Файл қосу

Өндіріске жұмсалған шығындар



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                         |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат          |ПОӘК            |                             |
|                                |                |                             |
|                                |                |ПОӘК 042-18-7.1.45/02-2014   |
|ПОӘК                            |№1 басылым      |                             |
|«Кәсіпорындардағы технологиялық |«___» қыркүйек  |                             |
|есеп беру» пәнінің студентке    |2014 ж.         |                             |
|арналған бағдарламасы           |                |                             |










                 «Кәсіпорындардағы технологиялық есеп беру»
                        ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

     5В072800 - «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған

                   СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған ___________ «27» тамыз 2014 ж., Игенбаев Айдын  Каирбекович
, «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға  оқытушысы,
магистр


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1  «Тамақ өнімдерінің технологиясы және жеңіл өнеркәсібі бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
    №1 хаттама « 3 »  қыркүйек  2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова


    2.2  Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік   бюросы
мәжілісінде


    № « 1 » хаттама « 5 »  қыркүйек  2014 ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    № « 1 » хаттама « 11 »  қыркүйек  2014 ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                  |4    |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу     |5    |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқау                          |8    |
|4   |Курс форматы                                                    |9    |
|5   |Курс саясаты                                                    |9    |
|6   |Баға қою саясаты                                                |10   |
|7   |Әдебиеттер                                                      |11   |


































      1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      1.1 Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер:
      Игенбаев Айдын Каирбекович, магистр, аға оқытушы
      «Тамақ өнімдерінің технологиясы  және  жеңіл  өнеркәсібі  бұйымдарының
технологиясы» кафедрасы
      тел: 35-48-56, 9 ғимарат, 211
      Сабақ өтетін орын - № 205 аудитория
      Пән бойынша кредиттер саны – 2


