Файл қосу

Теоретикалық және сараптамалық зерттеу әдістері дәріс



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                      |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|СЕМЕЙ қаласының  ШӘКӘРІМ атындағы                                           |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжат       |ПОӘК                   |                      |
|                             |                       |                      |
|                             |                       |ПОӘК                  |
|                             |                       |042-18-7.1.82/01-2014 |
|ПОӘК                         |                       |                      |
|Оқытушыға арналған «Ғылыми   |№1 басылым             |                      |
|зерттеу негіздері»           |«11» қыркүйек 2014ж.   |                      |
|пәннің  бағдарламасы         |                       |                      |






                5В072800– «Өндеу өндірістерінің технологиясы»
                            мамандығына арналған

                         «Ғылыми зерттеу негіздері»


                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ








                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ

















                                    Семей
                                    2014
                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕНДІ
    Құрастырған    Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ   өнімдері   және   жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының доцент м.а. Касымов Самат Кайратович ___________


    27 тамыз 2014 ж.


    2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1  «Тамақ өнімдері және жеңіл  өнеркәсіп  бұйымдарының  технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде


    №1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж.


    Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова


    2.2   Инженерлік-технологиялық   факультеттің   оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    №1 хаттама 5 қыркүйек 2014ж.


    Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды


    №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж.


    ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















    |    |Мазмұны                                                           |    |
|    |                                                                  |    |
|    |1   Қолданылу аясы                                                |4   |
|    |2  Нормативтік сілтемелер                                         |4   |
|    |3  Жалпы ережелер                                                 |4   |
|    |4  Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны                           |6   |
|    |5  Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі |8   |
|    |6  Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы           |8   |
|    |7  Әдебиеттер                                                     |9   |
|    |                                                                  |10  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



















































      1 ҚОЛДАНЫЛУ АЯСЫ

      «Ғылыми зерттеу негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешенінің  құрамына
кіретін   оқытушыға   арналған   пәннің   бағдарламасы    5В072800–   «Өндеу
өндірістерінің технологиясы» мамандығының білім алушыларына арналған.

      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

       Бұл   оқытушыларға  арналған  пәннің  бағдарламасы  «Основы   научных
исследований в кожевенном и меховом  производстве»  пәні  бойынша  келесідей
құжаттардың  талаптары  мен  ұсыныстарына  сәйкес  оқу  үрдісін  ұйымдастыру
тәртібін орнатады:
      - Мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандарты ҚР МЕСТ  23  тамыз
2013ж. №1080;
      - 5В072800– «Өндеу өндірістерінің  технологиясы»  мамандығының  типтік
оқу бағдарламасы
      - СТУ  042-ГУ-4-2014  Университет  стандарты  "Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенін әзірлеу және безендіруге қойылатын жалпы талаптар";
      -  ДП  042-1.01-2014  Құжатталған  процедура  "Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің мазмұны және құрылымы".

      3 ЖАЛПЫ МӘЛІМЕТТЕР

      3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны:
      Курс  элективті  пән,  студенттерді  ғылыми  зерттеу  жұмысын  орындау
ерекшеліктерімен таныстыруға, ғылымға және  болашақ  қоғамдағы  ролі  туралы
қажет көзқарасты қалыптастыруға  бағытталған.  Ғылыми-техникалық  прогрестің
қарқынды дамудың заманауи жағдайында ғылыми және  ғылыми-техникалық  ақпарат
көлемінің интенсивті ұлғаюы, білімнің ауысуы және  жаңаруы  өзіндік  жұмысқа
қабілетті,   өндіріске   жаңа   прогрессивті   техникалық   шешімдер    және
технологиялар енгізе алатын жоғары жалпы ғылыми және  кәсіби  дайындығы  бар
жоғары кәсіпті мамандар дайындау ерекше маңызды орын алады.




      3.2 Пәнді оқытудың мақсаты:
    Тәжірибесі бар тамақ өндірісі инженерінің қатысуын қамтамасыз  етілетін
    ғылыми зерттеу саласында білімді, дағдыны  және  кәсіби  құзіреттілікті
    пішіндеу, академиялық және әлеуметтік-жеке компетенцияны бекіту.


      3.3 Пәнді оқытудың негізгі міндеттері:
    Пәннің негізгі мақсаты барлық студенттерді ғылыми  жұмысқа  тарту,  ҒЗЖ
    кезеңдерін оқу жолымен мамандық бойынша тапсырмаларды шығармашылық шешу
    тәжірибесін үйрену, сараптамалық және теоретикалық зерттеудің  заманауи
    әдістерін  және  құралдарын  оқу,   сараптамалық   мәліметтерін   өндеу
    әдістерін меңгеру, ҒЗЖ бойынша есеп құрылымын білу, библиографияны құру
    ережелері және т.б.


      3.4 Оқудың нәтижесі:
    Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
    -білім:
    Ғылыми-зерттеу жұмысының кезеңдерін;
    Қолданбалы мәселелерді шешу үшін теоретикалық зерттеу әдістерін;
    Сараптамалық  зерттеулерді  өткізу  әдістемесі  және  оның  нәтижелерін
    өндеу.
    -дағды:
    Зерттеу  әдістерімен   және   технологиялары,   әлеуметтік-экономикалық
    жүйелер және үрдістер.
    -үйрену: ғылыми зерттеулер өткізу ережесін және тәртібін.
    -істей алу:
    Курстық және дипломдық жобалар, СҒЗЖ жұмысында ғылыми  зерттеу  білімін
    пайдалану.
    -түсіну: ғылыми жұмыстарды жоспарлау әдістерін.
    -болу керек:
    ғылыми әрекет мазмұны туралы түсінік;
    өндірістік-қоғамдық әрекеттінде ғылыми зерттеудің ролі және орны туралы
    түсінік.
    - қабылдау:
    Ғылыми зерттеу өткізуде дағды;
    Есептеу техникасын қолдану арқылы жұмыс істеу.

      3.5 Курс пререквизиттері:
      3.5.1 мамандыққа кіріспе
    3.5.2 Астық-түйір сапасына әсер ететін факторлар


      3.6 Курс постреквизиттері:
      3.6.1 Өндеу өндірістерін жобалау және жоспарлау
      3.6.2 Астық-түйір және өндеу өнімдерін тауартану







      3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді

                                                                    1- кесте
|Курс                                                         |Семестр        |
|1                                                            |2              |
|Дәрістік сабақтар                                                           |
|1 Модуль. Жалпы мәліметтер                                   |               |
|1 дәріс. Ғылым. Негізгі ұғымдар                              |1              |
|2 дәріс. Ғылыми зерттеу әдістемесі                           |1              |
|3 дәріс. Ғылыми және басқа басылымдар                        |1              |
|4 дәріс. Патентік ізденістер. Техникалық және өнертабыстық   |1              |
|шығармашылық және   оны құқықтық қорғау                      |               |
|5 дәріс. Ғылым зерттеу тақырыптарын негіздеу әдістері        |1              |
|2 Модуль. Теоретикалық және сараптамалық зерттеу әдістері    |               |
|6 дәріс. Теоретикалық зерттеулер мақсаттары, мәселелері және |1              |
|кезендері                                                    |               |
|7 дәріс. Ғылыми зерттеудегі математикалық әдістердің жалпы   |1              |
|сипаттамасы                                                  |               |
|8 дәріс. Сараптама классификациясы, түрлері және тапсырмалары|1              |
|9 дәріс. Сараптаманы жоспарлау теориясының элементтері       |1              |
|10 дәріс. Сараптамалық зерттеулерді метрологиялық қамтамасыз |1              |
|ету                                                          |               |
|3 Модуль. Анализ, оформление и использование результатов     |               |
|научных исследований                                         |               |
|11 дәріс. Теоретико-сараптамалық зерттеулерді талдау және    |1              |
|қорытынды және ұсыныстарды тұжырымдау                        |               |
|12 дәріс. Ғылыми-зерттеу жұмысы туралы есеп құру             |1              |
|13 дәріс. Жариялауға ғылыми материалдарды дайындау           |1              |
|14 дәріс. Аяқталған ғылыми-зерттеу жұмыстарын енгізу         |1              |
|15 дәріс. Ғылыми зерттеулердің тиімділігін бағалау           |1              |
|Барлығы                                                      |15             |
|Тәжірибелік сабақтар                                         |               |
|Тәжірибелік сабақ1. Ғылымды анықтау. Ғылым классификациясы   |1              |
|Тәжірибелік сабақ 2.сараптама өткізу әдістемесі              |1              |
|Тәжірибелік сабақ 3. Ғылыми таным әдісі                      |1              |
|Тәжірибелік сабақ 4. Сараптама классификациясы               |1              |
|Тәжірибелік сабақ 5. Ғылыми танымның әдістемелік негіздері   |1              |
|Тәжірибелік сабақ 6. Ғылыми-зерттеу жұмыстардың кезеңдері    |1              |
|Тәжірибелік сабақ 7. «Өнертабыстық меңшік» ұғымы             |1              |
|Тәжірибелік сабақ 8. Өндірістік меңшік                       |1              |
|Тәжірибелік сабақ 9. Өнертабыс сипаттамасы                   |1              |
|Тәжірибелік сабақ 10. Өнертабыс нысаны                       |1              |
|Тәжірибелік сабақ 11. Өнертабыс нысаны - тәсіл               |1              |
|Тәжірибелік сабақ 12. Өнертабыстың патентке қабілеттілік     |1              |
|жағдайы                                                      |               |
|Тәжірибелік сабақ13. Өнертабыстың өнертабыстық деңгейі       |1              |
|Тәжірибелік сабақ 14. Өнертабыстың біріктілігі               |1              |
|Тәжірибелік сабақ 15. Өнертабыс жазылымына берілетін талаптар|1              |
|Барлығы                                                      |15             |
|Зертханалық сабақтар                                         |               |
|Зертханалық сабақ 1. Өнертабыс аналогы және прототипі        |1              |
|Зертханалық сабақ 2. Өнертабыс формуласына және рефератқа    |1              |
|талаптар                                                     |               |
|Зертханалық сабақ 2. Өнертабыс приоритеті                    |1              |
|Зертханалық сабақ 3. Патент алуға тапсырысты қарастыру       |1              |
|тәртібі                                                      |               |
|Зертханалық сабақ 4. Патент иесінің құқығы                   |1              |
|Зертханалық сабақ 5. Лицензия                                |1              |
|Зертханалық сабақ 6. Лицензиялық келісім                     |1              |
|Зертханалық сабақ 7. Лицензиялық келісім түрлері             |1              |
|Зертханалық сабақ 8. Әмбебап ондық классификация сипаттамасы |1              |
|Зертханалық сабақ 9. Халықаралық патенттік классификация     |1              |
|сипаттамасы                                                  |               |
|Зертханалық сабақ 10. Патенттік құжаттамалар түрлері         |1              |
|Зертханалық сабақ 11. Патенттік құжаттамалар ерекшеліктері   |1              |
|және артықшылықтары                                          |               |
|Зертханалық сабақ 12. Патенттің әрекет етуін тоқтату         |1              |
|жағдайлары                                                   |               |
|Зертханалық сабақ 13. Кітапханалық каталогтар түрлері        |1              |
|Барлығы                                                      |15             |



5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ
5.1 Ғылым. Негізгі ұғымдар
5.2 Ғылыми зерттеу әдістемесі
5.3 Ғылыми және басқа басылымдар
5.4 Патентік ізденістер.  Техникалық  және  өнертабыстық  шығармашылық  және
оны құқықтық қорғау
5.5 Ғылым зерттеу тақырыптарын негіздеу әдістері
5.6 Теоретикалық зерттеулер мақсаттары, мәселелері және кезендері
5.7 Ғылыми зерттеудегі математикалық әдістердің жалпы сипаттамасы
5.8 Сараптама классификациясы, түрлері және тапсырмалары
5.9 Сараптаманы жоспарлау теориясының элементтері
5.10 Сараптамалық зерттеулерді метрологиялық қамтамасыз ету
5.11  Теоретико-сараптамалық  зерттеулерді  талдау   және   қорытынды   және
ұсыныстарды тұжырымдау
5.12 Ғылыми-зерттеу жұмысы туралы есеп құру
5.13 Жариялауға ғылыми материалдарды дайындау
5.14 Аяқталған ғылыми-зерттеу жұмыстарын енгізу
5.15 Ғылыми зерттеулердің тиімділігін бағалау
5.16 Ғылымды анықтау. Ғылым классификациясы
5.17 Сараптама өткізу әдістемесі
5.18 Ғылыми таным әдісі
5.19 Сараптама классификациясы
5.20 Ғылыми танымның әдістемелік негіздері
5.21 Ғылыми-зерттеу жұмыстардың кезеңдері
5.21  «Өнертабыстық меңшік» ұғымы
5.22 Өндірістік меңшік
5.23 Өнертабыс сипаттамасы
5.24 Өнертабыс нысаны
5.25 Өнертабыс нысаны - тәсіл
5.26 Өнертабыстың патентке қабілеттілік жағдайы
5.27 Өнертабыстың өнертабыстық деңгейі
5.28 Өнертабыстың біріктілігі
5.29 Өнертабыс жазылымына берілетін талаптар
5.30 Өнертабыс аналогы және прототипі
5.31 Өнертабыс формуласына және рефератқа талаптар
5.32 Өнертабыс приоритеті
5.33 Патент алуға тапсырысты қарастыру тәртібі
5.34 Патент иесінің құқығы
5.35 Лицензия
5.36 Лицензиялық келісім
5.37 Лицензиялық келісім түрлері
5.38 Әмбебап ондық классификация сипаттамасы
5.39 Халықаралық патенттік классификация сипаттамасы
5.40 Патенттік құжаттамалар түрлері
5.41 Патенттік құжаттамалар ерекшеліктері және артықшылықтары
5.42 Патенттің әрекет етуін тоқтату жағдайлары
5.43 Кітапханалық каталогтар түрлері

