Файл қосу
Астық түйірлері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы | |МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.128/01 | | | |- 2014 | |ПОӘК | | | |Оқытушыға арналған «Астық|№1 басылым | | |түйірді өңдеу және сақтау|«11» қыркүйек 2014ж. | | |технологиясы» пәнінің | | | |бағдарламасы | | | 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Cемей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының аға оқытушы Әбішев Болат Шарипқазыұлы ____________ «27» тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «03» қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі __________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік –технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама 05 қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ___________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж. ОӘК төрайымы_____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ | | | | Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны |6 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмысына арналған тақырыптар тізімі |8 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |9 | |7 |Әдебиеттер | | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығының білім алушыларына арналған. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР Бұл оқушыларға арналған пәнінің бағдарламасы «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖМБС 3.08.354.-2006, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 26.04.2004 ж. №671, бұйрығымен бекітілген. Пәннің элективті каталогы Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің технологиялық институтында 21.09.2006 ж., хаттама №1 бекітілді. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны Астық ертеден елдің байлығын көрсетеді. Бидай – біріншіден, тамақ, химиялық құрамы және тағамдық құндылығы жағынан ерекше бай өнім. Бұл өнім күнделікті пайланылады. Екнішіден, малдарға да жем өнімін жасап күнделікті пайдалануға болады, үшіншіден, өндіріске қажетті шакізат, төртіншіден, болашақ егіннің тұқымы. Осындай ерекшеліктерін ескере отырып, осы пәнді оқу барысында оны сапалы өнім алу үшін дұрыс сақтап, технологиялық өңдей білуді студенттерге меңгерту керек. Студенттер білімдерін теориялық тұрғыда оқып- үйренумен қатар, тәжірибе жүзінде кәсіпорында өңдеу үрдістерінің технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқыту нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі. «Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы» курсы бір-бірімен тығыз байланысты төрт түрден тұрады: дәріс, зертханалық жұмыстар, аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖО) және студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді; пәнге қатысты материалдарды оқу-әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып СӨЖ және СӨЖО түрінде өңделеді және оқытушының қадағалауында болады. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: астық және астық өнімдерінің сапасын тексеру өте маңызды шара болып табылады. Бұл халықтың әлеуметтік жағдайының жақсаруына әсерін тигізіп, тұтынушыларға тек сапалы өнімнен жасалған бидай өнімдерін сатуға мүмкіндік береді. Студенттерге білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорынында инженер- технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. Курстың негізгі мақсаты: Астық және астық өнімдерін тұтынушыларды қажетті ассортименттер мен сапалы өніммен қамтамасыз ету, астықты ұзақ уақыт сақтау және сенімді жағдай жасай білу. 3.3 Пәннің негізгі бағыттары: - астық және нан өнімдерінің жойылуына жол бермеу, осы қауіптің алдын алу; - астық жіне астық өнімдерінің бұзылуына жол бермеу (сапасына көңіл бөлу); - астық сапасын көтеру (тағамдық құндылығын жоғарлату); - сапа мен салмағы жоғалтпай тұқымдық қорды сақтау; - тұқым сапасын көтеру; - еңбекті және заттарды аз шығындап сақтау. 