Файл қосу
Сүтті консервілеудің технологиясы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК |ПОӘК 042-18-9.1.06/01 – | | | |2013 | |ПОӘК |№ 1- басылым | | |«Тағам өнімдерін өндіру |18.09.2013 ж. | | |технологиясы 1» пәнінің | | | |оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ 1» пәнінің ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша)» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы __________ 28.08. 2013 ж., С.А.Аманжолов, «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында «29» тамыз 2013 ж., № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде «12» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама Төрайымы_____________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «18» қыркүйек 2013 ж., № 1 хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы ___________ Г.Қ.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны |5 | |5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |6 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |6 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |8 | |8 |Әдебиеттер |8 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ «Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 1» пәні бойынша оқу-әдістемелік кешені 5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша)» мамандығының студенттеріне арналады. Студенттерді курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және білгірлігімен таныстырады Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқыту барысында негізгі жетекші болып саналады 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 1» пәні бойынша нағыз оқу- әдістемелік кешені пәннің оқу процесінің ұйымдастырылу ережесін бекітеді және келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленді: - 2012 жылдың 23 тамызында қабылданған № 1080 Қазақстан Республикасының мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандартына сай; - 5В073200 «Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалар бойынша)» мамандығының типтік оқу жоспарына сәйкес; - УСТ 042 СМУ-4-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-1.01-2013 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Пәннің қысқаша мазмұны. «Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 1» пәнінде адамзатты азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету мәселелері, халық шаруашылығының тағам салаларын дамыту, тағам өнімдері технологиясының теориялық негізі, ет, сүт және балық өнімдерін өндіру технологиялық процесстері қарастырылады. 3.2 Осы курстың мақсаты студенттерді пәндік саламен таныстыру болып табылады. 3.3 Осы курсты оқудың негізгі міндеті мамандығы бойынша оқыған пәнді тәжірибеде пайдалана білу. 3.4. Пәнді оқу нәтижесінде студент: • Білуі керек: тағам өнімдерінің технологиясында технологиялық жабдықтарды қолдану; • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері бойынша зерттеу жұмыстарын жүргізу; • Меңгеру керек: пәннің дәрістік материалдарын; • Істей алу керек: химиялық құрамының зерттеулерін және тұтынушылық шикізаттың қасиетін және әр түрлі тағам өнімдерінің көрсеткіштерінің жұмысын; • Түсінігі бар болуы тиіс тағам өнімдерінің қазіргі заманға сай кәсіпорындарының жағдайын, тұтынушылық тауарлардың сапасын және оны қадағалау. 3.5. Курс пререквизиттері: o Химия o Өндіріс технологиясы o Тауартану негіздері 3.6 Курс постреквизиттері: • Тағам өнімдерін өндіру технологиясы 2 • Сапа аудиті • Сертификация Кесте 1 |Курс |Семестр |Кредиттер | |1 |2 |3 | |ДӘРІС САБАҚТАРЫ | |МОДУЛЬ 1 СҮТ ЖӘНЕ СҮТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Кіріспе. |1 |8.1.1 | |Сүт өнімдерін өндіру технологиясы. Сүттің құрамы |2 |8.1.1 | |мен құрылымы. | | | |Ауыз сүтін өндіру технологиясы. |2 |8.1.1 | |Сүт қышқылды өнімдердің технологиясы. |3 |8.1.1 | |Қаймақ және ірімшік жасау технологиясы. |3 |8.1.1 | | | |8.2.2 | |Сыр технологиясы. |3 |8.1.1 | | | |8.2.2 | |Май технологиясы. |2 |8.1.1 | | | |8.2.2 | |Сүтті консервілеудің технологиясы. |2 |8.2.2 | |МОДУЛЬ 2 ЕТ ЖӘНЕ ЕТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Ет өнімдерін өндіру технологиясы. Еттің құрамы және|2 |8.1.2 | |құрылымы. | |8.2.2 | |Шұжық және тұздалған өнімдердің өндіру |3 |8.1.2 | |технологиясы. | |8.2.2 | |Ет консервілерінің өндіру технологиясы. |2 |8.1.2 | | | |8.2.2 | |МОДУЛЬ 3 БАЛЫҚ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ | |Балық өнімдерін өндіру технологиясы. |3 |8.1.3 | |Қақаталған және тұздалған балық технологиясы. | |8.1.5 | |Балық консервілерінің технологиясы. |2 |8.1.2 | | | |8.1.3 | |Барлығы: |30 | | |Зертханалық сабақтар | |МОДУЛЬ 1 СҮТ ЖӘНЕ СҮТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ | |1. Ауыз сүтін өндіру технологиясы. |2 |8.1.1 | |2. Сүт қышқылды өнімдердің технологиясы. |3 |8.2.5 | | | |8.1.1 | | 3. Қаймақ және ірімшік жасау технологиясы. |3 |8.1.1 | | | |8.2.2 | |МОДУЛЬ 2 ЕТ ЖӘНЕ ЕТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ | |4. Еттің құрамы мен құрылымын анықтау. |2 |8.2.5 | | | |8.1.1 | |5. Шұжық өнімдердің өндіру технологиясы. |3 |8.1.1 | | | |8.2.2 | |6. Ет консервілерінің өндіру технологиясы. |2 |8.1.1 | | | |8.2.2 | |Барлығы: |15 | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ 1. Ақуыздың дәстүрлі емес өнімдерге қажеттілігі. 2. Сүт және сүт өнімдерінің органолептикалық көрсеткіштері. 3. Қойытылған сүттің қасиеттерін меңгеру. 4. Қымыз өндіру технологиясында қолданатын ашытқы құрамын меңгеру. 5. Ірімшік технологиясын меңгеру. 6. Балқытылған ірімшік технологиясын меңгеру. 7. Май қышқылының технологиясын меңгеру. 8. Балаларға арналған құрғақ қоспалардың технологиясын меңгеру. 9. Миоглобин құрамын меңгеру. 10. Қақтаудың дымқыл әдісін меңгеру. 11. Ет консервілерінің сапасын меңгеру. 12. Балық консервілерінің сапасын меңгеру. 13. Суықпен балықты қақтау технологиясын меңгеру. 6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ Кесте 3 |Тақырыбы |Көрнекі |Өзіндік зерделеу |Бақылау | | |құ-ралдар, |үшін сұрақтар |түрі | | |ТСО, | | | | |плакаттар, | | | | |зертханалық | | | | |стенд | | | |Дәріс сабақтары |Зертханалы| | | | | |қ сабақтар| | | | |Кіріспе. | |Плакаттар, |Технология |Жұмыты | | | |кестелер, |тапсырмасы, ғылым|қорғау | | | |слайдтар, |ретінде. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Сүт өнімдерін өндіру | |Плакаттар, |Ақуыздар, майлар,|Жұмыты | |технологиясы. Сүттің | |кестелер, |көмірсулар және |қорғау | |құрамы мен құрылымы. | |слайдтар, |сүт дәрумендері. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Ауыз сүтін өндіру |2 |Плакаттар, |Қалыпқа |Жұмыты | |технологиясы. | |кестелер, |келтірілген |қорғау | | | |слайдтар, |сүттің | | | | |зертх.жұмысқа|технологиясы. | | | | |метод.