Файл қосу
Наубайхана және ашыту
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.40/01-2014| |ПОӘК | | | |«Наубайхана және ашыту |№ 1 басылым | | |өндірістеріндегі |11.09.2014 ж | | |биотехнологиялық процестерді | | | |жетілдіру» пәннің оқытушыға | | | |арналған бағдарламасы | | | «Наубайхана және ашыту өндірістеріндегі биотехнологиялық процестерді жетілдіру» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 1 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к., доцент м.а., Нұрымхан Г.Н. _____________«27» тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.Қ. Асенова 2.2 Инженерлік–технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж. ОӘК төрайымы_____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің мазмұны |6 | |5 |Білім алушыға өздік жұмыстарына арналған тақырыптар |7 | | |тізімі | | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы |8 | |7 |Әдебиеттер |8 | | | | | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Наубайхана және ашыту өндірістеріндегі биотехнологиялық процестерді жетілдіру» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын білім алушыларға арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Наубайхана және ашыту өндірістеріндегі биотехнологиялық процестерді жетілдіру» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Наубайхана және ашыту өндірістеріндегі биотехнологиялық процестерді жетілдіру» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР МЖБС, Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2012 жылғы 23 тамызда № 1080 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған; - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»; - ДП 042-01.01-2014 Құжаттық процедура «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы»; - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің 2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген мамандық бойынша элективті пәндердің жиынтығы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: «Наубайхана және ашыту өндірісінің биотехнологиялық процесстерін жетілдіру» адам ағзасына пайдалы заттар алудың негізгі процесстері және өсімдік, жануар және микроб клеткалары қосылыстарын; азық-түлік өндірісінің әр түрлі облыстарындағы дәстүрлі биотехнологиялық процесстер бойынша сұрақтарды қарастыруды қамтиды. Ферменттік препараттар технологиясының даму перспективасы және қазіргі жағдайы. Фермент алу көздері. Ферменттік препараттардың жіктелуі мен номенклатурасы. Ферменттік препараттардың белсенділік бірлігі. Өсімдік және жануартектес шикізаттардан ферменттік препараттар алу технологиясы. Ферменттік препараттардың азық-түлік өндірісінде қолданылуы. Ашыту өндірісі. Нан пісіру. Ферменттік препараттарды жеміс шырындары өндірісінде қолдану. Консервіленген көкөністер және басқа өнімдер. Соя өнімдері. Өсімдік тектес өнімдер өндірісіндегі микромицеттер. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Өндірістегі биотехнологиялық процесстер туралы жүйелі білім қалыптастыру, технологиялық процесстерді оптимизациялаудың негізгі міндеттерін шеше білу, биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыру саласында теориялық білім мен тәжірибелік дағдыны қалыптастыру, биологиялық құндылығы жоғары сапалы азық-түлік өнімдерін алу мақсатымен өндірістің барлық этаптарында биотехнологиялық әдіспен алынған азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау, аймақтың биоресурстарын сақтау және азық-түліктік, өңдеу өндірістері кәсіпорындарының тиімділігін жоғарылату 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: - азық-түлік өнімдері биотехнологиясының теориялық және тәжірибелік негіздерін зерттеу; - тамақтану өнімдері өндірісінің дәстүрлі және жаңа технологияларын зерттеу. 3.4 Пәнді оқу барысында білім алушы білу керек: - азық-түлік өнімдері биотехнологиясының теориялық және тәжірибелік негіздерін зерттеу білу, - тамақтану өнімдері өндірісінің дәстүрлі және жаңа технологияларын зерттеу әдістерін. 3.5 Курс пререквизиттері: жоқ 3.6 Курс постреквизиттері: 3.6.1 Полиэтиленді пакеттерді қолдану арқылы астық сақтаудың жаңа әдістері. 3.6.2 Астық өңдеудің функционалды өнімдер өндірісінің технологиясын жасау. 3.6.3 Өңдеу өндірісітерінің ресурс үнемдеу технологиясы 3.6.4 Арнайы тағайындалатын өнімдердің технологиясы. 3.7 Пәннің жұмыс бағдарламасынан үзінді: 1-кесте |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәрістік сабақтар | |Модуль 1. Өңдеу өнімдерінің жалпы технологиясы | |1. Биотехнология және оның салалары |2 | |2. Ферменттер |2 | |3. Ферменттік препараттарды алу |2 | |4. Ферменттерді бөліп алу және тазалау |2 | |5. Целлолитикалық ферменттік препараттар |2 | |Модуль 2. Ұғымдық құрылғы | | |6. Ферменттердің және микроорганизмдердің тұтас жасушаларын |2 | |иммобилизациялау | | |7.Биологиялық белсендікке активаторлар және ингибиторлар әсері |2 | |8. Нан өндірісінде қолданылатын ашыту процесстері |2 | |9.Нан өндірісінде қамыр дайындаудың әр түрлі технологиялары |2 | |Модуль 3. Тамақ өнімдерінің сапасын бақылау |2 | |10. Азық-түлік қоспалары | | |11 Азық-түлік қоспаларының классификациясы |2 | |12. Шырындар |2 | |13. Сусындар |2 | |14 Азық түлік өнімдерінің заманауи технологиясы |2 | |15. Функционалды ингредиенттерге қойылатын талаптар |2 | |Барлығы: |15 | 4. ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫП ТІЗІМІ Пәнді оқу кезінде білім алушылардың өздік жұмысына, олардың сапасына жоғары талаптар қойылып, олардың мерзімінде орындалуына көп көңіл бөлінеді. Оқу-әдістемелік кешенін құрастырған кезде реферат, курстық жоба, бақылау тапсырмаларының тақырыбы көрсетіледі. БАӨЖ жұмыстарын орындауда реферат тақырыптары алдын ала беріліп, оның көлемі 5 беттен көп болмауы керек (тест машинамен басылған). БАОӨЖ аудиториялық және аудиториядан тыс жүргізілетін сабақ солып екіге бөлінеді. Аудиториялық БАОӨЖ диолог түрінде, ал БАӨЖ кеңес ретінде жүргізіледі. Әрбір БАОӨЖ сабақтарына қажетті материалдар дайындалып, есептерді бірге шығарады, орындауда көмектеседі. 5.1.1 Биотехнология туралы жалпы мәліметтер 5.1.2 Фермент және ол туралы түсінік 5.1.3 Ферменттен препараттарды алу жолдары 5.1.4 Ферменттерді бөліп алу және тазалау технологиясы 5.2.1 Целлолитикадан жасалынатын ферменттік препараттар туралпы жазыңыз. 5.2.2 Ферменттердің және микроорганизмдердің тұтас жасушаларын иммобилизациялау туралы жазыңыз 5.2.3 Биологиялық белсендікке активаторлар және ингибиторлар әсері туралы махлұматтар беріңіз 5.2.4 Ашыту процесстері (нан өндірісінде) 5.3.1 Қамыр технологияласы 5.3.2 Азық-түлік қоспалары туралы жалпы мәліметтер 5.3.3 Азық-түлік қоспаларының классификациясы 5.3.4 Шырын және оның түрлері 5.4.1 Азық түлік өнімдерінің заманауи технологиясы 5.4.2 Функционалды ингредиенттерге қойылатын талаптар 5.4.3 Шырын технологиясы 5.4.4 Нан өндірісіндегі негізгі биотехнологиялық процестер 5.5.1 Ферменттік әсер ету механизмі 5.5.2 Ашытқылы қамыр 5.5.3 Бисквит қамыры 5.5.4 Азық түлік өнімдерінің заманауи тенденциялары 6 ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ |Оқулық, оқу-әдістемелік құрал атауы |Дана саны |Білім алушы |Қамтамасыз ету| | | |саны |пайызы | |Т.Г. Родина. Биотехнологические |2 |2 |100 | |процессы: учебник// М.: Издательский| | | | |центр «Академия», 2007. C 208. | | | | |Л.Г Елисеева., Т.Н.Иванова. |2 | |100 | |Идентификационная и товарная | | | | |экспертиза продуктов растительного | | | | |происхождения: учебное пособие// М.:| | | | |ИНФРА-М, 2012. С 524. | | | | |Н.Л.Наумова, М.Б.Ребезов, |2 | |100 | |Е.Я.Варганова. Функциональные | | | | |продукты питания. Спрос и | | | | |предложение: монография// Челябинск:| | | | |издателский центр ЮурГУ, 2012. С 78.| | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі әдебиеттер: 7.1.1 Т.Г. Родина. Биотехнологические процессы: учебник// М.: Издательский центр «Академия», 2007. C 208. 7.1.2 Л.Г Елисеева., Т.Н.Иванова. Идентификационная и товарная экспертиза продуктов растительного происхождения: учебное пособие// М.: ИНФРА-М, 2012. С 524. 7.1.3 Н.Л.Наумова, М.Б,Ребезов, Е.Я.Варганова. Функциональные продукты питания. Спрос и предложение: монография// Челябинск: издателский центр ЮурГУ, 2012. С 78. 7.1.4 М.Б.Ребезов, Е.П.Мирошникова, Г.К.Альхамова. Микробиология молока и молочных продуктов: учебное пособие// Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011. С 132. 7.1.5 Б.К.Асенова, Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Кажибаева. Учебное пособие по дисциплине специальные технологии перерабатывающих производств// Семей: СГУ имени Шакарима, 2012. С 135. 6. С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов. Өндірістік технология және өнім сапасы// Астана: Арман, 2008. 356 бет. 7. Г.Т. Туменова. Контроль и оценка качества сырья и пищевых продукции// Семей, 2009. С 201. 8. О. В. Богомолов, О. М. Сафонова, О. И. Шаповаленко. Управление качеством перерабатывающих и пищевых производств: учебное пособие // Харьков: Эспада, 2006. С 296. 7.2 Қосымша әдебиеттер 7.2.1 И.А.Рогов, Л.В.Антипова, Н.И.Дунченко. Химия пищ // М.: Колос С, 2007. С 853. 7.2.3 В.Н. Голубев, И.Н. Жиганов. Пищевая биотехнология// М.: Делипринт, 2007. C 123. 7.2.4 С. В. Зверев, Н. С. Зверева. Физические свойства зерна и продуктов его переработки: учебное пособие // М.: ДеЛипринт, 2007. С 176. 7.2.5 Л. И. Мачихина Экологическая безопасность зерна и зернопродуктов при хранении и переработке // 2008. №12. C 37-40. 7.2.6 Ю. О. Сазыкин, С. Н. Орехов, И. И.Чакалева. Биотехнология // М.: Академия, 2007.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz