Файл қосу
Консерві өндірісінің технологиясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3-деңгейлі СМЖ құжаты |ОӘК |ПОӘК | | | |042-18-23.1.11/01-2013 | |«Ет және сүт өнімдерін өңдеу |Басылым № 1 | | |технологиясы, гигиенасы және | | | |ветеринариялық санитариялық | | | |сараптау-І» пәнінің оқытушыға | | | |арналған жұмыс бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Ет және сүт өнімдерін өңдеу технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық - санитариялық сараптау І » 051202-«Ветеринариялық санитария» мамандығына арналған ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕГЕН _____ «___»_____2013ж. А. Серикова, ветеринария ғылымдарының кандидаты, «Ветеринариялық санитария» кафедрасының профессор міндетін атқарушы. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында Хаттама «__» ____ 2013 ж №__ Кафедра меңгерушісі________ Е.Омарбеков 2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік ұйымының отырысында Хаттама «__» ______ 2013ж №__ Төрайымы ________ А.Тлеубаева 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында мақұлданып баспаға ұсынылды Хаттама «___» ______ 2013 ж №__ ОӘК төрайымы _______ Г.Искакова 4 АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны 1. Қолдану аймағы 2. Нормативтік нұсқаулар 3. Жалпы жағдайлар 4. Пәннің оқу мазмұны(модуль) 5. Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар 6. Пән бойынша оқу - әдістемелік картасы 7. Оқу - әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы 8. Әдебиеттер 1 ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ «Ет және сүт өнімдерін өңдеу технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық санитариялық сараптау-І» пән бойынша оқу-әдістемелік кешен 5В120200- «Ветеринарлык санитария» мамандығының студенттеріне арналған. 2 НОРМАТИВТІК НҰСҚАУЛАР «Ет және сүт өнімдерін өңдеу технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптау-І» пәніне арналған бұл оқу- әдістемелік кешені, осы пәнінен жүргізілетін сабақтарды ұйымдастыру жолдары төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкестіріліп құрылды: «Ет және сүт өнімдерін өңдеу технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптау-І» пәні бойынша оқу әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол: - Мемлекеттік жалпыға міндетті жоғары білім беру стандартына; - Мамандығы 051202- «Ветеринариялық санитария» типтік оқу бағдарламасы, жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі оқу мамандықтары бойынша типтік оқу бағдарламасының А қосымшасы; - СТУ 042-ГУ-4-2013 Университеттің «Пәннің оқу-әдістемелік кешенін безендіру және дайындауға қойылатын жалпы талаптар» стандарты; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны мен құрылымы» құжатталған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: Нарық қатынасының дамуы экономикалық тетіктерді басқарудың тез өсуін ғылым мен техника жетістіктерін жан-жақты пайдалануды, шикізат өңдеуді арттырып сапалы өнімдер шығаруды талап етеді. Осы бағытта Қазақстанда ауыл шаруашылық қызметкерлері мен мамандары алдында өңдеу кәсіпорындары жүйелерін кеңейту міндеті тұр. Қазіргі кезде ет және сүт өнімдерін шығаратын шағын кәсіпорындарын салу құрылыстары басталды (шұжық, консерві цехтары, ірімшік, ашытылған сүт тағамдары мен ұлттық ет, сүт өнімдері және т.б.) Бұның барлығы бітірушілерден ет-сүт өнімдерін технологиялық өндірудегі, дайын өнімдер мен шикізаттардың сапасын ветеринариялық- санитариялық қадағалау туралы терең білімді талап етеді. Ет және сүт өнімдері адам тамақтануындағы толыққұнды белок көзі, организмді пластикалық және энергетикалық заттармен қамтамасыз етеді. Сондықтан жануарлар белогы адам тамақтануында үлкен орын алады. Осыған сәйкес, шикізаттың сапасына ветеринариялық-санитарияық қадағалау, өндірістегі гигиена және дайын өнімді ветеринариялық- санитариялық сараптаудың маңыздылығы артып барады. Аталған пәннің негізгі мәні халықты өндірістегі санитарлық тұрғыдан жоғары сапалы ет және сүт өнімдерімен қамтамасыз етумен қорытындыланады. 3.2 Пәнді оқытудағы мақсат: Ет-сүт өнімдерін технологиялық өндірудегі, өндірістегі гигиена және шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау үшін сараптаушы, ұйымдастырушы-басқарушы және ғылыми бағыттағы мамандарды дайындау. 3.3 Пәнді оқытудағы негізгі тапсырмасы: Ет-сүт өнімдерін ветеринариялық- санитариялық бағалаудың ережесі мен гигиеналық зерттеу әдістемесін, сондай- ақ дайын өнімдердің технологиясының стандартизациясының негіздерін меңгеру. 3.4 Оқытудың нәтижесі Пәнді оқу нәтижесінде студент міндетті: Білу керек: -ет-сүт өнімдерін өндірудегі негізгі технологиясын және гигиенасын; - ет-сүт өнімдерін өңдеу тәсілдері және әдістерін; - ет-сүт өнімдерінің стандартизациясы және ветеринариялық-санитариялық сараптау ережесі мен әдістемесін; Ие болу: - дайын өнімдер мен шикізаттарды кесу, қабылдаудағы тексеру, ғылыми зерттеулердегі органолептикалық, химиялық, бактериологиялық әдістерді; Игеру керек: - өнімнің сапасының сапалылығын анықтау үшін органолептикалық және арнайы зерттеу әдістерін; Істей білу керек: - ет-сүт өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүргізуді; -ет-сүт өнімдерін өңдеудегі барлық технологиялық кезеңдердегі ветеринариялық-санитариялық шараларды жүргізуді; -тағам өнімдері және ғимараттардың, құрал-жабдықтардың санитарлық- гигиеналық жағдайы туралы сұрақтары шешуді; - ет және сүт өнімдерін сату орындарында, сақтауда, тасымалдауда бақылау жүргізуді; Ие болу керек: - мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлар жөнінде , оларды тәжірибе жүзінде есептеуге; Меңгеруге тиісті: - нормативті құжат талаптарына сәйкес ет-сүт өнімдерінен ветеринариялық- санитариялық сараптау, технологиялық және басқа да зерттеулерге сынама алу тәртібі; - нормативті құжаттарға сәйкес ет және сүт өнімдеріне сезімдік, физикалық- химиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді; 3.5. Курстың пререквизиті : Мал және құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау I, II; мал шикізат өнімдерін сертификаттау; мал шаруашылығы өнімдерінің стандартизациясы және технологиясы. 3.6. Курстың постреквизиттері: Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптау-ІІ; өнімдердің радиациялық зақымдануындағы ветеринариялық-санитариялық сараптау 3.7. Оқу жұмыс жоспарынан көшірме кесте 1 |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтары | |1 модуль. Тұздалған ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |1.Қақталған ет. |3 | | | | |Жіктелуі. Ассортименті. Шикізатты бөлшектеу. Шикізатты тұздау | | |(тұздаудың мәні, тұздау тәсілі, тұздық дайындау, қақтауға арналған | | |шошқа еттерін тұздау, қақтауға арналған сиыр және қой еттерін тұздау, | | |тұздау кезіндегі микрофлора). Қақтауға арналған еттің жетілуі. Қақтау. | | |Қайнату, қуыру. | | |2 модуль. Жылқы етінен дайындалған қазақтың ұлттық өнімдерінің технологиясы, | |гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптау | |Жылқы еті - Орталық Азия халықтарының ұлттық тағамы |1 | |Химиялық құрамы. Қасиеті. Дәмдік сапасы. | | |3. Жылқы ұшасын әртүрлі бөлшектеу тәсілдері. |2 | |Қазақи әдіс. Жылқы ұшасын өндірістік тәсілмен бөлшектеу . Жартылай | | |фабрикаттар дайындау үшін ұшаны бөлшектеу. Әртүрлі сауда орындары үшін | | |жылқы ұшасын бөлшектеу. Жылқы ұшасының жеке бөліктерінің химиялық | | |құрамы. | | |5. Жылқы етінен жасалынатын ұлттық өнімдерін дайындау технологиясы. |2 | |Жылқы етінен жасалынатын ет өнімдерінің ассортименті. Қазы, жал, жая, | | |әсіп, қарта, шұжық және жылқы шұжықшаларын дайындау. | | |3 модуль. Ет консервілерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |6. Ет консервілерін дайындау технологиясы және гигиенасы |2 | |Тағамдық құндылығы. Ассортименті. Консерві өндірісінің технологиясы. | | |Консерві ыдыстарының жіктелуі және оны дайындау. | | |7. Консерві ыдыстарын және дайын өнімдерді ветеринариялық-санитариялық |2 | |сараптау. | | |Консерві өндірісіндегі бақылау (негізгі 3 бағыты). Сапалы, балауса | | |консервілер. Ұзақ уақыт сақтауға арналған консервілер (8-12 жыл). | | |4 модуль. Шұжық өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |8. Шұжық өнімдерінің түрлері және тағамдық құндылығы |1 | |9. Шұжық өндірісіндегі ветеринариялық-санитариялық бақылау. |1 | |Шикізатты біріншілік өңдеу кезіндегі гигиенасы. Шұжық өндірісіне | | |арналған етті тұздау гигиенасы. Шұжықты дайындау және фаршты өңдеу | | |кезіндегі гигиенасы. Шұжықты қаптау және сақтау кезіндегі санитариялық | | |талаптар. | | |10. Әртүрлі шұжық өнімдерін дайындау технологиясы және гигиенасы. |1 | |Пісірілген, жартылай қақталған, пісіріліп-қақталған, шикілей қақталған,| | |өкпе-бауырдан жасалған шұжықтар және паштеттер, қаннан жасалған | | |шұжықтар және зельцтер, сілікпелердің технологиясы | | |ҚОРЫТЫНДЫ |15 | |Зертханалық сабақтар | |1 модуль. Тұздалған ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |1-2. Дара тұздалған ет өнімдерін дайындау кезіндегі |2 | |ветеринариялық-санитариялық бақылау. | | |3-4.Шошқаның тұздалған өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау |2 | |және технохимиялық талдау. | | |Оқу және жазу: шошқаның қақталған өнімдерінен сынама алу тәртібі, | | |шошқаның қақталған өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар ( сезімдік | | |және физико-химиялық көрсеткіштер, ақаулары), шошқаның қақталған | | |өнімдеріне сезімдік және зертханалық зерттеу жүргізу әдістері. | | |5-6. Шошқаның қақталған өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау |2 | |және технохимиялық талдау. | | |Студентер зерттеу әдістерін меңгере отырып шоқаның қақталған өнімдеріне| | |органолептикалық және зертханалық зерттеу әдістері арқылы санитарлық | | |баға беру. | | |1 модуль. Жылқы етінен дайындалған қазақтың ұлттық өнімдерінің технологиясы, | |гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптау | |7-8. Жылқы етінен жасалған қазақтың ұлттық өнімдерін дайындаудың тарихи|2 | |әдісі | | |9-10. Қазы, қарта, жал, жая сапалылығын анықтау әдістерін үйрену. |2 | |Оқу және жазу: жылқы етінен жасалған ұлттық өнімдердің сапасына | | |қойылатын талаптар (сезімдік және физико-химиялық көрсеткіштері, | | |қауіпсіздік көрсеткіштері, ақаулары). Сезімдік және зертханалық | | |зерттеулерді жүргізу әдістері. | | |11-12. Қазы, карта, жал, жаяны ветеринариялық-санитариялық сараптау. |2 | |Студенттер зерттеу әдістерін менгере отырып органолептикалық және | | |лабораториялық әдістері арқылы қазы, қарта, жал, жаяның сапалығын | | |анықтап санитарлық баға беру. | | |13-14.Аралық бақылау 1. |2 | |3 модуль. Ет және сүт консервілерінің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық| |-санитариялық сараптау | |15-16. Ет консервілерін санитариялық және технохимиялық бақылау |2 | |Оқу және жазу: сынама алу тәртібі; ет консервілерін сезімдік зерттеу, | | |сонымен қатар сыртын тексеру, банкілерді герметикалығына тексеру, банкі| | |консервілерінің құрам бөліктерінің салмақтық сәйкестігін анықтау, | | |банкінің ішкі бетінің жағдайын тексеру, ет консервілерінің | | |технохимиялық зерттеу; ет консервлерінің негізгі ақаулары және олардың | | |пайда болу себептері, сондай-ақ алдын-алу шаралары | | |17-18. Ет консервілерінің сапалылығын анықтау |2 | |Лабораториялық және органолептикалық әдістерді қолдана отырып ет | | |консервілерінің сапалылығын студенттерге үйрету. Оларға санитарлық баға| | |беру. | | |19-20. Балаларға арналған ет консервілерін ветеринариялық-санитариялық |2 | |сараптау | | |Оқу және жазу: ассортименті, балаларға арналған консервіні өндірудегі | | |ерекшеліктері, балаларға арналған консервіге қойылатын талаптар, | | |физико-химиялық көрсеткіштері, қауіпсіздік көрсеткіштері | | |21-22.Сүт консервілерін санитариялық және технохимиялық бақылау |2 | |Оқу және жазу: сынама алу тәртібі; консервілерді сезімдік зерттеу, | | |сонымен қатар сыртын тексеру, банкілерді герметикалығына тексеру, | | |банкінің ішкі бетінің жағдайын тексеру, консервілерді зертханалық | | |зерттеу; сүт консервлерінің микробиологиялық үрдістері, негізгі | | |ақаулары және олардың пайда болу себептері, сондай-ақ алдын-алу | | |шаралары | | |23-24.Сүт консервілерінің сапалылығын анықтау |2 | |Лабораториялық және органолептикалық әдістерді қолдана отырып сүт | | |консервілерінің сапалылығын анықтап, студенттерге үйрету. Оларға | | |санитарлық баға беру. | | |4 модуль. Шұжық өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |25-26. Шұжық өнімдерін санитариялық және технохимиялық бақылау |2 | |Оқу және жазу: сынама алу тәртібі; шұжықты сезімдік, зертханалық және | | |технохимиялық зерттеу, шұжық ақауларының негізгі түрлері, олардың пайда| | |болу себептері, сондай-ақ алдын-алу шаралары. | | |27-28.Шұжық өнімдерінің сапалылығын анықтау |2 | |Лабораториялық және органолептикалық әдістерді қолдана отырып шұжық | | |өнімдерінің сапалылығын студенттерге үйрету. Шұжықтың балғындылығына | | |қортынды баға беру . | | |29-30.Аралық бақылау 2. |2 | |ҚОРЫТЫНДЫ |30 | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРЫ 5.1 Шұжық өнімдері және қақталған ет өндірісіндегі негізгі және қосымша материалдары. 5.2 Қақталған ет өнімдерін қаптау, тасымалдау және сақтау. 5.3 Жылқыны табындық жағдайда ұстау кезіндегі жылқы етін алу 5.4 Ет консервілерін өндірудегі гигиенасы және оларды сақтау 5.5 Консервілерді стерилдеу және оның мәні 5.6 Сүт консервілерінің әртүрлі түрлерін дайындау технологиясы және гигиенасы 5.7 Шұжық өндірісіндегі қолданылатын терминдер мен анықтамалар 6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ кесте 3 |Тақырып |Көрнекілік |Өзіндік оқуға арналған |Бақылау | | |құралдар |сұрақтар |түрі | |Дәріс |Зертханалық | | | | |сабақтары |сабақтар | | | | |1 |2 |3 |4 |5 | |1 модуль. Тұздалған ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |№ 1-3 |№ 1-2 |Плакаттар, |1. Тұздалған, қақталған|Ауызша | |Қақталған ет.|Дара тұздалған |слайдтар, |және ысталған өнім |сұрау | | |ет өнімдерін |зертханалық |түрлері. | | | |дайындау |сабақтардың |2.Шошқаның қақталған | | | |кезіндегі |әдістемелік |өнімдерінің | | | |ветеринария-лық-|нұсқаулары, |балаусалылығын | | | |санитариялық |зерттеу |органолептикалық | | | |бақылау. |жүргізуге |зерттеу. | | | | |арналған керекті|3.Шошқаның қақталған | | | | |реактивтер мен |өнімдерін технохимиялық| | | | |құрал-жабдықтар |бақылау және талдау. | | | |№3-6 Шошқаның | |1.Дара тұздалған, |Ауызша | | |қақталған | |қақталған өнімдерді |сұрау | | |өнімдерін | |дайындау кезіндегі | | | |ветеринария-лық-| |ветеринариялық | | | |санитариялық | |санитариялық бақылау. | | | |сараптау және | |2.Шошқаның қақталған | | | |технохимиялық | |өнімдеріне санитарлық | | | |талдау. | |баға беру. | | | Модуль2. Жылқы етінен дайындалған қазақтың ұлттық өнімдерінің технологиясы, | |гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптау | |№ 4. Жылқы |№7-8. Жылқы |Плакаттар, |1.Жылқыдан жасалған ет |Ауызша | |еті - Орталық|етінен жасалған |слайдтар, |өнімдерінің |сұрау | |Азия |қазақтың ұлттық |зертханалық |ассортименті. | | |халықтарының |өнімдерін |сабақтардың |2.Қазақша тәсілмен | | |ұлттық тағамы|дайындаудың |әдістемелік |жылқы үшасын бөлшектеу.| | |Химиялық |тарихи әдіс.і |нұсқаулары, |3.Жылқы ұшасындағы жеке| | |құрамы. | |зерттеу |мүшелердің химиялық | | |Қасиеті. | |жүргізуге |құрамы. | | |Дәмдік | |арналған керекті| | | |сапасы. | |реактивтер мен | | | | | |құрал-жабдықтар | | | |№5-6. Жылқы |№9-10. Қазы, |Плакаттар, |1.Қазы, қарта дайындау |Ауызша | |ұшасын |қарта, жал, жая |слайдтар, |гигиенасы және дайын |сұрау | |әртүрлі |сапалылығын |зертханалық |өнімді | | |бөлшектеу |анықтау |сабақтардың |ветеринариялық-санитари| | |тәсілдері. |әдістерін |әдістемелік |ялық бақылау | | | |үйрену. |нұсқаулары, |2.Жылқы етінен | | | | |зерттеу |дайындалған ұлттық | | | | |жүргізуге |өнімдердің ақаулары. | | | | |арналған керекті|3.Ұлттық тағамдарды | | | | |реактивтер мен |сақтау, буып түйу және | | | | |құрал-жабдықтар |тасымалдау. | | |№7-8 |№11-12 Қазы |Плакаттар, |1. Жал, жаяны дайындау |Ауызша | |Жылқы етінен |қарта, жал, |слайдар, |гигиенасы және дайын |сұрау | |дайындалған |жаяның |зертханалық |өнімді | | |қазақтың |сапалалығын |сабақтардың |ветеринариялық-санитари| | |ұлттық |анықтау |әдістемелік |ялық бақылау. | | |өнімдерін |әдістерін үйрену|нұсқаулары, |2.Органолептикалық | | |ВСС. | |зерттеу |көрсеткіштер бойынша | | | | |жүргізуге |қазы, қарта, жал, | | | | |арналған керекті|жаяның балаусалығын | | | | |реактивтер мен |анықтау. | | | | |құрал-жабдықтар |3.Үй жағдайында жылқы | | | | | |етін қақтау. | | | |№ 13-14 | |Аралық рейтинг 1, өткен|Ауызша | | |Рубеждік | |тақырыптар бойынша:1-ші|сұрау | | |бақылау1. | |4-ші апта ішіндегі | | | | | |дәрістер. | | |3 модуль. Ет және сүт консервілерінің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық| |-санитариялық сараптау | |№ 9-10 |№ 15-16 |Плакаттар, |1. Ет консервілерінің |Ауызша | |Ет |Ет консервілерін|слайдар, |ассортименті. |сұрау | |консервіле-рі|санитариялық |зертханалық |2. Консерві ыдыстарының| | |н дайын-дау |және |сабақтардың |жіктелуі және оларды | | |технология-сы|технохимиялық |әдістемелік |дайындау. | | |және |бақылау. |нұсқаулары, |3.Ет консервілерін | | |гигиенасы. | |зерттеу |дайындау | | | | |жүргізуге |технологиясының сатысы.| | | | |арналған керекті|4.Консерві өнімдерін | | | | |реактивтер мен |жоғары температурада | | | | |құрал-жабдықтар |өндеу. | | |№11-12 |№ 17-18. |Плакаттар, |1.Ет консервілерін |Ауызша | |Ет |Ет |слайдар, |дайындау |сұрау | |консервіле-рі|консервілерінің |зертханалық |технологиясындағы |және тест| |н |сапалығын |сабақтардың |үрдістерді зерттеу. |түрінде | |ветеринариялы|анықтау. |әдістемелік |2.Консерві өнімдерін | | |қ | |нұсқаулары, |термоөңдеу. | | |санитария-лық| |зерттеу |3. Ет консервілерін | | |сараптау. | |жүргізуге |ветеринариялық-санитари| | | | |арналған керекті|ялық бақылау және ВСС. | | | | |реактивтер мен | | | | | |құрал-жабдықтар | | | | |№ 19-20 |Плакаттар, |1.Балаларға арналған |Ауызша | | |Балаларға |слайдар, |консервілерді өндіру |сұрау | | |арналған ет |зертханалық |ерекшеліктері және | | | |консервілерін |сабақтардың |ветеринариялық. | | | |Ветеринарлық |әдістемелік |2.Ет консервілерінің | | | |санитарлық |нұсқаулары, |негізгі ақаулары. | | | |сараптау. |зерттеу |3.Баларарға арналған ет| | | | |жүргізуге |консервілерінің | | | | |арналған керекті|ақаулары және олардың | | | | |реактивтер мен |пайда болу себептері. | | | | |құрал-жабдықтар.|4.Балаларға арналған ет| | | | | |консервілеріне | | | | | |қойылатын нормативті | | | | | |құжат талаптары. | | | | | |5.Балаларға арналған ет| | | | | |консервілерінің | | | | | |түрлері. | | | |№ 21-22 |Плакаттар, |1.Қоютылған сүт |Ауызша | | |Сүт |слайдар, |консервілерінің |сұрау | | |консервілерін |зертханалық |ақаулары және оларды | | | |технохимиялық |сабақтардың |болдырмау шаралары. | | | |бақалау. |әдістемелік |2.Қоютылған сүт | | | | |нұсқаулары, |консервілерінің | | | | |зерттеу |органолептикалық | | | | |жүргізуге |көрсеткіштері. | | | | |арналған керекті| | | | | |реактивтер мен | | | | | |құрал-жабдықтар | | | |№ 11 |№ 23-24 |Плакаттар, |1. Сүт консервілерінің |Ауызша | |Ет |Сүт |слайдар, |санитарлық бағасы. |сұрау | |консервілерін|консервілерінің |зертханалық |2. Қоютылған сүт | | |ВСС. |сапалығын |сабақтардың |консервілерінің | | | |анықтау |әдістемелік |негізгі ақаулары. | | | | |нұсқаулары, | | | | | |зерттеу | | | | | |жүргізуге | | | | | |арналған керекті| | | | | |реактивтер мен | | | | | |құрал-жабдықтар | | | |4 модуль. Шұжық өнімдерінің технологиясы, гигиенасы және | |ветеринариялық-санитариялық сараптау | |№13 |№ 25-26 |Плакаттар, |1.Шұжық өндірісінде |Ауызша | |Шұжық |Шұжық өнімдерін |слайдар, |қолданылатын терминдер |сұрау | |өнімдерінің |санитарлық және |зертханалық |мен анықтамалар. | | |түрлері және |технохимиялық |сабақтардың |2.Шұжық өнімдерінің | | |тағамдық |бақылау. |әдістемелік |ассортименті. | | |құндылығы. | |нұсқаулары, | | | | | |зерттеу | | | | | |жүргізуге | | | | | |арналған керекті| | | | | |реактивтер мен | | | | | |құрал-жабдықтар | | | |№14 Шұжық |№ 27-28 |Плакаттар, |1.Шұжық өнімдерін |Ауызша | |өндірісіндегі|Шұжық |слайдар, |өндіру кезіндегі |сұрау | |ветеринариялы|өнімдерінің |зертханалық |ветеринариялық-санитари| | |қ-санитария-л|сапалылығын |сабақтардың |ялық бақылау және ВСС. | | |ық бақылау. |анықтау. |әдістемелік |2. Шұжық өнімдеріне | | | | |нұсқаулары, |санитариялық баға беру.| | | | |зерттеу |3 Шұжық өнімдерінің | | | | |жүргізуге |негізгі ақаулары және | | | | |арналған керекті|олардың пайда болуы, | | | | |реактивтер мен |сондай-ақ оны алдын-алу| | | | |құрал-жабдықтар |шаралары. | | | | |консерві | | | | | |банкалардың әр | | | | | |түрлі ақаулары, | | | | | |консерві | | | | | |банкасының | | | | | |сапасы. | | | |№15 |№ 29-30 |Плакаттар, |1.Шикілей қақталған, |Өткен | |Әр түрлі |Қорытынды |слайдар, |жартылай қақталған, |тақырыпта| |шұжық |рейтинг өткен |зертханалық |пісірілген шұжықтарды |р бойынша| |өнімдерін |тақырыптар |сабақтардың |дайындау технологиясы. |ауызша | |дайындау |бойынша:5-тен |әдістемелік | |сұрау:5-т| |технологиясын|7-ге дейінгі |нұсқаулары, | |ен 7-ге | |ың схемасы. |дәріс курстары |зерттеу | |дейін | | | |жүргізуге | |дәріс | | | |арналған керекті| |курстары.| | | |реактивтер мен | | | | | |құрал-жабдықтар | | | 7 ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ. кесте 4 |Оқу әдістемелік ретіндегі оқулықтың |Нұсқаулар |Студенттер |Қамтамсыз | |атауы |саны |саны |ету, % | |1 |2 |3 |4 | |1. Сенченко Б. С. |10 |6 |100 | |«Ветеринарно-санитарная экспертиза | | | | |продуктов животного и растительного | | | | |происхождения». Ростов на Дону , 2001| | | | |г.с. 702. | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1 С.Т.Дүйсембаев., Қ.Ж. Әмірханов., А.Т.Серикова. «Ет, сүт өнімдерін өндіру технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық - санитариялық сараптау практикумы». Семей 2007.- 168 б 8.1.2 С.Т.Дүйсембаев «Ветеринарная санитария обьектов мясомолочной промышленности». Семипалатинск - 2007. 8.1.3 Дүйсембаев С.Т. Ветеринариялық санитариялық сараптау. Алматы 2013ж, б.510 8.1.4 Нұрғалиев Б.Е. Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Алматы 2011 ж, б.165. 8.1.5 Сенченко Б. С. «Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения». Ростов на Дону, 2001 г.с. 702. 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Макаров В. А. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1991 г.с. 463. 8.2.2 Макаров В.А. «Практикум по ветсанэкспертизе» М.-1987г 8.2.3 Позняковский В. М. «Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и безопасность». Новосибирск, 2005 г. с. 524. 8.2.4 Е.П.Мищенко, Е.И.Гольдман «Производство колбасных изделий» М.: Пищевая промышленность. 1976г.с.213 8.2.5 .Е.П.Мищенко, Е.И.Гольдман «Технология и оборудование колбасного производства» М.: Пищевая промышленность. 1969г.с.301 8.2.6 Б.Х.Садыков «Конина» Алма-Ата: Кайнар, 1981г., с.85 8.2.7 З.П.Матюхина, Э.П.Королькова «Товароведение пищевых продуктов» М.:ИРПО; Изд. центр «Академия», 2000.- 272с. 8.2.8 П.В.Кугенев, Н.В.Барабанщиков «Практикум по молочному делу» М.: Издат.: Колос 1968г.с.287 8.2.9 Н.В.Барабанщиков «Молочное дело» М.: Агропромиздат, 1990г.с.352 8.2.10 В.М.Богданов «Микробиология молока и молочных продуктов» М.: Пищепромиздат, 1962г., с.308 8.2.11 В.М.Богданов и др. «Техническая микробиология пищевых продуктов» М.: Пищевая промышленность, 1968г., с.740 8.2.12 Горегляд Х. С. и др. «Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства». Москва, 1981 г.с. 575. 8.2.13 А.А.Соколов «Технология мяса и мясопродуктов» М.: Пищевая промышленность, 1970г., с.740 8.2.14 И.В.Шура «Руководство по всэ и гигиене переработке животных продуктов» М.: Пищевая промышленность, 1972г., 1959г. 8.2.15 Г.В.Твердохлеб, З.Х. Диланян, Л.В. Чекулаева, Г.Г.Шилер «Технология молока и молочных продуктов» М.: Агропромиздат, 1991г., с.463 8.2.16 Б.Н.Федотов, Г.В. Колоболотский, В.П. Коряжнов и др. «Ветеринарно- санитарная экспертиза с технологией продуктов животноводства» М.: Колос, 1967г., с.544 8.2.17 Қолданыстағы мемлекеттік стандарттар (МЕСТ) және техникалық шарттар 8.2.18 Қолданыстағы ережелер, нұсқаулар, тағайындаулар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz