  жартылайфабрикаттардың,  тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді.
      3.5. Курстың пререквизиттері:
         o Тамақтану гигиенасы
         o Биохимия
         o Стандарттау
         o Метрология
      3.6 Курстың постреквизиттері:
         • Сертификаттау
         • Квалиметрия
         • Сапаны басқарудың статистикалық әдістері
         • Берілімдер базасы
         • Тағам өнімдерінің сынақтау, бақылау және қауіпсіздігі


      3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                                 |Семестр  |
|1                                                                    |2        |
|Дәріс сабақтары                                                               |
|Модуль 1 Кіріспе                                                              |
|Кіріспе. Технология туралы ғылымның пайда болуы және дамуы           |2        |
|Өнеркәсіптің тағамдық салаларына қысқаша сипаттама                   |2        |
|Модуль 2 Шикізатты өңдеудің жалпы әдістері мен түрлері                        |
|Шикізатты өңдеудің жалпы әдістері. Тағам өндірісінде                 |2        |
|шикізаттарды физикалық өңдеу әдістері                                |         |
|Тағам өнімдерін өңдеудің электрофизикалық әдістері                   |2        |
|Өңдеудің жылуфизикалық әдістері                                      |2        |
|Өнімдерді жылумен өңдеу кезінде физико-химиялық қасиеттері мен       |2        |
|биологиялық құндылықтарының өзгеруі                                  |         |
|Өнімдерді жылумен өңдеудің негізгі түрлері                           |2        |
| Модуль 3 Тағам өнімдерін өңдеудің әдістері және тәсілдері                    |
|Тағам өнімдерін өңдеудің акустикалық әдістері                        |2        |
|Тағам өнімдерін консервілеу әдістері                                 |2        |
|Тағам өнімдерін суықпен өңдеу                                        |2        |
|Модуль 4 Консервілеудің биологиялық және дәстүрлі әдістері                    |
|Консервілеудің биологиялық әдістері                                  |2        |
|Тағам өнімдерін стерильдеу                                           |2        |
|Тағам өнімдерін сусыздандыру                                         |2        |
|Тағам өнімдерін ыстау                                                |2        |
|Консервілеудің дәстүрлі емес әдістері                                |2        |
|Барлығы:                                                             |30 сағат |
|Зертханалық  сабақтар                                                         |
|Модуль 2 Шикізатты өңдеудің жалпы әдістері мен түрлері                        |
|Шикізат пен тағам өнімдерін физикалық әдістермен өңдеу (ұсақтау,     |1        |
|гомогенизациялау, сорттарға бөлу және престеу)                       |         |
|Шикізат пен тағам өнімдерін физикалық әдістермен өңдеу (қатты затты  |1        |
|суынан айыру, формалау және т.б.)                                    |         |
|Модуль 3 Тағам өнімдерін өңдеудің әдістері және тәсілдері                     |
|Тағам өнімдерін электрофизикалық әдістермен өңдеу (СВЧ-өңдеу)        |1        |
|Жылумен өңдеу. Жылумен өңдеудің ылғалды тәсілдері                    |1        |
|Жылумен өңдеу. Пастеризациялау және стерилизациялау                  |1        |
|Жылумен өңдеудің құрғақ тәсілдері                                    |1        |
|Жылумен өңдеудің қосымша ылғалды тәсілдері                           |1        |
|Жылумен өңдеудің қосымша құрғақ тәсілдері                            |1        |
|Тағам өнімдерін жылумен өңдеу кезінде өтетін физика-химиялық         |1        |
|өзгерістерді анықтау                                                 |         |
|Тағам өнімдерін суықпен өңдеу. Тұқымдар мен көкөністерді суықпен     |1        |
|өңдеу                                                                |         |
|Ет, сүт , балық өнімдері мен жұмыртқаны суықпен өңдеу                |1        |
|Тағам өнімдерін суықпе өңдеу кезінде өтетін физика-химиялық          |1        |
|өзгерістерді анықтау                                                 |         |
|Модуль 4 Консервілеудің биологиялық және дәстүрлі әдістері                    |
|Тұқымдар мен көкөністерді консервілеудің биологиялық әдістері        |1        |
|Мал өнімдерін консервілеудің биологиялық әдістері                    |1        |
|Биологиялық әдістермен консервілеу кезінде өтетін физика-химиялық    |1        |
|өзгерістерді анықтау                                                 |         |
|Барлығы:                                                             |15 сағат |


      5 Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі

      1 Әлемдегі азық-түлік мәселелері. Тағам өнімдері  өндірістерін  көтеру
жолдары
      2 Халықшаруашылық малдарының тамақтанудағы маңызы
      3  Балық   шаруашылығы   –   жоғарыконцентрленген   мал   ақуыздарының
 потенциалды көздері
      4 Ақуызға сұранысты қанағаттандыру мақсатындағы  дәстүрден  тыс  тағам
 өнімдері
      5 Тағам шикізаттарының жалпы сипаттамасы. Сұйық тағам өнімдері
      6 Желе тәрізді тағам өнімдері
      7 Паста тәрізді тағам өнімдері
      8 Майлы тағам өнімдері
      9 Шыны тәріздес тағам өнімдері
      10 Тағам өндірісіндегі реология
      11 Тағам өнімдері реологиялық денелер ретінде
      12 Құрылымды сұйықтықтың реологиялық қасиеттері
      13 Ылғалдың өніммен байланыс формалары
      14  Өнімнің  құрылымдық-механикалық  қасиеттерін  сипаттаушы   негізгі
 көрсеткіштер
      15 Тағам өнімдері реологиялық денелер ретінде



      6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы

                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың   |Экз.  |Білім     |Қамтамасыз |
|атаулары                                       |саны  |алушылар  |ету  пайызы|
|                                               |      |саны      |           |
|1                                              |2     |3         |4          |
|Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық |50    |4         |100        |
|жабдықтар. – Семей, 2002.                      |      |          |           |
|Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің            |4     |4         |100        |
|технологиясы. – Семей, 2004.                   |      |          |           |
|Төлеуов Е.Т., ж.б. Ет және ет өнімдерінің      |4     |4         |100        |
|технологиясы. – Семей, 2004.                   |      |          |           |
|Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерің тану. – А.,  |15    |4         |100        |
|2006.                                          |      |          |           |
|Мармузова Л.В.  Технология хлебопекарного      |15    |4         |100        |
|производства. Сырье и материалы.- М., 2008.    |      |          |           |
|Технология переработки продукции               |2     |4         |50         |
|растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008.          |      |          |           |
|Крусь Г.Н. Технология молока и оборудование    |176   |4         |100        |
|предприятий молочной промышленности. - М.,     |      |          |           |
|1986.                                          |      |          |           |
|Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных   |100   |4         |100        |
|продуктов. - М., 1991.                         |      |          |           |
|Технология молока и молочных продуктов/        |96    |4         |100        |
|Дьяченко П.Ф. - М., 1973.                      |      |          |           |
|Шепелев  А.Ф. Товароведение молока и молочных  |10    |4         |100        |
|продуктов. – Р/Д., 2001.                       |      |          |           |
|Шалыгина А.М., Калинина Л.В. Общая технология  |8     |4         |100        |
|молока и молочных продуктов. – М., 2004.       |      |          |           |
|Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. |150   |4         |100        |
|– М., 1988.                                    |      |          |           |
|Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных          |150   |4         |100        |
|продуктов. – М., 1970.                         |      |          |           |
|Технология мяса и мясопродуктов / А.А.         |150   |4         |100        |
|Соколова. – М., 1970.                          |      |          |           |
|Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и |10    |4         |100        |
|мясных товаров . – Р/Д., 2001.                 |      |          |           |
|Технология копчения мясных и рыбных продуктов /|3     |4         |75         |
|Касьянова Г.И. – Р/Д., 2002.                   |      |          |           |
|Никитин Е.Б. Практикум по санитарии и гигиене  |10    |4         |100        |
|производства хлебопекарных изделий.- Павлодар; |      |          |           |
|Астана, 2007.                                  |      |          |           |
|Кондауров Б.П. Общая химическая технология.-   |10    |4         |100        |
|М., 2005.                                      |      |          |           |
|Сборник рецептур рыбных изделий и консервов.   |2     |4         |50         |
|Спб,2000.                                      |      |          |           |
|Технология полуфабрикатов из мяса птицы /      |10    |4         |100        |
|Гущина В.В. – М., 2002.                        |      |          |           |
|Мищенко Е.П., Гольдман Е.И. Технология и       |20    |4         |100        |
|оборудование колбасного производства. – М.,    |      |          |           |
|1969.                                          |      |          |           |
|Стацько В.П. Колбасы. Колбасные изделия.       |12    |4         |100        |
|Продукты из мяса. – Р/Д., 2000.                |      |          |           |




7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі  технологиялық  жабдықтар.  –  Семей,
2002.
7.1.2 Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. – Семей, 2004.
7.1.3 Төлеуов Е.Т., ж.б. Ет  және  ет  өнімдерінің  технологиясы.  –  Семей,
2004.
7.1.4 Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерің тану. – А., 2006.
7.1.5 Мармузова  Л.В.    Технология  хлебопекарного  производства.  Сырье  и
материалы.- М., 2008.
7.1.6  Технология  переработки  продукции  растениеводства/Н.М.Личко.-   М.,
2008.
7.1.7 Крусь Г.Н.  Технология  молока  и  оборудование  предприятий  молочной
промышленности. - М., 1986.
7.1.8 Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных продуктов. - М., 1991.
7.1.9 Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко П.Ф. - М., 1973.
7.1.10 Шепелев  А.Ф. Товароведение молока  и  молочных  продуктов.  –  Р/Д.,
2001.
7.1.11 Шалыгина А.М., Калинина  Л.В.  Общая  технология  молока  и  молочных
продуктов. – М., 2004.
7.1.12 Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. – М., 1988.
7.1.13 Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. – М., 1970.
7.1.14 Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. – М., 1970.
7.1.15 Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и  мясных  товаров  .  –
Р/Д., 2001.
7.1.16 Технология копчения мясных и рыбных  продуктов  /  Касьянова  Г.И.  –
Р/Д., 2002.

7.2 Қосымша әдебиеттер:
7.2.1  Никитин  Е.Б.  Практикум  по   санитарии   и   гигиене   производства
хлебопекарных изделий.- Павлодар; Астана, 2007.
7.2.2 Кондауров Б.П. Общая химическая технология.- М., 2005.
7.2.3 Сборник рецептур рыбных изделий и консервов. Спб,2000.
7.2.4 Технология полуфабрикатов из мяса птицы / Гущина В.В. – М., 2002.
7.2.5 Мищенко Е.П.,  Гольдман  Е.И.  Технология  и  оборудование  колбасного
производства. – М., 1969.
7.2.6 Стацько В.П. Колбасы. Колбасные изделия. Продукты  из  мяса.  –  Р/Д.,
2000.
Пәндер