Файл қосу

Өндіріске жұмсалған шығындарды есепке алуды ұйымдастыру



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                         |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат          |ПОӘК            |                             |
|                                |                |                             |
|                                |                |ПОӘК 042-18-7.1.45/01-2014   |
|ПОӘК                            |№1 басылым      |                             |
|«Кәсіпорындардағы технологиялық |«___» қыркүйек  |                             |
|есеп беру» пәнінің оқытушыға    |2014 ж.         |                             |
|арналған                        |                |                             |
|бағдарламасы                    |                |                             |










                 «Кәсіпорындардағы технологиялық есеп беру»
                        ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

     5В072800 - «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған

                   ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған ___________ «27» тамыз 2014 ж., Игенбаев Айдын  Каирбекович
, «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға  оқытушысы,
магистр


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1  «Тамақ өнімдерінің технологиясы және жеңіл өнеркәсібі бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде
    №1 хаттама « 3 »  қыркүйек  2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова


    2.2  Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік   бюросы
мәжілісінде


    № « 1 » хаттама « 5 »  қыркүйек  2014 ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    На  заседании  учебно-методического   бюро   инженерно-технологического
    факультета


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    № « 1 » хаттама « 11 »  қыркүйек  2014 ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ




















                                   Мазмұны

|1   |Қолдану аясы                                                      |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәнінің мазмұны (модулдің)                                    |6   |
|5   |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі    |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиеттердің қамтылу картасы                     |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |


































      1.ҚОЛДАНУ АЯСЫ


      «Кәсіпорындардағы технологиялық  есеп  беру»  пәнінің  оқу-әдістемелік
кешені 5В072800 -  «Өндеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығы  бойынша
оқытылатын студенттерге арналған.


      2.НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


      Осы пәннің бағдарламасы оқытушыға «Кәсіпорындардағы технологиялық есеп
беру» пәні бойынша оқу  үрдісін  төмендегі  талапқа  сәйкес  және  ұсынылған
құжаттар бойынша ұйымдастыруға тәртіп орнатады:
     –  Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігінің   №  1080
       хаттамаcы 23 тамыз 2012 ж. нұсқауымен енгізілген және бекітілген;

              5В072800 -  «Өндеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығына
       арналған типтік оқу жоспар;

     –  УСТ 042-МУ-4-2014  Университет  стандарты  «Пәннің  оқу–әдістемелік
       кешенін безендіруі мен жасауына жалпы талаптар»;
     –  ҚП 042-1.01-2014  Құжаттамалық  процедура  «Пәннің  оқу–әдістемелік
       кешендерінің құрылымы мен мазмұны»
     –  Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік  университетінің  2013
       жылғы 12 қыркүйекте бекітілген  мамандық  бойынша  элективті  пәндер
       жиынтығы


      3.ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1. Пәннің  қысқаша мазмұны
      Шаруашылық  есептің   мақсаты,   түрлері   және   міндеттері.   Есепте
қолданылатын өлшеуіштер. Бухгалтерлік есептің міндеті  және  оған  қойылатың
талаптар. Бухгалтерлік есеп және олардың әдістері.  Негізгі  құрал-жабдықтар
есебі.   Шаруашылық   құралдар   мен   оның   көздері.   Тауарлы-материалдың
құндылақтарды  түгендеу.  Негізгі  құралдардың  амортизациясы.  Бухгалтерлік
есептің бас жоспары. Жұмсалған ұнды  есепке  алу.  Қамыр  даярлау  цехіндегі
есеп. Макарон өндірісіндегі есеп. Комбикорм  өндірісіндегі  есеп.  Шаруашлық
операцияларын құжаттау. Өндіріске  жұмсалған  шығындар  жөнінде  есеп  беру.
Өндіріске  жұмсалған  шығындарды  есепке  алуды   ұйымдастыру.   Аяқталмаған
өңдіріті еспке алу.
      Пәнді оқыту мақсаты:
      - білімалушыларды өндіріс орындарында негізгі  шикізаттарды,  қосымша
        материалдарды даяр өнімдерді есепке алып, шығындарды болдырмау;
      - бухгалтерлік  есептің  әдістерімен  таныстырып,  түгендеу  процесін
        дұрыс және дәл жүргізу;
      -  шикізаттарды дұрыс қабылдап,  даяр  өнімді  қоймаларға  сатып  алу
        орындарына құжаттар бойынша тапсыру  және  есеп  беру  құжаттарымен
        танысу.
      3.3. Пәнді оқытудың негізгі тапсырмасы:
      - білімалушыларды өндірістік есептерге оқыту және дағдыландыру;
      -  білімалушыларды теориялық оқыту арқылы өндірістік  есеп  және  есеп
беру, өндірістік рапорттар,  құрал-жабдықтардың  есебі,  шикізаттардың  есеп
әдістеріне оқыту.