      |Кур|Семестр                        |Кредит саны              |Дәр.     |
|с  |                               |                         |сабақ    |
|   |                               |ДС |ТС |БАОӨЖ   |БАӨЖ   |         |
|1  |2                              |3  |4  |5       |6      |7        |
|1  |Модуль 1. Шаруашылықтағы       |1  |   |        |       |7.1.1    |
|   |есептер міндеттері мен түрлері.|   |   |        |       |7.2.1.   |
|   |Шаруашылық есептің мақсаты,    |   |   |        |       |7.2.2.   |
|   |түрлері және міндеттері. Есепте|   |   |        |       |         |
|   |қолданылатын өлшеуіштер.       |   |   |        |       |         |
|2  |Бухгалтерлік есептің міндеті   |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |және оған қойылатың талаптар.  |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.1.3.   |
|3  |Бухгалтерлік есеп және олардың |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |әдістері.                      |   |   |        |       |7.1.2.   |
|4  |Модуль 2. Құрал-жабдықтар      |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |менматериалдар есебі.          |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |Негізгі құрал-жабдықтар есебі. |   |   |        |       |         |
|5  |Шаруашылық құралдар мен оның   |1  |   |        |       |7.1.2.   |
|   |көздері.                       |   |   |        |       |7.1.2.   |
|6  |Тауарлы-материалдың            |1  |   |        |       |7.1.2.   |
|   |құндылақтарды түгендеу.        |   |   |        |       |7.1.3.   |
|7  |Негізгі құралдардың            |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |амортизациясы.                 |   |   |        |       |7.2.2.   |
|8  |Бухгалтерлік есептің бас       |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |жоспары.                       |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.1.3.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.2.2.   |
|9  |Модуль 3. Технологиялық        |1  |   |        |       |7.1.2.   |
|   |шикізаттар мен өнімдер есебі.  |   |   |        |       |7.2.2.   |
|   |Жұмсалған ұнды есепке алу.     |   |   |        |       |         |
|   |Қамыр даярлау цехіндегі есеп.  |   |   |        |       |         |
|10 |Макарон өндірісіндегі есеп.    |1  |   |        |       |7.1.3.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.2.2.   |
|11 |Комбикорм өндірісіндегі есеп.  |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |Бидай қоймасының есептері      |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.2.1.   |
|12 |Шаруашлық операцияларын        |1  |   |        |       |7.1.2.   |
|   |құжаттау.                      |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.2.1.   |
|13 |Өндіріске жұмсалған шығындар   |1  |   |        |       |7.1.2.   |
|   |жөнінде есеп беру.             |   |   |        |       |7.2.2.   |
|14 |Өндіріске жұмсалған шығындарды |1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |есепке алуды ұйымдастыру.      |   |   |        |       |7.2.2.   |
|15 |Аяқталмаған өңдіріті еспке алу.|1  |   |        |       |7.1.1.   |
|   |                               |   |   |        |       |7.1.2.   |
|1  |Өндіріс аудандарының есебі     |   |2  |        |       |         |
|2  |Макарон өндірісіндегі есеп.    |   |2  |        |       |         |
|3  |Макарон өндірісінің            |   |2  |        |       |         |
|   |құрал-жабдықтар есебі          |   |   |        |       |         |
|4  |Комбикорм өндірісіндегі есеп.  |   |2  |        |       |         |
|5  |Комбикорм өндірісінің          |   |2  |        |       |         |
|   |құрал-жабдықтар есебі          |   |   |        |       |         |
|6  |Бидай қоймасының аудандар есебі|   |2  |        |       |         |
|7  |Бидай қоймасының               |   |3  |        |       |         |
|   |құрал-жабдықтар есебі          |   |   |        |       |         |
|БАӨЖ                                                                    |
|1  |Шаруашылық операцияларын        |   |   |1       |       |7.1.1    |
|   |құжаттау және олардың түрлері   |   |   |        |       |7.2.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|2  |Өңдіріске жұмсалған шығындардың |   |   |1       |       |7.1.1.   |
|   |түрлері                         |   |   |        |       |7.1.2.   |
|3  |Есепке алуды ұйымдастыру        |   |   |1       |       |7.1.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.1.2.   |
|4  |Аяқталмаған өндірісті есепке алу|   |   |1       |       |7.1.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.1.2.   |
|5  |Өндіріске жұмсалған шығындарды  |   |   |1       |       |7.1.2.   |
|   |есепке алуды ұйымдастыру        |   |   |        |       |         |
|6  |Бухгалтерлік есептің бас жоспары|   |   |1       |       |7.1.2.   |
|7  |Негізгі және қосымша құралдардың|   |   |1       |       |7.1.1.   |
|   |амортизациясы                   |   |   |        |       |7.2.2.   |
|8  |Тауарлы-материалдың             |   |   |1       |       |7.1.1.   |
|   |құндылақтарды түгендеу.         |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|9  |Шаруашылық құралдар мен оның    |   |   |1       |       |7.1.2.   |
|   |көздері.                        |   |   |        |       |7.2.2.   |
|10 |Негізгі құрал-жабдықтар есебі.  |   |   |1       |       |7.1.3.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|11 |Дайын өнімдердің шығынын есептеу|   |   |1       |       |7.1.2.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.1.   |
|12 |5.12 Өндірістік жоғалулар мен   |   |   |1       |       |7.1.2.   |
|   |ондағы есептер                  |   |   |        |       |7.2.1.   |
|13 | Жедел есеп                     |   |   |1       |       |7.1.2.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|14 |Статистикалық есеп              |   |   |1       |       |7.2.2.   |
|15 | Есепке қойылатын талаптар      |   |   |1       |       |7.1.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.1.2.   |
|БАОӨЖ                                                                   |
|1  |Шаруашылық операцияларын        |   |   |        |2      |7.1.1    |
|   |құжаттау және олардың түрлері   |   |   |        |       |7.2.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|2  |Өңдіріске жұмсалған шығындардың |   |   |        |3      |7.1.1.   |
|   |түрлері                         |   |   |        |       |7.1.2.   |
|3  |Есепке алуды ұйымдастыру        |   |   |        |3      |7.1.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.1.2.   |
|4  |Аяқталмаған өндірісті есепке алу|   |   |        |3      |7.1.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.1.2.   |
|5  |Өндіріске жұмсалған шығындарды  |   |   |        |2      |7.1.2.   |
|   |есепке алуды ұйымдастыру        |   |   |        |       |         |
|6  |Бухгалтерлік есептің бас жоспары|   |   |        |3      |7.1.2.   |
|7  |Негізгі және қосымша құралдардың|   |   |        |3      |7.1.1.   |
|   |амортизациясы                   |   |   |        |       |7.2.2.   |
|8  |Тауарлы-материалдың             |   |   |        |3      |7.1.1.   |
|   |құндылақтарды түгендеу.         |   |   |        |       |7.1.2.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|9  |Шаруашылық құралдар мен оның    |   |   |        |3      |7.1.2.   |
|   |көздері.                        |   |   |        |       |7.2.2.   |
|10 |Негізгі құрал-жабдықтар есебі.  |   |   |        |3      |7.1.3.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|11 |Дайын өнімдердің шығынын есептеу|   |   |        |3      |7.1.2.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.1.   |
|12 |5.12 Өндірістік жоғалулар мен   |   |   |        |4      |7.1.2.   |
|   |ондағы есептер                  |   |   |        |       |7.2.1.   |
|13 | Жедел есеп                     |   |   |        |4      |7.1.2.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.2.2.   |
|14 |Статистикалық есеп              |   |   |        |3      |7.2.2.   |
|15 | Есепке қойылатын талаптар      |   |   |        |3      |7.1.1.   |
|   |                                |   |   |        |       |7.1.2.   |
|Барлығы                             |15 |15 |15      |45     |         |

      3. ПӘНДІ ОҚЫТУДА БЕРІЛЕТІН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР


      Пәнді оқуға арналған әдістелелік  нұсқаулар  мен  танысып,  студенттер
пәнді толық меңгерулері  керек.  Әдістелелік  нұсқауды  құрастыру  негізінде
пәннің кейбір бөлімдері студенттермен үздік жұмыс ретінде жүргізіледі.
      Әдістелелік нұсқаулар құрамына:
        1) Пәнді оқуда қажеттті  жоспарлау,  уақытты  ұйымдастыру  (орындау
           уақыты);
        2) Оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы;
        3) Әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу;
        4) Емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер кіреді.
      «Кәсіпорындардағы технологиялық есеп  беру»  курсы  бір-бірімен  тығыз
байланысты  үш  түрден  тұрады:  дәрістік  сабақтар,  тәжірибелік  сабақтар,
аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін білім алушылардың өзіндік  жұмысы
(БАОӨЖ)  және  білім  алушылардың   өзіндік   жұмысы   (БАӨЖ).   тәжірибелік
сабақтарда берілген тапсырмалар арқылы студенттер өз білімдерін,  дағдыларын
арттыра   алады,   пәнге   қатысты    материалдарды   оқу-әдістемелік   және
әдебиеттерді  қолдана  отырып  БАӨЖ  және  БАОӨЖ   түрінде   өңделеді   және
оқытушының қадағалауында болады.

      4. КУРС ФОРМАТЫ


      Пән  бойынша  тәжірибелік  сабақтар  аудиторияда  оқытушының   тікелей
қатысуымен  тәжірибелік  сабақ  ретінде  өткізіледі.  Пәнді  оқу   барысында
диалог, шығарма  жазу,  қарым-қатынас  орнату,  мамандық  бойынша  терминдік
сөздерді жаттау, олардың мағынасын  түсіну,  технологиялық  сызбаларды  оқу,
технологиялық  режимдер  мен  олардың  мазмұнын  айту  сияқты   тақырыптарды
меңгеру  қажет.  Осы  аталған  тапсырмаларға  қосымша  төменде   келтірілген
тақырыптар бойынша оқытушымен бірлесіп өздік жұмыстар орндауға  тиіспіз.  15
аптаның 3, 4, 6, 9, 10, 12, 14 апталарында өздік жұмыстарды  міндетті  түрде
орындауларыңыз  керек.  Әр  аптаның  жексенбі  күні  сағат  00:00  дейін  өз
электронды журналыңыз бойынша берілген өздік  жұмысты  оқытушының  талаптары
бойынша орындауыңыз қажет. Белгіленген уақыттан  кейін  орындалған  жұмыстар
тексерілмейді. Баға қойылған жұмыс екінші рет  тексерілмейді.   Өздік  жұмыс
эссе түрінде қысқа, сызбалар арқылы, түсінікті, 2-5 беттен аспауы қажет.

      5. КУРС САЯСАТЫ


      Университетте қабылданған ішкі тәртіп талаптарын сақтау:
      Сабаққа қатысу: тәжірибелік сабақтарға  міндетті  түрде  қатысу.  Егер
студент  белгілі  бір  себептермен  сабаққа  қатыса  алмаса,  барлық   өткен
материалдар бойынша өтеу сабақтарына қатысуы тиіс.
      Тәртіп:  Сабақ  үстінде  үнемі  тәртіп  бұзған  студент   аудиториядан
шығарылып жіберіледі  және  барлық  курс  бойынша  «қанағаттанғысыз»  бағасы
қойылады.
      Бақылау жұмыстары:  Межелік  бақылау  қорытындысы  студенттің  сабаққа
қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын,  сабақта  ауызша  және  жазбаша
түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
      Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап,  білімалушының
сабақ барысында жинаған балынан 0,5 алынады.
      Ұялы телефон:  Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі керек.
      Емтихан: Қорытынды емтихан  оған  босатылған  барлық  студенттер  үшін
тестік жүйе негізінде жүргізіледі.  Емтиханның  қорытынды  бағасы  қорытынды
аттестацияның 60  пайызы  және  емтиханның  40  пайызының  қосындысы  арқылы
есептеледі.

      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ

      «Кәсіпорындардағы технологиялық  есеп  беру»  пәнін  оқытуда  екі  рет
аттестация қойылады.  Пәнді  оқыту  кезінде  олардың  білімін  тексеру  үшін
әртүрлі бақылау әдістері қолданылады:
         • Ауызша сұрау;
         • Жазбаша тексеру;
         • Құрама тексеру;
         • Үй тапсырмаларын көрсету және қорғау;
         • Дискуссия, тренинг, дөңгелек үстел, т.б.;
         • Тест сынағы.
                                                                     3-Кесте
|Апта |Бақылау түрі                      |Барлық |Ескерту                   |
|     |                                  |баллдар|                          |
|1-7  |Дәріс сабағына қатысу,            |30     |                          |
|     |Тәжірибелік сабақ                 |105    |                          |
|     |БАӨЖ                              |105    |                          |
|     |Аралық бақылау                    |60     |                          |
|     |1-7 апта аралығындағы баллдардың  |270    |                          |
|     |қосындысы                         |       |                          |
|8-15 |Дәріс сабағына қатысу,            |30     |                          |
|     |Тәжірибелік сабақ 1-7 аптада      |105    |                          |
|     |БАӨЖ 1-7 аптада                   |76     |                          |
|     |Аралық бақылау                    |60     |                          |
|     |8-15 апта аралығындағы баллдардың |270    |                          |
|     |қосындысы                         |       |                          |
|1-15аптадағы барлық баллдарың қосындысы |540    |                          |
|Емтихан баллдарының қорытындысы         |460    |                          |
|Академиялық периодтағы баллдардың       |1000   |                          |
|қорытындысы                             |       |                          |

      Кестеде жалпы дәріске 60 балл берілген. Дәріс сабағына қатысқаны  үшін
1 және 2 аттестация қорытындысына 60 балл беріледі.
      Тәжірибелік сабақ 15 және 13 баллмен есептелінген. БАӨЖ 14, 19 және 38
баллдарымен  белгіленген.  Аралық  бақылау  үшін  120  балл  берілген.  Курс
бойынша барлық жиынтық балл - 1000




    7.ӘДЕБИЕТТЕР


    7.1 Негізгі әдебиеттер
    7.1.1 Контуров  Н.П.  «Учет  и  отчетность  на  предприятиях  мясной  и
молочной промышленности» г. Москва; «Пищевая  промышленность»,  2006  г.-234
с.
    7.1.2 Белоусов А.П. «Бухгалтерской учет в пищевой  промышленности»,  г.
Москва; «Пищевая промышленность», 2011 г.-288 с.
    7.1.3 Кащеев Л.М. «Оперативный учет производства», г. Москва;  «Пищевая
промышленность», 2003 г.-212 с.
    7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1 Лазеревич Г.С.  «Бухгалтерский  учет  на  предприятиях  мясной  и
молочной промышленности» г. Москва «Пищевая промышленность», 2006 г.-106 с.
    7.2.2 Астафурова Л.М.  «Учет  и  отчетность  в  магазине»,  г.  Москва;
Экономика 2010 г.- 278 с.
    7.2.3  Буянов  А.С.  «Дипломное   проектирование   предприятий   мясной
промышленности», г. Москва «Пищевая промышленность», 2009 г.-212 с.




















Пәндер