Файл қосу

ӨНІМДЕР МЕН ҚҰЖАТТАРДЫ СӘЙКЕСТЕНДІРУДІҢ ӘДІСТЕР МЕН ТӘСІЛДЕРІ



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                             |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ                                         |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                 |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК           |                             |
|                           |               |                             |
|                           |               |                             |
|                           |               |ПОӘК 042-18-9.1.27/02-2014   |
|ПОӘК                       |«__» ____      |                             |
|«Өнімдер мен құжаттарды    |2014ж. № 2     |                             |
|сәйкестендірудің негіздері»|басылым        |                             |
|пәнінен студенттерге       |18.09.2013 ж.  |                             |
|арналған пәннің            |№ 1 басылым    |                             |
|бағдарламасы               |орнына         |                             |












                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


   5В073200 «Стандарттау, сертификаттау және метрология» мамандығы бойынша


          «Өнімдер мен құжаттарды сәйкестендіру негіздері» пәнінен

                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ




























                                    Семей


                                     2014







                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы т.ғ.к., «Стандарттау және биотехнология»  кафедрасының  аға
оқытушысы Жолжаксина А.Д.__________ 29.08.2014ж.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» ___08____2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х. Кәкімова


    2.2   Инженерлі-технологиялық   факультеттің    оқу-әдістемелік    бюро
мәжілісінде


    «05» ___09____2014 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________С.С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «11» ___09___2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
                                                                   проректор
___________ Г.Қ. Искакова




    4 Алғашқы рет енгізілді
















                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны мен сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру|5   |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |6   |
|4   |Курстың форматы                                                   |7   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |9   |



1 Жалпы ережелер
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Жолжаксина Аяулым Дәулетханқызы, аға оқытушы
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 303 аудитория
Пән бойынша кредитердің саны 3

    1.2 Пәннің қысқаша мазмұны
      «Өнімдер мен құжаттарды сәйкестендіру негіздері»  пәннің  мақсаттары
болып тағам  өнімдерінің  сәйкестендіруін,  жасандылығын,  оларды  жүргізу
әдістері мен тәсілдерін меңгерту. Сонымен қатар  сәйкестендірудің  негізгі
әдістері мен тәсілдері, тауарларды сәйкестендіру,унифицирленген құжаттарда
өнімді  және   ұйымдарды   сәйкестендіру.   Жіктеуіштерде,   стандарттарда
объектілерді  сәйкестендіру.  Сәйкестікті  растау  кезінде   өнімді   және
құжаттарды сәйкестендіруді үйрену.

      1.3 Осы курстың мақсаты  білім  алушыларды  пәндік  саламен  таныстыру
болып табылады.


    1.4   Осы   курсты   оқудың   негізгі   міндеті    тағам    өнімдерінің
сәйкестендіруін,  жасандылығын,  оларды  жүргізу  әдістері  мен   тәсілдерін
меңгеру


    1.5 Пәнді оқу нәтижесінде білуі керек:
    Білуі керек: сәйкестендірудің  мәнін,  әдістері  мен  тәсілдерін  білу.
Нормативтік құжаттарда объектілерді сәйкестендірудің ережелері.
    Игеруі  керек:  өнімдерге,  ұйымдарға  және  стандарттау  объектілеріне
сәйкестендіруді жүргізу бойынша тәжірибелік дағдыларға ие болу.
    Меңгеру керек: пәннің дәрістік және методикалық материалдарын.
    Істеуі керек:  өнімдер  мен  құжаттардың  сәйкестігін  растауды,  штрих
кодтарды жасауды.
    Ойлау керек: бұрмалаудың тәсілін  орната  алу  және  оны  табу   әдісін
таңдау.
    Болу керек: өнімдер мен құжаттарды сәйкестендіру кезінде стандарттарды,
сәйкестікті растау бойынша тәжірибелік жұмыстар.
    Алу керек:  өнімдер  мен  құжаттарды  сәйкестендірудің  әдістерін  және
тәсілдерін,  өнімдерді  стандарттарда  сәйкестендіру,   сәйкестікті   растау
кезінде құжаттар  мен  өнімдерді  сәйкестендіру,  түстік,  дыбыстық,  белгі,
автоматтық сәйкестендіруді.




    1.6 Курстың пререквизиттері:
    1.6.1 Квалиметрия;
    1.6.2 Өндіріс технологиясы;
    1.6.3 Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 1, 2.


    1.7  Курстың постреквизиттері:
    1.7.1 Стандарттар мен нормативтік құжаттарды жасау технологиясы;
    1.7.2 Дипломдық жұмыс


    2 Пәннің мазмұны және сабақтар бойынша сағаттарды үлестіру

                                                                     1 кесте
|Тақырыптың атауы                      |Сағаттар саны                |Әдебиетт|
|                                      |                             |ер      |
|                                      |Дс   |Тс    |БАОӨЖ    |БАӨЖ   |        |
|                                      |(сағ)|(сағ) |(сағ)    |(сағ)  |        |
|1                                     |2    |3     |4        |5      |6       |
|МОДУЛЬ 1.  ӨНІМДЕР МЕН ҚҰЖАТТАРДЫ СӘЙКЕСТЕНДІРУДІҢ ӘДІСТЕР МЕН ТӘСІЛДЕРІ    |
|Сәйкестендірудің негізгі әдістері мен |1    |      |1        |1      |7.1.1   |
|тәсілдері                             |     |      |         |       |        |
|Унификацияланған құжаттардағы         |1    |      |1        |2      |7.1.1   |
|өнімдерді және ұйымдарды сәйкестендіру|     |      |         |       |        |
|Өнімнің өмірлік циклы кезеңдерінде    |2    |      |1        |2      |7.1.1   |
|қолданылатын өнімдер мен құжаттарды   |     |      |         |       |        |
|сәйкестендіру                         |     |      |         |       |        |
|Өнімге арналған стандарттардың мазмұны|1    |      |1        |2      |7.1.1   |
|және өнімге қойылатын техникалық      |     |      |         |       |        |
|талаптар стандарттары                 |     |      |         |       |        |
|Стандарттардың шартты белгіленуі және |1    |      |         |       |7.1.1   |
|өнімге ұйым стандартын сәйкестендіру  |     |      |         |       |        |
|МОДУЛЬ 2. ТАҒАМ ЖӘНЕ ТАҒАМ ЕМЕС ӨНІМДЕРДІ СӘЙКЕСТЕНДІРУ ЖӘНЕ СЕРТИФИКАТТАУ  |
|Тағам өнімдері және тағам өнімдеріне  |2    |      |1        |2      |7.1.1   |
|қосатын химиялық заттарды             |     |      |         |       |7.2.2   |
|сәйкестендіру                         |     |      |         |       |        |
|Тағам өнімдері емес тауарларды        |2    |      |1        |2      |7.1.1   |
|стандартты сәйкестендіру              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Сәйкестікті растау формасы және ҚР СТ |2    |      |1        |1      |7.1.1   |
|сертификаттау жүйесі                  |     |      |         |       |7.2.2   |
|МОДУЛЬ 3. ӨНІМДЕРДІ КАТАЛОГТАУ, ТҮСТІК, ДЫБЫСТЫҚ, БЕЛГІЛІК ЖӘНЕ АВТОМАТТЫҚ  |
|СӘЙКЕСТЕНДІРУ                                                               |
|Дайындаушы және тұтынушы өнімдерін    |2    |      |1        |2      |7.1.2   |
|каталогтау және мемлекеттік қажеттілік|     |      |         |       |        |
|үшін каталогтаудың федералды жүйесі   |     |      |         |       |        |
