Файл қосу

Сүт қышқылды өнімдердің технологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                     |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                  |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                     |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК                  |ПОӘК                     |
|                             |                      |042-18-9.1.20/01-2014    |
|ПОӘК                         |11.09.2014ж.          |                         |
|«Тағам өнімдерін өндіру      |№ 2 басылым           |                         |
|технологиясы 1» пәнінің      |18.09.2013 ж.         |                         |
|оқытушыға арналған           |№ 1 басылымның орнына |                         |
|бағдарламасы                 |                      |                         |













                   «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ 1»
                                   пәнінің
                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

           5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология
                             (салалар бойынша)»
                               мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ















                                    Семей


                                    2014




                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014 ж., С.А.Аманжолов,  «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Қ.Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА

































                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |5   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |6   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |6   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |7   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |





















































      1 Қолдану саласы


      «Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 1»  пәні бойынша оқу-әдістемелік
кешені 5В073200 –  «Стандарттау,  сертификаттау  және  метрология  (салалар
бойынша)» мамандығының білім алушыларына арналады.  Білім  алушыларды  курс
мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және
білгірлігімен таныстырады  Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында
негізгі жетекші болып саналады


      2 Нормативтік сілтемелер

    «Тағам өнімдерін  өндіру  технологиясы  1»   пәні  бойынша  нағыз  оқу-
әдістемелік кешені пәннің оқу  процесінің  ұйымдастырылу  ережесін  бекітеді
және келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    -  5В073200  «Стандарттау,  сертификаттау  және   метрология   (салалар
бойынша)» мамандығының элективті пәндер каталогына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.


      3 Жалпы ережелер
      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы  1»
пәнінде адамзатты азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз  ету  мәселелері,  халық
шаруашылығының  тағам  салаларын  дамыту,  тағам  өнімдері   технологиясының
теориялық  негізі,  ет,  сүт  және  балық  өнімдерін  өндіру   технологиялық
процесстері қарастырылады.
      3.2 Осы курстың мақсаты  білім  алушыларды  пәндік  саламен  таныстыру
болып табылады.
      3.3 Осы курсты оқудың негізгі міндеті мамандығы бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.
      3.4. Пәнді оқу нәтижесінде:
    •  Білуі  керек:   тағам   өнімдерінің   технологиясында   технологиялық
      жабдықтарды қолдану;
    • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарын жүргізу;
    • Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    • Істей алу керек:  химиялық  құрамының  зерттеулерін  және  тұтынушылық
      шикізаттың қасиетін және әр түрлі тағам  өнімдерінің  көрсеткіштерінің
      жұмысын;
    • Ойлау керек  тағам өнімдерінің қазіргі  заманға  сай  кәсіпорындарының
      жағдайын, тұтынушылық тауарлардың сапасын және оны қадағалау;
    • Болу керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін,  азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарын жүргізу;
    • Алу керек: тағам өнімдерінің технологиясында технологиялық жабдықтарды
      қолдану.


      3.5. Курстың пререквизиттері:
         o Химия
         o Өндіріс технологиясы
         o Тауартану негіздері
      3.6 Курстың постреквизиттері:
         • Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы 2
         • Сапа аудиті
         • Сертификация


      3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                            |Семестр   |
|1                                                               |2         |
|ДӘРІС САБАҚТАРЫ                                                            |
|МОДУЛЬ 1  СҮТ ЖӘНЕ СҮТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ                       |
|Кіріспе.                                                        |1         |
|Сүт өнімдерін өндіру технологиясы. Сүттің құрамы мен құрылымы.  |2         |
|Ауыз сүтін өндіру технологиясы.                                 |2         |
|Сүт қышқылды өнімдердің технологиясы.                           |3         |
|Қаймақ және ірімшік жасау технологиясы.                         |3         |
|Сыр технологиясы.                                               |3         |
|Май технологиясы.                                               |2         |
|Сүтті консервілеудің технологиясы.                              |2         |
|МОДУЛЬ 2  ЕТ ЖӘНЕ ЕТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ                         |
|Ет өнімдерін өндіру технологиясы. Еттің құрамы және құрылымы.   |2         |
|Шұжық және тұздалған өнімдердің өндіру технологиясы.            |3         |
|Ет консервілерінің өндіру технологиясы.                         |2         |
|МОДУЛЬ 3  БАЛЫҚ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ                              |
|Балық өнімдерін өндіру технологиясы.                            |3         |
|Қақаталған және тұздалған балық технологиясы.                   |          |
|Балық консервілерінің технологиясы.                             |2         |
|Барлығы:                                                        |30        |
|Зертханалық сабақтар                                                       |
|МОДУЛЬ 1  СҮТ ЖӘНЕ СҮТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ                       |
|1. Ауыз сүтін өндіру технологиясы.                              |2         |
|2. Сүт қышқылды өнімдердің технологиясы.                        |3         |
| 3. Қаймақ және ірімшік жасау технологиясы.                     |3         |
|МОДУЛЬ 2  ЕТ ЖӘНЕ ЕТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ                         |
|4. Еттің құрамы мен құрылымын анықтау.                          |2         |
|5. Шұжық өнімдердің өндіру технологиясы.                        |3         |
|6. Ет консервілерінің өндіру технологиясы.                      |2         |
|Барлығы:                                                        |15        |



      5 Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі

1. Ақуыздың дәстүрлі емес өнімдерге қажеттілігі.
2. Сүт және сүт өнімдерінің органолептикалық көрсеткіштері.
3. Қойытылған сүттің қасиеттерін меңгеру.
4. Қымыз өндіру технологиясында қолданатын ашытқы құрамын меңгеру.
5. Ірімшік технологиясын меңгеру.
6. Балқытылған ірімшік технологиясын меңгеру.
7. Май қышқылының технологиясын меңгеру.
8. Балаларға арналған құрғақ қоспалардың технологиясын меңгеру.
9. Миоглобин құрамын меңгеру.
10. Қақтаудың дымқыл әдісін меңгеру.
11. Ет консервілерінің сапасын меңгеру.
12. Балық консервілерінің сапасын меңгеру.
13. Суықпен балықты қақтау технологиясын меңгеру.



    6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы

                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың      |Экз.  |Білім     |Қамтамасыз|
|атаулары                                          |саны  |алушылар  |ету       |
|                                                  |      |саны      |пайызы    |
|1                                                 |2     |3         |4         |
|Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі технологиялық    |50    |4         |100       |
|жабдықтар. – Семей, 2002.                         |      |          |          |
|Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. |4     |4         |100       |
|– Семей, 2004.                                    |      |          |          |
|Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерін тану. – А.,     |15    |4         |100       |
|2006.                                             |      |          |          |
|Мармузова Л.В.  Технология хлебопекарного         |15    |4         |100       |
|производства. Сырье и материалы.- М., 2008.       |      |          |          |
|Технология переработки продукции                  |2     |4         |50        |
|растениеводства/Н.М.Личко.- М., 2008.             |      |          |          |
|Крусь Г.Н. и др. Технология молока и оборудование |176   |4         |100       |
|предприятий молочной промышленности. - М., 1986.  |      |          |          |
|Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных      |100   |4         |100       |
|продуктов. - М., 1991.                            |      |          |          |
|Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко  |96    |4         |100       |
|П.Ф. - М., 1973.                                  |      |          |          |
|Шепелев  А.Ф. Товароведение молока и молочных     |10    |4         |100       |
|продуктов. – Р/Д., 2001.                          |      |          |          |
|Шалыгина А.М. Общая технология молока и молочных  |8     |4         |100       |
|продуктов. – М., 2004.                            |      |          |          |
|Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. –  |150   |4         |100       |
|М., 1988.                                         |      |          |          |
|Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. –|150   |4         |100       |
|М., 1970.                                         |      |          |          |
|Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. –|150   |4         |100       |
|М., 1970.                                         |      |          |          |
|Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и    |10    |4         |100       |
|мясных товаров . – Р/Д., 2001.                    |      |          |          |
|Технология копчения мясных и рыбных продуктов /   |3     |4         |75        |
|Касьянова Г.И. – Р/Д., 2002.                      |      |          |          |

     7. Әдебиеттер
      1. Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі  технологиялық  жабдықтар.  –  Семей,
2002.
7.1.2 Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. – Семей, 2004.
7.1.3 Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерін тану. – А., 2006.
7.1.4  Мармузова  Л.В.  Технология  хлебопекарного  производства.  Сырье  и
материалы.- М., 2008.
7.1.5  Технология  переработки  продукции  растениеводства/Н.М.Личко.-   М.,
2008.
7.1.6  Крусь  Г.Н.  и  др.  Технология  молока  и  оборудование  предприятий
молочной промышленности. - М., 1986.
7.1.7 Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных продуктов. - М., 1991.
7.1.8 Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко П.Ф. - М., 1973.
7.1.9 Шепелев  А.Ф. Товароведение  молока  и  молочных  продуктов.  –  Р/Д.,
2001.
7.1.10 Шалыгина А.М. Общая технология молока и  молочных  продуктов.  –  М.,
2004.
7.1.11 Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. – М., 1988.
7.1.12 Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. – М., 1970.
7.1.13 Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. – М., 1970.
7.1.14 Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и  мясных  товаров  .  –
Р/Д., 2001.
7.1.15 Технология копчения мясных и рыбных  продуктов  /  Касьянова  Г.И.  –
Р/Д., 2002.

7.2    Қосымша әдебиеттер:
7.2.1   Гаврилова  Н.Б.  Сут  және   сут   өнiмдерi   технологиясы   бойынша
лабораториялық практикум. - Семей, 1992.
7.2.2  Никитин,  Е.Б.  Практикум  по  санитарии   и   гигиене   производства
хлебопекарных изделий.- Павлодар; Астана, 2007.
7.2.3 Кондауров, Б.П. Общая химическая технология.- М., 2005.
7.2.4 Сборник рецептур рыбных изделий и консервов.Спб, 2000.
7.2.5 Технология полуфабрикатов из мяса птицы / Гущина В.В. – М., 2002.
7.2.6 Мищенко Е.П.Технология и оборудование колбасного производства.  –  М.,
1969.
7.2.7 Стацько В.П. Колбасы. Колбасные изделия. Продукты  из  мяса.  –  Р/Д.,
2000.

Пәндер