Файл қосу

Мал шаруашылығында



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                            |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                      |
|3 деңгейлі СМЖ құжат    |ПОӘК                 |                                |
|                        |                     |ПОӘК 042 14.4.01.01.20.12/01    |
|                        |                     |-2014                           |
|                        |                     |                                |
|ПОӘК                    |Басылым №____        |                                |
|Оқытушыларға арналған   |«___»_____20____ж.   |                                |
|«Мал шаруашылығы        |                     |                                |
|негіздері» пәннің       |                     |                                |
|бағдарламасы            |                     |                                |





                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                         «МАЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ НЕГІЗДЕРІ»


                     5В0500900 «Финансы» мамандығы үшін




                        СТУДЕНТТЕРГЕ  АРНАЛҒАН ПӘННІҢ

                                БАҒДАРЛАМАСЫ













                                    Семей
                                     2014









                                              Алғы сөз


1 ӘЗІРЛЕНГЕН

Құрастурушы : _________________  «____ »___________20___ жыл
А.Татенов «Аңшылықтану және аңшаруашылығы» кафедрасының аға оқутышысы
2 ТАЛҚЫЛАНҒАН
«Аңшылықтану және аңшаруашылығы» кафедрасының отырысында

Хаттама №___  «___»________20___ жыл,



      Кафедра меңгерушісі ______________ Б.Ахметова


2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік кенесінің отырысында

 Хаттама №___  «___»________20___ жыл,


Төрағасы ____________  Г.Джаманова


3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің
отырысында қаралып, баспаға ұсынылды

      Хаттама №___ «____»________20   жыл,



      ОӘК төрағасы_____________Г.Искакова




4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН































                                   Мазмұны



1 Қолданылу аймағы
2 Нормативтік сілтемелер
3 Жалпы жағдайлар
4Оқытушылар үшін пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны.
5 Студенттің өздік жұмысы үшін тақырыптардың тізімі.
6 Пәннің оқу- әдістемелік картасы
7 Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8 Әдебиеттер

































  1. Қолданылу аймағы


«Мал шаруашылығы негіздері» пәніне арналған оку - әдістемелік кешені 051201
«ВЕТЕРИНАРЛЫҚ МЕДИЦИНА », 051202 «ВЕТЕРИНАРЛЫҚ САНИТАРИЯ» мамандығының
студенттеріне арналған.


2 Нормативтік сілтемелер

    «Мал шаруашылығы негіздері» пәнінің оқытушыларға арналған жұмыс оқу
бағдарламасы осы  пәннің оқу процесін ұйымдастыру  ретін  келесі
құжаттардың талаптары мен  ұсыныстарына сәйкес орнатады:
                - университет мамандықтары бойынша элективті пәндердің
   каталогының бекітілуі негізінде  хаттама №1   22.09.2008.ж.;
            - Университет стандарты  СТУ  042-РМҚК-СМУ-8-2007  «Пәннің  оқу-
   әдістемелік  кешенінің  дайындауға   және   әзірлеуге   қойылатын   жалпы
   талаптар»;
               - ДП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттық   процедура  «Пәннің  оқу-
   әдістемелік кешенінің  құрылымы және мазмұны».