    3.4. Оқытудың нәтижелері:
    Пәнді оқу барысында студент
    - білу керек: өндірісітк  есеп  және  есеп  берудің  негізгі  ұғымдарын,
      өндірістегі  рапорттарды,   құрал-жабдық,   шикізаттар,   дайын   өнім
      шығындарының есебін, калькуляция;
    - істей алады: өндірістегі шығындарды есептеу, құрал-жабдықтар шыңындары
      мен есептерін  жүргізуді,  дайын  жәнешикізат  шығындары  мен  олардың
      естептерін;
    - түсінеді:  өндірістегі  технологиялық  режимдердің  әсерінен  болатын
шығындарды, калькуляция, бухгалетрлік есептерді;
    - іске асыра алады: өндірісте есептерді  естеуді,  дайын  және  шикізат
шыңындарын есептеуді, калькуляцияларды.


      3.5. Курс пререквизиттері: Өндеу  өндірістерінің  жалпы  технологиясы,
Өңдеу  өнідірістерінің  теориялық  негіздері,  Құрама  нан,   макарон   және
кондитер  өнімдерінің   технологиясы,   Элеватор   өндірісі   және   астықты
жинақтағаннан кейінгі өңдеу технологиясы.


    3.6. Курс постреквизиттері.
    Астық  түйірді  кептіру,  Нан,  кондитер   және   макарон   өнімдерінің
технологиясы.


    3.7. Жұмыс оқу жоспарынан үзінді
                                                                     1-кесте
|Курс                                                            |Семестр     |
|1                                                               |2           |
|Дәріс сабақ                                                     |            |
| Модуль 1. Шаруашылықтағы есептер міндеттері мен түрлері        |            |
|1. Шаруашылық есептің мақсаты, түрлері және міндеттері. Есепте  |1           |
|қолданылатын өлшеуіштер.                                        |            |
|2. Бухгалтерлік есептің міндеті және оған қойылатың талаптар.   |1           |
|3. Бухгалтерлік есеп және олардың әдістері.                     |1           |
|    Модуль 2. Құрал-жабдықтар менматериалдар есебі              |            |
|4. Негізгі құрал-жабдықтар есебі.                               |1           |
|5. Шаруашылық құралдар мен оның көздері.                        |1           |
|6. Тауарлы-материалдың құндылақтарды түгендеу.                  |1           |
|7. Негізгі құралдардың амортизациясы.                           |1           |
|8. Бухгалтерлік есептің бас жоспары.                            |1           |
|Модуль 3. Технологиялық шикізаттар мен өнімдер есебі            |            |
|9. Жұмсалған ұнды есепке алу. Қамыр даярлау цехіндегі есеп.     |1           |
|10. Макарон өндірісіндегі есеп.                                 |1           |
|11. Комбикорм өндірісіндегі есеп. Бидай қоймасының есептері     |1           |
|12. Шаруашлық операцияларын құжаттау.                           |1           |
|13. Өндіріске жұмсалған шығындар жөнінде есеп беру.             |1           |
|14. Өндіріске жұмсалған шығындарды есепке алуды ұйымдастыру.    |1           |
|15. Аяқталмаған өңдіріті еспке алу.                             |1           |
|Тәжірибелік сабақтар                                            |            |
|1.Өндіріс аудандарының есебі                                    |2           |
|2.Макарон өндірісіндегі есеп.                                   |2           |
|3.Макарон өндірісінің құрал-жабдықтар есебі                     |2           |
|4.Комбикорм өндірісіндегі есеп.                                 |2           |
|5.Комбикорм өндірісінің құрал-жабдықтар есебі                   |2           |
|6.Бидай қоймасының аудандар есебі                               |2           |
|7. Бидай қоймасының құрал-жабдықтар есебі                       |3           |
|Барлығы:                                                        |30          |


    5. БІЛІМАЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ


      5.1 Шаруашылық операцияларын құжаттау және олардың түрлері
      5.2 Өңдіріске жұмсалған шығындардың түрлері
      5.3 Есепке алуды ұйымдастыру
      5.4 Аяқталмаған өндірісті есепке алу
      5.5 Өндіріске жұмсалған шығындарды есепке алуды ұйымдастыру
      5.6 Бухгалтерлік есептің бас жоспары
      5.7 Негізгі және қосымша құралдардың амортизациясы
      5.8 Тауарлы-материалдың құндылақтарды түгендеу.
      5.9 Шаруашылық құралдар мен оның көздері.
      5.10 Негізгі құрал-жабдықтар есебі.
      5.11 Дайын өнімдердің шығынын есептеу
      5.12 Өндірістік жоғалулар мен ондағы есептер
      5.13 Жедел есеп
      5.14 Статистикалық есеп
      5.15 Есепке қойылатын талаптар
      5.16 Бағалау және калькуляция


    6. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ  ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ  КАРТАСЫ
                                                                     3-кесте
|Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік   |Оқулықтардың   |Студенттер |Қамтамасыз  |
|оқулықтардың атауы                |саны           |саны       |етілу       |
|                                  |               |           |проценті    |
|1                                 |2              |3          |4           |
|Контуров Н.П. «Учет и отчетность  |5              |4          |100         |
|на предприятиях мясной и молочной |               |           |            |
|промышленности» г. Москва;        |               |           |            |
|«Пищевая промышленность», 2006    |               |           |            |
|г.-234 с.                         |               |           |            |
|Белоусов А.П. «Бухгалтерской учет |6              |4          |100         |
|в пищевой промышленности», г.     |               |           |            |
|Москва; «Пищевая промышленность», |               |           |            |
|2011 г.-288 с.                    |               |           |            |
|Кащеев Л.М. «Оперативный учет     |10             |4          |100         |
|производства», г. Москва; «Пищевая|               |           |            |
|промышленность», 2003 г.-212 с.   |               |           |            |
|Лазеревич Г.С. «Бухгалтерский учет|12             |4          |100         |
|на предприятиях мясной и молочной |               |           |            |
|промышленности» г. Москва «Пищевая|               |           |            |
|промышленность», 2006 г.-106 с.   |               |           |            |
|Астафурова Л.М. «Учет и отчетность|6              |4          |100         |
|в магазине», г. Москва; Экономика |               |           |            |
|2010 г.- 278 с.                   |               |           |            |
|Буянов А.С. «Дипломное            |8              |4          |100         |
|проектирование предприятий мясной |               |           |            |
|промышленности», г. Москва        |               |           |            |
|«Пищевая промышленность», 2009    |               |           |            |
|г.-212 с                          |               |           |            |


    7.ӘДЕБИЕТТЕР


    7.1 Негізгі әдебиеттер
    7.1.1 Контуров  Н.П.  «Учет  и  отчетность  на  предприятиях  мясной  и
молочной промышленности» г. Москва; «Пищевая  промышленность»,  2006  г.-234
с.
    7.1.2 Белоусов А.П. «Бухгалтерской учет в пищевой  промышленности»,  г.
Москва; «Пищевая промышленность», 2011 г.-288 с.
    7.1.3 Кащеев Л.М. «Оперативный учет производства», г. Москва;  «Пищевая
промышленность», 2003 г.-212 с.
    7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1 Лазеревич Г.С.  «Бухгалтерский  учет  на  предприятиях  мясной  и
молочной промышленности» г. Москва «Пищевая промышленность», 2006 г.-106 с.
    7.2.2 Астафурова Л.М.  «Учет  и  отчетность  в  магазине»,  г.  Москва;
Экономика 2010 г.- 278 с.
    7.2.3  Буянов  А.С.  «Дипломное   проектирование   предприятий   мясной
промышленности», г. Москва «Пищевая промышленность», 2009 г.-212 с.



Пәндер