Файл қосу

Курстың пререквизиттары




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                    |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ              |
|3 деңгейдегі СМЖ    |ПОӘК               |ПОӘК 042–04.01.20.84/01-2014   |
|құжаты              |                   |                               |
|ПОӘК                |                   |                               |
|« Тағам өнімдерінің |11.09.2014ж.       |                               |
|микробиологиялық    |№ 2 басылым        |                               |
|талдау әдістері»    |18.09.2013 ж.      |                               |
|Оқытушыға арналған  |№ 1 басылымның     |                               |
|пәннің  бағдарламасы|орнына             |                               |








                       ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


            «Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері»


                   мамандық үшін 6М070100 «Биотехнология»

                           ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН
                                БАҒДАРЛАМАСЫ
















                                                         Семей
                                    2014




    Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының т.ғ.к. доцент
м.а. Мирашева Г.О.__________29.08.2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1Семей  қаласының  Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «__29__» ____08___ 2014 ж., № _1__ хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   кеңесінің
мәжілісінде
    «__05__» _____09__ 2014 ж., № __1_ хаттама


    Төрайымы_____________С.С. Толеубекова




    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «___11_» ___09____2014 ж., № _1_ хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
         бірінші  проректор                                      ___________
Г.К. Искакова






           4   «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА
















                                   Мазмұны



    |1   |Қолдану саласы                                                    |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәнінің мазмұны                                               |5   |
|5   |Білім алушылардың  өздік жұмысы тақырыптарының тізімі             |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |7   |
































             1 Қолданылу саласы


    «Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері» пәні бойынша  оқу-
әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің  жұмыс  оқу
бағдарламасы   6М070100   «Биотехнология»   мамандығының    магистранттарына
арналған.

     2 Нормативтік сілтемелер
    «Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері» пәнінен жұмыс  оқу
бағдарламасы осы пән бойынша оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі
құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    -6М070100 «Биотехнология» мамандығының элективті пәндер каталогы;
    - 6М070100 «Биотехнология» мамандығының типтік оқу жоспары;
- УСТ 042 -  МУ-4-2014  Университет  стандарты  «Пәндердің  оқу-әдістемелік
кешендерін  әзірлеу және ресімдеу  жалпы талаптары»;
-  ҚП  042-1.01.-2014   Құжатталған  рәсімдеме  «Пәндердің  оқу-әдістемелік
кешендерінің құрылымы және  мазмұны».


    3 Жалпы ережелер
3.1 Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Тағам  өнімдерінің  микробиологиялық  талдау
әдістері»  пәнінде   мынандай   сұрақтар   қарастырылады:   микробиологиялық
зерттеудің  жүргізу   негізгі   принциптері;   микробиологиялық   зерттеудің
әдістері; санитарлы-көрсеткіш микроағзалардың  негізгі  топтың  сипаттамасы,
тағам  өнімдерінің  бақылау  зертханасының   сипаттамасы;   сүт,   ет,   нан
өнімдерінің микробиологиялық бақылау.

3.2  Пәнді  оқыту  мақсаты  –  тағам  өнімдерінің  микробиологиялық   талдау
әдістерің білім алушыға жеткізу.
3.3  Пәнді  оқудың  негізгі  мақсаты  -   оқылатын  пәнді  мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.

3.4  Оқу нәтижесі:
         Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы міндетті:
    • білу  керек:  Тағам  өнімдерің  микробиологиялық  зерттеу  аумағындағы
      негізгі түсініктемелерді және анықтауларды;
    • иегеру керек: микроағзалар ды культивирлеу әдістерің; микробиологиялық
      талдауға арналған сына  таңдау  әдістері;  микробиологиялық  зерттеуге
      арналған сына дайындау әдістері.
    •  менгеру  керек  :  микробиологиялық   зерттеулерге   арналған   тағам
      өнімдерінің сыналарын таңдау.
    •  істеу  алу  керек:  биотехнологиялық  өндірісінде    микробиологиялық
      бақылау жүргізу.
    • Құзыреттылық: биотехнологиялық өндірісінде   микробиологиялық  бақылау
      барлық түрлерін жүргізу.
3.5   Курстың   пререквизиттары:   Тағам   өнімдерінің   талдау    әдістері,
Микробиология және вирусология.
3.6   Курстың   постреквизиттары:   магистранттардың   экспериментті-зерттеу
жұмысы, магистерлық диссертация.

  3.7  Оқу жоспарынан үзінді көшірме:                        1 Кесте
|Курс                                                       |Семе       |
|                                                           |стр        |
|1                                                          |2          |
|Дәріс сабақтар                                             |           |
|Кіріспе. Биотехнологиялық өндірісінің микробиологиялық     |1          |
|бақылаудың анықтамасы.                                     |           |
|Микробиологиялық бақылауды жүргізу негізгі принциптері.    |1          |
| Микробиологиялық зертханасының стандартты түрі. Тағам     |1          |
|өнімдерің бақылау зертханасының сипаттамасы                |           |
| Санитарлы-көрсеткіш микроағзалардың ластау                |1          |
|индикаторларының негізгі топтарының  сипаттамасы           |           |
|Тағам өнімдерін микробиологиялық бақылаудың әдістемелік    |1          |
|қамтамасыз етуі                                            |           |
|Микробиологиялық талдауға арналған тағам өнімдерінің       |1          |
|сынасын таңдау және дайындау әдістері                      |           |
|Сүт және сүт өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері  |2          |
|Ет және ет өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері    |2          |
|Нан-тоқаш, ұн-жарма өнімдерінің микробиологиялық талдау    |2          |
|әдістері                                                   |           |
|Ашу өнімдерінің және сусындардың микробиологиялық талдау   |1          |
|әдістері                                                   |           |
|Балаларға тамақтануға арналған өнімдерінің микробиологиялық|2          |
|талдау әдістері                                            |           |
|Барлығы                                                    |15         |
|Тәжірибелік сабақтар                                       |           |
|Тағам өнімдерін микробиологиялық бақылаудың әдістемелік    |1          |
|қамтамасыз етуі                                            |           |
|Тағам өнімдерің бақылау зертханасының сипаттамасы          |2          |
|Санитарлы-көрсеткіш микроағзалардың ластау индикаторларының|2          |
|негізгі топтарының  сипаттамасы                            |           |
|Микробиологиялық талдауға арналған тағам өнімдерінің       |2          |
|сынасын таңдау және дайындау әдістері                      |           |
|Сүт және сүт өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері  |2          |
|Ет және ет өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері    |2          |
|Нан-тоқаш, ұн -жарма өнімдерінің микробиологиялық талдау   |2          |
|әдістері                                                   |           |
|Балаларға тамақтануға арналған өнімдерінің микробиологиялық|2          |
|талдау әдістері                                            |           |
|Барлығы                                                    |15         |
|Зертханалық сабақтар                                       |           |
|Микробиологиялық талдауға арналған тағам өнімдерінің       |3          |
|сынасын таңдау және дайындау әдістері                      |           |
|Сүт және сүт өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері  |3          |
|Ет және ет өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері    |3          |
|Нан-тоқаш, ұн-жарма өнімдерінің микробиологиялық талдау    |3          |
|әдістері                                                   |           |
|Балаларға тамақтануға арналған өнімдерінің микробиологиялық|3          |
|талдау әдістері                                            |           |
|Барлығы                                                    |15         |

5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
|5.1   Балық және балық өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері.       |
|5.2   Кондитерліқ бұйымдарының микробиологиялық талдау әдістері            |
|5.3   Жеміс және көкөністерді микробиологиялық талдау әдістері             |
|5.4   Май және тоңмайлардың микробиологиялық талдау әдістері               |
|5.5   Консервіленген тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері    |
|                                                                           |
|                                                                           |

5.6  Алкогольсыз және алкогольды  сусындардың микробиологиялық талдау
әдістері

    6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

                                                                     3 Кесте
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік   |Даналардың  |Студенттер саны |Қамтамасыз |
|құралдардың атаулары            |саны        |                |ету пайызы |
| Тағам және биотехнологиялық    |15           |2              |100        |
|өндірістерінің микробиологиялық |             |               |           |
|негіздері /Лесова, Ж.Т. - 2013  |             |               |           |
|Микроағзалық биотехнология:     |10           |2              |100        |
|қолданбалы микробиологияның     |             |               |           |
|негізгі қағидалары /Глейзер А.Н.|             |               |           |
|- 2012                          |             |               |           |
| Микробиология продовольственных|15           |2              |100        |
|товаров. Санитария и гигиена    |             |               |           |
|/Жарикова, Г.Г. - 2008          |             |               |           |

7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі
7.1.1 Тағам және биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық  негіздері
/Лесова, Ж.Т. - 2013

7.1.2  Микроағзалық  биотехнология:  қолданбалы   микробиологияның   негізгі
қағидалары /Глейзер А.Н. – 2012
7.1.3  Микробиология  продовольственных   товаров.   Санитария   и   гигиена
/Жарикова, Г.Г. - 2008

7.2 Қосымша
7.2.1 Рабинович Г.Ю., Сульман Э.М. Санитарно-микробиологический контроль
объектов окружающей среды и пищевых продуктов с основами микробиологии.
Уч.пособие 1-е изд. Тверь: ТГТУ, 2005,220 с.
7.2.2Функциональные стартовые культуры в мясной промышленности /Машенцева,
Н.Г. – 2008г.
7.2.3Микробиология мяса, мясопродуктов и птицепродуктов /Агульник М.А.,
Корнеев И.П. – 1972г.

7.2.4Общая микробиология /Нетрусов, А.И. – 2007г.

Пәндер