3  Жалпы жағдайлар

3.1  Пәннің қысқаша мазмұны.
 «Мал шаруашылығы негіздері » пәні  басқа  пәндермен  біріге  отырып  жоғары
білікті мамандар дайындауға бағытталған. Сонымен бірге  профильді  пәндердің
бірі   болып  есептеледі,  мамандардың  арнайы  білімдерін  терең  меңгеруге
әрекет етеді.
Мал шаруашылығы - ауыл шаруашылыгының маңызды саласының  бірі.  Ол   сонымен
  қатар   өсімдік    шаруашылығын    бағалы    органикалык   тыңайтқыштармен
қамтамасыз етеді.   Осыдан  біз  мал  шаруашылығы  мен  өсімдік  шаруашылығы
арасында  тығыз  байланыс  бар  екенін  көреміз:   өсімдік       шаруашылығы
малды      азықпен      камтамасыз       етсе,       мал   шаруашылыгы   оны
топыракка қи тұрінде кайтарады. Қүс саңғырығында азықпен  қабылданған  40  %
-ға жуық органикалык заттар кездеседі. «Мал шаруашылығы негіздері»  курсы  2
бөлімнен тұрады:  «Мал  делесі  организімінін  кұрылуының  негіздері»   және
«Ауыл шаруашылык малдарын өсІру негіздері».
Мал шаруашылығы өңдеу өнеркәсібІнін шикізат козІ  болып  табылады:  азықтық,
жеңіл өнеркөсібі,  былғары-аяқ  киім  және  т.б.  өнімдер.  Мал  шаруашылығы
азықтық мәдениетті,  өсімдік  шабындыктары  мен  жайылымдарын  және  өсімдік
шаруашылығы калдыктарын бағалы шикізат пен тамак өнімдеріне айналдырады.
Берілген курстың максаты студенттерге ауыл шаруашылығы
өиімдерІн өндіру үшін ауыл шаруашылығы малдарын өсіруді окыту.


3.2 Пәнді окытудағы негізгі талаптар
Студенттердің   мал   шаруашылығындағы   теориялык   негіздерін
калыптастыру;
экстерьер    ерекшеліктерін    оқыту    және    ауыл    шаруашылык
малдарының интерьері, интерьерді окыту әдістері, конституция жөне оның
типі туралы түсінік;
Ауыл шаруашылық малдарының жеке дамуын жөне эволюциясын,
түкым шығарудағы теориялық негІзді білу;
Мал шаруашылығы дамуындағы негізгі этаптарды және әлемдік
мал шаруашылығы дамуының казіргі мәселелеріи білу.

3.4   Пәнді оку қорытынлысында студент білу керек:
Ауыл шаруашылык малдарының жеке дамуы;
Түқым және түқым шығару;
Асыл түқьшды жүмыс жөнінде жалпы түсінІк;
-     Ауьш шаруашылык малдарын өсіру әдІстеріне жалпы түсІнік
«Мал шаруашылығьг негіздері» пәнін өткізу барысында студенттер
отандык және шет елдік ғылымдағы мал шаруашылығының жетістіктерІн
оқиды.

3.5    Пәннің пререквизеттері:
Биология, экология, зоология, морфология.

3.6 Пәннің постреквизеттері:
Ауыл шаруашылық малдарын  өсіру, ауыл  шаруашылык  малдарын азыктандыру,
мал шаруашылығының салалары, асыл түкымды жүмыс.



