Файл қосу

Спирт өндірісінің технологиясы




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                 |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты      |ПОӘК               |                           |
|                             |                   |                           |
|                             |                   |ПОӘК 042 –                 |
|                             |                   |18-9.1.28/02-2013          |
|ПОӘК                         |№ 1 - басылым      |                           |
|«Ашыту өндірісінің           |18.09.2013ж.       |                           |
|биотехнологиясы 2»           |                   |                           |
|пәні бойынша студенттерге    |                   |                           |
|арналған бағдарламасы        |                   |                           |









                    «АШЫТУ ӨНДІРІСІНІҢ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ 2»

                        пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


                  5В070100 – «Биотехнология»  мамандығы үшін



                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ


































                                    Семей


                                    2013



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 28.08. 2013 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде
    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ  ЕНГІЗІЛГЕН




















                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар                         |7   |
|4   |Курстың форматы                                                   |8   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |10  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Аманжолов Самат Аманжолұлы, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 302, 303 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 3
1.2  Пәннің мазмұнына қысқаша сипаттама. «Ашыту өндірісінің  биотехнологиясы
2» пәнінде  мына  мәселелерді  қарастырады:  Ашыту  өндірісінің  өнімдерінің
классификациясы.  Қолданылатын  микроорганизмдер  мен   олардың   ферменттік
жүйесіне байланысты өңделетін шикізаттың түрлері, сонымен  қатар  субстратқа
айналуы. Әртүрлі  ашыту  өнімдерінің  технологиялық  сызбасы:  этил  спиртін
өндіру технологиясы, сыра өндіру технологиясы, ликер-арақ  өнімдерін  өндіру
технологиясы,  спиртті  шырындар  технологиясы,  спиртті  тұнбалардың   және
морстардың   технологиясы,   азалкогольді   және   алкогольсіз   сусындардың
технологиясы, сусындары құю, жүзімді  және  жемісті  шараптар  технологиясы,
квас технологиясы, жемісті және көкенісі  ашытылған  шырындар  технологиясы,
газдалған және кептіріліген сусындар технологиясы.
1.3  Осы  курстың  мақсаты  ашыту   өндірісі    биотехнологиясының   негізгі
білімдерін  және  теориялық  негіздерін   меңгеру   және   алынған   білімді
тәжірибелік сабақтарда қолдану.
1.4 Пәнді оқудың негізгі міндеті – пән бойынша алынған  білімді  тәжірибелік
жұмыста қолдану.
1.5  Пәнді оқу нәтижесінде студент түсінік алу керек:
    •  Ашыту  өндірісі   биотехнологиясының   негізін,   ашыту   өндірісінің
      технологиясын және техникасын, шикізатқа, материалдарға, дайын  өнімге
      қойылатын техникалық талаптарды білу;
    • Өнімнің әр түрін  өндіру  кезінде  технологиялық  процесстер  анализін
      алуда  эксперименттік  өңдеуді  игеру  дағдылары,  зерттеу  жұмыстарын
      жүргізу үшін құрал-жабдықтарды және зерттеу әдістерін қолдану, сонымен
      қатар зертханалық зерттеулерді меңгеру дағдылары;
    •  Мамандық  бойынша   жалпыға   міндетті   мемлекеттік   стандарттарды,
      мамандықтың  кәсіби  бағдарламасын,  кәсіби  әрекеттің  тапсырмаларын,
      сараптау   жүргізудегі    негізгі    әдістемелерді,    биотехнолгиялық
      өндіріліген өнімдердің қауіпсіздігінің және  сапасының  көрсеткіштерін
      меңгеру;
    • Негізгі білімді ашыту өндірісінің биотехнологиясында көрсетуді,  ашыту
      өндірісінің биотехнологиясының  өніміне  стандарттарды  және   сапасын
      бақылауда  техникалық  шараларды   қолдануды,   шикізаттың,   жартылай
      фабрикаттардың   шығымын   есептеуді,   машиналардың,   қондырғылардың
      технологиялық сызбасын  білуді,   білім  саласында  терминдерді  қалай
      қолданса биотехнология саласында да солай қолдануды,  биотехнологиялық
      өнімдерді  өндіру  кезіндегі  технологиялық  процестердің   бұзылуының
      себептерін анықтауды білу керек.
    • Тағам өнімдерін өндіру технологиясы және техникасы саласындағы,  білім
      беру саласындағы бірыңғай  саясатты  түсіну,  биотехнологиялық  өнімді
      өндіру кезіндегі технологиялық процесстердің бұылу себептері,  салалың
      заманауи мәселелерін түсіну;
    • Ғылыми, ғылыми-техникалық және нормативті  құжаттармен  жұмыс  істеуде
      практикалық  дағдыларға  ие  болу,  шикізатқа,   дайын   өнімге   және
      технологиялық   процесстерге   сертификациялық,   стандарттық    сынақ
      жүргізуге қабілеттілігіне ие болу.
1.6   Курс пререквизиттары:
1.6.1  Биохимия
1.6.2  Биотехнология өндірісінің негіздері
1.6.3  Биотехнология өндірісінде көміртекті шикізаттарды қолдану
1.6.4  Ашыту өндірісінің биотехнологиясы І
1.6.5  Тағамдық биотехнология
1.7 Курстың постреквизиттары:
1.7.1 Тағам  өнімдерін  өндіру  бойынша  биотехнологиялық  өндіріске  проект
жасау
1.7.2 Тамақтану гигиенасы
1.7.3 Биотехнологиядағы ғылыми зерттеу жұмыстарының негіздері

2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ
                                                                     Кесте 1
|Тақырып атаулары және тізімі                                |Сағат саны  |
|1                                                           |2           |
|МОДУЛЬ 1 ЭТИЛ СПИРТІ ӨНДІРІСІ                                            |
|Дәрістер                                                                 |
|Дәріс № 1. Этил спирті өндірісі. Этил спиртінің негізгі     |1           |
|құрылымы. Мелассадан спирт өндіру.                          |            |
|Дәріс № 2. Этил спиртінің өндірісі. Ашытқы дайындаудаудың   |1           |
|технологиялық сызбанұсқасы. Ашу. Ашудың периодты және       |            |
|үздіксіз әдісі.                                             |            |
|Дәріс № 3. Дәннен сприт өндіру. Дәнді дайындау. Солод және  |1           |
|солод сүтін дайындау. Зең саңырауқұлағы және саңырауқұлақ   |            |
|суспензиясын дайындау.                                      |            |
|Дәіс № 4. Дәннен спирт өндіру. Шикізатты жылумен өңдеу.     |1           |
|Крахмал шикізатын қанттандыру. Қанттандырудың периодты және |            |
|жартылай үздіксіз сызбанұсқасы. Үздіксіз қайнату. Зең       |            |
|саңырауқұлақтарының ферменттерін қанттандыру.               |            |
|Қанттандырылған массаның көрсеткіштері. Спиртті сақтау және |            |
|тізімдеу.                                                   |            |
|Зертханалық сабақ                                                        |
|Сабақ № 1. Ашыту өндірісінің негізгі шикізаты сапасының     |2           |
|бағасы. Рективиктерленген спирттің анализі.                 |            |
|Сабақ  № 2. Ашыту өндірісінің негізгі шикізаты сапасының    |2           |
|бағасы. Арақ анализі.                                       |            |
|Тәжірибелік сабақ                                                        |
|Сабақ  № 1. Спирт өндірісінің технологиясы. Крахмалды       |1           |
|шикізаттың су  жылулы өңделуі. Керекті есепті жүргізу.      |            |
|Сабақ № 2. Спирт өндірісінің технологиясы. Қанттандырылған  |1           |
|материалдардың шығыны. Керекті есепті жүргізу.              |            |
|Сабақ № 3. Спирт өндірісінің технологиясы. Мелассаны        |1           |
|араластыру. Керекті есепті жүргізу.                         |            |
|Сабақ  № 4. Спирт өндірісінің технологиясы. Спирттің шығуын |1           |
|анықтау. Керекті есепті жүргізу.                            |            |
|МОДУЛЬ 2 СЫРА ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ                                   |
|Дәрістер                                                                 |
|Дәріс № 5. Сыра өндірісінің технологиясы. Сыраның негізгі   |1           |
|құрамы. Сыра суслосын дайындау. Заторды фильтрациялау.      |            |
|Қайнатылған сусла құлмақпен. Сусланы суыту. Сусланы         |            |
|сепараторда түссіздендіру.                                  |            |
|Дәріс  № 6. Сыра өндірісінің технологиясы. Сыра сусласын    |1           |
|дайындаудың үздіксіз процесі. Сыра сусласының ашуы.         |            |
|Дәріс  № 7.  Сыра өндірісінің технологиясы. Сыраны          |1           |
|сепараторлау және фильтрациялау. Сыраның карбонизациясы.    |            |
|Сыраны пастерлеу. Сыра сапасы.                              |            |
|Зертханалық сабақ                                                        |
| Сабақ № 3. Сыра қайнату өндірісінің технологиясы. Сыра     |2           |
|анализі.                                                    |            |
|Тәжірибелік сабақ                                                        |
|Сабақ  № 5. Сыра қайнату өндірісінің технологиясы. Керекті  |1           |
|есептеулерді жүргізу.                                       |            |
|Сабақ  № 6. Сыра қайнату өндірісінің технологиясы. Құлмақпен|1           |
|жасалған сусланың технологиялық есебін жүргізу.             |            |
|Сабақ № 7. Сыра қайнату өндірісінің технологиясы. Қайнату   |1           |
|цехындағы экстрактын анықтау.                               |            |
|Сабақ № 8. Сыра қайнату өндірісінің технологиясы. Ашу       |1           |
|стадиясына технологиялық есеп жүргізу. Керекті есептеулерді |            |
|жүргізу.                                                    |            |
|МОДУЛЬ 3 ЛИКЕРЛІ - АРАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ӨНДІРІСІ                             |
|Дәрістер                                                                 |
|Дәріс № 8 Ликерлі арақ өндірісі. Спиртті қабылдау. Сулы     |1           |
|спиртті қоспасын дайындау.                                  |            |
|Дәріс № 9. Ликерлі арақ өндірісі. Сулы спиртті қоспаның     |1           |
|фильтрациясы. Арақ фильтрациясы.                            |            |
|Дәріс № 10 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Ликерлі         |1           |
|құйылмалы өнімнің материалдары мен шикізаттары.             |            |
|Дәріс № 11 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Ликерлі         |1           |
|құйылмалы өнімнің негізгі және көмекші материалдары. Ликерді|            |
|купажирлеу және ұстау.                                      |            |
|Зертханалық сабақ                                                        |
|Дәріс № 4. Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Ликерлі         |2           |
|құйылмалы өнімнің шикізатының анализі.                      |            |
|Дәріс № 5. Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Ликерлі         |2           |
|құйылмалы өнімнің және полуфабрикаттардың анализі.          |            |
|Дәріс № 6. Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Шарап анализі.  |2           |
|дәріс № 7 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Шараптағы және   |1           |
|шарап материалдарындағы қанттың массалық концентрациясын    |            |
|анықтау.                                                    |            |
|Тәжірибелік сабақ                                                        |
|Сабақ № 9. Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Сорттауға       |1           |
|арналған спирттің және судың мөлшері.                       |            |
|Сабақ  № 10. Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Купаждалған   |1           |
|өнімге есеп беру. Керекті есепті жүргізу.                   |            |
|Сабақ № 11. Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Купаждауды     |1           |
|түзеу.                                                      |            |
|МОДУЛЬ 4 ӘЛСІЗ АЛКАГОЛЬДІ ЖӘНЕ АЛКАГОЛЬСІЗ ШЫРЫН ӨНДІРІСІ                |
|Дәрістер                                                                 |
|Дәріс № 12. Спирт шырындары өндірісі. Спирт шырындарын      |1           |
|дайындау. Спирттелген тұндырмаларды және морсты дайындау.   |            |
|Дәріс № 13. Әлсіз алкагольді шырындарды дайындау. Нан       |1           |
|квасының өндірісі. Буз өндірісі. Браг өндірісі.             |            |
|Дәріс № 14. Жеміс және көкеністің ашыған шырындарын         |1           |
|дайындау. Жемістің ашыған шырынын дайындау. Көкеністің      |            |
|ашыған шырынын дайындау.                                    |            |
|Дәріс № 15. Алкагольсіз газдандырылған шырын дайындау. Газды|1           |
|шырын және купаждалған сиропты дайындау. Құрғақ шырын       |            |
|дайындау.                                                   |            |
|Зертханалық сабақ                                                        |
|Сабақ № 8. Әлсіз алкагольді шырындардың анализі. Нан        |2           |
|квасының өндірісі.                                          |            |
|Тәжірибелік сабақ                                                        |
|Сабақ № 12. Нан квасы өндірісінің технологиясы.  Квастың    |1           |
|өндірісі үшін дән шикізаты. Керекті есептеулерді жүргізу.   |            |
|Сабақ  № 13. Нан квасы өндірісінің технологиясы. Квасты     |1           |
|сусланы купаждау. Керекті есептеулерді жүргізу.             |            |
|Сабақ № 14. Алкагольсіз шырын өндірісінің технологиясы.     |1           |
|Алкагольсіз шырын өндіруде қолданылатын негізгі шикізат.    |            |
|Керекті есептеулерді жүргізу.                               |            |
|Сабақ  № 15. Алкагольсіз шырын өндірісінің технологиясы.    |1           |
|Шырынға хош иіс беретін шикізаттар. Керекті есептеулерді    |            |
|жүргізу.                                                    |            |

    3 ПӘНДІ ОҚЫТУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР
    Пәнді жақсы менгеру үшін студент алдымен 7-бапта берілген  әдебиеттерді
іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар  бойынша  өз
кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал іздеп, оны өз  бетімен  оқуы  керек.
Сонымен, сабаққа келген  студент,  онда  қай  тақырып  талданылатыны  туралы
хабарлы болуы керек және тақырыптың негізгі жағдайларын алдын ала оқып  алуы
керек.
    Курстың бір  бөлігі  семестр  бойы  студенттердің  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
    Курс бойынша өзіндік жұмысты  келесі  тәртіпте  жүргізіп  тұруы  қажет.
Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын  әдебиетті  оқып,  теориясына  көп
тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана  тоқталып,  түсініксіз  жерлерін
белгілеу керек.
    Содан кейін материалды  мұқиятты  түрде  игеру  қажет,  яғни  теориялық
ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
    Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй  тапсырмасы
түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.




      4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15
дәріс, 15 тәжірібеліқ сабақ және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ
жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде студент өткен материялдарды жақсы меңгеру үшін
 реферат түріндегі СОӨЖ  және СӨЖ  алынады.

      5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ
      Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде  өзі дайындалу керек,  қажет
болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға  жиі  кіру  керек.
Оқытушының  жұмыс  бағдарламасындағы  методикалық  ұсыныстарын   тәжірибелік
сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс  материалдарымен  шектеліп  калмай,
басқа  да  әдебиеттерді,  электронды  ресурстарды   қолданыңыздар.   Алдымен
бірінші модульды меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,  кейін  келесі  модульге
көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру  керек,
аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері –  1-7  апталардағы
тапсырмалар мен тесттерге 7 –ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада.


      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ

      Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде
ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600.

       «Ашыту өндірісінің биотехнологисясы 2»  пәні  бойынша  балдарды  бөлу
кестесі
                                                                     Кесте 2
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескетрулер       |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |30               |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |30               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|5      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |30               |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |30               |                 |
|7      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |15               |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |60               |                 |
|8      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|9      |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|10     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |20               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|11     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|13     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |ЗС                           |25               |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|14     |ТС қорғау                    |20               |                 |
|       |ЗС                           |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |15               |                 |
|       |СӨЖ                          |                 |                 |
|15     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |СОӨЖ                         |                 |                 |
|       |СӨЖ                          |20               |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |60               |                 |

7. ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиеттер
7.1.1  Фараджева  Е.  Д.,   Федоров   В.А.   Общая   технология   бродильных
производств. __ М.: Колос, 2002. __ 408 с.
7.1.2 Ковалевский К.А. Технология бродильных производств:  учебное  пособие.
– Киев: Фирма «ИНКОС», 2004. -340 с.
7.1.3  Фертман  Г.И.,  Шойхет  М.И.,  Чепелева  А.С.  Технология  бродильных
производств. - М.: Высшая школа, 1966. - С. 93 -112.
7.1.4  Привалова  Е.А.  Технология  отрасли.   Технологические   расчеты   в
бродильных производствах: Учеб. пособие. Иркутск: Изд–во  ИрГТУ,  2007.–  72
с.
8.2    Дополнительная    литература
7.2.1.  Иванов  А.И.  Оборудование  спиртового  производства.  М.:   Пищевая
промышленность, 1972. - 216 с.
7.2.2  Климовский Д.Н., Смирнов В.А., Стабников В.Н.  Технология  спирта.  -
М.: Пищевая промышлнность, 1967. - С. 278-300.
7.2.3 Фертман Г.И., Шойхет  М.И.  Технология  спиртового  и  ликероводочного
производства. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - С. 6 -218.
7.2.4   Справочник   по   производству   спирта.   Сырье,    технология    и
технохимконтроль/  В.Л.Яровенко,  Б.А.Устинников  и  др.  __  М.:  Легкая  и
пищевая промышленность, 1981.– 336 с.
7.2.5 Попов В.И. Оборудование  предприятий  пивоваренной  и  безалко-гольной
промышленности. - М.: Пищевая промышленность, 1974. -С.199-224.
7.2.6  Чукмасова  М.А.,  Рудольф  В.В.  Технология  пива  и   безалкогольных
напитков. - М.: Пищевая промышленность, 1971. - С. 399-487.
7.2.7      Бачурин   П.Я.,   Смирнов   В.А.   Технология    ликеро-водочного
производства. - М.: Пищевая промышленность, 1975. -326 с.
7.2.8  Жбанков  Б.В.  Оборудование  ликеро-водочного  производства.  -   М.:
Пищевая промышленность, 1972.-121 с.
7.2.9  Сербезов Д.М., Фурнаджиев М.К. Производство безалкогольных  напитков.
Пер. сболг. (София, 1970г.)-М.: Пищевая промышлен-ность, 1974. - 320 с.
7.2.10 Рудольф В.В., Денщиков М.Т. Оборудование  заводов  фруктовых  вод.  -
М.: Пищевая промышленность, 1973. - С. 128-261.
Пәндер