|Түстік және дыбыстық сәйкестендіру    |1    |      |         |       |7.1.1   |
|Тауарлық белгілер және конструкторлық |1    |      |         |       |7.1.1   |
|құжаттардағы графикалық белгіленулер  |     |      |         |       |        |
|Өнімнің сәйкестік белгісі және        |1    |      |         |       |7.1.1   |
|өндірістік және шаруашылық қызметтер  |     |      |         |       |        |
|үшін қауіпсіздік белгісі              |     |      |         |       |        |
|Штрихтік сәйкестендіру технологиясы   |1    |      |         |       |7.1.1   |
|МОДУЛЬ 1.  ӨНІМДЕР МЕН ҚҰЖАТТАРДЫ СӘЙКЕСТЕНДІРУДІҢ ӘДІСТЕР МЕН ТӘСІЛДЕРІ    |
|Тәжірибелік сабақ №1. Картон және     |     |2     |1        |3      |7.1.1   |
|қағаз тараларының негізгі түрлерінің  |     |      |         |       |        |
|жіктелуі және сипаттамалары.          |     |      |         |       |        |
|Тәжірибелік сабақ №2. Полимерлік      |     |2     |1        |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |        |
|Тәжірибелік сабақ №3. Полимерлік      |     |2     |1        |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |        |
|Тәжірибелік сабақ №4. Полимерлік      |     |2     |1        |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ №5. Полимерлік      |     |2     |1        |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ № 6. Полимерлік     |     |2     |         |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ №7. Полимерлік      |     |2     |         |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ № 8. Полимерлік     |     |2     |         |3      |7.1.1   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ № 9. Полимерлік     |     |2     |         |3      |7.1.2   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ № 10. Полимерлік    |     |2     |         |3      |7.1.2   |
|тараның сапасын бақылау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|МОДУЛЬ 2. ТАҒАМ ЖӘНЕ ТАҒАМ ЕМЕС ӨНІМДЕРДІ СӘЙКЕСТЕНДІРУ ЖӘНЕ       |        |
|СЕРТИФИКАТТАУ                                                      |        |
|Тәжірибелік сабақ № 11. Полимерлік    |     |2     |1        |3      |7.1.2   |
|қаптаманы утилизациялау.              |     |      |         |       |7.2.2   |
|Тәжірибелік сабақ №12. Полимерлік     |     |2     |1        |3      |7.1.3   |
|қаптаманы утилизациялау.              |     |      |         |       |        |
|Тәжірибелік сабақ №13. Полимерлік     |     |2     |         |3      |7.1.3   |
|қаптаманы утилизациялау.              |     |      |         |       |        |
|Тәжірибелік сабақ №14. Металдан       |     |2     |1        |3      |7.1.2   |
|жасалған таралар.                     |     |      |         |       |7.1.3   |
|Тәжірибелік сабақ №15. Шыны таралар.  |     |2     |1,5      |3      |7.1.2   |
|                                      |     |      |         |       |7.1.3   |
|Барлығы:                              |15   |30    |22,5     |67,5   |        |




    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


      Өздік жұмыс  «Өнімдер мен құжаттарды сәйкестендіру негіздері» пәнінде
маңызды  бөлігі болып  табылады  және  де  басқа  аудиториялық   дайындықпен
толтырылады. Өздік  жұмыста  бөлек  әр  түрлі  теориялық  бөлімдерді  оқуда,
тақырыптар бойынша есептерді шығарғанда,  сонымен  қатар  есептік-графикалық
тапсырмаларды және жеке сұрақ қатарларын ғылыми оқыту  кірістіріледі.  Өздік
жұмысқа бақылау ауызша түрде және жазбаша сұрау, коллоквиум, тест,  есептік-
графиктік  жұмыстарды  қорғау,  сұхбаттасу,  сонымен  қатар  талқылау   және
рефераттарды қорғау арқылы жүзеге асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы бір жұмыс түрі реферат болып табылады.  Студенттердің  рефератында
сол тақырып бойынша бірнеше көздерден алынып жинақтырылған негізгі  мазмұнын
тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.

      4 Курстың форматы


      Семестр кезінде студенттерге   оқу  жоспарына  сәйкес  30  тәжірибелік
сабақтар және курсқа сәйкес 15 дәріс оқылады.
      Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың  әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде студент өткен материалдарды жақсы меңгеру үшін
 реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.


      5 Курстың саясаты
      Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде  өзі дайындалу керек,  қажет
болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға  жиі  кіру  керек.
Оқытушының  жұмыс  бағдарламасындағы  методикалық  ұсыныстарын   тәжірибелік
сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс  материалдарымен  шектеліп  калмай,
басқа  да  әдебиеттерді,  электронды  ресурстарды   қолданыңыздар.   Алдымен
бірінші модульды меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,  кейін  келесі  модульге
көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру  керек,
аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері –  1-7  апталардағы
тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада.



        6 Бағаларды қою саясаты

      Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде
ұпай сандарын жинау керек. Ұпайдың максималды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай,
Пән бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600.

      «Тара мен орауыштардың қазіргі заманғы түрлері» пәні бойынша  балдарды
бөлу кестесі
                                                                     2 кесте
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |БАӨЖ                         |45               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |БАӨЖ                         |45               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |80               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|10     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |50               |                 |
|11     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |50               |                 |
|14     |ТС қорғау                    |15               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |80               |                 |


7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1   Производство упаковки из ПЭТ / Д.Брукс.-СПб, 2006.
7.1.2  Современное  оборудование  для  упаковки  пищевых  продуктов  /  Ю.В.
Бурлея. -  М., 1978.
7.1.3 Куликов Ю.И. Грузоведение на автомобильном транспорте.- М, 2008.
7.1.4 Олещенко Е.М.  Основы грузоведения .-М., 2005.
7.1.5 Тулембаева А.Н.   Логистика.-А., 2002.
7.1.6 Шалыгина А.М. Общая технология молока и молочных продуктов.-М., 2004.
7.1.7  Поморцева  Т.И.   Технология  хранения  и  переработки   плодоовощной
продукции.-М., 2001.
7.1.8 Шредер В.Л. Картон. Тара и упаковка/В.Л. Шредер К.С. Йованович.  –  М.
: ИАЦ «Упаковка», 1999. – 192 с.
7.1.9 Ефремов Н.Ф. Тара и ее производство: учебное пособие/Н.Ф.  Ефремов.  –
М.: МГУП, 2001. – 312 с.
7.1.10  Ларионов В.Г.  Тарное  производство  для  пищевой  промышленности  в
АПК/В.Г. Ларионов. – М. : Агропромиздат, 1989. – 80 с.
7.1.11  Данилевский В.А. Картонная и бумажная тара  /  В.А.  Данилевский.  –
М.: Наука, 1979. – 187 с.
7.1.12 Гуль В.Е. Упаковка продуктов питания: учебное  пособие  /  В.Е.  Гуль
Е.Г. Любешкина Т.И. Аксёнова и др. - М.: ГАПБ, 1996.-212 с.
7.1.13  Аксёнова  Т.И.  Тара  и  упаковка:  учебник  /  Т.И.  Аксенова  В.В.
Ананьев, Н.М. Дворецкая и др.; под ред. Э.Г. Розанва. - М.: МГУПБ,  1999.  -
180 с.
7.2    Қосымша әдебиеттер
7.2.1  Телегин А.И. Транспортная тара: справочник / А.И. Телегин Ю.А.
Балберов Н.И. Денисов. – М.: Транспорт, 1989. – 216 с.
7.2.4 Каверин В.А. Выбор, изготовление, испытания тары и  упаковки:  учебное
пособие / В.А. Каверин К.П. Феклин - М. *1ГУП, 2002. - 125 с


Пәндер