3.4 Пәнді оқу барысында студент білу керек: - Студент астық және нан өнімдерінің сапалығын анықтай алуы керек; - Студент бидай және бидай өнімдерінің сапалығы бойынша зерттей алу керек; - Студент бидай және бидай өнімдерінің сапалығы зерттеуде пайдаланатын жабдықтармен жұмыс істей алуы керек; - Студент астық және нан өнімдерінің ассортиментін көбейте білуі керек; - Студент астық және астық өнімдерін өңдеу технологиясын жетік білуі керек. 3.5 Курс пререквизиті: Астықты өңдеудің физикалық әдістері, астықты сақтаудың жаңа технологиясы 3.6 Курс постреквизиті: Астық түйірді өңдеу және сақтау технологиясы, астықты қайта өңдеу өндірісіндегі есеп және есеп берушілік 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан жазба (1-кесте): 1- кесте |Курс |Семестр |Кредит саны |ДС | | | | |сағ. | | | | |ДС |СПЗ |ЗС |БАОӨЖ |БАӨЖ | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 | |1 |Адам қоғамының |Астық өңдеу |2 | | | | | | |дамуында астық |өнеркәсіптерінің даму | | | | | | | |түйірлерінің рөлі. |тарихы, бидайды сақтау | | | | | | | | |және сақтау әдістерінің | | | | | | | | |тарихы. | | | | | | |2 |Астық түйірлерінің |Астық түйірлер құрылымын|2 | | | | | | |құрылымы. |қарастырады. | | | | | | |3 |Астық түйірлерінің |Астық түйірлерінің |2 | | | | | | |химиялық құрамы. |құрамына кіретін | | | | | | | | |органикалық емес | | | | | | | | |заттарға сипатама беру. | | | | | | |4 |Астық түйірлері |Астық түйірлерінің жалпы|2 | | | | | | |партиясы |сапалық көрсеткіштері | | | | | | | |сапаларының |және оның қажетті | | | | | | | |көрсеткіштері |тұтнымдығы. | | | | | | |5 |Астық түйір |Астық түйірлеріні |2 | | | | | | |массасының жылу |жылулық қасиетін | | | | | | | |физикалық қасиеті |сипаттайтын | | | | | | | | |негізгіпараметрлер | | | | | | |6 |Астық түйірінің |Асты түйірлерінің |2 | | | | | | |гигроскопиялық |сапасына қораған ортаның| | | | | | | |қасиеті. |әсері, сабциялық | | | | | | | | |қасиетіне сипаттама. | | | | | | |7 |Астық түйірлері |Температураның |4 | | | | | | |массасының |көтерілуі, өзі реттейтін| | | | | | | |өздігінен қызуы |үрдістердің жаратылысы, | | | | | | | | |олармен күресетін заттар| | | | | | |8 |Астық түйірлерін |Микроорганизмдердің, |2 | | | | | | |зақымдауыштар, |зақымдауыштардың түрлік | | | | | | | |микроорганизмдер |құрамы, олармен күресу | | | | | | | | |шаралары. | | | | | | |9 |Астық түйірлерінің |Жылу анабиозына сипатама|2 | | | | | | |температурасы |беріледі, сақтау | | | | | | | | |барысында әртүрлі | | | | | | | | |температуралар әсері | | | | | | | | |сұрақтары қарастырылған.| | | | | | |10 |Биологиялық |Сақтау кезінде астық |2 | | | | | | |факторлар |түйірлері беріктігіне | | | | | | | | |әсер ететін биологиялық| | | | | | | | |факторлар | | | | | | |11 |Астық түйірлерін |Астық түйірлерін сақтау |4 | | | | | | |сақтау технологиясы|технологиясы жөнінде | | | | | | | |жөнінде жалпы |жалпы мәліметтер, астық | | | | | | | |мәліметтер |түйірлері қоймаларының | | | | | | | | |сан алуан түрлері | | | | | | |12 |Астық түйірлерін |Белсенді желдетуді |4 | | | | | | |белсенді желдету |тағауындауды, маңызын, | | | | | | | | |оның режимі мен | | | | | | | | |технологиясын | | | | | | | | |қарастырады. | | | | | | |13 |Кептірудің негізгі |Кептіру әдістері, |2 | | | | | | |тәртібі мен |кептірудің мақсаты мен | | | | | | | |түсінігі |тапсырмаларын | | | | | | | | |қарастырады. | | | | | | |14 |Астық түйірлерін |Конвективті кептіру, |2 | | | | | | |кептіру |кептіру кезінде астық | | | | | | | | |түйірлерінде болатын | | | | | | | | |үрдістер | | | | | | |15 |Әртүрлі дәнді | |2 | | | | | | |дақылдағы астық | | | | | | | | |түйірлерін кептіру | | | | | | | | |Барлығы | |30 |15 |15 |45 |45 | Зертханалық сабақ жоспары |№ |Зертханалық сабақ тақырыбы |Сағат | | | |саны | |1 |Астық түйір балғындығының көрсеткіштері |1 | |2 |Астық түйір массасын