Файл қосу

Мал шаруашылығы шикізат көзі



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ
                        БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3деңгейлі  СМК құжаты       |ПОӘК                 |ПОӘК                     |
|                            |                     |042.14.4.01.01.20.6.01.20|
|                            |                     |12                       |
|ПОӘК                        |Басылым №2           |                         |
|«Мал шаруашылығы өнімдері   |28.08.2012ж          |                         |
|мен шикізатын өңдеу         |Ауыстырылым          |                         |
|технологиясы » пәнінен      |18.09.2010 ж №1      |                         |
|оқытушыға арналған жұмыс    |                     |                         |
|жоспары                     |                     |                         |







                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                             050802 «Зоотехния»

                             мамандығына арналған

    «Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу технологиясы »  ПӘННІҢ
                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ






















                                 СЕМЕЙ –2012






                                  Алғы сөз


I. Құрастырған

      Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік  университетінің  «Агротехнология»
кафедрасының  доценті қызметін атқарушы Ахметова Балнур Сериковна

      « 25»  08  2012 жыл

      2. Талқыланды:

2.1. Шәкәрім атындағы  Семей  мемлекеттік  университетінің  «Агротехнология»
кафедрасының мәжілісінде.

   Хаттама «28» 08 2012 жыл, №1




      Кафедра меңгерушісі ……………. Сейлгазина С.М.




2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде


      Хаттама «3» 09 2012 жыл, №1



      Төраға ………………………Сатиева К.Р.

      3. БЕКІТІЛДІ

      Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және  баспаға
ұсынылды


      Хаттама « 13  »  09  2012 жыл, №1




      ОӘК төрағасы, оқу ісі жөніндегі проректор ……………..Рскелдиев Б.А.




      4. БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН


БАСЫЛЫМ №1 18.09.2010 жыл орнына енгізілген.














                                   МАЗМҰНЫ



1. Қолданылу аймағы
2. Нормативтік сілтемелер
3. Жалпы ережелер
4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі
6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
8. Әдебиеттер




















































 1.  ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ

   «Мал шаруашылығы өнімдері  мен  шикізатын  өңдеу  технологиясы»   пәнінің
оқытушыларға арналған оқу жұмыс жоспары 050802  «Зоотехния»  мамандықтарының
студенттеріне  арналған  оқу-  әдістемелік  кешеннің  құрамына  кіреді.   Ол
студенттерді   курстың  мазмұнымен,   актуальдылығымен,   курс   саясатымен,
студенттер   оқу   процесінде   игеретін   тәжірибелер    мен    машықтардың
тақырыптарымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешен  Шәкәрім  атындағы  Семей
мемелекеттік университетінің, «Агротехнология» кафедрасының пәнді  оқытудағы
негізгі жетекші құралы болмақ.



   2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


   «Мал шаруашылығы өнімдері  мен  шикізатын  өңдеу  технологиясы»   пәнінің
оқытушылыраға   арналған   оқу   жұмыс   бағдарламасы   келесі   құжаттардың
талаптарына сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады:

      -    050802   «Зоотехния»    мамандығының    Қазақстан    Республикасы
мемлекеттік жалпы білім беру стандарты,
  ҚР  МЖМБС   23,12.-2005  Қазақстан  Республикасының   білім   және   ғылым
министрлігінің 26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген;
- УСТ 042-РМҚК-СМУ-8-2007 Университет  стандарты  «Пәннің  оқу-  әдістемелік
кешендерінің жасауға және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар»
- ҚП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттандыру процедурасы «Пәннің оқу-  әдістемелік
кешенінің құрылымы және мазмұны».


   3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1. Пәннің қысқаша мазмұны
      Жеңіл өнеркәсіп қазіргі жағдайда әр түрлі  жасанды  және  синтетикалық
талшықтарды көптеп шығарады, алайда табиғи жүн жоғары сапалы мата,  трикотаж
және  басқа  да  товарлар  жасап  шығаруда  аса  құнды  және  көп   жағдайда
таптырмайтын шикізат болып қала береді.
      «Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу технологиясы»  курсы мал
шаруашылығынан алынатын шикізат  өнімдерін  сараптау  мен  өңдеу,  өндірудің
қазіргі заманғы әдістерін үйретеді.

      3.2. Курстың мақсаты:
мал шаруашылығынан  алынатын  шикізат  өнімдерімен  танысып,  оларды  өндіру
жолдарын меңгеру.
    3.3. Пәннің негізгі міндеті:
      Болашақ мамандарды теориялық және тәжірибелік білімен қамтамасыз ету.
Студенттер пәнді оқу барысында :
    • Тері мен талшықтың құрылысын;
    • Терінің тауарлық қасиетіне әсер ететін факторларды;
    • Терінің  түрлерін ;
    • Теріні өңдеу;
3.5.  Курс пререквизиттері:
Азық өндіру
Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру
Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру мен селекциясы
Мал акушерлігі және көбею биотехнологиясы
Мал шикізатының тауартануы және сараптамасы

3.6. Курс постреквизиттері:
Ірі қара шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өңдеу техологиясы
Агробизнесті ұйымдастыру


   -  Оқу жоспарынан үзінді
                             Оқу жоспарынан үзінді
                       Кесте 1

|Курс|Семестр             |Кредит                       |Д   |ЗС               |
|    |                    |                             |/сағ|/сағ/            |
|    |                    |                             |/   |                 |
|1   |2                   |3                            |4   |5                |
|Дәрістік сабақтар                                                             |
|1   |Кіріспе. Мал        |Мал шаруашылығы шикізат көзі |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |шаруашылығы         |болып табылады. Үй және      |    |Пушно – меховое  |
|    |шикізатына жалпы    |жабайы жануарлардан әр түрлі |    |сырье, Москва    |
|    |түсінік.            |мал шикізатын: тері, жүн,    |    |1964             |
|    |                    |түбіт, мүйіз, тұяқ, ішек     |    |                 |
|    |                    |алады. Ең негізгі құнды      |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |шикізат болып, мех пен       |    |Производство кож |
|    |                    |былғары және жүн дайындауға  |    |и овчин высокого |
|    |                    |жол ашатын – тері болып      |    |качества,М.1985  |
|    |                    |табылады.                    |    |                 |
|2   |Терінің химиялық    |Көптеген жануарлардың тері   |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |құрамы мен құрылысы.|ұлпасын 2 негізгі қабатқа    |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |бөледі: эпидермис – жұқа     |    |сырье, Москва    |
|    |                    |қабаты, эпителий жабынының   |    |1964             |
|    |                    |клеткаларынан тұрады, дерма –|    |                 |
|    |                    |салыстырмалы қалың қабат.    |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|3   |Бағалы тері         |Бағалы тері шикізатының      |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |шикізатының тауарлық|тауарлық қасиеті болып: оның |    |Пушно – меховое  |
|    |қасиеті.            |түсі, жылтырлығы, биіктігі,  |    |сырье, Москва    |
|    |                    |қоюлығы, жұмсақтығы,         |    |1964             |
|    |                    |илектенуі және серпімділігі  |    |                 |
|    |                    |жатады.                      |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|4   |Терінің тауарлық    |Жастық өзгергіштік, мезгілдік|2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |қасиетіне әсер      |өзгергіштік, күтіп – бағу,   |    |Пушно – меховое  |
|    |ететін факторлар.   |азықтандыру, жыныстық        |    |сырье, Москва    |
|    |                    |белгілерінің әсер етуі.      |    |1964             |
|    |                    |                             |    |                 |
|    |                    |                             |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|5   |Тондық қой терісі.  |Бұл топқа терідегі жүннің    |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |                    |ұзындығы 2,5 сантиметрден    |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |жоғары қылшық жүнді қойлардың|    |сырье, Москва    |
|    |                    |терісі жатады. Жүн біркелкі  |    |1964             |
|    |                    |емес, жабағының сырт көрінісі|    |                 |
|    |                    |тұлымданып  келген, жабағасы |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |ұзын, ірі қылдардан, түбітті |    |Производство кож |
|    |                    |талшықтардан және аралық     |    |и овчин высокого |
|    |                    |қылшық жүнді қойды биязы және|    |качества, М.1985 |
|    |                    |биязылау жүнді қойлармен     |    |                 |
|    |                    |шағылыстырудан туған ұрпақ   |    |                 |
|    |                    |буданының терісі де          |    |                 |
|    |                    |жатқызылады.                 |    |                 |
|6   |Былғарылы қой       |Былғарылық теріге жүннің     |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |терісі.             |сапасы нашар, ұзын жүнді     |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |сеңсең және жеңіл тон тігуге |    |сырье, Москва    |
|    |                    |жарамайтын терілер жатады.   |    |1964             |
|    |                    |Оған негізінен қылшық жүнді  |    |                 |
|    |                    |қой мен олардың будандарының |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |терілері, кейде биязы және   |    |Производство кож |
|    |                    |биязылау жүнді қойлардың     |    |и овчин высокого |
|    |                    |терілері жатады.             |    |качества, М.1985 |
|7   |Теріні сыпыру,      |Малды сою ветеринарлық       |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |консервілеу.        |тексеруден кейін ғана        |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |жүргізіледі. Малды сояр      |    |сырье, Москва    |
|    |                    |алдында азықтандырмайды.     |    |1964             |
|    |                    |Теріні сыпыру белгілі бір    |    |                 |
|    |                    |тәртіппен жүзеге асады.      |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|8,9 |Теріні              |Теріні сақтаудың тиімді бір  |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |консервілеудің      |әдісі –консервілеу. Теріні   |    |Пушно – меховое  |
|    |физикалық – химиялық|консервілеудің өзі физикалық |    |сырье, Москва    |
|    |негізі.             |– химиялық негізіне          |    |1964             |
|    |                    |байланысты: құрғақ тұздау,   |    |                 |
|    |                    |сулы тұздау болып бөлінеді.  |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|10  |Қаракөл елтірісін   |Қаракөл қойлары әлемдік      |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |өндіру технологиясы.|деңгейде кең танылған кой    |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |тұқымы. Одан өндірілетін     |    |сырье, Москва    |
|    |                    |елтірі өте бағалы шикізат    |    |1964             |
|    |                    |болып табылады.              |    |                 |
|    |                    |                             |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|11  |Тері шикізатының    |Тері шикізаты сапасына       |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |стандарты           |байланысты стандарт          |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |талаптарына жауап берсе,     |    |сырье, Москва    |
|    |                    |өнеркәсіпте құнды болып      |    |1964             |
|    |                    |табылады.                    |    |                 |
|    |                    |                             |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|12  |Теріні сорттау.     |Сорттау малдардың аудандарға |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |                    |бөлінуіне және тері          |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |ақауларына байланысты        |    |сырье, Москва    |
|    |                    |топтарға бөліну. Сорттауды   |    |1964             |
|    |                    |біркелкі топтағы терілерді   |    |                 |
|    |                    |іріктейді: ол түрі, сорты,   |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |ақаулары, көлемі мен түсі    |    |Производство кож |
|    |                    |бойынша жүргізіледі.         |    |и овчин высокого |
|    |                    |Тәжербиеде шикі теріні       |    |качества, М.1985 |
|    |                    |сорттаудың үш түрі           |    |                 |
|    |                    |қолданылады:1) «түр нұсқа»;  |    |                 |
|    |                    |2) иеленген тері; 3)         |    |                 |
|    |                    |өндірістік.                  |    |                 |
|13  |Мехтық теріні өңдеу.|Терінің ең соңғы бағалылығын |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |                    |мехтың тауар ретінде оның    |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |өңделген жағдайы мен         |    |сырье, Москва    |
|    |                    |кейбіреуін боялған түрінде   |    |1964             |
|    |                    |анықтайды. Өңдеу химиялық    |    |                 |
|    |                    |және механикалық операциялар |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |қатарынан тұрады.            |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|14  |Теріні бояу.        |Мехтық теріні бояуды тері    |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |                    |тканінің пайдалы қасиеттерін |    |Пушно – меховое  |
|    |                    |сол қалпында сақтап, оның    |    |сырье, Москва    |
|    |                    |мықтылығын жоғалтып          |    |1964             |
|    |                    |алмайтындай етіп жүргізу     |    |                 |
|    |                    |қажет.                       |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|15  |Теріні сақтау,      |Упаковка мықты, сенімді,     |2   |Лебенгари З.Я.   |
|    |упаковкілеу және    |жеңіл және таза болуы тиіс.  |    |Пушно – меховое  |
|    |тасымалдау          |Ыдыс салмағы көбінесе заттың |    |сырье, Москва    |
|    |                    |таза салмағының 14-18 пайызын|    |1964             |
|    |                    |құрайды.                     |    |                 |
|    |                    |                             |    |Шейфер О.Я. и др.|
|    |                    |                             |    |Производство кож |
|    |                    |                             |    |и овчин высокого |
|    |                    |                             |    |качества, М.1985 |
|    |Барлығы:            |                             |30  |                 |



         5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі



   1. Мал шикізаты туралы түсінік
   2. Терінің топографиялық аймақтары
   3. Тері сыпыру әдістері
   4. Тері шикізатының ақаулары
   5. Шет елдік аң терісінің түрлері
   6. Теріні сорттарға бөлу
   7. Терінің тауарлық қасиеті
   8. Мал шикізатының тауарлық қасиетін анықтауда қолданылатын құралдар
   9. Қыстық аң терісінің түрлері
  10. Көктемгі аң терісінің түрлері

                    6. Пән бойынша оқу- әдістемелік карта
                                                                     Кесте 3
|№  |Дәріс сабағының       |Тәжірибелік      |Көрнекті  |Өз бетімен    |Бақыла|
|   |тақырыбтары           |(семинарлық)     |құралдар, |оқып білу     |у     |
|   |                      |сабағының        |ТЖО,      |сұрақтары     |формас|
|   |                      |тақырыптары      |плакаттар,|              |ы     |
|   |                      |                 |зертханалы|              |      |
|   |                      |                 |қ стенд   |              |      |
|1  |2                     |3                |5         |6             |7     |
|1  |Кіріспе. Мал          |Тері ткані мен   |Плакаттар,|Мал шикізаты  |Конспе|
|   |шаруашылығы шикізатына|шаш жабынының    |видеофильм|туралы түсінік|кт    |
|   |жалпы түсінік.        |құрылымы         |дер       |              |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|2  |Терінің химиялық      |Терінің          |Плакаттар,|Терінің       |Конспе|
|   |құрамы мен құрылысы.  |топографиялық    |видеофильм|топографиялық |кт    |
|   |                      |аймақтары        |дер       |аймақтары     |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|3  |Бағалы тері           |Тері көлемін     |Плакаттар,|Тері сыпыру   |Конспе|
|   |шикізатының тауарлық  |анықтау          |видеофильм|әдістері      |кт    |
|   |қасиеті.              |                 |дер       |              |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|4  |Терінің тауарлық      |Тері салмағын    |Плакаттар,|Тері          |Конспе|
|   |қасиетіне әсер ететін |анықтау          |видеофильм|шикізатының   |кт    |
|   |факторлар.            |                 |дер       |ақаулары      |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|5  |Тондық қой терісі.    |Мал шикізатының  |Плакаттар,|Шет елдік аң  |Конспе|
|   |                      |ақауларына       |видеофильм|терісінің     |кт    |
|   |                      |сипаттама        |дер       |түрлері       |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|6  |Былғарылы қой терісі. |Қаракөл – елтірі |Плакаттар,|Теріні        |Конспе|
|   |                      |терілерінің      |видеофильм|сорттарға бөлу|кт    |
|   |                      |сипаттамасы      |дер       |              |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|7  |Теріні сыпыру,        |Теріні           |Плакаттар,|Терінің       |Конспе|
|   |консервілеу.          |консервілеу      |видеофильм|тауарлық      |кт    |
|   |                      |әдістері         |дер       |қасиеті       |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|8,9|Теріні консервілеудің |Теріні алғашқы   |Плакаттар,|Мал           |Конспе|
|   |физикалық – химиялық  |өңдеу            |видеофильм|шикізатының   |кт    |
|   |негізі.               |                 |дер       |тауарлық      |ауызша|
|   |                      |                 |          |қасиетін      |сұрау |
|   |                      |                 |          |анықтауда     |      |
|   |                      |                 |          |қолданылатын  |      |
|   |                      |                 |          |құралдар      |      |
|10 |Қаракөл елтірісін     |Теріні өңдеудің  |Плакаттар,|Қыстық аң     |Конспе|
|   |өндіру технологиясы.  |технологиялық    |видеофильм|терісінің     |кт    |
|   |                      |процестері       |дер       |түрлері       |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|11 |Тері шикізатының      |Теріні сулы      |Плакаттар,|Көктемгі аң   |Конспе|
|   |стандарты             |тұздау           |видеофильм|терісінің     |кт    |
|   |                      |                 |дер       |түрлері       |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|12 |Теріні сорттау.       |Теріні құрғақ    |Плакаттар,|Тері          |Конспе|
|   |                      |тұздау           |видеофильм|мықтылығын    |кт    |
|   |                      |                 |дер       |анықтау       |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|13 |Мехтық теріні өңдеу.  | Қышқылды тұзды  |Плакаттар,|Терінің       |Конспе|
|   |                      |консервілеу      |видеофильм|сапасына әсер |кт    |
|   |                      |                 |дер       |ететін        |ауызша|
|   |                      |                 |          |факторлар     |сұрау |
|14 |Теріні бояу.          |Теріні бояу      |Плакаттар,|Теңіз         |Конспе|
|   |                      |әдістері         |видеофильм|аңдарының тері|кт    |
|   |                      |                 |дер       |түрлері       |ауызша|
|   |                      |                 |          |              |сұрау |
|15 |Теріні сақтау,        | Бағалы мехтық   |Плакаттар,|Қаракөл       |Конспе|
|   |упаковкілеу және      |тері шикізатын   |видеофильм|бұйраларының  |кт    |
|   |тасымалдау            |упаковкілеу      |дер       |тері сапасына |ауызша|
|   |                      |                 |          |әсері         |сұрау |




   7. Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 4
|№  |Оқулықтың, оқу-әдістемелік     |Дана  |Студенттер    |Қамтамасыз ету  |
|   |құралдарыдң аты                |саны  |саны          |пайызы          |
|1  |Лебенгари З.Я.                 |1     |5             |20              |
|   |Пушно – меховое сырье, Москва  |      |              |                |
|   |1964                           |      |              |                |
|2  |Шейфер О.Я. и др.              |5     |5             |100             |
|   |Производство кож и овчин       |      |              |                |
|   |высокого качества М,1985       |      |              |                |















                        8 ҰСЫНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ

                              Негізгі әдебиет:

1. Лебенгари З.Я. Пушно – меховое сырье. Москва 1964.

2. Шейфер О.Я. и др.  Производство кож и овчин высокого качества. М,1985.



                             Қосымша әдебиеттер:

1. Лейтес В.Г. Товароведение кожевенного сырья, шубной и меховой овчины.
Москва, 1956.

2. Горегляд Х.С. и  др.  Ветеринарно  –  санитарная  экспертиза  с  основами
технологии переработки продуктов животноводства. Москва, 1981.



































Пәндер