Файл қосу
Компрессионды қасиеттерді өлшеу аспаптары
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ | |МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты | П ОӘК | | | | | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-5.1.19/01-2013 | |ПOӘК | | | |«Азық-түлік өнімдерінің |№ __ басылым | | |реологиясы» |«__»_______2013 ж. | | |пәнінің оқытушыға | | | |арналған бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072700 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығына арналған АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ РЕОЛОГИЯСЫ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырушылар: А. Мустафаева ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. Б. Кабулов ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасының доценті, т.ғ.к. «____» _______2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары» кафедрасы мәжілісінде қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М. Акимов. 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бросының отырысында қаралды «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама Төрайым ___________ С. Толеубекова. 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді «___» __________ 2013 ж., № ___ хаттама ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова 4 «___» __________ 20__ ж № __ басылым орнына енгізілді Мазмұны |1 |Қолдану аймағы | | |2 |Нормативтік сілтемелер | | |3 |Жалпы ережелер | | |4 |Пән бағдарламасының (модульдің) мазмұны | | |5 |Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі | | |6 |Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы | | |8 |Әдебиеттер | | 1. ҚОЛДАНУ САЛАСЫ «Азық-түлік өнімдерінің реологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешеннің құрамына кіретін оқытушыға арналған оқу-жұмыс бағдарламасы 5В072700 -«Азық- түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының студенттеріне арналған. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Азық-түлік өнімдерінің реологиясы» пәнінің оқытушыға арналған бағдарламасы келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес құрастырылды және осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді: - 2012 жылдың 23 тамызындағы № 1080 Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі бұйрығымен енгізілген және бекітілген 5В072700 - «Азық- түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша білім берудің Мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты бойынша құрастырылған. - Университет стандарты СТУ 042-ГУ-4-2013 «Пәннің оқу- әдістемелік кешенін жетілдіру мен рәсімдеудің жалпы ережелері»; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы» құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: «Азық-түлік өнімдерінің реологиясы» – техникалық ғылым. «Азық-түлік өнімдерінің реологиясы» пәнінің зерттеу нысаны - тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарындағы технологиялық процестердің өту барысында туындайтын өнімдердің физико-механикалық қасиеттері және осы қасиеттердің көмегімен процестерді есептеудің оңтайлы әдістерін меңгеру болып табылады. Азық-түлік өнімдерінің реологиясы курсы азық-түлік технологиясы саласының мамандарына арналған теориялық инженерлік негізі болып табылады. Қазіргі замандағы тамақ өндірісі мамандардың технологиялық процестердің кинетикасы мен динамикасы аймағындағы терең білімін қажет етеді. Инженер – өндірістік процестерді технология талаптарына сәйкестендіріп басқарып қана қоймай, сонымен қатар ғылымның соңғы жетістіктеріне сай жоғарғы техникалық деңгейде оңтайлы өтуін қамтамасыз етуі керек. Бұл мақсаттарды орындау үшін маманның әртүрлі инженерлік есептерді шешуге қабілеті болуы міндет. 3.2 Пәнді оқытудың мақсаты: Студентердің «Азық-түлік өнімдерінің реологиясы» жөніндегі білімдерін қалыптастыру, осы алған білімдерін болашақ маман алдағы еңбек тәжірибесінде қолдана алады. 3.3 Пәнді меңгерудің негізгі міндеттері: Студенттерді азық-түлік өнімдерінің реологиясын оқыту арқылы келесі қажеттіліктерді орындау: - қоспалар қосу, технологиялық өңдеу режимдері мен тәсілдерін өзгерту арқылы өнімнің құрамы мен сапасын басқаруды меңгеру - процестер реодинамикасының негізгі заңдарын меңгеру - процестер мен аппараттарды есептеу әдістерін меңгеру - машиналар мен аппараттардың конструкциясын меңгеру. Сонымен қоса, пәннің негізгі мақсаты студенттерді жоғарыда айтылғандарды (анықтамалар, заңдылықтар, есептерді шешу жолдары) меңгерту ғана емес, оларды қолдана білуге үйрету. 3.4 Оқытудан күтілетін нәтижелер: - азық-түлік өнімдерінің реологиясы курсының негізгі (базалық) заңдарын білуі керек; - тамақ өнімдерінің реологиясының негіздерін білуі керек; - теориялық және практикалық мақсаттарға осы алған білімдерін қолдануға дағдылану; - тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін зерттеуге үйрену; - тамақ өнімдерінің құрылымдық механикалық қасиеттерін анықтауда алған білімдерін қолдануға үйрену; - азық-түлік өнімдерінің реологиясын зерттеуде қолданылатын тәсілдердің мағынасын түсіну; - басқа пәндерді меңгеру барысында «Азық-түлік өнімдерінің реологиясы» пәнінен алған білімдерін қолдана білу; - курстың типтік жобалық талаптарын орындауға дағдылану. 3.5 Курстың пререквизиттері: 1. гидравлика негіздері; 2. механика негіздері. 3.6 Курстың постреквизиттері: 1. тамақ өндірісінің технологиясы; 2. тамақ өндірісінің аппараттары және процесстері. 1 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме: Кесте 1 |Курс |Семестр | |Дәріс сабақтар | |1-модуль. Тамақ өнімдерінің реология негіздері | |Тамақ өнімдерінің реология негіздері |1 | |Реологияны меңгеру пәні. Реология ғылымының дамуы жайындағы | | |қысқаша тарихи мағлұматтар. Инженерлік физико-химиялық | | |механиканың негізгі мәселелері мен зерттеу тәсілдері. | | |Жалпы мағлұматтар және анықтамалар. Реология аксиомалары және|1 | |негізгі анықтамалар. Дисперсті жүйелер құрылымының | | |классификациясы. Кернеу мен деформацияның негізгі теңдеулері.| | |Реологиялық денелердің классификациясы және олардың |1 | |құрылымдық-механикалық қасиеттері. | | |Қарапайым реологиялық денелердің механикалық моделдері. | | |Механикалық модельдер негiзiндегi нақты денелердiң | | |классификациясы. | | |2-модуль. Тамақ өнімдерінің қасиеттерін өлшеу | |әдістері мен аспаптары. | |Құрылымдық-механикалық қасиеттерді өлшеу әдістері мен |1 | |аспаптары. | | |Құрылымдық-механикалық қасиеттерді өлшеу аспаптарының | | |классификациясы. Ығысулық қасиеттерді өлшеу аспаптары. | | |Компрессионды қасиеттерді өлшеу аспаптары. Беттік қасиеттерді| | |өлшеу аспаптары. | | |Ығысулық қасиеттерді анықтауға арналған әдістер мен аспаптар.