Файл қосу

Микроағзалар биотехнологияның объектісі



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.30/02-2014   |
|ПОӘК                    |«__» ____ 2014ж.        |                        |
|«Ғылыми зерттеу         |№ 2 басылым             |                        |
|негіздері» пәнінен      |18.09.2013 ж.           |                        |
|студенттерге арналған   |№ 1 басылым орнына      |                        |
|бағдарламасы            |                        |                        |











                     «ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУ НЕГІЗДЕРІ» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ








                          5В070100 «Биотехнология»

                               мамандығы үшін



                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ


























                                    Семей


                                     2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 25.08.2014ж., Г.О. Мирашева,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «25» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «____» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны

|1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |8   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |9   |



1 Жалпы ережелер
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Мирашева Гульмира Оразбековна, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 318 аудитория
Бұл пән бойынша кредит саны 4.

   1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. «Ғылыми зерттеу негіздері »  пәнінде  ғылыми
танымның  және  творчествоның  методологиялық  негізін,  ғылыми   зерттеудің
бағытын таңдау және ғылыми-зерттеу  жұмыстарының  этаптарын  таңдау,  ғылыми
ақпаратты жинау және өңдеу,  ғылыми  және  техникалық  творчестваны  жаңарту
қарастырылады.
1.3  Берілетін  курстың  мақсаты  білім  алушылар   сүт   саласындағы   жаңа
технологияларының ғылыми даму жолдарын білім беру.



   1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттері –  мамандық  бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.


   1.5  Пәнді оқу нәтижесінде:
    - Білу керек: ғылыми танымның  методологиялық  негізін,  ғылыми  зерттеу
      бағытын және этаптарын таңдау;
    - Игеруі керек: ғылыми және техникалық творчестваны жанарту;
 - Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    - Алу керек:  пәннің негізгі теориялық ережесін; отандық  және  шетелдік
      тәжірибеде  технологияның  және   өнім   сапасын   қамтамасыз   етудің
      әдістерін.

    1.6 Курстың  пререквизиттері:
    1.6.1 жоқ


    1.7 Курстың  постреквизиттері:
    1.7.1 жоқ

    2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үйлестіру
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптардың атаулары мен олардың мазмұны |Сағаттар саны           |Әдебие|
|                                           |                        |ттер  |
|                                           |ДС   |ТС   |БАОӨЖ  |БАӨЖ  |      |
|                                           |(сағ)|(сағ)|(сағ)  |(сағ) |      |
|1                                          |2    |3    |4      |5     |6     |
|Дәріс сабақтары                                                            |
|Модуль 1 Ғылыми зерттеуді құрастыру және жүргізу                           |
|Кіріспе. Ғылым туралы түсініктеме.         |1    |     |       |2     |7.1.1 |
| Ғылыми зерттеудің тақырыбың құрастыру     |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.3 |
|Зерттеудің максатың құрастыру              |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.6 |
|Теориалық зерттеудің әдістемелігі          |1    |     |       |      |      |
|Эксперименттік зерттеудің әдістемелігі     |1    |     |       |      |7.1.3 |
|Экспериментік зерттеуді талдау және        |1    |     |       |      |7.1.4 |
|кортынды және ұсыныс құрастыру             |     |     |       |      |      |
|Ғылыми зерттеулердің эффективлігі және     |1    |     |       |      |7.1.3 |
|енгізу                                     |     |     |       |      |      |
|Модуль 2 Микроағзалар биотехнологияның объектісі                           |
|Микроағзалар биотехнологияның объектісі    |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.4 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.5 |
|Технологиалық процесстерде микроағзаларды  |1    |     |       |2     |7.1.3 |
|регулятор ретінде колдану                  |     |     |       |      |7.1.4 |
|Микроағзаларды нутриент көзі ретінде       |1    |     |1      |2     |7.1.4 |
|колдану                                    |     |     |       |      |7.1.5 |
|Модуль 3 Қазіргі заманда функционалды өнімдер                              |
|Функционалды өнімдердің казіргі заманда    |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|жобалау аспектілері                        |     |     |       |      |7.1.4 |
|Өнімге функционалды қасиеттерің келтіру    |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|максатымен құрамын және қасиеттерің        |     |     |       |      |7.2.4 |
|моделдеу                                   |     |     |       |      |7.1.5 |
|Пробиотикалық өнімдердің өндіру ережелері. |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|Пробиотик және пребиотик мәлімдеу          |     |     |       |      |7.2.3 |
|Пробиотикалық өнімдерді құрастыру          |1    |     |       |2     |7.1.2 |
|тәжірибелік аспектісі                      |     |     |       |      |7.2.2 |
|                                           |     |     |       |      |7.1.5 |
|Лактулозаны тағам өнімдерінің              |1    |     |1      |2     |7.1.2 |
|технологиясында колдану сипаттамасы        |     |     |       |      |7.1.5 |
|Тәжірибелік сабақтар                                                       |
|Модуль 1  Кіріспе                                                          |
|Пәнге кіріспе. Биотехнология дамуының      |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|негізгі кезеңдері.                         |     |     |       |      |7.1.3 |
|Биотехнологияның негізгі объектілері.      |     |2    |1      |3     |7.1.4 |
|Модуль 2 Бактериялар және вирустар                                         |
|Жасуша құрылымы.                           |     |2    |1      |2     |7.1.3 |
|Бактериялар. Құрылымы, көбеюі, жіктелуі.   |     |2    |1      |2     |7.1.2 |
|Вирустар және фагтар. Құрылымы, көбеюі,    |     |2    |1      |2     |7.1.3 |
|жіктелуі.                                  |     |     |       |      |      |
|Модуль 3 Саңырауқұлақтар және дрожжалар                                    |
|Зең саңырауқұлақтары. Құрылымы, көбеюі,    |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|жіктелуі.                                  |     |     |       |      |7.1.5 |
|Дрожжи. Құрылымы, көбеюі, жіктелуі.        |     |1    |1      |3     |7.1.2 |
|«Мироағзалар морфологиясы» тақырыбы бойынша|     |1    |1      |3     |7.1.2 |
|бағдарламаланған бақылау.                  |     |     |       |      |7.1.5 |
|Микроағзалар физиологиясы                  |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|Микроағзалардың қоректенуі және демалуы    |     |2    |1      |3     |7.1.2 |
|«Микроағзалар физиологиясы» тақырыбы       |     |1    |1      |3     |7.1.2 |
|бойынша бағдарламаланған бақылау.          |     |     |       |      |7.2.2 |
|Модуль 4 Балдырлар және қарапайымдылар                                     |
|Балдырлар                                  |     |3    |1      |2     |7.1.2 |
|Модуль 5 Өсімдіктер және жануарлар жасушаларының культурасы                |
|Жоғары сатылы өсімдіктер жасушаларының     |     |3    |1      |2     |7.1.2 |
|культурасы                                 |     |     |       |      |7.1.4 |
|Жануарлар жасушалары және ұлпаларының      |     |3    |1      |2     |7.1.2 |
|культурасы                                 |     |     |       |      |7.1.4 |
|2- межелік бақылау                         |     |2    |       |      |      |
|Жалпы:                                     |30   |30   |30     |90    |      |


    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
      Өздік жұмыс  «Ғылыми зерттеу негіздері» пәнінде маңызды  бөлігі болып
табылады және де басқа аудиториялық  дайындықпен толтырылады. Өздік  жұмыста
бөлек әр түрлі теориялық  бөлімдерді  оқуда,  тақырыптар  бойынша  есептерді
шығарғанда, сонымен қатар есептік-графикалық тапсырмаларды және  жеке  сұрақ
қатарларын ғылыми оқыту кірістіріледі. Өздік жұмысқа  бақылау  ауызша  түрде
және жазбаша сұрау, коллоквиум, тест, есептік-графиктік  жұмыстарды  қорғау,
сұхбаттасу, сонымен қатар талқылау және рефераттарды  қорғау  арқылы  жүзеге
асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы  бір  жұмыс  түрі  реферат  болып  табылады.   Білім   алушылардың
рефератында сол  тақырып  бойынша  бірнеше  көздерден  алынып  жинақтырылған
негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.


      4 Курстың форматы


    Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15
дәріс және оқу жоспарына сай 30 тәжірибелік сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.

      5 Курстың саясаты


      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.


      6 Бағаларды қою саясаты



      Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.

      «Ғылыми зерттеу негіздері» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|10     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|11     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|14     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |


    7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі
7.1.1Основы научных исследований: Учеб. для техн. вузов /В.И.Крутов,
И.М.Грушко, В.В. Попов – М.: Высш.шк., 1989.-400с.
7.1.2Журналы «Молочная промышленность».
7.1.3Журналы «Мясная промышленность».
7.1.4Журналы «Хранение и переработка».
   7.2Косымша
7.2.1Научно-техническая патентная информация. Бюллетени изобретений
Республики Казахстан.
7.2.2Научно-техническая патентная информация. Бюллетени изобретений
Российской Федерации.
    7.2.3Научно-техническая  патентная  информация.  Авторские  изобретения
стран мира.
Пәндер