Кесте 1-  Оқу жоспарынан көшірме



|Курс  |Семестр       |Кредит                         |Дәріс|Зертхана сағаты       |
|1     |2             |3                              |4    |5                     |
|Дәрістік сағаттар                                                                 |
|1     |Кіріспе       |Мал шаруашылығы туралы         |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |              |Жалпы түсінік.                 |     |шаруашылығы негіздері |
|      |              |Мал     шаруашылығы     пәнінің|     |», 1974, Москва.501.  |
|      |              |                               |     |Н.Омаркожаулы,        |
|      |              |басқа ғылымдармен байланысы.   |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |              |Мал               шаруашылығы  |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |              |белгілері   мен  міндеттері.   |     |практикум»,           |
|      |              |Мал шаруашылығы    дамуына     |     |А.,2007.174.          |
|      |              |үлес                           |     |                      |
|      |              |қосқан ғалымдар                |     |                      |
|2     |Мал органнзмі |Мал денесі құрылысының         |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |денесінің     |заңдылықтары. Ағзада жүретін   |     |шаруашылығы негіздері |
|      |кұрылымына    |функциялардың және тіршілік    |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |сипаттама     |процестерінің заңдылықтары.    |     |                      |
|      |              |Жасуша, ұлпа, орган, орган     |     |                      |
|      |              |жүйесі және ағза тураллы       |     |                      |
|      |              |түсінік.                       |     |                      |
|3     |Ауыл          |Малдардын   шығу   тегі.       |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |шаруашылық    |қолға                          |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |малдарының    |үйрету уақыты және орыны. Үй   |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |шыгу тегі және|жануаларының шығу тегі және    |     |практикум»,           |
|      |              |үйрету        әдістерін        |     |А.,2007.174.          |
|      |оларды        |окыту.                         |     |                      |
|      |қолга         |Жануарларды қолғаүйрету.       |     |                      |
|      |үйрстү.       |                               |     |                      |
|4     |Малдың        |Малдардың конституциясы.       |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |конституциясын|Экстерьер және экстерьерді     |     |шаруашылығы негіздері |
|      |              |бағалау әдісі  .               |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |және          |Интерьер. Мал денесінен негізгі|     |                      |
|      |экстерьерін   |өлшемдерді алу нүктелері.      |     |                      |
|      |бағалау       |Малдардың әр түрінің негізігі  |     |                      |
|      |              |статьиялары.                   |     |                      |
|5     |Ауыл          |Жеке дамудың заңдылықтары.     |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |шаруашылық    |Онтогенез, филогенез и         |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |малдарының    |эмбриогенез. Дененің өсуі және |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |өсуі және     |дамуы туралы түсінік. Малдардың|     |практикум»,           |
|      |дамуы         |өсуін және дамуын есепке алу   |     |А.,2007.174.          |
|      |              |әдісі.                         |     |                      |
|6     |Негзгі        |Селекция туралы түсінік, ірі   |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |селекциялық   |қара малдардың , қой мен       |     |шаруашылығы негіздері |
|      |көрсеткіштер  |шошқаның селекциялық           |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |              |көрсеткіштері.                 |     |                      |
|7,8   |Малдарды өсіру|Малдарды өсіру туралы түсінік. |2    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |әдістері.     |Таза     түкымлы     есіру     |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |Малдардың     |жөне                           |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |өнімділігін   |будандастыру.                  |     |практикум»,           |
|      |есепке алу    |                               |     |А.,2007.174.          |
|      |әдісі.        |                               |     |                      |
|9     |Мал           |Табиғи        сүрыптаудағы     |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |шаруашылығы   |Ч.                             |     |шаруашылығы негіздері |
|      |сүрыптау мен  |Дарвиннің  Ілімі.   Сүрыптаудың|     |», 1974, Москва.501.  |
|      |жүп тандау    |                               |     |                      |
|      |              |тәжірибелік      маңызы.       |     |                      |
|      |              |Жүп тандау,    оньщ    маңызы  |     |                      |
|      |              |және                           |     |                      |
|      |              |түрлері.                       |     |                      |
|10    |Асыл тұқымды  |Асыл   түқымды   жүмыс   және  |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |жұмыстар      |онын, міндеттері. Асыл түқымды |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |туралы жалпы  |жүмыста     жүргізілетін       |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |түсінік.      |басты                          |     |практикум»,           |
|      |              |шаралар.        Асыл           |     |А.,2007.174.          |
|      |              |түқымды                        |     |                      |
|      |              |жүмыста өткізілетш критерилер. |     |                      |
|11    |Тұқым туралы  |Мал   түкьмын   анықтау.    Мал|1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |түсінік.      |                               |     |шаруашылығы негіздері |
|      |              |түкымның иегізгі бслгілері. Мал|     |», 1974, Москва.501.  |
|      |              |                               |     |                      |
|      |              |түқымның        сақталуы       |     |                      |
|      |              |үшін                           |     |                      |
|      |              |жасалатын шаралар. Мал түқым   |     |                      |
|      |              |қүрылымы.       Мал            |     |                      |
|      |              |түқымын                        |     |                      |
|      |              |шығарү                         |     |                      |
|12,13 |Малдарды      |Азықтың қоректік заттарының    |2    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |азықтандыру   |мәні және химиялық құрамы.     |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |негізі.       |Азықтағы қоректік заттардың    |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |              |қорытылуы. Қоректік заттардың  |     |практикум»,           |
|      |              |өнімділік әрекеті. Қоректік    |     |А.,2007.174.          |
|      |              |заттарды бағалау әдісі. Азық   |     |                      |
|      |              |және оның классификациясы.     |     |                      |
|      |              |Малдарды нормалық              |     |                      |
|      |              |азықтандырудың принциптері.    |     |                      |
|14    | Мал          |Мал шаруашылығының салалары. А/|1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |шаруашылығы   |ш малдарының өнімділігі.       |     |шаруашылығы негіздері |
|      |саласының     |                               |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |технологиясыны|                               |     |                      |
|      |ң негізі.     |                               |     |                      |
|15    |Бонитировка   |Бонитировкаға түсінік беру.    |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |              |Асыл                           |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |              |тұқымды шаруашылыктағы         |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |              |бонитировка.                   |     |практикум»,           |
|      |              |                               |     |А.,2007.174.          |
|Тәжірибелік сабақтар                                                              |
|1     |Мал денесінің |Дене салмағы типтерін анықтауды|1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |статьиясы.    |үйрену. Мал шаруашылығында     |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |Глоссарии     |пайдаланатын негізгі           |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |              |терминдерді үйрену.            |     |практикум»,           |
|      |              |                               |     |А.,2007.174.          |
|2     |Малдарды өлшеу|Малдарды өлшеуге қолданылатын  |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |және дене     |өлшегіш құралдарды зерттеу.    |     |шаруашылығы негіздері |
|      |салмағының    |Малдардың негізгі өлшемдерін   |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |индекстерін   |алудың тәжірибелік машықтарын  |     |                      |
|      |есептеу.      |меңгеру. Малдарды өлшеудің     |     |                      |
|      |Малдың        |тәжірибелік машықтарын игеру.  |     |                      |
|      |конституциясын|Малдарды бағалау әдісін        |     |                      |
|      |              |зерттеу.                       |     |                      |
|      |және          |                               |     |                      |
|      |экстерьерін   |                               |     |                      |
|      |бағалау       |                               |     |                      |
|3     |Жұмыртқаның   |Дене статиясын, таянышын,      |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |инкубациялық  |морфологиялық құрылысын және   |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |қасиетін және |жұмыртқа қалыптасу             |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |морфологиялық |ерекшеліктерін зерттеу.        |     |практикум»,           |
|      |құрылысын     |                               |     |А.,2007.174.          |
|      |зерттеу.      |                               |     |                      |
|4     |Жүн құрылысын |Жүн түрін, талшық типін        |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |және сапасын  |визиуальды анықтауды үйрену.   |     |шаруашылығы негіздері |
|      |зерттеу.      |                               |     |», 1974, Москва.501.  |
|5     |Мал           |Үй малдарының кең тараған      |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |тұқымдастары. |тұқымдастарын анықтауды үйрену |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |              |және зерттеу.                  |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |              |                               |     |практикум»,           |
|      |              |                               |     |А.,2007.174.          |
|6     |Малдарды      |Малдарды таңбалаудың           |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |таңбалау және |әдістерімен және алғашқы       |     |шаруашылығы негіздері |
|      |алғашқы       |зоотехникалық және асыл тұымдық|     |», 1974, Москва.501.  |
|      |зоотехникалық |есепке алу негіздерімен танысу.|     |                      |
|      |еспке алу.    |                               |     |                      |
|7     |Малдардың     |Малдардың өнімділігін есепке   |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |өнімділігін   |алу әдісі және бағалау әдісін  |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |есепке алу    |зерттеу.                       |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |әдісі.        |                               |     |практикум»,           |
|      |              |                               |     |А.,2007.174.          |
|8     |Малдарды өсіру|Малдарды өсірудің түрлі        |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |әдісі.        |әдістерінің сызбаларымен       |     |шаруашылығы негіздері |
|      |              |танысу, будандағы «қан үлесін» |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |              |есептеуді үйрену.              |     |                      |
|9     |Малдардың асыл|Малдардың асыл тұқымды сапасын |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |тұқымды       |бағалауды зерттеу.             |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |сапасын       |                               |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |бағалау.      |                               |     |практикум»,           |
|      |              |                               |     |А.,2007.174.          |
|10    |Азықтардың    |Азықтардың қоректілігін бағалау|1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |қоректілігін  |әдістерін меңгеру.             |     |шаруашылығы негіздері |
|      |бағалау       |                               |     |», 1974, Москва.501.  |
|      |әдістері.     |                               |     |                      |
|11    |Азық және     |Азықтардың классификациясын    |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |олардың       |және олардың қоректік құнының  |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |классификацияс|көрсеткіштерін зерттеу.        |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |ы.            |                               |     |практикум»,           |
|      |              |                               |     |А.,2007.174.          |
|12    |Сүт анализі.  |Сүт анализінің техникасын      |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |              |меңгеру .                      |     |шаруашылығы негіздері |
|      |              |                               |     |», 1974, Москва.501.  |
|13    |Мал           |Мал шаруашылығының саласын     |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |шаруашылығы   |зерттеу (мал тұқымдастары,     |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |саласының     |биологиялық және шаруашылық    |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |технологиясыны|ерекшеліктері).                |     |практикум»,           |
|      |ң негізі.     |                               |     |А.,2007.174.          |
|14    |Мал жасын     |Малдардың жасын анықтауды      |1    |Н.Б. Цирельсон. «Мал  |
|      |анықтау.      |зерттеу.                       |     |шаруашылығы негіздері |
|      |              |                               |     |», 1974, Москва.501.  |
|15    |Малдарды асыл |Малдардың асыл тұқымдық және   |1    |Н.Омаркожаулы,        |
|      |тұқымдық және |өнімділік сапасы бойынша       |     |А.Шуркин «Мал         |
|      |өнімділік     |бағалау әдістерімен танысу.    |     |шаруашылығы бойынша   |
|      |сапасы бойынша|                               |     |практикум»,           |
|      |бағалау.      |                               |     |А.,2007.174.          |



4. Өздік жұмыстары бойынша тақырыптардың тізімі.
     5.1 Мал шаруашылығының дамуы.
   5.2 А/ш малдарының шығу тегі.
     5.3 Асыл тұқымдық және пайдаланушылық мал шаруашылығының.
     5.4 Сүт өнімділігінің селекциялық белгілері.
     5.5 Ғалымдардың мал шаруашылығының дамуына қосқан үлесі.
     5.6 Ағзада жүретін функциялардың және тіршілік процестерінің
     заңдылықтары.
     5.7 Асыл тұқымдық мал шаруашылығы
   5.8 Ауыл шаруашылық малдарының жыныстық жетілу мерзімі.
   5.9 Ауыл шаруашылық малдарын пайдалану ұзақтығы
     5.10 Қысырлық.
   5.11 Сүт өнімділігі.
   5.12 .Ет өнімділігі.
      5.13  Тұқымқуалаушылық,  өзгергіштік  және  іріктеу   туралы   негізгі
түсінік.
   5.14 Жүн өнімділігі.
     5.15 Жұмыртқалағыштық.
     5. 16 Төлдегіштік.
   5.17 Табынның құрылымы және айналымы туралы түсінік.
   5.18 Алғашқы өндірістік- зоотехникалық есепке алу.
   5.19 Мал шаруашылығындағы негізгі азық.
   5.20 Ауыл шаруашылық малдарын тұқымдық аудандастыру.
      5.21  Тұқымқуалаушылық,  өзгергіштік  және  іріктеу   туралы   негізгі
түсінік.
   5.22 Ұрпақ бойынша өндірушіні бағалау.





    6  Пәннің оқу- әдістемелік картасы

 Кесте 3- «Мал шаруашылығы негіздері» пәні бойынша оқу әдістемелік карта

|Тақырып                        |Көрнекілік    |Өздігінен зерттеуге|Бақыл|
|                               |құралдар,     |арналған сұрақтар  |ау   |
|                               |плакаттар,    |                   |форма|
|                               |зертханалық   |                   |сы   |
|                               |стендтер.     |                   |     |
|Дәрістік    |Тәжірибелік        |              |                   |     |
|сабақ       |сабақ              |              |                   |     |
|1           |2                  |3             |4                  |5    |
|Кіріспе     |1                  |Әдістемелік   |Мал                |АБ   |
|            |                   |нұсқаулық,    |шаруашылығындағы   |     |
|            |                   |плакат,таблица|негізгі терминдерді|     |
|            |                   |.             |жатқа айтыңыздар.  |     |
|Мал         |2                  |Әдістемелік   |Мал статьяиларын,  |АБ   |
|органнзмі   |                   |нұсқаулық,    |мал ағзасы         |     |
|денесінің   |                   |плакат,таблица|құрылысының        |     |
|            |                   |.             |заңдылықтарын      |     |
|кұрылымына  |                   |              |атаңыз.            |     |
|сипаттама   |                   |              |                   |     |
|Ауыл        |3                  |Әдістемелік   |Үй малдарының шығу |АБ   |
|шаруашылық  |                   |нұсқаулық,    |тегін және қолға   |     |
|малдарының  |                   |плакат,таблица|үйрету кезеңін     |     |
|шыгу тегі   |                   |.             |атаңыз.            |     |
|және        |                   |              |                   |     |
|оларды      |                   |              |                   |     |
|қолга       |                   |              |                   |     |
|үйрстү.     |                   |              |                   |     |
|Малдың      |4                  |Әдістемелік   |Малдардың          |АС   |
|конституцияс|                   |нұсқаулық,    |экстерьері         |     |
|ын          |                   |плакат,таблица|дегеніміз не? Малды|     |
|және        |                   |.             |бағалау әдістерін  |     |
|экстерьерін |                   |              |және конституция   |     |
|бағалау     |                   |              |типін атаңыз.      |     |
|Ауыл        |5                  |Видеоматериалд|Малдардың өсуі және|АБ   |
|шаруашылық  |                   |ар, стендтер. |дамуы дегеніміз не?|     |
|малдарының  |                   |              |Абсолюттік, орта   |     |
|өсуі және   |                   |              |тәуліктік және     |     |
|дамуы       |                   |              |қатынастық өсімнің |     |
|            |                   |              |тірі массасы деген |     |
|            |                   |              |не? Малдардың қсуі |     |
|            |                   |              |мен дамуын еспеке  |     |
|            |                   |              |алу әдісін         |     |
|            |                   |              |сипаттаңыз.        |     |
|Негзгі      |6                  |Видеоматериалд|Ірі қара мал, қой, |АБ   |
|селекциялық |                   |ар, стендтер. |шошқаның негізгі   |     |
|көрсеткіштер|                   |              |селекциялық        |     |
|            |                   |              |көрсеткіштерін     |     |
|            |                   |              |атаңыз.            |     |
|Малдарды    |7                  |Видеоматериалд|Мал шаруашылығы    |МБ   |
|өсіру       |                   |ар, стендтер, |салалары бойынша   |     |
|әдістері.   |                   |таблицалар.   |қандай өнімдер     |     |
|Малдардың   |                   |              |өндіріледі?        |     |
|өнімділігін |                   |              |Зоотехнияда көбейту|     |
|есепке алу  |                   |              |үшін қандай әдіс   |     |
|әдісі.      |                   |              |қолданылады?       |     |
|Мал         |8                  |Видеоматериалд|Мал                |АС   |
|шаруашылығы |                   |ар, стендтер, |шаруашылығындағы   |     |
|сүрыптау мен|                   |суреттер.     |іріктеу мен жұп    |     |
|жүп тандау  |                   |              |таңдауға түсінік   |     |
|            |                   |              |беріңіз?           |     |
|Асыл тұқымды|9                  |Видеоматериалд|Асыл тұқымды жұмыс |АС   |
|жұмыстар    |                   |ар, стендтер, |шараларына не      |     |
|туралы жалпы|                   |суреттер.     |кіреді? Мемлекеттік|     |
|түсінік.    |                   |              |асыл тұқымдық      |     |
|            |                   |              |кітпқа қандай      |     |
|            |                   |              |жазбалар кіреді?   |     |
|Тұқым туралы|11                 |Видеоматериалд|Тұқымдас туралы    |АБ   |
|түсінік.    |                   |ар, стендтер, |түсінік беріңіз?   |     |
|            |                   |суреттер.     |Линия, тұқымдас,   |     |
|            |                   |              |тұқымдық топтар    |     |
|            |                   |              |және конституциялық|     |
|            |                   |              |типтер дегеніміз   |     |
|            |                   |              |не?                |     |
|Малдарды    |13                 |Видеоматериалд|Азық қоректілігі   |АБ   |
|азықтандыру |                   |ар, стендтер, |дегеніміз не? Азық |     |
|негізі.     |                   |суреттер      |қоректілігін       |     |
|            |                   |              |бағалау әдісін     |     |
|            |                   |              |атаңыз. «Азықтың   |     |
|            |                   |              |толыққандылығы»түсі|     |
|            |                   |              |нігі нені          |     |
|            |                   |              |білдіреді? Азық    |     |
|            |                   |              |және азық қоры     |     |
|            |                   |              |түсініктерінің     |     |
|            |                   |              |айырмашылығы? Азық |     |
|            |                   |              |классификациясы    |     |
|            |                   |              |қандай белгілері   |     |
|            |                   |              |бойынша анықталады?|     |
| Мал        |14                 |Видеоматериалд|Мал шаруашылығы    |АБ   |
|шаруашылығы |                   |ар, стендтер  |салаларын атаңыз.  |     |
|саласының   |                   |суреттер.     |Мал шаруашылығы    |     |
|технологиясы|                   |              |салаларының        |     |
|ның негізі. |                   |              |өнімдеріне         |     |
|            |                   |              |сипаттама беріңіз. |     |
|Бонитировка |15                 |Кестелер,     |Бонитировкаға      |ҚБ   |
|            |                   |суреттер      |түсінік беріңіз.   |     |
|            |                   |              |Оның мақсатын      |     |
|            |                   |              |атаңыз. Неге сәйкес|     |
|            |                   |              |бонитировка        |     |
|            |                   |              |жүргізеді.         |     |


7 Оқу- әдістемелік әдебиеттерімен қамтамасыз ету картасы

Кесте  4-  Оқу- әдістемелік әдебиеттерімен қамтамасыз ету картасы




   |Оқулықтардың, оқу- әдістемелік      |Экземпляр |Студенттер|Қамтамасыз|
|құралдарының атаулары               |саны      |дің саны  |ету пайызы|
|1                                   |2         |3         |4         |
|1. Е.А. Арзуманян, «Мал             |20        |204       |100       |
|шаруашылығы», М., 1976.             |          |          |          |
|                                    |          |          |          |
|2. А.В.Бакай.  «Мал шаруашылығы»,   |20        |20        |100       |
|М., 1985.                           |          |          |          |
|                                    |          |          |          |
|3. М.П.Меркулов. «Мал шаруашылығы   |20        |20        |100       |
|бойынша зертханалық – тәжірибелік   |          |          |          |
|сабақтар»,  М., 1966.               |          |          |          |
|                                    |          |          |          |
|4. Н.Омаркожаулы, А.Шуркин «Мал     |20        |20        |100       |
|шаруашылығы бойынша практикум»,     |          |          |          |
|А.,2007.174                         |          |          |          |
|5.   И.И. Поляков. «Мал шаруашылығы |20        |20        |100       |
|негіздері»,  М., 1980.              |          |          |          |
|6. Н.Б.Цирельсон. «Мал шаруашылығы  |30        |20        |100       |
|негіздері», 1974, Москва.           |          |          |          |



























                      8  Әдебиеттер


           8.1 Негізгі әдебиет
   8.1.1 Н.Б.Цирельсон. «Мал шаруашылығы негіздері», 1974, Москва.
   8.1.2  И.И. Поляков. «Мал шаруашылығы негіздері»,  М., 1980.


   8.1.3 А.В.Бакай.  «Мал шаруашылығы», М., 1985.


   8.1.4 Е.А. Арзуманян, «Мал шаруашылығы», М., 1976.


   8.1.5 М.П.Меркулов. «Мал шаруашылығы бойынша зертханалық – тәжірибелік
   сабақтар»,  М., 1966.


   8.1.6 Н.Омаркожаулы, А.Шуркин «Мал шаруашылығы бойынша    практикум»,
   А.,2007.174

    8.2 Қосымша әдебиет
     8.2.1. Е.Я.Борисенко «А/ш малдарын өсіру бойынша практикум»,
      М.:Колос,1984.156 б.
     8.2.2.А.И.Целютин «Қой шаруашылығы және қой етін және жүнін өндіру
    технологиясы бойынша практикум», М.:Агропромиздат,1990.160 б.





























































Пәндер