нұсқа | | | |Сүт қышқылды өнімдердің |3 |Плакаттар, |Простокваша |Жұмыты | |технологиясы. | |кестелер, |технологиясы. |қорғау | | | |слайдтар, | | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Қаймақ және ірімшік |3 |Плакаттар, |Ақуызды-ірімшік |Жұмыты | |жасау технологиясы. | |кестелер, |өнімдерінің |қорғау | | | |слайдтар, |технологиясы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Сыр технологиясы. | |Плакаттар, |Балқытылған |Жұмыты | | | |кестелер, |ірімшік |қорғау | | | |слайдтар, |технологиясы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Май технологиясы. | |Плакаттар, |Ерітілген сүт |Жұмыты | | | |кестелер, |технологиясы. |қорғау | | | |слайдтар, | | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Сүтті консервілеудің | |Плакаттар, |Қоюлатылған қант |Жұмыты | |технологиясы. | |кестелер, |қосылған кілегей |қорғау | | | |слайдтар, |технологиясы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Ет өнімдерін өндіру |2 |Плакаттар, |Еттің құрамы мен |Жұмыты | |технологиясы. Еттің | |кестелер, |тағамдық |қорғау | |құрамы және құрылымы. | |слайдтар, |құндылығы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Шұжық және тұздалған |3 |Плакаттар, |Жартылай |Жұмыты | |өнімдердің өндіру | |кестелер, |қақталған шұжық |қорғау | |технологиясы. | |слайдтар, |технологиясы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Ет консервілерінің |2 |Плакаттар, |Құс етінің |Жұмыты | |өндіру технологиясы. | |кестелер, |консервілерінің |қорғау | | | |слайдтар, |технологиясы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | |Балық өнімдерін өндіру | |Плакаттар, |Балық |Жұмыты | |технологиясы. | |кестелер, |технологиясы. |қорғау | |Қақаталған және | |слайдтар, | | | |тұздалған балық | |зертх.жұмысқа| | | |технологиясы. | |метод.нұсқа | | | |Балық консервілерінің | |Плакаттар, |Балық |Жұмыты | |технологиясы. | |кестелер, |паштеттерінің |қорғау | | | |слайдтар, |технологиясы. | | | | |зертх.жұмысқа| | | | | |метод.нұсқа | | | 7 ОҚУЛЫҚ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Кесте 4 |Оқулықтар мен |Экз. саны |Студенттер саны|Қамтамасыз ету | |оқулық-әдiстемелiк | | |пайызы | |құралдардың атаулары | | | | |1 |2 |3 |4 | |Г.В. Твердохлеб Технология | 20 |6 |333,3 | |молока и молочных продуктов| | | | | И.А. Рогов Технология | 20 |6 |333,3 | |мяса и мясных продуктов | | | | |А.Ф. Фан-Юнг Технология |10 |6 |166,6 | |консервированных плодов | | | | |овощей мяса и рыбы. | | | | |А.П. Ковалевская |2 |6 |33,3 | |Технология пищевых | | | | |продуктов. | | | | 8. ӘДЕБИЕТТЕР 1. Негізгі әдебиеттер: 8.1.1 Г.В. Твердохлеб и др. Технология молока и молочных продуктов. Киев: Высшая школа, 1978. 408с. 8.1.2 А.Ф. Фан-Юнг и др. Технология консервированных плодов овощей мяса и рыбы. М.: Пищевая промышленность, 1980. 336с. 8.1.3 Федько В.П. Маркировка и сертификация товаров и услуг: Учебное пособие. – Ростов на Дону: издательство «Феникс», 1998 – 640с. 8.1.4 Л.Я. Аурман Технология хлебопекарного производства. М: Легкая и пищевая промышленность, 1984. 416 с. 8.1.5 Назаров Н.И. Общая технология пищевых производств. Учебник.-М.: издательство «Легкая и пищевая промышленность», 1981.-359с. 8.2 Қосымша әдебиеттер: 8.2.1 Хлебников В.И. Технология товаров. Учебник.-М.: издательский дом «Дашков и К», 2002.-427с. 8.2.2 Назаров Н.И. Общая технология пищевых производств. Учебник.-М.: издательство «Легкая и пищевая промышленность», 1981.-359с. 8.2.3 А.П. Ковалевская Технология пищевых продуктов. М.: ВО Агропромиздат, 1988. 287с. 8.2.4 Справочник химического состава. Под ред. Скурихина В.П. 1,2 том
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz