Файл қосу

Сапа жүйесінің әдістемесі және терминологиясы




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                               |
|БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                                         |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ  ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ                                       |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты  |ПОӘК          |                                 |
|                       |              |ПОӘК  042–18-9.1-82/01-2013      |
|ПОӘК                   |              |                                 |
|«Сапа жүйесі»  пәнінен |18.09.2013 ж. |                                 |
|оқытушыға арналған     |№  1 басылым  |                                 |
|бағдарлама             |              |                                 |







                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                         6М070100 – «Биотехнология»
                   мамандығының магистранттарына арналған
                                «Сапа жүйесі»
                                   пәнінен
                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ


















                                   Семей,
                                    2013
                                   Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы т.ғ.к.,  «Стандарттау   және   биотехнология»  кафедрасының
доцент м.а., Байбалинова Г.М. ____________    28.08.2013 ж.


    2  ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау  және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29»  08 2013 ж., № _1_ хаттама
    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х. Кәкімова
    2.2   Инженерлі-технологиялық   факультеттің    оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде
    «12»  09  2013 ж., № _1_ хаттама
    Төрайымы_____________ С.С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
      Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің   мәжілісінде   шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


     «18»   09      2013 ж., №  1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы_____________Г.Қ. Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН




















                                              МАЗМҰНЫ


      |1  Қолданылу саласы                                              |4         |
|2  Нормативтік сілтемелер                                        |4         |
|3  Жалпы ережелер                                                |4         |
|4  Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                |5         |
|5  Магистранттардың өздік жұмыс  тақырыптарының  тізімі          |6         |
|6  Пән бойынша оқу-әдістемелік карта                             |6         |
|7  Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы             |7         |
|8  Әдебиеттер                                                    |8         |

































    1 ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ
    6М070100 – «Биотехнология»   мамандығына   «Сапа  жүйесі»  пәнінен  оқу
әдістемелік   кешеннің   құрамына   кіретін   оқытушыға   арналған    пәннің
бағдарламасы.

    2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
    Осы  «Сапа  жүйесі»  пәнінен  оқытушыға  арналған  пәннің  бағдарламасы
берілген пән  бойынша  оқу  үрдісін  жүргізу  тәртібін  төменде  көрсетілген
құжаттарда бекітілген  талаптар мен ұсыныстарға  сәйкес ұйымдастырады:
      - Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпығабілімді білім стандарты
5.04.033-2011.   Жоғарыоқытудан   кейінгі   білім.   Магистратура.   Негізгі
ережелер.
      - 6М070100 – «Биотехнология»  мамандығына типтік оқу жоспары;
      - УСТ 042-МУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерін дайындау мен
ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты;
      -  ҚР  042-1.01-2013  Құжаттамалық  рәсім  «Пәндердің  оқу-әдістемелік
кешендерінің  құрылымы мен мазмұны».


    3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
3.1   Пәннің қысқаша  мазмұны:  «Сапа  жүйесі»  пәні   зерттелетін  өнімнің
құрылымы мен жалпы мағлұматтарын зерттейді. Заттың  химиялық  құрылымы  мен
бірегейленуін  қарастырады.  Оның  физико-химиялық  тізбегін  және   заттың
зерттелуіне әртүрлі ғылыми зерттеулер жүргізуге қолданылады.
3.2   Пәнді  оқытудың  мақсаты  магистранттарды  ғылыми  жұмыстармен,   сапа
жүйесінде  қолданылатын  отандық  және  шет  елдік  кәсіпорындардың   ғылыми
зерттеу жұмыстарымен таныстыру.
3.3  Пәнді  оқытудың  негізгі  тапсырмасы:  магистранттарға  теориялық  және
тәжірибелік білімін жоғарлату жүйесі. Әртүрлі ғылыми  –  зерттеу  жұмыстарын
жүргізу.
3.4 Пәнді оқыту нәтижелері:
Білуі керек:
- пәннің негізгі теориялық құрылысын;
- отандық және шет елдік тәжірибеде өнімнің сапа жүйесінің технологиясын;
Меңгеруі керек:
- сапа жүйесінің жаңа әдістерін және модельді ұсыныстарын жетіп меңгеру;
- құжаттамаларды  құрастыру,  оларды  қорғау  және  қолдануға  беру  жұмысын
атқару.
3.5 Курстың пререквизиттері:
3.5.1 Стандарттау және сертификаттау жүйесі
3.5.2 Сапа жүйесінің халықаралық тәжірибесі
3.6 Курстың постреквизиттері:
3.6.1  Кәсіпорынның өз-өзін бағалауы және сапа аудиті


3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме (1 кестеде) көрсетілген
                                                                   1 – кесте
|Курс                                                             |Семестр     |
|1                                                                |2           |
|Дәрістік сабақтар                                                             |
|Модуль 1. Концепция, стандарт және сапа жүйесін басқару                       |
|Дәріс № 1. Сапа концепциясы: құрылымы және анықтамасы. Сапа      |1           |
|жүйесінің басқару принципі.                                      |            |
|Дәріс № 2. Сапа категориясының көп аспектілігі. Құны, сапасы және|2           |
|құндылығы.                                                       |            |
|Дәріс № 3. Сапа жүйесінің әдістемесі және терминологиясы.        |1           |
|Дәріс № 4. Халықаралық стандарттардың сапа жүйесі бойынша        |2           |
|ұсыныстары ИСО 9000                                              |            |
|Модуль 2. Сапа жүйесінің әдістері мен функциялары                             |
|Дәріс № 5. Сапа көрсеткіштері мен оларды бағалау әдістері.       |2           |
|Дәріс № 6. Сапа көрсеткішінің функциялары.                       |1           |
|Дәріс № 7. Өнеркәсіптегі өнім жүйесін қолдану.                   |1           |
|Дәріс № 8. Өнімнің сапа жүйесі және сертификациясы. Сапа         |1           |
|аймағындағы құқықтық сұрақтары.                                  |            |
|Дәріс № 9. Сапаның қолданылатын басқару жүйесі.                  |2           |
|Дәріс № 10. Сапаны жақсарту концепциясы.                         |2           |
|Барлығы:                                                         |15          |
|Тәжірибелік сабақтар                                                          |
|Модуль 1. Концепция, стандарт және сапа жүйесін басқару                       |
|Тәжірибелік сабақ № 1. Кәсіпорынның негізгі сапа құрауыштары.    |2           |
|Тәжірибелік сабақ № 2.  Сапа аумағындағы анықтамалар мен         |2           |
|терминдері.                                                      |            |
|Тәжірибелік сабақ 3.  Шығарылатын өнімнің сапа көрсеткіштері.    |2           |
|Модуль 2. Сапа жүйесінің әдістері мен функциялары                             |
|Тәжірибелік сабақ № 4.  Шығарылатын өнімнің бақылау әдістерінің  |2           |
|сапасы.                                                          |            |
|Тәжірибелік сабақ № 5.  Сапаның әрдайым жақсарту концепциясы.    |2           |
|Тәжірибелік сабақ № 6.  Ресейлік, Жапондық және АҚШ сапа         |2           |
|көрсеткіш мектептерінің ерекшеліктері.                           |            |
|Тәжірибелік сабақ № 7.  Өнім сапасының шығыны сараптау әдістері. |3           |
|Барлығы:                                                         |15          |


5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫС ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
5.1. «Сапа» ұғымының тарихы мен эволюциясы. Сапа аумағындағы мақсаты.
5.2. Сапа көрсеткішін басқару.
5.3. Өнім сапасының қолданылуы.
5.4. Сапа премиялары.
5.5. Жұмысшылардың оқытылуы мен алға бастыру.
5.6. Комплексті сапаны басқару.
5.7. Сапа аумағындағы жоспарлау.
5.8. Сапаны басқару әдістері және жүйесі. Эдвардс Деминг оқытуы.
5.9.  Өнім  сапасын  комплексті  басқару  жүйесі.  Анықтама  беру,   негізгі
мақсаттары мен міндеттері.
5.10. Сапа жүйесінің даму дәрежелері. Сапа жүйелері.
5.11. Өнімнің сапа жүйесін басқару саласы.
5.12. ҚР-ғы сапаны басқару.
5.13. Сапа басқару жүйесінің шет елдік тәжірибесі.
5.14. Сапа басқару жүйесінің Еуропалық тәжірибесі.

6  ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КАРТА
                                                                     3 кесте
|Тақырып                           |Көрнекті    |Өздік оқуға       |Бақылау    |
|                                  |құралдар    |арналған сұрақтар |формасы    |
|Дәріс сабақтары        |Тәжірибелі|            |                  |           |
|                       |к сабақтар|            |                  |           |
|1                      |2         |4           |5                 |6          |
|Сапа концепциясы:      |1         |Кестелер,   |«Сапа» ұғымының   |Жұмысты    |
|құрылымы және          |          |слайдтар    |тарихы мен        |қорғау     |
|анықтамасы. Сапа       |          |            |эволюциясы. Сапа  |           |
|жүйесінің басқару      |          |            |аумағындағы       |           |
|принципі.              |          |            |мақсаты           |           |
|Сапа категориясының көп|2         |Кестелер,   |Сапа көрсеткішін  |Жұмысты    |
|аспектілігі. Құны,     |          |слайдтар    |басқару           |қорғау     |
|сапасы және құндылығы. |          |            |                  |           |
|Сапа жүйесінің         |3         |Кестелер,   |Өнім сапасының    |Жұмысты    |
|әдістемесі және        |          |слайдтар    |қолданылуы        |қорғау     |
|терминологиясы.        |          |            |                  |           |
|Халықаралық            |3         |Кестелер,   |Жұмысшылардың     |Жұмысты    |
|стандарттардың сапа    |          |слайдтар    |оқытылуы мен алға |қорғау     |
|жүйесі бойынша         |          |            |бастыру           |           |
|ұсыныстары ИСО 9000    |          |            |                  |           |
|Сапа көрсеткіштері мен |4         |Кестелер,   |Сапа көрсеткіштері|Жұмысты    |
|оларды бағалау         |          |слайдтар    |                  |қорғау     |
|әдістері.              |          |            |                  |           |
|Сапа көрсеткішінің     |5         |Кестелер,   |Комплексті сапаны |Жұмысты    |
|функциялары.           |          |слайдтар    |басқару           |қорғау     |
|Өнеркәсіптегі өнім     |5         |Кестелер,   |Сапа аумағындағы  |Жұмысты    |
|жүйесін қолдану.       |          |слайдтар    |жоспарлау         |қорғау     |
|Өнімнің сапа жүйесі    |6         |Кестелер,   |Сапа жүйесінің    |Жұмысты    |
|және сертификациясы.   |          |слайдтар    |сертификациясы    |қорғау     |
|Сапа аймағындағы       |          |            |                  |           |
|құқықтық сұрақтары.    |          |            |                  |           |
|Сапаның қолданылатын   |6         |Кестелер,   |Өнім сапасын      |Жұмысты    |
|басқару жүйесі.        |          |слайдтар    |комплексті басқару|қорғау     |
|                       |          |            |жүйесі. Анықтама  |           |
|                       |          |            |беру, негізгі     |           |
|                       |          |            |мақсаттары мен    |           |
|                       |          |            |міндеттері        |           |
|Сапаны жақсарту        |7         |Кестелер,   |Сапа жүйесінің    |Жұмысты    |
|концепциясы.           |          |слайдтар    |даму дәрежелері.  |қорғау     |
|                       |          |            |Сапа жүйелері     |           |


7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                   4 – кесте
|Оқу -әдістемелік  құралдағы     |Саны         |Магистранттар|Қамтамасыз ету  |
|кітаптар атауы                  |             |саны         |пайызы          |
|Управление качеством.           |1            |2            |50              |
|Управление качеством. Учебное   |1            |2            |50              |
|пособие.                        |             |             |                |
|Методические указания к         |1            |2            |50              |
|практическим занятиям по        |             |             |                |
|дисциплине «Основы обеспечения  |             |             |                |
|качества».                      |             |             |                |


8 ӘДЕБИЕТ
8.1 Негізгі әдебиет
8.1.1  Әубәкiров Қ. Метрология, стандарттау және  өнiм  сапасын  басқару.  –
Алматы, 1996.
8.1.2  Лифиц И.М. Стандартизация, метрология и сертификация.- М., 2008.
8.1.3   Магомедов  М.Д.      Управление   качеством   в   отраслях   пищевой
промышленности. - М., 2006.
8.1.4   Мутанов  Г.   Основы   стандартизации,   метрологии,   сертификации.
Менеджмент качества. – Астана, 2000.

8.2  Қосымша әдебиет
8.2.1 Мазур И.И. Управление качеством. -М., 2006.
8.2.2 Управление качеством /С.Д. Ильенковой. -М.,2006, 2004.
8.2.3  Никитин  В.А.  Управление   качеством   на   базе   стандартов   ИСО:
9000:2000:Политика. Оценка. Формирование. -СПб, 2004.
8.2.4 Басовский Л.Е. Управление качеством. -М., 2000.
8.2.5 Стандартизация и управление качеством продукции/ В.А. Швандара. –  М.,
1999.
8.2.6 Огвоздин  В.Ю. Управление качеством: Основы теории и практики   -  М.,
1999.
8.2.7 Никифоров А.Д. Управление качеством. – М., 2004.
8.2.8 Управление качеством / С.Ильенковой. – М., 2004.
8.2.9 Никитин В.А.Управление качеством на базе стандартов ИСО  9000:2000.  –
СПб., 2004.


Пәндер