Файл қосу

Тоңазытқыштарды ветеринариялық санитариялық бақылау




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ                             |
|Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университет                          |
|СМЖ 3 деңгейлі құжат      |ПОӘК                      |ПОӘК                          |
|                          |                          |                              |
|                          |                          |042-18-23.1.66/01-2013        |
| «Тағамдық және өңдеуші   |                          |                              |
|кәсіпорындарындағы        |Басылым №__               |                              |
|ветеринарлық-санитариялық |___________               |                              |
|сараптау» пәннінен        |                          |                              |
|оқытушыға арналған оқу    |                          |                              |
|әдістемелік кешені        |                          |                              |






                              ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
     «Тағамдық және өңдеуші кәсіпорындарындағы ветеринарлық-санитариялық
                                  сараптау»
          051202 – «Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған


                ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ













                                    Семей
                                    2013



                                  Алғы сөз
1 ӘЗІРЛЕГЕН
Әзірлеген  ________ «___»____ 2013 ж., Серикова А.Т.,  профессор м.а.
«Ветеринарлық санитария» кафедрасы


2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасынның  отырысында

Хаттама   «__» ____  2013ж., №__

 Кафедра меңгерушісі  ________     Е.Омарбеков

2.2. Аграрлық факультетінің оқу – әдістемелік кеңесінің мәжілісінде

Хаттама  «__» ______  2013ж., №__

Төрайымы  ________   А.Тлеубаева

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу  –  әдістемелік  кеңесінің  мәжілісінде  мақұлданды  және
баспаға ұсынылды

 Хаттама  «___» ______  2013ж., №__

ОӘК төрайымы  _______   Г.Искакова

4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ.


















                                   ҚҰРАМЫ

1  Қолдану аймағы
2  Нормативтік сілтемелер
3  Жалпы жағдайлар
4  Оқу пәннің құрамы (модульдер)
5  Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар тізімі
6  Пәннің оқу әдістемелік картасы
7  Оқу әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілген карта
8  Әдебиеттер































        1. ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ
  Пәннің оқу – әдістемелік  кешенінің  құрамына  кіретін   пән  жетекшісінің
дайындаған   «Тағамдық   және   өңдеуші   кәсіпорындарындағы   ветеринарлық-
санитариялық сараптау» бағдарламасы, 051202  –  «Ветеринарниялық  санитария»
мамандығының студенттеріне арналған.

      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
      «Тағамдық және  өңдеуші  кәсіпорындарындағы  ветеринарлық-санитариялық
сараптау»  пәні бойынша оқу әдістемелік кешен осы пән  бойынша  оқу  үрдісін
ұйымдастырудағы  талаптар  мен  ұсыныстарға  мына   құжаттар   негіз   болып
саналады;
      - Мемлекеттік жалпыға міндеті жоғары білім беру стандартына;
        -  051202  «Ветеринариялық  санитария»  мамандығының  эликтивті  пән
катологі;
      -  051202  –  «Ветеринариялық  санитария»  мамандығын  дайындау   үшін
«Тағамдық   және   өңдеуші   кәсіпорындарындағы    ветеринарлық-санитариялық
сараптау» пәнінің оқу бағдарламасы;
      - 051202 – «Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған  оқу  жұмыс
жоспары.
- СТУ 042-ГУ-4-2013 Университет стандарты  «оқу – әдістемелік пәннің кешені
дайындалуы мен рәсімделуіне жалпы талаптар»;
- ДП 042-1.01-2013 Құжатты рәсімдеу «Пәннің оқу – әдістемелік кешенінің
құрлымы мен мазмұны».

   3  ЖАЛПЫ  ЖАҒДАЙЛАР
3.1  Пәннің  қысқаша  мазмұны:  «Тағамдық  және  өңдеуші  кәсіпорындарындағы
ветеринарлық-санитариялық сараптау» -  зерттеудің  озық  әдістері  мен  жаңа
әдістерді қолдану арқылы қазіргі таңда жоғары сапалы  өнім  алуға  мүмкіндік
беретін  сойыс  өнімдерін  өндірудің  интенсивті  технологиясын   қолданудың
халықтық – шаруашылыққа маңызды мағынасы бар.
3.2 Пәннің  оқытылу  мақсаты:  студенттерге  пәннің  толық  көлемде  қажетті
ақпараттарын жеткізу мен материалды меңгеруді қамтамассыз ету  және    тағам
өндіретін өнеркәсіптеріндегі жұмыстарды  атқару  шеңберін  тәжірбие  жүзінде
игеруді студенттерге жүктеу.
3.3  Пәннің  оқытылуның   негізгі   тапсырмасы:   студенттерді   тәжірбиелік
әдістемелерді ұйымдастыру  және жануарлар шикізаты  мен  тағамдық  өнімдерді
ветеринариялық – санитариялық жұмыстарын жүргізу, мемлекеттік  стандарттарды
меңгеру мен өндірістік басқаруда туындаған сұрақтарды  шешу,  малшаруашылығы
мен құсшаруашылық өнімдерін бағалаған кезде өз білімін қолдану.
3.4 Оқытылудың нәтижесі
      Пәннің оқытылу нәтижесінде студент білуге міндетті:
      Білу керек:

- Ет және құс өңдейтін кәсіпорындардағы ветсан бақылауды ұйымдастыру;

- Малды және құсты тасымалдау, ұстау  және  қабылдаудағы  өндірістік  ветсан
бақылау;
-малды, құсты және  қоянды сою мен ұшасын мүшелеу  процессіндегі  өндірістік
вет бақылаушартты жарамды етті залалсыздандыру әдістері;
-субөнімдер,  ішек,  май,  тері  тұздайтын   және   техникалық   фабрикаттар
цехындағы ветсан бақылау;
-тоңазытқыштардағы ветсан бақылау;
-  шұжық  өнімдері  және  жартылай  фабрикаттар  цехындағы  өндірістік   вет
бақылау;
- қаңылтыр қалбыр және консерві цехындағы өндірістік вет бақылау;
-  Мемлекеттік  вет  қадағалау  обьектілеріндегі  вет  инспекторлардың   вет
құжаттарды беру ережесі;
- Тағам өндіріс кәсіпорындарындағы ветсансараптауды жүргізу ережесі;
-   тағам   өндіріс   кәсіпорындарындағы   вет   сансараптау   зертханасымен
жүргізілетін негізгі және қосымша зерттеулер реті;
-тағам  өндіріс  кәсіпорындарындағы  ветсансараптауды   жүргізуге   арналған
стандартты тестер реті;
-етті ветеринариялық таңбалаудың жалпы реті;
-   ветқадағалау   объектілерінде    жұқпалы   және   инвазия    ауруларының
қоздырғыштарын  термиялық  режимде   әсер   етуі   (жоғарғы   және   төменгі
температура)  мен  сынама   алу   ережесі,   санитарлық   өндеудің   сапасын
микробиологиялық бақылау;
 - Тағам өңдейтін өндіріс кәсіпорындарындағы техникалық қауіпсіздік;
      игеру:
-  ғылыми  зерттеулердің   органолептикалық,   биохимиялық,   гистологиялық,
бактериологиялық  әдістері;
      Меңгеру керек:
- ет комбинатарындағы санитарлық профилактика әдістері;
- өндірістегі санитарлық жағдайды жақсартауға бағытталған шаралар жүйесі;
- өнім мен шикізаттың сапалылығын анықтайтын  органолептикалық  және  арнайы
әдістер;
-     ғылыми, алған білімді тәжірибелік, ақпараттық іздеу жұмыстарын  шешуге
қолдану;
      Істей білу керек:
-ет   және   сүт   өнімдерін    өндіру    технологиясынның    кезеңдеріндегі
ветеринариялық – санитариялық шараларды жүргізуді;
-тағам өнімдеріндегі және ғимараттардағы құрал - жабдықтардың  санитариялық–
гигиенасы жайында сұрақтарын шешу;
- ет, сүт және олардың өнімдері  мен  жұмыртқа  ,жұмыртқа  өнімдері,  жануар
тектес шикізаттары, ағзалары мен  ұшаларына  ветеринариялық  –  санитариялық
сараптауды жүргізу;
-      сойыс жануарлары мен құстарды союға дайындау;
-жануарлар өнімдері мен шикізаттарын зерттеудің жана әдістерін пайдалану;
-өндірістік  –  ветеринариялық  қадағалауда  есеп  жүргізу,  міндеттеу  және
құжаттандыру;
            Түсіну қажет:
-ветеринариялық  куәлік,  ветеринариялық  сертификат   және   ветеринариялық
анықтаманы толтыру мен беру тәртібі;
-зертхандағы  ветеринариялық  –  санитариялық  сараптаудың  есебін  журналға
толтыру тәртібі;
- жануарлар өнімдері, жануар тектес шикізаттарын алу мен жоюға акт толтыру
тәртібі;
-адамдар  мен  сау  жануарлардың  денсаулығына  қауіп  төндіретін  жануарлар
өнімдері мен шикізаттарын жою жөнінде акт толтыру тәртібі;
- мал мен құс  сойыс  өнімдерін,  сүт  және  сүт  өнімдерін  сапалы  зерттеу
барысында  және  жануарлар   өнімдерін   технология   және    стандартизация
негізінде өндіру кезінде теориялық бағытты қолдану.
            Істей алу:
-жануарлар өнімдерінің сапасына әсер  ететін  фактарларды  тәжірбие  жүзінде
дұрыс ескертуді;
      ие болу:
- сойыс жануарлары мен құстарды қабылдау,  тапсыру,  тасымалдау  және  союға
дайындауға;
- өнім мен шикізаттан микробиологиялық, технологиялық,  биохимиялық  бақылау
үшін сынама алуға;
      3.5 Курстың пререквизиттері:
      Мал  және  құс   шаруашалығы   өнімдерін   ветеринариялық-санитариялық
сараптау  І  және  ІІ;  Мал  шикізаттың   сертификаттау;   Мал   шаруашылығы
өнімдерінің стандартизациясы және технологиясы.
      3.6 Курстың постреквизиттері:
      Ет және сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы  және  ветеринариялық-
санитариялық  сараптау  –  ІІ;  Өнімдердің  радиациялық   зақымдануларындағы
ветеринариялық-санитариялық сараптау.




      3.7  Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі
                                                                      Кесте1
|Курс                                                                   |Семестр  |
|1                                                                      |2        |
|Дәріс сабақтар                                                                   |
|Модуль 1. Ет, сүт және құс өндіріс орындарындағы ветеринарлық-санитариялық       |
|бақылау                                                                          |
|1.Ет және құс өндеу кәсіп орындарындағы вет сан бақылауды ұйымдастыру  |1        |
|2.Мал мен құсты тасымалдау, қабылдау және ұстаудағы өндірістік         |1        |
|ветеринариялық бақылау.                                                |         |
|Сойыс малдарын тасымалдау. Малды қабылдау. Малқораларда малды ұстау.   |         |
|Карантиндік бөлім және оқшаулағыш.Сатарлық қасапхана. Еріксіз сойған   |         |
|мал етін қабылдау. Құстар мен моян етін қабылдау. Құстарды азықтандыру.|         |
|3-4. Мал, құс және қоян ұшаларын бөлшектеу кезіндегі өндірістік        |2        |
|ветеринарлық бақылау.                                                  |         |
|Малды өндеу барысындағы цехтарды және завоттарды жалпы санитарлық      |         |
|гигиеналық талаптар. Ұша және мүшелерді ветсанитариялық сараптау       |         |
|тапсырмалары. Қуаттылығы әр түрлі алғашқы мал өндейтін өндіріс         |         |
|цехындағы өндірістік вет бақылаудың схемасы. Еттің техникалық үрдіс    |         |
|және бағасы бойынша бақылау. Құс және қоян өндірісі кезіндегі          |         |
|ветеринариялық санитариялық бақылау.                                   |         |
|5. Ет комбинатындағы санитариялық алдын алу шаралары                   |1        |
|6-7. Шартты жарамды етті залалсыздандыру.                              |2        |
|Термин – шартты жарамды ет. Заласыздандыру әдістері. Шартты жарамды    |         |
|етті шұжық және консерві өндірісінде өндеу жолымен залалсыздандыру.    |         |
|8-9. Цехтарда  ветеринариялық санитариялық бақылау: субөнімдер, май,   |2        |
|ішек, тері тұздау және техникалық фабрикаттар.                         |         |
|Субөнімдер цехі. Эндокриндік, ферменттік және басқада шикізаттар       |         |
|өндірісі. Ішек цехі. Ішектің ақаулары. Тағамдық май цехі. Тері тұздау  |         |
|цехі. Техникалық фабрикаттық цех.                                      |         |
|10-11.Тоңазытқыштарды ветеринариялық санитариялық бақылау.             |2        |
|Гигиеналық талаптар. Өнімді қабылдау. Етті суықпен өндеудегі бақылау.  |         |
|Ет ұшаларының балаусалығын және термиялық өндеуін бағалау. Өнімді      |         |
|сатуға шығаруды іске асыру.                                            |         |
|12. Жартылай фабрикаттар және шұжық өнімдерін өндеу өндірісіндегі      |1        |
|ветеринариялық бақылау.                                                |         |
|Шикізат сапасын бақылау. Етті дайындау. Етті тұздау. Қақтау өндірісі.  |         |
|Шұжық өндірісі. Жартылай фабрикаттар өндірісі. Санитарлық гигиеналық   |         |
|талаптар.                                                              |         |
|13.Қанылтыр қалбыр және консервы цехтарындағы өндірістік ветеринариялық|1        |
|бақылау.                                                               |         |
|Қанылтыр қалбыр цехіндағы бақылау. Консервалық цехіндегі бақылау.      |         |
|14-15.Өндірістегі веринариялық бақылаудағы есеп, есеп беру және        |2        |
|құжаттар.                                                              |         |
|Мал ұстайтын орындарындағы құжатпен есептер. Алғашқы өндеу             |         |
|орындарындағы есеппен құжаттар. Тоңазытқыштардағы есеппен құжататр.    |         |
|Кулинарлық және шұжық цехындағы есеппен құжаттар. Ветеринарлық есеп    |         |
|беру.                                                                  |         |
|Тәжірибе сабақтары                                                               |
|Модуль 2. Тағам өндеу кәсіп орындарындағы құжаттар.                              |
|1. Мемлекеттік ветеринариялық құжаттарды ветеринариялық инспекторларға |1        |
|тапсыру тәртібі.                                                       |         |
|Жалпы жағдайы. Қолданылатын ережелерінің жалпы түсінігі.               |         |
|2-3. Ветеринариялық куәлікті рәсімдеу және беру тәртібі.               |2        |
|4-5. Ветеринариялық сертификатты рәсімдеу және беру тәртібі.           |2        |
|6. Ветеринариялық анықтама және ветеринариялық санитариялық сараптау   |1        |
|қорытындыны рәсімдеу және беру тәртібі.                                |         |
|7. Аралық бақылау 1.                                                   |1        |
|8. Ведомоствалық статистикалық есептеу. Ветеринариялық зетрханадағы    |1        |
|жұмыстар жөнінде есеп беру. № 4-вет.форма.                             |         |
|Тері шикізаттарын сібір жарасына тексеру және зертханалық              |         |
|диагностикалық зерттеулер ретімен танысу.                              |         |
|9. Ведомоствалық статистикалық есеп беру. Жануарлар мен құстарды сояр  |1        |
|алдында тексеру және мемлекеттік ветеринариялық қадағалау жөнінде есеп |         |
|беру. № 5-вет.форма                                                    |         |
|Жануарлар мен құстарды сояр алдында тексеру және сойғаннан кейінгі ұша |         |
|мен мүшелерді вет. сан. сараптау ретімен танысу.                       |         |
|10. Ведомоствалық статистикалық есеп . Жануарлардан алынған шикізат пен|1        |
|өнімдерді ветсансараптау және мемлекеттік ветеринариялық қадағалау     |         |
|жөнінде есеп беру. № 5-вет.форма                                       |         |
|Базарлардағы ет және басқа да жануарлардан алынатын тағам өнімдерін    |         |
|ветсансараптау ретімен танысу.                                         |         |
|11. Ведомоствалық статистикалық есеп. Өндірісте жануарларды союға      |1        |
|дайындау, сақтау және өңдеу кезінде жануар өнімдері мен шикізаттарын   |         |
|ветсансараптау және мемлекеттік вет қадағалау жөнінде есеп беру. №     |         |
|6-вет.форма.                                                           |         |
|Ретімен танысу: 1.Союға түскен жануарлардың жағдайы және саны.         |         |
|2. Сойғаннан кейінгі ветсансараптау нәтижесі.                          |         |
|12. Ведомоствалық статистикалық есеп. Ветсан ережелерді бұзғанда       |1        |
|административтық тәжірибе туралы есеп беру. № 9-вет.форма              |         |
|13. Адам және жануар өміріне қауіп төндіретін өнімдер мен шикізаттарды |1        |
|және жануарларды оқшаулау және жою жөнінде акт.                        |         |
|Танысу және дәптерге жазу.                                             |         |
|14.Ветсансараптау зертханасында ет және ет өнімдерін, сүт және сүт     |1        |
|өнімдерін, балық, теңіз өнімдері және жұмыртқаны ветсансараптау есебін |         |
|тіркеу журналы.                                                        |         |
|Әр тақырыпты оқып, дәптерге жазу.                                      |         |
|15.Аралық бақылау 2.                                                   |1        |
|Зертханалық сабақтар                                                             |
|Модуль 1. Ет, сүт және құс өндіріс орындарындағы ветеринарлық-санитариялық       |
|бақылау                                                                          |
|1-2. Өнімдерді өндіретін өндіріс орындарындағы ветеринариялық          |2        |
|санитариялық сараптау  жүргізу тәртібі.                                |         |
|Жалпы жағдайы. Қазырғы уақытта қолданылатын ережелер, түсінігі.        |         |
|Базардағы өнімдер мен шикі мал өнімдерінің вет сан сараптау жургізу    |         |
|талаптары. Есеп және есеп беру. Жауаптылық.                            |         |
|3. Тағам өнімдерін өндейтін өндірістердегі  зетханалық ветеринариялық  |1        |
|санитариялық сараптау, негізгі және қосымша зеттеулер.                 |         |
|Алдынала оқып дәптерге жазу.                                           |         |
|4 Тағам өнімдерін өндейтін өндірістерде сараптау бойынша стандарттық   |1        |
|тесттар жургізу.                                                       |         |
|Алтынала оқып, дәптерге жазу.                                          |         |
|5-6. Ет өндірісіндегі жүргізілетін санитарлық жұмыстар мен мақсаттары. |2        |
|7.Аралық бақылау 1.                                                    |1        |
|8-9. Ет өндейтін цехтардағы санитариялық залалсыздандыру ерекшеліктері.|2        |
|10-11.Тағам өнімдерін өндейтін және қайта өндеу өндірісін              |2        |
|дизинфекциялау.                                                        |         |
|Дезинфекция жүргізу тәртібі және уақыты.  Стирилдеу. Дезинфекциялауға  |         |
|химиялық заттар дайындау. Дезинфекциялау түрлері. Көліктердегі         |         |
|дезинфекциясы. Терілермен жүндердегі дезинфекция.  Нәжісті             |         |
|заласыздандыру.                                                        |         |
|12.Тоңазтқыштағы зеңсаңырауқұлақтармен күресу шаралары.                |1        |
|13-14. Өнім өндіретін өнеркәсіптерде жүргізілетін дезинфекция және     |1        |
|дератизация.                                                           |         |
|15.Аралық бақылау 2.                                                   |1        |

        5  СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР
5.1. Ет  өндіретін  өнеркәсіптерде  жүргізетін  санитарлық  микробиологиялық
жүйелер.
5.2.  Сүт  өнімдерін  өндіретін  өнеркәсіптерден  алынатын   сүтті   зерттеу
тәртібі.
5.3. Өнім өндіретін өнеркәсіп орындарындағы техникалық қауіпсіздіктер.
5.4. Етті ветеринарлық таңбалау.


      6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                     кесте 3
|Тақырыбы                          |Зерханалық |Өзіндік зерттеуге      |Контролдық|
|                                  |стенттер   |арналған сұрақтар      |формасы   |
|                                  |және       |                       |          |
|                                  |плакаттар  |                       |          |
|ЛК        |ПЗ          |ЛБ        |           |                       |          |
|1         |2           |3         |4          |5                      |6         |
|Модуль1   |Модуль 2    |Модуль 3  |           |                       |          |
|1.Ет және |1.  Вет     |1.  Тағам |Әдістеме-лі|1. Ет, сүт өндіретін   |Конспект  |
|құс       |инспектор-ды|өндіре-тін|к          |өндіріс орындарындағы  |Ауызша    |
|өндей-тің |ң вет       |өндіріс-  |нұсқаулар, |ветеринариялық         |сұрау     |
|өндіріс   |қадаға-лау  |тердегі   |слайд,     |санитариялық сараптауды|          |
|орындар-ын|объектісін-д|вет сан   |ноутбук    |жүргізу тәртібі.       |          |
|дағы вет  |е вет       |сараптау-д|           |2. Есеп, есеп беру.    |          |
|сан       |құжатарды   |ы жургізу |           |                       |          |
|бақылау-ды|беру        |ережесі.  |           |                       |          |
|ұйымдас-ты|ережесі.    |          |           |                       |          |
|ру.       |            |          |           |                       |          |
|2.Жану-арл|2.Вет       |2.Тағам   |Методика-лы|1.Сойыс малдарын       |Конспект  |
|ар мен    |куәлікті    |өндіріс   |қ          |тасымалдау.            |Ауызша    |
|құстар-ды |рәсім-деумен|кәсіп     |нұсқаулар, |2. Малдарды қабылдау.  |сұрау     |
|тасымалдау|беру        |орындарынд|слайд,     |3.Малдарды мал         |          |
|,         |тәртібі.    |ағы вет.  |ноутбук.   |базасында ұстау.       |          |
|қабыл-дау,|            |сан       |           |4.Карантиндік бөлімімен|          |
|ұстау     |            |сараптау  |           |оқшаулағыш.            |          |
|тәртібін  |            |жүргізу   |           |5.Санитарлық қасапхана.|          |
|вет       |            |ережесі.  |           |6. Амалсыз сойылған мал|          |
|қадаға-лау|            |          |           |етін қабылдау.         |          |
|ды        |            |          |           |7.Қояндармен құстарды  |          |
|тәжіри-бе |            |          |           |қабылдау.              |          |
|жүзінде   |            |          |           |8. Құстарды жемдеу.    |          |
|жүргізу.  |            |          |           |                       |          |
|3.Мал-ды  |3.Вет       |3. Тағам  |Методика-лы|1. Малдарды алғашқы    |Конспект  |
|құсты және|куәлікті    |өндіріс   |қ          |өңдеу цехтары мен      |Ауызша    |
|қоянды сою|рәсімдеу    |кәсіпорынд|нұсқаулар, |заводтарына негізгі    |сұрау     |
|мен ұшасын|және беру   |арын-дағы |слайдтар,  |санитарлық гигиеналық  |          |
|мүшел-еу  |тәртібі.    |вет.сан.  |ноутбук    |талаптар.              |          |
|кезінде-гі|            |сараптау  |           |2. Ұша мен мүшелерді   |          |
|өндіріс-ті|            |зертханасы|           |ветсансараптау.        |          |
|к вет     |            |мен       |           |Тапсырмалары.          |          |
|бақылау.  |            |жүргізілет|           |3. Ұша мен мүшелерді   |          |
|          |            |ін негізгі|           |ветсансараптау.        |          |
|          |            |және      |           |                       |          |
|          |            |міндетті  |           |                       |          |
|          |            |зерттеу-ле|           |                       |          |
|          |            |р.        |           |                       |          |
|4.Мал-ды, |4.Вет       |4. Тағам  |Методика-лы|1. Қуаттылығы әр түрлі |Конспект  |
|құсты және|сертификатты|өндіріс   |қ          |малды алғашқы өңдеу    |Ауызша    |
|қоянды сою|рәсімдеу мен|кәсіпорынд|нұсқаулар, |цехтарындағы өндірістік|сұрау     |
|мен ұшасын|беру        |арындағы  |слайдтар,  |вет бақылау схемасы.   |          |
|мүшел-еу  |тәртібі.    |вет.сан.са|ноутбук.   |2.Технологиялық        |          |
|процес-сін|            |раптау-ды |           |процесстерді бақылау   |          |
|дегі      |            |жүргізу-ге|           |және еттің тауарлық    |          |
|өндірістік|            |арналған  |           |бағасы.                |          |
|вет       |            |стандартты|           |3.. Құс және қоянды    |          |
|бақылау   |            |тестер.   |           |өңдеу кезіндегі        |          |
|          |            |          |           |ветсанбақылау.         |          |
|5. Ет     |5.Вет       |5.Ет      |Методика-лы|1. Инвазиялық аурулар  |Конспект  |
|комбинатта|сертификат-т|өндіріс   |қ          |анықталғанда қандай    |Ауызша    |
|рын-дағы  |арды        |кәсіпорынд|нұсқаулар, |зерттеу әдістерін      |сұрау     |
|санитарлық|рәсімдеу    |арындағы  |слайдтар,  |қолданады?             |          |
|профилакти|және беру   |санитар-лы|ноутбук.   |2.Адамға қауіптілік    |          |
|ка.       |тәртібі.    |қ өңдеу   |           |дәрежесіне байланысты  |          |
|          |            |заттары   |           |инвазиялық ауруларды   |          |
|          |            |және      |           |қандай жіктеулерге     |          |
|          |            |принциптер|           |бөледі?                |          |
|          |            |і.        |           |3. Сойыс өнімдерін және|          |
|          |            |          |           |залалсыздандыру        |          |
|          |            |          |           |әдістерінің санитарлық |          |
|          |            |          |           |бағасы қандай?         |          |
|6. Шартты |6.Вет       |6.Ет      |Методика-лы|1.Термин – шартты      |Конспект  |
|жарам-ды  |анықта-ма   |өндіріс   |қ          |жарамды ет.            |Ауызша    |
|етті      |мен вет.сан.|кәсіпорынд|нұсқаулар, |2.Залалсыздандыру      |сұрау     |
|залалсызда|қорытындыны |арын-дағы |слайдтар,  |әдістері. 3.Шартты     |          |
|н-дыру.   |рәсімдеу    |санитар-лы|ноутбук    |жарамды етті шұжық және|          |
|          |және беру   |қ өңдеу   |           |консерві жасау жолымен |          |
|          |тәртібі.    |заттары   |           |залалсыздандыру.       |          |
|          |            |мен       |           |4. Базардағы жалпы     |          |
|          |            |принципт-е|           |жағдай.                |          |
|          |            |рі.       |           |5.Базардағы мемлекеттік|          |
|          |            |          |           |инспекторлардың        |          |
|          |            |          |           |ерекшеліктері,         |          |
|          |            |          |           |құқықтары және         |          |
|          |            |          |           |жауапкершілігі.        |          |
|7. Шартты |7.          |7. Аралық |Методика-лы|1.Термин – шартты      |Конспект  |
|жарамды   |Аралық      |бақылау1. |қ          |жарамды ет.            |Ауызша    |
|етті      |бақылау1.   |          |нұсқаулар, |2.Залалсыздандыру      |сұрау     |
|залалсызда|            |          |слайдтар,  |әдістері.              |ҚР 1.     |
|н-дыру.   |            |          |ноутбук    |3. Шартты жарамды етті |Коллоквиум|
|          |            |          |           |шұжық және консерві    |тапсыру   |
|          |            |          |           |жасау жолымен          |          |
|          |            |          |           |залалсыздандыру.       |          |
|8.Субөнімд|8.Ведомствал| Ет       |Методика-лы|1.Субөнімдер цехы.     |Конспект  |
|ер, май   |ық          |өндіріс   |қ          |2.Эндокринді, ферментті|Ауызша    |
|ішек ,    |статистикалы|кәсіпор-ын|нұсқаулар, |және басқа да арнайы   |сұрау     |
|тері      |қ есеп беру.|дарының   |слайдтар,  |шикізаттар өндірісі.   |          |
|тұздай-тын|Вет         |жеке      |ноутбук    |3.Ішек цехы.           |          |
|және тех  |зертханадағы|цехтарын-д|           |4.Ішек өнімдерінің     |          |
|фабрикатта|жұмыстар    |ағы       |           |ақаулары.              |          |
|р         |жөнінде     |санитар-лы|           |                       |          |
|цехында-ғы|есеп. №     |қ өңдеу   |           |                       |          |
|ветсан    |4-вет. форма|ерекшелікт|           |                       |          |
|бақылау   |            |ері.      |           |                       |          |
|9.        |9.Мал-дар   |9. Ет     |Методика-лы|1.Тағамдық майлар цехы.|Конспект  |
|Субөнімдер|мен         |өндіріс   |қ          |2.Тері тұздайтын цех.  |Ауызша    |
|, май ішек|құстар-ды   |кәсіпор-ын|нұсқаулар, |3.Техникалық           |сұрау     |
|, тері    |сояр        |дарын-ың  |слайдтар,  |фабрикаттар цехы.      |          |
|тұздай-тын|алдындағы   |жеке      |ноутбук    |                       |          |
|және тех  |тексеру және|цехтар-ынд|           |                       |          |
|фабрикатта|мемле-кеттік|ағы       |           |                       |          |
|р         |ветсан      |санитар-лы|           |                       |          |
|цехындағы |қадағалау   |қ өңдеу   |           |                       |          |
|ветсан    |жөнінде     |ерекшелікт|           |                       |          |
|бақылау.  |есеп.       |ері.      |           |                       |          |
|          |№ 5-вет.    |          |           |                       |          |
|          |форма       |          |           |                       |          |
|10.       |10.Ведомства|10.       |Методика-лы|1.Гигиеналық талаптар. |Конспект  |
|Тоңазытқыш|-лық        |Тағам     |қ          |2.Өнімді қабылдау.     |Ауызша    |
|тардағы   |статистикалы|өндіріс   |нұсқаулар, |3.Етті суықпен         |сұрау     |
|ветсан    |қ есеп беру.|кәсіпорынд|слайдтар,  |өңдеудегі бақылау.     |          |
|бақылау.  |Малдар мен  |ағы       |ноутбук    |4.Ұша етінің           |          |
|          |құстар-ды   |дезинфекци|           |балаусалылығы мен      |          |
|          |сояр        |я         |           |термиялық өңдеу бағасы.|          |
|          |алдындағы   |          |           |5.Дезинфекция жүргізу  |          |
|          |тексеру және|          |           |уақыты мен реті.       |          |
|          |мемлек-еттік|          |           |6.Стерилизация.        |          |
|          |ветсан      |          |           |7.Дезинфекциялық       |          |
|          |қадаға-лау  |          |           |химиялық заттар.       |          |
|          |жөнінде     |          |           |8.Дезинфекция жүргізу  |          |
|          |есеп.       |          |           |әдістері.              |          |
|          |№           |          |           |9.Көліктегі            |          |
|          |5-вет.форма |          |           |дезинфекциялық заттар. |          |
|          |            |          |           |10.Көңді               |          |
|          |            |          |           |залалсыздандыру.       |          |
|          |            |          |           |11.Тері және жүн       |          |
|          |            |          |           |шикізаттарын           |          |
|          |            |          |           |дезинфекциялау.        |          |
|11.Тоңазыт|11.Ведомства|11.       |Методика-лы|1.Өнімді сатуға шығару |Конспект  |
|қыштардағы|-лық        |Тағам-дық |қ          |және тиеу.             |Ауызша    |
|ветсан    |статистикалы|өндіріс   |нұсқаулар, |2.Дезинфекция жүргізу  |сұрау     |
|бақыла.   |қ есеп беру.|кәсіп-орын|слайдтар,  |уақыты мен реті.       |          |
|          |Форма №     |дарындағы |ноутбук    |3.Стерилизация.        |          |
|          |6-вет.      |дезинфекци|           |4.Дезинфекциялағыш     |          |
|          |            |я.        |           |химиялық заттар.       |          |
|          |            |          |           |5.Дезинфекцияны жүргізу|          |
|          |            |          |           |тәсілдері.             |          |
|          |            |          |           |6.Көліктегі            |          |
|          |            |          |           |дезинфекциялағыш       |          |
|          |            |          |           |заттар.                |          |
|          |            |          |           |7.Көңді                |          |
|          |            |          |           |залалсыздандыру.       |          |
|          |            |          |           |8.Тері және жүн        |          |
|          |            |          |           |шикізаттарын           |          |
|          |            |          |           |дезинфекциялау.        |          |
|12. Шұжық |12.Администр|12.Тоңазыт|Методика-лы|1.Шикізаттың сапасын   |Конспект  |
|және      |ативті      |қыштағы   |қ          |бақылау.               |Ауызша    |
|консерві  |тәжіри-беде |зеңдер-мен|нұсқаулар, |2. Етті дайындау.      |сұрау     |
|өнімдері  |ветсан      |күресу    |слайдтар,  |3.Етті тұздау.         |          |
|цехындағы |ереже-лерді |          |ноутбук    |4.Қақтау өндірісі.     |          |
|өндірістік|бұзғандағы  |          |           |5.Шұжық өндірісі.      |          |
|вет       |есеп беру. №|          |           |6.Жартылай фабрикаттар |          |
|бақылау   |9-вет. форма|          |           |өндірісі.              |          |
|          |            |          |           |7.Санитарлық гигиеналық|          |
|          |            |          |           |талаптар.              |          |
|13.Қаңылты|13. Адам    |13.Тағам  |Методика-лы|1.Қаңылтыр қалбыр      |Конспект  |
|р қалбыр  |және жануар |өндіріс   |қ          |цехындағы бақылау.     |Ауызша    |
|және      |өміріне     |кәсіп-орын|нұсқаулар, |2.Консерві цехындағы   |сұрау     |
|консерві  |қауіп       |дарындағы |слайдтар,  |бақылау.               |          |
|цехындағы |төндіретін  |дезинсекци|ноутбук    |                       |          |
|өндірістік|жануар      |я және    |           |                       |          |
|вет       |өнімдері мен|дератизаци|           |                       |          |
|бақылау.  |шикізаттарын|я.        |           |                       |          |
|          |жою және    |          |           |                       |          |
|          |оқшаулай    |          |           |                       |          |
|          |жөніндегі   |          |           |                       |          |
|          |акт.        |          |           |                       |          |
|14.Өндіріс|14.Вет.     |14. Тағам |Методика-лы|1.Мал базасындағы      |Конспект  |
|тік вет   |сан сараптау|өндіріс   |қ          |құжаттар мен есептер.  |Ауызша    |
|бақылаудағ|зертхана-сын|кәсіпор-ын|нұсқаулар, |2. Алғашқы өңдеу       |сұрау     |
|ы         |да ет және  |дарындағы |слайдтар,  |цехындағы құжаттар мен |          |
|құжат-тар,|ет          |дезинфекци|ноутбук    |есептер.               |          |
|есептер   |өнімд-ерін, |я және    |           |3.Тоңазытқыштағы       |          |
|және есеп |сүт және сүт|дезинсекци|           |құжаттар мен есептер.  |          |
|беру.     |өнім-дерін, |я.        |           |4.Шұжық және кулинарлық|          |
|          |балық, теңіз|          |           |цехтардағы құжаттар мен|          |
|          |өнімдері    |          |           |есептер.               |          |
|          |және        |          |           |5.Ветеринарлық есеп    |          |
|          |жұмырт-қаны |          |           |беру.                  |          |
|          |ветсансарапт|          |           |                       |          |
|          |ау есебін   |          |           |                       |          |
|          |тіркеу      |          |           |                       |          |
|          |журналы     |          |           |                       |          |
|15.Өндіріс|15.Аралық   |15.Ара-лық|Методика-лы|1.Мал базасындағы      |АБ 2      |
|тік вет   |бақылау 2.  |бақылау 2.|қ          |құжаттар мен есептер.  |Қорытынды |
|бақылаудағ|            |          |нұсқаулар, |2.Алғашқы өңдеу        |сабақ.    |
|ы         |            |          |слайдтар,  |цехындағы құжаттар мен |          |
|құжат-тар,|            |          |ноутбук    |есептер.               |          |
|есептер   |            |          |           |3.Тоңазытқыштағы       |          |
|және есеп |            |          |           |құжаттар мен есептер.  |          |
|беру.     |            |          |           |4.Шұжық және кулинарлы |          |
|          |            |          |           |цехтардағы құжаттар мен|          |
|          |            |          |           |есептер.               |          |
|          |            |          |           |5.Ветеринарлық есеп    |          |
|          |            |          |           |беру.                  |          |



7. ОҚУ – ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                     кесте 4
|Оқулықтардың атауы,                  |Көшірме саны |Студенттер  |%              |
|Оқу-әдістемелік нұсқауы              |             |саны        |Қамтамасыз ету |
|1                                    |2            |3           |4              |
|1 ҚР Ветеринариялық заңдамасы        |10           |6           |100            |
|Астана-Том 1.(2005)                  |             |            |               |


      8 ӘДЕБИЕТТЕР
      8.1 Негізгі әдебиеттер
8.1.1 ҚР Ветеринариялық заңдамасы  Астана-Том 1.(2005)
      8.2.Қосымша әдебиеттер
8.2.2  М.П.Бутко,   Ю.Г.Костенко   Руководство   по   ветеринарно-санитарной
экспертизе и гигиене производства мяса и  мясных  продуктов.  М.:  Легкая  и
пищевая промышленность.-1983.с.480
8.2.3  Е.П.Мищенко,  Е.И.Гольдман  Технология  и   оборудование   колбасного
производства М.: Издат.: Пищевая промышленность,-1969.-с.301
8.2.4 В.Г.Дедаш, Л.Л.Кухаркова и др.  Производственно-ветеринарный  контроль
в мясной промышленности М.: Издат.: Пищевая промышленность,-1964.-с.420
8.2.5 Горегляд Х. С. и др.  «Ветеринарно-санитарная  экспертиза  с  основами
технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с. 575.
8.2.6.Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. «Технология переработки  мяса  и  других
продуктов убоя животных». Москва, 1975 г. с. 159.
8.2.7Коряжнов В. П., Таршис М. Г.,  Л.  П.  Шлипаков.  Технология  продуктов
убоя животных. М.: Издат.: Колос, 1987 г. с. 207.
8.2.8 Житенко П. В.,  Боровков  М.  Ф.  Ветеринарная  санитарная  экспертиза
продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335.
8.2.9  Алехина  Л.  Т.  и  др.  Технология  мяса  и  мясопродуктов.  Москва,
Агропромиздат, 1998 г. с. 576.
8.2.10 Большаков А. С. и др.  «Технология  мяса  и  мясопродуктов».  Москва,
1976 г. с. 399.
8.2.11 Загаевский И.С., Жмурко Т. В.  «Ветеринарно-санитарная  экспертиза  с
основами технологии переработки продуктов животноводства». Москва,  1983  г.
с. 224.
8.2.12 Житенко П. В. «Технология продуктов убоя животных» Москва,   1984  г.
с. 230.
8.2.13  В.В.Беляев  Охрана  труда  на   предприятиях   мясной   и   молочной
промышленности М.: Легкая и пищевая промышленность.-1982.-с.287
8.2.14 А.А. Поляков,  Д.А.Бочаров,  В.П.Шептулин  Ветеринарная  санитария  и
гигиена предприятий мясной и молочной промышленности М.:  Легкая  и  пищевая
промышленность.-1983.-с.232
8.2.15 И.П.Даниленко Справочник по качеству продуктов  животноводства  Киев:
Урожай. – 1988г.
8.2.16 М.Г.Дежуров, С.Ф.Кливенко  и  др.  Технология  молочных  продуктов  и
технохимический контроль М: Пищепромиздат, 1962.-с.447

Электронные издания.
8.2.17 Воровков М.Ф., Фролов В.П., Серко С. А. Ветеринарно - санитарная
экспертиза с основами технологии стандартизации  продуктов животноводства.
Санкт Петербург-Москва-Краснодар. 2007.
Пәндер