      6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                     3-кесте
|Оқулық,оқу-әдістемелік құралдардың  |Дана саны  |Білім      |Қамтамасыз ету |
|атауы                               |           |алушылар   |пайызы         |
|                                    |           |саны       |               |
|1                                   |2          |3          |4              |
|Гарская, Н.П. Основы научных        |13         |13         |100            |
|исследований: Курс лекций /         |           |           |               |
|Н.П.Гарская / УО «ВГТУ». – Витебск, |           |           |               |
|2007. – 49 с.                       |           |           |               |
|Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н.   |13         |13         |100            |
|Нурымхан, Г.Т. Кажибаева. Учебное   |           |           |               |
|пособие для студентов специальности |           |           |               |
|050728 – «Технология                |           |           |               |
|перерабатывающих производств» / –   |           |           |               |
|Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135 |           |           |               |
|Б.Қ.Әсенова, Қасымов С.Қ.  Астық    |25         |13         |100            |
|түйірді сақтау және өңдеу           |           |           |               |
|технологиясы: Оқу құралы.- Семей:   |           |           |               |
|Семей қаласының Шәкәрім атындағы    |           |           |               |
|Мемлекеттік университеті, 2013.     |           |           |               |
|с.106                               |           |           |               |
|Б.К. Асенова, Ребезов М.Б.,         |15         |13         |100            |
|Амирханова К.Ж., Нургазезова А.Н.,  |           |           |               |
|Бакирова Л.С. Ет өнімдерін өндірудің|           |           |               |
|физика-химиялық және биохимиялық    |           |           |               |
|негіздері: Е 88 Оқу құралы /–       |           |           |               |
|Алматы, 2013. с.130                 |           |           |               |
|Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов,           |15         |13         |100            |
|Е.Я.Варганова Функциональные        |           |           |               |
|продукты питания. Спрос и           |           |           |               |
|предложение: монография/-Челябинск: |           |           |               |
|издателский центр ЮУрГУ, 2012. с.78 |           |           |               |
|М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова,       |15         |13         |100            |
|Н.Н.Максимюк и др. Технохимический  |           |           |               |
|контроль и управление качеством     |           |           |               |
|производства мяса и мясопродуктов:  |           |           |               |
|учебное пособие/ - Челябинск:       |           |           |               |
|издательсикй центр ЮУрГУ, 2011.     |           |           |               |
|с.107                               |           |           |               |
|Филин В.М. Оценка качества зерна    |15         |13         |100            |
|крупяных культур на малых           |           |           |               |
|предприятиях. 2008. с.250           |           |           |               |


      7 ӘДЕБИЕТТЕР

      7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1 Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан,  Г.Т.  Кажибаева.  Учебное
пособие для студентов специальности 050728  –  «Технология  перерабатывающих
производств» / – Семей: СГУ им Шакарима, 2012. с.135
7.1.2  Б.Қ.Әсенова,  Қасымов  С.Қ.   Астық   түйірді   сақтау   және   өңдеу
технологиясы:  Оқу  құралы.-  Семей:  Семей   қаласының   Шәкәрім   атындағы
Мемлекеттік университеті, 2013. с.106
7.1.3  Б.К.  Асенова,  Ребезов  М.Б.,  Амирханова  К.Ж.,  Нургазезова  А.Н.,
Бакирова  Л.С.  Ет  өнімдерін  өндірудің  физика-химиялық  және  биохимиялық
негіздері: Е 88 Оқу құралы /– Алматы, 2013. с.130
7.1.4  Н.Л.Наумова,  М.Б,Ребезов,  Е.Я.Варганова   Функциональные   продукты
питания.  Спрос  и  предложение:  монография/-Челябинск:  издателский  центр
ЮУрГУ, 2012. с.78
7.1.5  М.Б.Ребезов,  Е.П.Мирошникова,  Н.Н.Максимюк  и  др.  Технохимический
контроль и управление качеством производства мяса и  мясопродуктов:  учебное
пособие/ - Челябинск: издательсикй центр ЮУрГУ, 2011. с.107


    7.2 Қосымша әдебиеттер
7.2.1 Резчиков В.А., Налееев О.Н., Савченко С.В. Технология  зерносушения  –
Учебник. - Алматы, 2010. с.400
7.2.2 Вобликов Е.М. и др Послеуборочная обработка и  хранение  зерна  -  М.-
2009. с.240
7.2.3  Демский  А.Б.  Комплектные  зерноперерабатывающие   установки   малой
мощности.  2009. с. 263
7.2.4  Филин  В.М.  Оценка  качества  зерна  крупяных   культур   на   малых
предприятиях. 2008. с.250










Пәндер