белсенді желдету режимі мен |1 | | |мүмкіндігін анықтау | | |3 |Кептіру интенсивтігіне астық түйірінің бастапқы |2 | | |ылғалдығының әсерін анықтау | | |4 |Зертхана қондырғыларында астық түйірін |2 | | |кептіру жылдамдығын анықтау | | |5 |Астық түйір массасының жылу өткізгіштігін анықтау |1 | |6 |Астық түйірдегі ақуызды анықтау |1 | |7 |Бидайдың біртектілігін анықтау |1 | |8 |Қатты бидайдың макарондық қасиетін жанама әдіспен |2 | | |анықтау | | |9 |Бидайдың интенсивті тыныстануы мен оның тепе-тең |2 | | |ылғалдылығын анықтау | | |10 |Кептіру процесінің анализі. |2 | | |Барлығы: |15 | 5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ 1. Адам қоғамының дамуында астық түйірлерінің рөлі. 2. Астық түйірлерінің құрылымы. 3. Астық түйірлерінің химиялық құрамы. 4. Астық түйірлері партиясы сапаларының көрсеткіштері 5. Астық түйірлері массасының физикалық қасиеті. 6. Астық түйір массасының жылу физикалық қасиеті 7. Астық түйірінің гигроскопиялық қасиеті. 8. Астық түйірлері массасының тіршілігі. 9. Астық түйірлері массасының өздігінен қызуы 10. Астық түйірлерін зақымдауыштар, микроорганизмдер 11. Сақтау кезінде астық түйірлеріне ылғалдың әсері. 12. Астық түйірлерінің температурасы 13. Биологиялық факторлар 14. Метеорологиялық факторлар 15. Астық түйірлері массасының слепсиваниясы 16. Құрғақ күйінде астық түйірлерін сақтау 17. Суытылған күйінде астық түйірлерін сақтау 18. Ауасыз ортада астық түйірін сақтау 19. Астық түйірлерін сақтау технологиясы жөнінде жалпы мәліметтер 20. Астық түйірлерін белсенді желдету 21. Кептірудің негізгі тәртібі мен түсінігі 22. Астық түйірлерін кептіру 23. Әртүрлі дәнді дақылдағы астық түйірлерін кептіру 24. Астық түйірлерін кептіру технологиясы 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Таблица 6 – Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы |Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік|Оқулықтардың |Студенттер |Қамтамасыз | |оқулықтардың атауы |саны |саны |етілу проценті | |1 |2 |3 |4 | |Резчиков, В.А. Технология |40 |3 |100 | |зерносушения .-А.,2000 | | | | |Вобликова, Е.М. Технология |1 |3 |30 | |элеваторной промышленности | | | | |.-Ростов н/Д,2001 | | | | |Проценко Г.И. Вентиляционные и |1 |3 |30 | |пневматические установки зерна | | | | |на зерноперерабатывающих | | | | |предприятиях, М, Приор, 2000- | | | | |95 с. | | | | |Хосни Р. Зерно и зернопродукты,|1 |3 |30 | |Профессия, 2006-330 с | | | | |Веселова С.А. Вентиляционные и |1 |3 |30 | |аспирационные установки | | | | |предприятий хлебопродукций, | | | | |М.Колос-2004, 240 с. | | | | |Малин Н.И. Энергосберегающая |1 |3 |30 | |сушка зерна, М. Колос-2004-234 | | | | |с. | | | | 7. ӘДЕБИЕТТЕР 1. Негізгі әдебиеттер. 1. Резчиков, В.А7Технология зерносушения .-А.,2000 2. Вобликова, Е.М. Технология элеваторной промышленности .-Ростов н/Д,2001 3. Проценко Г.И. Вентиляционные и пневматические установки зерна на зерноперерабатывающих предприятиях, М, Приор, 2000- 95 с. 4. Хосни Р. Зерно и зернопродукты, Профессия, 2006-330 с 5. Веселова С.А. Вентиляционные и аспирационные установки предприятий хлебопродукций, М.Колос-2004, 240 с. 6. Малин Н.И. Энергосберегающая сушка зерна, М. Колос-2004-234 с. 7. Резчиков В.А. Технология зерносушения, Алматы, 2000 – 384 с. 7.2. Қосымша әдебиеттер 1. Күзембаев, Қ. Азық-түлік өнімдерін тану.- Алматы, 2006. 2. Тулегенов, А. Тұтынушылық тауарлар . Тауартану. Азық-түлік тауарлар.1- бөлім.- Қарағанды, 2004 3. Вобликов Е.М. Технология хранения зерна, СПбМ, Краснодар, Лань, 2003- 438 с. 4. Вобликов Е.М. Бестарное хранение муки. Технология элеватарной промышленности, М., Д.Март, 2001 -191 с 5. Совершенствование технологического процесса сушки зерна на сушильной установке с движущейся перфорированной лентой // Диссер.насоиск.уч.степ канд. техн.наук Жакупов Т.М.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz