Файл қосу

Вирустардың жіктелуі



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                      |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                |
|       3 деңгейлі СМЖ   |ОӘК              |ПОӘК                          |
|құжаты                  |                 |042-18-23.01.20.03/01-2013    |
|ПОӘК                    |Баспа № 3        |                              |
|«Микробиология және     |                 |                              |
|вирусология - II»       |                 |                              |
|пәнінің студенттерге    |                 |                              |
|арналған оқу әдістемелік|                 |                              |
|кешені                  |                 |                              |







                «Микробиология және вирусология - II» пәнінің
                    5В120100 – «Ветеринариялық медицина»
                    5В120200 – «Ветеринариялық санитария»
                                          мамандықтарына арналған
                                             оқу әдістемелік кешені







                       ПӘННІҢ  СТУДЕНТТЕРГЕ  АРНАЛҒАН
                             ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ













                                 Семей 2013






Алғы сөз




1 ДАЙЫНДАЛДЫ

  Құрастырушы ___________«__»________2013__жыл, Есенгелді Омарбеков  ,
  ветеринария  ғылымдарының кандидаты, доцент,   «Ветеринариялық санитария
  »кафедрасы





2 ТАЛҚЫЛАНДЫ

2.1 «Ветеринариялық санитария» кафедрасының  мәжілісінде



   Хаттама  «_____» __________20 _ жыл, №____
   Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков


2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік  кеңесінің мәжілісінде
   Хаттама  «_____»__________ 20 __жыл, №_____
   Төрайымы ___________________     А.Тлеубаева



3 БЕКІТІЛДІ

    Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде
                                                       мақұлданды және
баспаға ұсынылды
   Хаттама  «___» ____________20 __ жыл, №_____
   ОӘК төрайымы__________________Г.Искакова



4 БІРІНШІ БАСЫЛЫМНЫҢ (№ , «____»  20 ____ жыл )    ОРНЫНА ЕНГІЗІЛДІ





















                                                         Мазмұны

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   3. Курстың саясаты мен форматы
   4. Білімді бағалау саясаты
   5. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   6. Студенттердің оқытушының қатысуымен  атқаратын  өздік  мазмұны  (ОСӨЖ)
      және өздік жұмыстарының (СӨЖ) мазмұны
   7. Пәннің оқу процессінің күнтізбелік кестесі


































              1. Жалпы жағдайлар


      1.1  Оқытушы   және   пән   туралы   мәліметтер:Омарбеков   Есенгельды
Омарбекович, в.ғ.к., доцент  «Ветеринариялық санитария» кафедрасы
      Ақпараттық байланыс - тел: 53 19 70,  №5 оқу ғимараты,   № 307 каб.
      Сабақ өткізу орны - №  304, 305 аудиториялар;
      Пәннің аты - «Микробиология және вирусология»;
      Кредит саны-  3 (үш)


    2. Оқу жұмыс бағдарламаның көшірмесі


            1 кесте  -  Оқу жұмыс жоспарынан көшірме
|Курс         |семестр                                                    |
| Дәрістер    |                 |                 |                       |
|А            |4,0              |95-100           |Өте жақсы              |
|А-           |3,67             |90-94            |Өте жақсы              |
|В+           |3,33             |85-89            |Жақсы                  |
|В            |3,0              |80-84            |Жақсы                  |
|В-           |2,67             |75-79            |Жақсы                  |
|С+           |2,33             |70-74            |Қанағаттанарлық        |
|С            |2,0              |65-69            |Қанағаттанарлық        |
|С-           |1,67             |60-64            |Қанағаттанарлық        |
|D+           |1,33             |55-59            |Қанағаттанарлық        |
|D            |1,0              |50-54            |Қанағаттанарлық        |
|F            |0                |0-49             |Қанағаттанарлықсыз     |
|I            |NA               |-                |Бітпеген               |
|P            |-                |Өтті             |Пәнді өтті             |

          5.  САҒАТ  ТҮРІНЕ  БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ


            2 кесте -  Пәннің мазмұны. Сабақ  түріне  байланысты  сағаттарды
бөлу


   |№    |Тақырыптың аталуы       |Сағат саны                                |
|тақыр|                        |                                          |
|ып   |                        |                                          |
|     |                        |ЛК       |ЛБ              |СРСП   |СРС    |
|1    |2                       |3        | 4            5 |6      |7      |

|1    |Вирусологияға кіріспе   |1        |1               |3      |3      |
|2    |Химиялық құрамы мен     |1        |1               |3      |3      |
|     |физикалық құрылысы      |         |                |       |       |
|3    |Вирустардың жіктелуі    |2        |1               |6      |6      |
|4    |Вирустардың             |1        |1               |3      |3      |
|     |репродукциясы           |         |                |       |       |
|5    |Вирустардың генетикасы  |1        |1               |3      |3      |
|     |мен селекциясы          |         |                |       |       |
|6    |Вирустарды өсіру        |1        |1               |3      |3      |
|7    |Вирустарға химиялық,    |1        |1               |3      |3      |
|     |физикалық және          |         |                |       |       |
|     |биологиялық факторлардың|         |                |       |       |
|     |әсері                   |         |                |       |       |
|8    |Вирустық аурулардың     |         |1               |       |       |
|     |патогенезі              |         |                |       |       |
|9    |Вирусқа қарсы           |1        |1               |3      |3      |
|     |иммунитеттің            |         |                |       |       |
|     |ерекшеліктері           |         |                |       |       |
|10   |Эпизоотологиядағы       |1        |1               |3      |3      |
|     |вирустық індеттің       |         |                |       |       |
|     |ерекшеліктері мен оларды|         |                |       |       |
|     |балау әдістері          |         |                |       |       |
|11   |Жануарлардың вирустық   |1        |1               |3      |3      |
|     |ауруларының өзіне тән   |         |                |       |       |
|     |алдын алу шаралары      |         |                |       |       |
|12   |Бірнеше малдардың       |1        |1               |3      |3      |
|     |ауруларын тудыратын     |         |                |       |       |
|     |вирустар (құтыру, ящур, |         |                |       |       |
|     |Ауески ауруы, тұмау)    |         |                |       |       |
|13   |Ірі қара малдар мен ұсақ|1        |1               |3      |3      |
|     |малдарда ауру тудыратын |         |                |       |       |
|     |вирустар (і.қ.м обасы,  |         |                |       |       |
|     |диарея, эктима, ПГ-3)   |         |                |       |       |
|14   |Шошқа мен жылқыларда    |1        |1               |3      |3      |
|     |ауру тудыратын вирустар |         |                |       |       |
|     |(Шошқа обасы, АЧС,.     |         |                |       |       |
|     |Тешен ауруы, ИНАН)      |         |                |       |       |
|15   |Құстарда ауру тудыратын |1        |1               |3      |3      |
|     |вирустар (гепатит, Марек|         |                |       |       |
|     |ауруы, Ньюкасл ауруы,   |         |                |       |       |
|     |тұмау)                  |         |                |       |       |
|     |Итого                   |15       |15              |45     |45     |


      6. ОСӨЖ және СӨЖ мазмуны


      3 кесте – ОСӨЖ жәңе СӨЖ жоспары


      |№  |ОСӨЖ                                           |СӨЖ                |
|   |аудиториялық              |аудиториядан тыс    |                   |
|1  |2                         |3                   |4                  |
|1  |Вирусологиялық зертханада |----                |----               |
|   |жұмыс істеу уақыты.       |                    |                   |
|   |Стерильдеу әдістері.      |                    |                   |
|   |Вирустарды консервілеудің |                    |                   |
|   |негізгі әдістері.         |                    |                   |
|   |Қауіпсіздік ережелері.    |                    |                   |
|2  |Вирусологиялық            |№1-2 зертханалық    |Вирустардың ашылуы |
|   |зерттеулерге патологиялық |сабақтардың         |мен оларды оқудың  |
|   |материалды дайындау және  |тақырыптары бойынша |тарихы. Вирустардың|
|   |оны жіберу тәртібі.       |конспект тексеру    |вириондарының      |
|   |                          |және ауызша сұрау   |химиялық құрамы мен|
|   |                          |                    |физмкалық құрылысы |
|3  |Вирустарды микроскоптау,  |№3 зертханалқ       |----               |
|   |жарық микроскоппен        |сабақтар тақырыбы   |                   |
|   |препараттан вирустарды    |бойынша ауызша сұрау|                   |
|   |табу                      |                    |                   |
|4  |Зертханалық жануарларды   |№ 4 зертханалық     |Вирустардың        |
|   |қолданудың мақсаты, оларға|сабақ тақырыбы      |жіктелуі.          |
|   |қойылатын талаптар        |бойынша ауызша сұрау|Вирустардың        |
|   |(ұстауға, азықтандыруға,  |                    |репродукциясы.     |
|   |зақымдау әдістері, оларды |                    |Аралық  рейтинг.   |
|   |сою)                      |                    |                   |
|5  |Тауық эмбрионын қолданудың|№ 5 зертханалық     |----               |
|   |мақсаты, Зақымдау үшін    |сабақ тақырыбы      |                   |
|   |іріктелетін ТЭ. Зақымдауға|бойынша ауызша сұрау|                   |
|   |ТЭ дайындау. ТЭ зақымдау  |                    |                   |
|   |әдістері                  |                    |                   |
|6  |ТЭ жару. Вирусы бар       |№ 6 зертханалық     |Вирустардың        |
|   |материалды алу.           |сабақ тақырыбы      |генетикасы мен     |
|   |                          |бойынша ауызша сұрау|селекциясы.        |
|   |                          |                    |Вирустарды өсіру.  |
|7  |Торша өсінділері.         |Өткен тақырыптар    |----               |
|   |Ерітінділер. ҚӨоректік    |бойынша, жазбаша    |                   |
|   |орталар. Қойылатын        |түрде 1 Аралық      |                   |
|   |талаптар.                 |бақылау             |                   |
|8  |Торша өсіндісінде         |№ 7-8 зертханалық   |Вирустарға         |
|   |вирустырдың өсуі. Торша   |сабақ тақырыбы      |химиялық, физикалық|
|   |өсіндісіндегі вирустардың |бойынша ауызша сұрау|және биологиялық   |
|   |индикациясы               |                    |факторлардың әсері.|
|   |                          |                    |Вирустық аурулардың|
|   |                          |                    |патогенезі. Аралық |
|   |                          |                    |рейтинг.           |
|9  |Вирус титрін анықтау      |№ 9 зертханалық     |----               |
|   |әдістері. Рид пен Менч    |сабақ тақырыбы      |                   |
|   |әдістері бойынша дозаларды|бойынша ауызша сұрау|                   |
|   |есептеу.                  |                    |                   |
|10 |Құрамы, қою схемасы,      |№ 10 зертханалық    |Вирусқа қарсы      |
|   |постановки, реакцияны     |сабақ тақырыбы      |иммунитеттің       |
|   |оқу..                     |бойынша ауызша сұрау|ерекшеліктері      |
|   |                          |                    |Вирустық індеттің  |
|   |                          |                    |эпизоотологиялық   |
|   |                          |                    |ерекшеліктері.     |
|11 |Құрамы, қою схемасы,      |№ 11 зертханалық    |----               |
|   |реакцияны оқу,  балау     |сабақ тақырыбы      |                   |
|   |мүмкіндіктері             |бойынша ауызша сұрау|                   |
|12 |Құрамы, қою схемасы,      |№ 12 зертханалық    |Бірнеше малдардың  |
|   |реакцияны оқу,  балау     |сабақ тақырыбы      |ауруларын тудыратын|
|   |мүмкіндіктері.            |бойынша ауызша сұрау|вирустар (Құтырық, |
|   |                          |                    |Ящур, Ауески,      |
|   |                          |                    |Тұмау). Аралық     |
|   |                          |                    |рейтинг.           |
|13 |Ауруды балаудың әдістерін |№ 13 зертханалық    |----               |
|   |қарастыру. Арнайы алдын   |сабақ тақырыбы      |                   |
|   |алу әдістері.             |бойынша ауызша сұрау|                   |
|14 |Ауруды балаудың әдістерін |№ 14 зертханалық    |Ірі қара малдар мен|
|   |қарастыру. Арнайы алдын   |сабақ тақырыбы      |ұсақ малдарда,     |
|   |алу әдістері.             |бойынша ауызша сұрау|шошқалар мен       |
|   |                          |                    |құстарда және      |
|   |                          |                    |жылқыларда ауру    |
|   |                          |                    |тудыратын вирустар |
|15 |2 аралық бақылау          |2 аралық бақылау    |Қорытынды рейтинг. |



                 План самостоятельной работы студентов (СРС)
                                                                  Таблица 5а
|Тақырып|Тақырып атауы   |Мазмұны                   |СӨЖ   |Әдебиеттер    |
|№      |                |                          |сағат |              |
|       |                |                          |саны  |              |
|1      |Вирустардың     |Д. И. Ивановский, Э.      |6     |1.            |
|       |ашылуы мен      |Дженюр, М. Бейеринкт және |      |Ветеринарная  |
|       |оларды оқудың   |т.б. жұмыстарына сипаттама|      |вирусология   |
|       |тарихы.         |Екінші тақырыпты          |      |В. Н. Сюрин   |
|       |Вирустардың     |талқыламас бұрын, вирион  |      |3-13; 13-55   |
|       |вириондарының   |туралы, вирионның түрі мен|      |              |
|       |химиялық құрамы |көлемі туралы және салмақ |      |              |
|       |мен физмкалық   |бірлігі мен ұзындығы      |      |              |
|       |құрылысы        |туралы білуі керек.       |      |              |
|       |                |Майлардың маңыздылығы.    |      |              |
|2      |Вирустардың     |Жануарлар мен адамдардың  |6     |1. 55-73;     |
|       |жіктелуі.       |вирустардың негізгі       |      |100-112;      |
|       |Вирустардың     |мүшелерінің сипаттамасы   |      |121-126       |
|       |репродукциясы.  |(РНК и ДНК геномдары). ДНК|      |              |
|       |                |бар вирустардың           |      |3. 95-110     |
|       |                |биосинтезінің ерекшелігі. |      |              |
|       |                |Репродукция этаптары..    |      |              |
|       |                |Вирустық індетке торшаның |      |              |
|       |                |реакциясы. Аралық рейтинг.|      |              |
|3      |Вирустардың     |Вирустардың генетикалық   |6     |1. 100-112;   |
|       |генетикасы мен  |және генетикалық емес     |      |186-188       |
|       |селекциясы.     |қарым-қатынасы. Тірі      |      |              |
|       |Вирустарды      |вирусқа қарсы вакциналарды|      |3. 37-116     |
|       |өсіру.          |алу әдістері. Торша       |      |              |
|       |                |өсінділерін алу           |      |              |
|       |                |принциптері.Торша         |      |              |
|       |                |өсінділерінің             |      |              |
|       |                |жіктелуі.Вирустарды өсіру |      |              |
|       |                |әдістері.                 |      |              |
|4      |Вирустарға      |Вирустарды консервілеу    |6     |1.357-429;    |
|       |химиялық,       |әдістері. Жануарлардың    |      |230-235       |
|       |физикалық және  |вирустарға сезімталдығына |      |              |
|       |биологиялық     |әсер ететін               |      |              |
|       |факторлардың    |факторлар.Індет түрлері.  |      |              |
|       |әсері. Вирустық |Аралық рейтинг.           |      |              |
|       |аурулардың      |                          |      |              |
|       |патогенезі.     |                          |      |              |
|5      |Вирусқа қарсы   |Вирустық індеттің         |6     |1. 251-273;   |
|       |иммунитеттің    |эпизоотологиялық          |      |311-335       |
|       |ерекшеліктері   |ерекшеліктері.            |      |              |
|       |Вирустық        |                          |      |              |
|       |індеттің        |                          |      |              |
|       |эпизоотологиялық|                          |      |              |
|       |ерекшеліктері.  |                          |      |              |
|6      |Бірнеше         |Әрбір вирусты оқу үшін,   |6     |Сюрин В. Н.   |
|       |малдардың       |барлық әдебиеттерден      |      |              |
|       |ауруларын       |келесі мәліметтерді жинау |      |              |
|       |тудыратын       |қажет: вирустың аты,      |      |              |
|       |вирустар        |тұқымдасы, вирустың       |      |              |
|       |(Құтырық, Ящур, |негізгі құрылысы,         |      |              |
|       |Ауески, Тұмау). |вириондардың құрылымы,    |      |              |
|       |                |антигенді құрылыс,        |      |              |
|       |                |төзімділік, өсіру         |      |              |
|       |                |әдістері.                 |      |              |
|       |                |Аралық рейтинг.           |      |              |
|7      |Ірі қара малдар |                          |6     |              |
|       |мен ұсақ        |--"--                     |      |--"--         |
|       |малдарда,       |                          |      |              |
|       |шошқалар мен    |                          |      |              |
|       |құстарда және   |                          |      |              |
|       |жылқыларда ауру |                          |      |              |
|       |тудыратын       |                          |      |              |
|       |вирустар        |                          |      |              |
|8      |Қорытынды       |СӨЖ тақырыптарын          |3     |              |
|       |рейтинг.        |қорытындылау              |      |--"--         |
|       |Барлығы         |                          |45    |              |


           7.  «МИКРОБИОЛОГИЯ  ЖӘНЕ ВИРУСОЛОГИЯ II»  ПӘНІНЕН  ОҚУ  ҮРДІСІНІҢ
КҮНТІЗБЕЛІК  КЕСТЕСІ


       4-кесте «Микробиология және вирусология II»  пәнінен  оқу  үрдісінің
күнтізбелік кестесі

№Апталар123456789101112131415Бақылау түрі1Зертхана
лық сабақтарабабабабабабаб-абабабабабаб-2СӨЖК
Р
ПРК
Р
ПРК
Р
ПРК
Р
ПР3ОСӨЖК
АК
А4ҚРҚР
1ҚР2
Шартты белгілер:
ТК – аралық апталық бақылау
К – СӨЖ және ОСӨЖ тапсыру уақыты 
А – ауызша сұрау
Р – рефератты тапсыру
ҚР – Қорытынды рейтинг
ПР - презентация
Пәндер