Файл қосу

Өнеркәсіптік өнімдердің сапа көрсеткіштерінің жіктелуі



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
                      СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ
МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК                   |                           |
|                           |                       |                           |
|                           |                       |ПОӘК 042–18-9.1.05/01-2013 |
|ПОӘК                       |                       |                           |
|«Квалиметрия» пәнінен      |18.09.2013 ж.          |                           |
|оқытушыға арналған пәннің  |№ 1 басылым            |                           |
|бағдарламасы               |                       |                           |












                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


            5В073200 «Стандарттау, сертификаттау және метрология


                             (салалар бойынша)»

                   мамандығы бойынша «Квалиметрия» пәнінен
                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ





































                                    Семей


                                     2013







                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы т.ғ.к., «Стандарттау және биотехнология»  кафедрасының  аға
оқытушысы Төлеубекова С.С.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х. Кәкімова


    2.2  Инженерлі-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік   бюросының
мәжілісінде


    «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Қ. Искакова


    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН



























                                   Мазмұны



    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |6   |
|5   |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі                |9   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                    |9   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |11  |
|8   |Әдебиеттер                                                        |11  |




    1 Қолданылу саласы


    «Квалиметрия» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің  құрамына  кіретін
оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы 5В073200  «Стандартау,  сертификаттау
және метрология (салалар бойынша)» мамандығының студенттеріне арналған.


    2 Нормативтік сілтемелер


    «Квалиметрия»  пәнінен  бағдарламасы  осы  пән  бойынша  оқу   процесін
ұйымдастыру  тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары  мен   ұсыныстарына
сәйкес орнатады:
    - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының
мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай;
    -  5В073200  «Стандарттау,  сертификаттау  және   метрология   (салалар
бойынша)»  мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес;
         -  УСТ  042  СМУ-4-2013  «Пәндердің  оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.


    3 Жалпы ережелер


    3.1 Пәннің қысқаша мазмұны
    «Квалиметрия» пәні квалиметрлеудің принциптерін, әдістерін қарастырады.
Өнеркәсіптік  өнімнің  жіктелуін,  сапа  көрсеткіштерінің   номенклатурасын,
өнімнің сапа деңгейінің бағалануын, әсіресе жіктеуіш, шектеулі және  бағалау
көрсеткіштерін  анықтайды.    Көрсеткіштердің   салмақтық   коэффициенттерін
анықтау. Өнімнің сапа деңгейін  бағалау  үшін  базалық  (негізгі)  үлгілерді
таңдау. Өнімнің сапа деңгейі.


    3.2 Осы курстың мақсаты пән жөнінде  теориялық  базаны  құру,  өнімнің,
қызметтің, процестің  сапа  деңгейін  сандық  анықтауы  бойынша  тәжірибелік
дағдылар алу.


    3.3   Осы курсты оқудың  негізгі  мәселесі   студенттерге  квалиметрлеу
принциптері   мен   әдістері,   өнеркәсіптік   өнімдердің   жіктелуі,   сапа
көрсеткіштерінің номенклатурасы,  сонымен  қатар  өнімдердің,  қызметтердің,
процестердің сапа деңгейін сандық анықтаудың  әдістері  мен  тәртібі  туралы
түсінік беру.


     3.4 Пәнді оқу нәтижесінде студент келесілерді:
    - стандарттау және квалиметрлеудің  тарихы  мен  қазіргі  кезде  біздің
елімізде және шетелде жағдайы туралы;
    - өнімнің және  қызметтердің  сапасы  мен  өмірдің  деңгейі  арасындағы
қатынасы жөнінде;
    - квалиметрлеу, стандарттау  және  сертификаттау  арасындағы  байланысы
жөнінде;
    - квалиметрлеудің негізгі әдістері мен технологиясының негізі туралы;
    - сапа  көрсеткіштерінің  сандық  мәндерін  анықтау  үшін  мәліметтерді
дайындау және өңдеу;
    - стандарттау саласындағы үкіметтің саясатын түсіне білуі керек;
    -  стандарттаудың  тарихы  мен  қазіргі  жағдайы  туралы,   стандарттау
жөніндегі халықаралық және өңірлік  ұйымдары  туралы,  стандарттаудың  басқа
пәндермен қатынасы жөнінде түсініктерге ие болуы керек;
    - кәсіпорынның сыртқыэкономикалық қызметінің дамуына және  Қазақстанның
Дүниежүзілік сауда ұйымына кіруіне қажетті мамандардың кәсіптік  қасиеттерге
иелену керек.
      Сонымен қатар студенттер келесілерді білуі қажет:
- стандарттау жөніндегі  заңнамалық  және  нормативтік  құқықтық  актілерді,
әдістемелік материалдарды;
- өнімнің сапасын бақылаудың мемлекеттік қадағалау жүйесін,  ведомствоаралық
және ведомстволық жүйелерін;
-  өнімнің  негізгі  техникалық  сипаттамаларын,   өнімнің   сапа   деңгейін
бағалаудың принциптері мен әдістерін,  өнімнің  сапа  көрсеткіштерін  таңдау
ерекшелігін;
-  өнімнің  сапасын  талдау  тәсілдерін,  сапаны   статистикалық   бақылауды
ұйымдастыру және технологиялық процестерді басқаруын.
      Олар мыналарды қолдана білуі керек:
- өнімнің сапасын жоғарлатуы бойынша жобалау мен жоспарлау  кезінде  өнімнің
сапа көрсеткіштерінің құрамын;
- өнімнің сапа жөніндегі мәліметтерді талдау әдістері мен  ақаулардың  пайда
болу себептерін табу тәсілдерін;
- өнімнің сапасын жоғарлату жөніндегі жұмыстарды  жоспарлау  және  жүргізуге
арналған компьютерлік технологиялар;
- өнімнің және сапа жүйелерін сертификаттау жұмыстарын орындау кезінде  өнім
мен процестердің сапасын бақылау әдістерін;
-  өнімнің  сапасын  бақылауға  арналған  бақылаушы-өлшеуші   және   өлшеуші
техникасын;
    Бұған қоса студенттер келесі дағдыларға иелену қажет:
- әртүрлі өнімдердің сапа көрсеткіштерін есептеу мен таңдауын;
- өндірісті  жақсарту  үшін  өнімнің  сапасын  бақылау  жөніндегі  есептерді
шығаруын.

    3.5 «Квалиметрия» курсының пререквизиттері:
    3.5.1 Өлшемдердің жалпы теориясы;
    3.5.2  Стандарттау,
    3.5.3 Өлшемдердің жалпы теориясы,
    3.5.4 Метрология,
    3.5.5 Сертификаттау,
    3.5.6 Өндіріс технологиясы,
    3.5.7 Өнімнің сапасын бақылау мен басқарудың статистикалық әдістері.


     3.6 «Квалиметрия» курсының постреквизиттері:
     3.6.1 Өндірістегі метрологиялық қамтамасыз ету,
     3.6.2 Стандарттар мен нормативтік құжаттаманы жасау технологиясы.

    3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме 1 кестеде көрсетілген:


                                                                     1 кесте

|Курс                                                |Сем-р   |Кред.         |
|1 микромодуль  – Сапа жөнінде түсінік                                       |
|Дәрістік сабақтар                                                           |
|1 Кіріспе                                           |1       |8.1.1         |
|Пәннің мақсаттары мен қарастыратын мәселелері.      |        |8.1.2         |
|Пәннің құрылымдық-логикалық сұлбасы. Негізгі        |        |              |
|терминдер мен анықтамалар                           |        |              |
|2 Сапа мәселелері жөніндегі ғылыми зерттеулердің    |1       |8.1.1         |
|әдістемесі                                          |        |8.1.2         |
|Сапа табиғатын зерттеу. Өнімнің сапасын басқару     |        |              |
|жөніндегі зерттеулер.  Сапаны өлшеу, сапа туралы    |        |              |
|ақпарат теориясы бойынша, сапаның экономикалық және |        |              |
|социологиялық мәселелері  жөніндегі зерттеулер.     |        |              |
|3 Сапа деңгейінің динамикасы                        |1       |8.1.1         |
|«Ең жоғарғы сапа» концепциясы. Сапаның төрт деңгейі:|        |8.1.3         |
|стандартқа сәйкестігі, қолдануға сәйкестігі,        |        |              |
|нарықтың талаптарына сәйкестігі, жасырылған         |        |              |
|қажеттіліктерге сәйкестігі                          |        |              |
|1                                                   |2       |3             |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|  1 Кіріспе                                         |1       |8.2.1         |
|2 Сапа мәселелері жөніндегі ғылыми зерттеулердің    |1       |8.2.1         |
|әдістемесі                                          |        |              |
| 3 Сапа деңгейінің динамикасы                       |1       |8.2.1         |
|Зертханалық сабақтар                                                        |
|1 Шарап өнімдерінің сапа деңгейін бағалау           |1       |8.2.11        |
|2 Еттің сапа деңгейін бағалау                       |1       |8.2.11        |
|3 Ет өнімдерінің сапа деңгейін бағалау              |1       |8.2.11        |
|4 Дәнді-дақылдар мен ұнның сапа деңгейін бағалау    |1       |8.2.11        |
|5 Нан өнімдерінің сапа деңгейін бағалау             |1       |8.2.11        |
|2 микромодуль  – Сапа көрсеткіштері                                         |
|Дәрістік сабақтар                                                           |
| 4 Өнеркәсіптік өнімдерді жіктеу. Сапа              |2       |8.1.1         |
|көрсеткіштерінің номенклатурасы                     |        |8.1.2         |
|Өнім сапа көрсеткіштерінің жіктелуі. Өнімнің        |        |              |
|біртектілігі бойынша сапа көрсеткіштерінің жіктелуі.|        |              |
|Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуі. Өнеркәсіптік         |        |              |
|өнімдердің сапа көрсеткіштерінің жіктелуі.          |        |              |
|Тұтынушылық қасиеттері мен сапа көрсеткіштерінің    |        |              |
|номенклатурасын таңдау тәртібі                      |        |              |
|5 Өнімнің сапа деңгейін бағалау                     |2       |8.1.1         |
|Жіктеуші, шектеулі және бағалау көрсеткіштері.      |        |8.1.2         |
|Бағалау жағдайы. Өнім сапасының сараптық бағасы.    |        |              |
|Органолептикалық көрсеткіштерді бағалау. Сапа       |        |              |
|көрсеткіштерінің номенклатурасын анықтау.           |        |              |
|Көрсеткіштердің салмақтық коэффициентерін анықтау.  |        |              |
|Сапа деңгейін бағалау үшін базалық үлгілерді таңдау |        |              |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|4-5 Өнеркәсіптік өнімдердің жіктелуі. Сапа          |2       |8.2.1         |
|көрсеткіштерінің номенклатурасы                     |        |              |
|6-7 Өнімнің сапа деңгейін бағалау                   |2       |8.1.4         |
|Зертханалық сабақтар                                                        |
|6 Маргарин өнімдерінің сапа деңгейін бағалау        |1       |8.2.11        |
|7 Майонездің сапа деңгейін бағалау                  |1       |8.2.11        |
|8 Өсімдік майлардың сапа деңгейін бағалау           |1       |8.2.11        |
|9 Жұмыртқа мен жұмыртқа өнімдерінің сапа деңгейін   |1       |8.2.11        |
|бағалау                                             |        |              |
|10 Сүттің сапа деңгейін бағалау                     |1       |8.2.11        |
|1                                                   |2       |3             |
|3 микромодуль  – Сапа деңгейін бағалау                                      |
|Дәрістік сабақтар                                                           |
|6 Квалиметриялық шкалалар                           |2       |8.1.1         |
|Атаулар шкаласы. Реттік шкаласы. Аралықтар шкаласы. |        |8.1.2         |
|Қатынастар шкаласы. Абсолютті мәндер шкаласы.       |        |              |
|7 Сапа деңгейін бағалау әдістемелерін жасаудың      |2       |8.1.6         |
|негізгі ережелері                                   |        |              |
|Өнімнің сапа деңгейін бағалаудың дифференциалдық    |        |              |
|әдісі.  Өнімнің сапа деңгейін бағалаудың кешенді    |        |              |
|әдісі.  Кешенді көрсеткішке қойылатын талаптар.     |        |              |
|Негізгі көрсеткіш бойынша сапа деңгейін бағалау.    |        |              |
|Интегралды көрсеткіштің көмегімен өнімнің сапа      |        |              |
|деңгейін бағалау. Орташаөлшенген көрсеткіш бойынша  |        |              |
|өнімнің сапа деңгейін бағалау. Өнімнің сапа деңгейін|        |              |
|бағалаудың аралас әдісі.                            |        |              |
|8 Білім мен тәжірибелік қызмет ретінде өнімнің      |1       |8.1.5         |
|сапасын басқарудың пайда болуы мен дамуы            |        |              |
|Негізгеалынатын категориялар мен сапаны басқару     |        |              |
|жөніндегі түсініктер. Сапаны басқарудағы жүйелік    |        |              |
|бағыттың мәні. Отандық және шетелдік                |        |              |
|кәсіпорындарында сапаны басқарудың негізгі кезеңдері|        |              |
|мен қызметтерді талдау. Ерекшеліктері,              |        |              |
|артықшылықтары мен кемшіліктері. Сапаны басқарудың  |        |              |
|жалпы концепциясы.                                  |        |              |
|9 Өнімдердің негізгі ақауларының жіктелуі Өнімнің   |1       |8.1.9         |
|ақауларының жіктелуі: өнімнің сапасына әсер етуі    |        |              |
|бойынша; табу мүмкіндігі бойынша; оларды болдыртпау |        |              |
|мүмкіндігі бойынша; пайда болуы бойынша; таратылуы  |        |              |
|бойынша.                                            |        |              |
|10 Әртүрлі халықаралық сапа менеджмент жүйелері     |2       |8.1.12        |
|Әртүрлі халықаралық жүйелердің сипаттамасы:         |        |              |
|GMP (Good Manufacture Practice) – жақсы өндірістік  |        |              |
|практика;                                           |        |              |
|- НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) – |        |              |
|қауіп-қатерлерді және бақылау нүктелерін талдау.    |        |              |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|8-9 Квалиметриялық шкалалар                         |2       |8.1.5         |
|                                                    |        |8.1.9         |
|10-11 Сапа деңгейін бағалау әдістемелерін жасаудың  |2       |8.1.5         |
|негізгі ережелері                                   |        |8.1.9         |
|1                                                   |2       |3             |
|12 Білім мен тәжірибелік қызмет ретінде өнімнің     |1       |8.1.5         |
|сапасын басқарудың пайда болуы мен дамуы            |        |8.1.9         |
|13 Өнімдердің негізгі ақауларының жіктелуі          |1       |8.1.5         |
|                                                    |        |8.1.9         |
|14-15 Әртүрлі халықаралық сапа менеджмент жүйелері  |2       |8.1.5         |
|                                                    |        |8.1.9         |
|Зертханалық сабақтар                                                        |
|11 Қоюландырылған сүттің сапа деңгейін бағалау      |1       |8.2.11        |
|12 Балмұздақтың сапа деңгейін бағалау               |1       |8.2.11        |
|13 Сары майдың сапа деңгейін бағалау                |1       |8.2.11        |
|14 Сүзбе және сүзбе өнімдерінің сапа деңгейін       |1       |8.2.11        |
|бағалау                                             |        |              |
|15 Балық және балық өнімдерінің сапа деңгейін       |1       |8.2.11        |
|бағалау                                             |        |              |

    5   СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ
    5.1 Тұтынушылардың ұсыныстарын талдау әдістері
    5.2 Әртүрлі талаптар кестесін құрастыру және талдау технологиясы
    5.3  FMEA  әдісін  қолдану  (мүмкін  болатын  себептер  мен  ақаулардың
салдарын талдау)
    5.4 Процестердің сапасына әсер ететін факторларды және олардың деңгейін
талдау
    5.5 Кәсіпорынның сапа саясатын дайындау
    5.6  Тұтынушының  қауіп-қатерлерін  төмендететін  техникалық  шараларды
дайындау
    5.7   Тұтынушының   қауіп-қатерлерін   төмендететін    ұйымдастырушылық
шараларын дайындау

   6. ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ


                                                                     3 кесте
|Тақырыбы                       |Көрсету      |Өзбетімен оқуға   |Бақылау   |
|                               |құралдары    |арналған сұрақтар |түрі      |
|Дәрістік сабақ        |Практ. |             |                  |          |
|                      |сабақ  |             |                  |          |
|1                     |2      |3            |4                 |5         |
|Кіріспе               |1      |             |                  |          |
|Сапа мәселелері       |2      |Слайдтар     |Тұтынушылардың    |Жұмысты   |
|жөнінде ғылыми        |       |             |ұсыныстарын талдау|қорғау    |
|зерттеулердің         |       |             |әдістері          |          |
|әдістемесі            |       |             |                  |          |
|1                     |2      |3            |4                 |5         |
|Сапа деңгейлерінің    |3      |             |Тұтынушылардың    |Жұмысты   |
|динамикасы            |       |             |тәуекелге баруын  |қорғау    |
|                      |       |             |төмендететін      |          |
|                      |       |             |ұйымдастырушылық  |          |
|                      |       |             |шараларды дайындау|          |
|Өнеркәсіптік          |4,5    |Слайдтар     |Әртүрлі талаптар  |Жұмысты   |
|өнімдердің жіктелуі.  |       |             |кестесін құрастыру|қорғау    |
|Сапа көрсеткіштерінің |       |             |және талдау       |          |
|номенклатурасы        |       |             |технологиясы      |          |
|Өнімнің сапа деңгейін |6,7    |             |                  |Жұмысты   |
|бағалау               |       |             |                  |қорғау    |
|Квалиметриялық        |8,9    |Слайдтар     |FMEA әдісін       |Жұмысты   |
|шкалалар              |       |             |қолдану (мүмкін   |қорғау    |
|                      |       |             |болатын себептер  |          |
|                      |       |             |мен ақаулардың    |          |
|                      |       |             |салдарын талдау)  |          |
|Сапа деңгейін бағалау |10,    |             |Процестердің      |Жұмысты   |
|әдістемесін           |11     |             |сапасына әсер     |қорғау    |
|дайындаудың негізгі   |       |             |ететін факторларды|          |
|ережелері             |       |             |және олардың      |          |
|                      |       |             |деңгейін талдау   |          |
|Білім мен тәжірибелік |12     |Слайдтар     |                  |Жұмысты   |
|қызмет ретінде өнімнің|       |             |                  |қорғау    |
|сапасын басқарудың    |       |             |                  |          |
|пайда болуы мен дамуы |       |             |                  |          |
|Өнімдердің негізгі    |13     |Слайдтар     |Кәсіпорынның сапа |Жұмысты   |
|ақауларының жіктелуі  |       |             |саясатын дайындау |қорғау    |
|Әртүрлі халықаралық   |14,15  |Слайдтар     |Тұтынушының қауіп |Жұмысты   |
|сапа менеджмент       |       |             |қатерлерін        |қорғау    |
|жүйелері              |       |             |төмендететін      |          |
|                      |       |             |техникалық        |          |
|                      |       |             |шараларды дайындау|          |






    7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

                                                                     4 кесте

|Оқулықтар мен       |Даналардың саны|Студентер саны |Қамтамасыз ету пайызы |
|оқу-әдістемелік     |               |               |                      |
|құралдардың атаулары|               |               |                      |
|1                   |2              |3              |4                     |
|Квалиметрия.        |2              |10             |20                    |
|Управление          |               |               |                      |
|качеством.          |               |               |                      |
|Сертификация        |               |               |                      |
|Основы квалиметрии  |4              |10             |40                    |
|Прикладные вопросы  |2              |10             |20                    |
|квалиметрии         |               |               |                      |
|Квалиметрия и       |3              |10             |30                    |
|управление качеством|               |               |                      |

    8 ӘДЕБИЕТТЕР
    8.1 Негізгі
    8.1.1     Федюкин  В.К.  Основы   квалиметрии.   Управление   качеством
продукции. Учебное пособие. – М.: Информационно-издательский  дом  «Филинъ»,
2004. – 296 с.
    8.1.2 Фомин В.М. Квалиметрия. Управление качеством. Сертификация.  Курс
лекций. – М.: ЭКМОС, 2000. – 320 с.
    8.1.3  Федюкин  В.К.,  Дурнев  В.Д.,  Лебедев  В.Г.  Методы  оценки   и
управление качеством промышленной продукции: Учебник. – М.: Филинъ, 2000. –
328 с.
    8.1.4  Качество и безопасность сельскохозяйственной пищевой  продукции.
/ под редакцией д.б.н. А.К. Смагулова – Алматы, 2002. – 544 с.
    8.1.5  Робертсон А. Управление качеством: Пер. с англ. – М.:  Прогресс,
1974. – 253 с.
    8.1.6  Стандартизация и управление  качеством  продукции:  Учебник  для
вузов / Под редакцией В.А. Швандера. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. – 487 с.
    8.1.7 Солод Г.И. Основы квалиметрии: Учебное пособие. М.:  Издательство
МГИ, 1991.-84 с.
    8.1.8   Управление  качеством:  Учебник  для  вузов  /  под  ред.  С.Д.
Ильенковой. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1999.-199 с.
    8.1.9 Шишкин И.Ф., Станякин В.М. Квалиметрия  и  управление  качеством:
Учебное пособие. - М.:Изд-во ВЗПИ, 1992.-255 с.
    8.1.10  Азгальдов Г.Г. Теория и практика оценки качества товаров. – М.:
Экономика, 1989. – 256 с.
    8.1.11  Басовский Л.Е., Протасьев В.Б. Управление качеством:  Учебник.-
М.:ИНФРА. – 2000. – 212 с.
    8.1.12 Гличев А.В.и др. Прикладные вопросы квалиметрии. – М.:  Издат-во
стандартов, 1985.-190 с.
    8.1.13 Мишин В.М. Управление качеством:  Учебное  пособие  для  вузов.-
М.:ЮНИТИ-ДАНА, 2000.-303 С.


    8.2    Қосымша
    8.2.1 Варжапетян А.Г. Квалиметрия. - Санкт-Петербург, 2005. 176 с.
    8.2.2 Журнал «Пищевая промышленность»
    8.2.3 Журнал «Мясная промышленность»
    8.2.4 Журнал «Молочная промышленность»
    8.2.5 Журнал «Перерабатывающая промышленность»
    8.2.6 Назаров «Общая технология пищевых продуктов». – М.: Агропромиздат
    8.2.7 Позняковский В.М.  Гигиенические  основы   питания  и  экспертизы
продовольственных товаров: Учебник. –  Новосибирск:  Изд-во  Новосибирского
университета, 1996. - 432 с.
    8.2.8 Федько В.П., Альбеков А.У. Маркировка и  сертификация  товаров  и
услуг: Учебное пособие. – Ростов/на Дону: Изд-во «Феникс», 1998. – 640 с.
    8.2.9  Ковальская  Л.П.   Технология   пищевых   производств.   –   М.:
Агропромиздат, 1988. – 286 с.
    8.2.10 Красовский П.А. Товар и его экспертиза. – М.: Центр экономики  и
маркетинга, 1999. – 284  с.
    8.2.11 Лабораторный практикум по общей  технологии  пищевых  продуктов.
Под общ.ред.Фалушиной З.Ф. – М.: Пищевая промышленность, 1978. – 271 с.
    8.2.12 Толеубекова С.С. Методические указания к  лабораторным  занятиям
по дисциплине «Квалиметрия и управление качеством», 2009.
Пәндер