|1 | |Ротационды вискозиметрлер. Роторлардың геометриялық | | |пішіндері. Ротационды вискозиметрлердің теориялық | | |негіздемесі. Капиллярлы вискозиметрлер. Тұтқыр сұйықтәріздес | | |өнімдерге арналған капиллярлы вискозиметрдің принциптік | | |сұлбалары. Капиллярлы вискозиметрлер теориясы. | | |Пенетрометрлер, консистометрлер және басқа вискозиметрлер. | | |Вискозиметрлер мен пенетрометрлердің принциптік сұлбалары. | | |Тамақ өнімдерінің компрессионды сипаттамаларын өлшеуге |1 | |арналған әдістер мен аспаптар. | | |Өнімдерді өстік ығыстыру кезіндегі компрессионды | | |сипаттамаларын өлшеуге арналған құрылғылар. Өнімдерді | | |көлемдік ығыстыру кезіндегі компрессионды сипаттамаларын | | |өлшеуге арналған аспаптар. Геплер консистометрі. | | |Өнімдердің қатты денелермен шектескен жеріндегі қасиеттерін |1 | |анықтау әдістері мен аспаптары. | | |Адгезиялық беріктікті анықтауға арналған аспаптар. Өнімнің | | |кіші және үлкен қозғалыс жылдамдығы кезіндегі сыртқы үйкеліс | | |коэффициентін анықтауға арналған аспаптар. Адгезиометрлер мен| | |трибометрлердің көмегімен тәжірибелер жасау әдістемелері. | | |3-модуль. Тамақ өнімдерінің құрылымды-механикалық | |қасиеттері. | |Қатты тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері. |1 | |Бүлінбеген құрылымдардың құрылымдық-механикалық қасиеттері. | | |Әртүрлі технологиялық факторлардың құрылымдық-механикалық | | |қасиеттерге әсері. | | |Сұйық тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері. |1 | |Жалпы мағлұмат. Ет-сүйекті, шырышты және желатинді сорпаның | | |тұтқырлығы. Қанның, меланждың және ерітілген мал майының | | |тұтқырлығы. | | |Өнімдердің компрессиондық сипаттамалары. |1 | |Сүтті тағамдардың компресиондық құрылымы. Сүт және сүт | | |тағамдарының тығыздығы. Өнімдердің тығыздығы. | | |Өнімдердің беттік сипаттамалары. |1 | |Ет өнімдерінің адгезионды сипаттамалары (жабысқақтық). Сүт | | |өнімдерінің жабысқақтығы. Өнімдердің фрикционды | | |сипаттамалары. Сыртқы үйкеліс коэффициенті. | | |Бейньютондық сұйықтардың ағуы. Жалпы мағлұмат. Сұйықтықтардың|1 | |ағу түрлері. Сұйықтықтардың негізгі заңдылықтары (ньютондық | | |сұйықтық, бингам пластигі, «дәрежелі» сұйықтық). | | |Реологиялық зерттеулерді жүргізуге арналған әмбебап |1 | |аспаптары. | | |«Структурометр» әмбебап аспабы. Тұтқыр-пластикалы өнімдердің | | |құрылым-механикалық сипаттамаларын анықтауға арналған | | |тәжірибелік стенд. | | |Тұтқыр-пластикалы өнімдердің қозғалыс теңдеулері. |1 | |Дөңгелек құбырда «дәрежелі» сұйықтықтың ағу кезіндегі | | |салыстырмалы жылдамдықтардың эпюралары. Ағынның көлденең | | |қимасы бойынша ет фаршының деформационды қозғалысының | | |тәжірибелік эпюралары. | | |Тұтқыр-пластикалы өнімдерді тасымалдауға арналған |1 | |құрылғылары. Сорғылар туралы жалпы мәліметтер. Сорғылардың | | |негізгі типтері. Сорғылы қондырғының жалпы сұлбасы. | | |Зертханалық сабақтар | |Тақырып 1. Өнімдердің кесілу күшін анықтау. |2 | |Тақырып 2. Конусты пластометрде ығысу қасиеттерін анықтау. |3 | |Тақырып 3. РВ-8 ротационды вискозиметрде ығысудың шекті |2 | |кернеуі мен тиімді тұтқырлықты анықтау. | | |Тақырып 4. «Реотест» типті ротационды вискозиметрде ығысудың|2 | |шекті кернеуі мен тиімді тұтқырлықты анықтау. | | |Тақырып 5. Энглер ротационды вискозиметрде тұтқырлықты |2 | |анықтау. | | |Тақырып 6. Өнімдердің жабысқақтығын анықтау. |2 | |Тақырып 7. Соколов-Большаков аспабында ет фаршының |2 | |жабысқақтығын анықтау. | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫН ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ | | | |5.1 |Тамақ өнімдерінің реология негіздері. | |5. 2 |Жалпы мағлұматтар және анықтамалар. | |5. 3 |Реологиялық денелердің классификациясы және олардың | | |құрылымдық-механикалық қасиеттері | |5. 4 |Құрылымдық-механикалық қасиеттерді өлшеу әдістері мен аспаптары | |5. 5 |Ығысулық қасиеттерді анықтауға арналған әдістер мен аспаптар | |5. 6 |Тамақ өнімдерінің компрессионды сипаттамаларын өлшеуге арналған әдістер| | |мен аспаптар | |5. 7 |Өнімдердің қатты денелермен шектескен жеріндегі қасиеттерін анықтау | | |әдістері мен аспаптары | |5. 8 |Қатты тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері | |5. 9 |Сұйық тәріздес тамақ өнімдерінің ығысулық қасиеттері | |5. 10 |Өнімдердің компрессиондық қасиеттері | |5. 11 |Өнімдердің беттік сипаттамалары | |5. 12 |Бейньютондық сұйықтардың ағуы | |5. 13 |Реологиялық зерттеулерді жүргізуге арналған әмбебап аспаптары | |5. 14 |Тұтқыр-пластикалы өнімдердің қозғалыс теңдеулері | |5. 15 |Тұтқыр-пластикалы өнімдерді тасымалдауға арналған құрылғылары | 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА Кесте 3 |Тақырыбы |Көрнекі |Өз бетімен |Бақылау | | |құралдар, |оқып |нысаны | | |плакаттар, |үйренуге | | | |зертханалық |арналған | | | |орындар |сұрақтар | | |Дәріс сабақтар |Зертханалық | | | | | |сабақтар | | | | |1 |2 |3 |4 |5 | |Тамақ өнімдерінің | |плакаттар, | |Ауызша | |реология негіздері | |зертханалық | |сұрау | | | |орындар | | | |Жалпы мағлұматтар және|Өнімдердің |плакаттар, | |Ауызша | |анықтамалар |кесілу күшін |зертханалық | |сұрау | | |анықтау |орындар | | | |Реологиялық денелердің| |плакаттар, |Бейнью |Ауызша | |классификациясы және | |зертханалық |тондық сұйық|сұрау | |олардың | |орындар |тардың ағуы | | |құрылымдық-механикалық| | | | | |қасиеттері | | | | | |Құрылымдық-механикалық|Конусты пласто |плакаттар, |Реологиялық |Ауызша | |қасиеттерді өлшеу |метрде ығысу |зертханалық |денелердің |сұрау | |әдістері мен аспаптары|қасиет |орындар |класси | | | |терін анықтау | |фикациясы | | |Ығысулық қасиеттерді | |плакаттар, |Құрылым |Ауызша | |анықтауға арналған | |зертханалық |дық механи |сұрау | |әдістер мен аспаптар | |орындар |калық қасиет| | | | | |тер | | |Тамақ өнімдерінің |РВ-8 ротационды |плакаттар, |Ығысу |Ауызша | |компрессионды |вискозиметрде |зертханалық |лық қасиет |сұрау | |сипаттамаларын өлшеуге|ығысудың шекті |орындар |тер | | |арналған әдістер мен |кернеуін анықт. | | | | |аспаптар | | | | | |Өнімдердің қатты | |плакаттар, |Өнімдердің |Ауызша | |денелермен шектескен | |зертханалық |қатты |сұрау | |жеріндегі қасиеттерін | |орындар |денемен | | |анықтау әдістері мен | | |шектескен | | |аспаптары | | |аймағында | | | | | |қасиеттер | | |Қатты тәріздес тамақ |«Реотест» типті | | |Ауызша | |өнімдерінің ығысулық |ротационды | | |сұрау | |қасиеттері |вискозиметрде | | | | | |ығысудың шекті | | | | | |кернеуі мен | | | | | |тиімді тұтқырлық| | | | |Сұйық тәріздес тамақ | |плакаттар, |Сұйық |Ауызша | |өнімдерінің ығысулық | |зертханалық |тәріздес |сұрау | |қасиеттері | |орындар |өнімдердің | | | | | |ығысулық | | | | | |қасиеттері | | |Өнімдердің |Энглер |плакаттар, | |Ауызша | |компрессиондық |ротационды |зертханалық | |сұрау | |сипаттамалары |вискозиметрде |орындар | | | | |тұтқырлықты | | | | | |анықтау | | | | |Өнімдердің беттік | | |Аспаптар, |Ауызша | |сипаттамалары | | |стендтер |сұрау | | | | |және зерттеу| | | | | |әдістері | | |Бейньютондық |Өнімдердің | |Пластикалы |Ауызша | |сұйықтардың ағуы |жабысқақтығын | |тұтқыр |сұрау | | |анықтау | |сұйықтар | | |Реологиялық | |плакаттар, |Вискозиметри|Ауызша | |зерттеулерді жүргізуге| |зертханалық |ялық |сұрау | |арналған әмбебап | |орындар |жүйедегі | | |аспаптары | | |арын | | |Тұтқыр-пластикалы |Соколов-Большако|плакаттар, |Виброреологи|Ауызша | |өнімдердің қозғалыс |в аспабында ет |зертханалық |ялық |сұрау | |теңдеулері |фаршының |орындар |сипаттамасы | | | |жабысқақтығын | | | | | |анықтау | | | | |Тұтқыр-пластикалы | | |Yздiкciз |Ауызша | |өнімдерді тасымалдауға| | |жұмыс |сұрау | |арналған құрылғылары | | |істейтін | | | | | |құралдар | | 7. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 4 |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Даналардың |Студенттердің |Қамтамасыз | |құралдардың атауы |саны |саны |етілу пайызы | |1. Мачихин Ю.А., Мачихин С.А. |50 |5 |100 | |Инженерная реология пищевых | | | | |продуктов. – М.: Легкая и пищевая | | | | |промышленность, 1981. – 215 с. | | | | |2. Реология пищевых продуктов. |10 |5 |100 | |/Еркебаев М.Ж., Кулажанов Т.К., | | | | |Мачихин Ю.А., Медведков Е.Б. – | | | | |Алматы, 2003. – 192 с. | | | | |3. Реометрия пищевого сырья и |0 |5 |0 | |продуктов: Справочник /Под ред. | | | | |Ю.А. Мачихина. – М.: | | | | |Агропромиздат. – 1990 – 271 с. | | | | |4. Косой В.Д. Инженерная реология |2 |5 |40 | |в производстве колбас. М.: КолосС,| | | | |2005.– 264 с. | | | | |5. Рогов И.А., Горбатов А.В. |5 |5 |100 | |Физические методы обработки | | | | |пищевых продуктов. – М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1974. – 583 с. | | | | |6. Косой В.Д. Совершенствование |30 |5 |100 | |процесса производства вареных | | | | |колбас. – М.: Легкая и пищевая | | | | |промышленность, 1983 – 272 с. | | | | |7. Горбатов А.В. |30 |5 |100 | |Структурно-механические свойства | | | | |мяса и мясопродуктов. Справочник. | | | | |Физико-химические и биохимические | | | | |основы технологии мяса и | | | | |мясопродуктов. – М.: Пищевая | | | | |промышленность, 1973. - с. | | | | |155–166. | | | | |8. Туменов С.Н. и др. Обработка |30 |5 |100 | |мясных продуктов давлением. – М.: | | | | |Агропромиздат, 1991. – 207 с. | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Горбатов А.В. Реология мясных и молочных продуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1979. – 384 с. 8.1.2 Мачихин Ю.А., Мачихин С.А. Инженерная реология пищевых продуктов. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 215 с. 8.1.3 Реология пищевых продуктов. /Еркебаев М.Ж., Кулажанов Т.К., Мачихин Ю.А., Медведков Е.Б. – Алматы, 2003. – 192 с. 8.1.4 Реология пищевых масс /К.П. Гуськов, Ю.А. Мачихин, С.А. Мачихин и др. – М.: Пищевая промышленность, 1970. – 207 с. 8.1.5 Реометрия пищевого сырья и продуктов: Справочник /Под ред. Ю.А. Мачихина. – М.: Агропромиздат. – 1990 – 271 с. 8.1.6 Горбатов А.В. Структурно-механические свойства мяса и мясопродуктов. Справочник. Физико-химические и биохимические основы технологии мяса и мясопродуктов. – М.: Пищевая промышленность, 1973. - с. 155–166. 8.1.7 Туменов С.Н. и др. Обработка мясных продуктов давлением. – М.: Агропромиздат, 1991. – 207 с. 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 James F. Steffe. Rheological methods in food process engineering. – USA: Freeman Press, 1996. – 428 p. 8.2.2 James F. Steffe and C. Daubert. Bioprocessing pipelines: Rheology and analysis. – USA: Freeman Press, 2006. – 428 p. 8.2.3 Уилкинсон У.Л. Неньютоновские жидкости. - М.: Изд-во «Мир», 1964. 8.2.4 Горбатов А.В. и др. Гидравлика и гидравлические машины для пластично-вязких мясных и молочных продуктов. – М.: Агропромиздат, 1991. – 176 с.: ил. 8.2.6 Антипова Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов. Учеб. /Антипова Л.В. Глотова И.А., Рогов И.А./ - М.: Колос, 2001. – 571 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz