Файл қосу
Ферменттердің жалпы касиеттері
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-10.1.50 | | | |/01-2014 | |ПОӘК | | | |«Тағам өнімдерінің |___11.09_____2014 ж. | | |биохимиялық процестері»|№ 1 басылым | | |пәнінің | | | |оқытушыға арналған | | | |бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Тағам өнімдерінің биохимиялық процестері» 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Кіріспе 1 ӘЗІРЛЕНГЕН Құрастырушы ___________ «__29___»___08___ 2014 ж. А.Ш. Омарова, Ph.D., «Химия» кафедрасының доцент м.а. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Химия» кафедрасының отырысында «__29__»____08_____ 2014 ж. № 1 хаттама Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Х. Мұсабаева 2.2 Инженер-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросы отырысында «__05__» _____09______ 2014 ж. № 1 хаттама Төрайымы ______________С.С. Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында басып шығаруға мақұлданған және ұсынылған «___11___» ______09______ 2014 ж. № 1 хаттама ОӘК төрайымы ____________Г.Қ. Искакова 4 «18» 09 2013 ж. №1 басылым ОРНЫНА ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Оқу пәнінің мазмұны (модульдің) |5 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмысына арналған тақырыптарының |8 | | |тізімі | | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы |9 | |7 |Әдебиеттер |11 | | | | | 1 ҚОЛДАНЫЛУ САЛАСЫ «Тағам өнімдерінің биохимиялық процестері» пәні бойынша оқу- әдістемелік кешеннің құрамына енгізілген оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы «5В070100» – «Биотехнология» мамандығының білім алушыларына арналған. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тағам өнімдерінің биохимиялық процестері» пәнінің осы оқу-әдістемелік кешені келесі құжаттар талаптары мен ұсыныстарына сәйкес әзірленген және аталған пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді: - Мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандарты, ҚР МЖМБС «23» 08 2012 жылғы, №1080 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің бұйрығымен әрекетке енген және бекітілген. - СТУ 042-ГУ-4-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттандырылған процедурасы. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: Тағам өнімдерінің биохимиялық процестері – тіршіліктің молекула негізі жөніндегі ғылым. Ол тағамның химиялық құрамын,тірі материяда болатын химиялық реакцияларды, тірі организмдегі заттардың биологиялық функциямен молекулаарлық құрамымен өзара байланысын зерттейді. 3.2 Пәнді оқу мақсаты: тіршіліктің молекулалық негізін, биологиялық заттардың құрамын, құрылысын, қасиеттерін, осы заттардың тіршіліктің әрекеті бойынша реакцияларын оқып білу болып табылады 3.3 Пәнді оқып–білудің негізгі міндеті: білім алушылар биологиялық маңызды заттардың негізгі кластарын, осы заттардың құрамын, құрылысын, қасиеттерін, организмде атқаратын биологиялық қызметтерін, әсерінің механизмдері; тіршілік процестерінде биологиялық заттардың өзгеруін, әрекеттесуін, зат алмасуының негізгі жолдарын, негізгі биохимиялық жүйелерінің және химиялық реакцияларын оқып білу керек; биологиялық заттардың құрамын, құрылысын, қасиеттерін зерттеу үшін практикалы дағды алу керек. 3.4 Оқыту нәтижелері: Пәнді оқып-білудің нәтижесінде білім алушы мыналарды: - тірі ағзаның химиялық құрамын, жоғары молекулалы белоктар, көмірсулар, майлар және нуклеин қышқылдарының құрылысын және физико-химиялық қасиеттерін, сол сияқты биологиялық активті заттар – витаминдер, ферменттер және гормондардың әсер ету механизмдерін білуі; -тірі ағзадағы зат алмасу және энергия алмасу туралы білімді меңгеруі; - тірі ағзадағы зат алмасудың катаболизм және анаболизм реакцияларын игеруі; - қоректік заттарға және биологиялық активті заттарға биохимиялық әдістермен зерттеулер істей алуы; -Белок биосинтезінің негізгі этаптарын түсінуі керек. 3.5 Курстың пререквизиттері: 3.5.1 Бейорганикалық/органикалық химия. 3.6 Курстың постреквизиттері: 3.6.1 «Молекулалық биология»; 3.6.2 «Физиология». 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме: Кесте 1 |Курс |Семестр | |Микромодуль 1 - Кіріспе. Зат алмасуды реттеу | |Дәріс сабақтар | |Биохимия курсының міндеті.Пәнаралық байланысы. Витаминдер. |1 | |Витаминдердің сипаттамасы. Зат алмасуына әсер ету | | |механизмі.Гипо-, гипер-, поливитаминоз туралы түсінік. | | |Жіктелуі. Майда және суда еритін витаминдер. Провитаминдер. | | |Тағамда кездесетін витаминдердің құрамы. Тәуліктік | | |қажеттілігі. | | |Ферменттер. Ферменттер туралы түсінік.Қызметі және клеткада |1 | |шоғырлануы. Алу және тазалау әдістері, Химиялық табиғаты және | | |кұрылысы. Коферменттер. Активті, субстратты, өздік реттегіш, | | |катализдік орталықтары. Изоферменттер. Проферменттер. | | |Мультиферменттер жүйесі. Ферменттердің жалпы касиеттері. | | |Ферменттік реакциялардың жылдамдығына әсер етуші факторлар. | | |Аталуы. Жіктелуі және колданылуы. | | |Гормондар.Жалпы сипаттамасы, зат алмасудағы ролі.Әсер ету |1 | |механизмі.Жіктелуі.Жеке гормондардың сипаттамасы: қалқанша, | | |карбалас қалқанша,үйкы безінің, гипофиз, бүйрек үсті | | |безінің, аталык және аналық безінің, асқорыту жүйесінің | | |гормондары. Простогландиндер.Практикада қолданылуы. | | |Зертханалық сабақтар | |Майда еритін витаминдерге сапалық реакциялар |2 | |Суда еритін витаминдерге сапалық реакциялар |2 | |Ферменттердің жалпы қасиеттері - температураға төзімділігі, |2 | |талғампаздығы және рН-тың активтілігіне әсері. | | |Ферменттердің әсер ету механизмі. Активаторлар мен |2 | |ингибиторлардың әсері. | | |Гормондар: инсулин мен адреналинге сапалық реакциялар. |2 | |Микромодуль 2 – Энергетикалық алмасу | |Дәріс сабақтар | |Зат және энергия алмасуы. Биологиялық тотығу. |1 | |Зат алмасуы және энергия туралы түсінік. Зат алмасу | | |сатылары.Ассимиляция және диссимиляция процестері. Организмде| | |энергия алмасуынын ерекшеліктері.Зат алмасуды зерттейтін | | |әдістер. Биологиялық тотығу теориялары. Тыныс алу | | |тізбегі.Тотықтыра фосфорлану. Энергетикалық тиімділігі. | | |Микромодуль 3 – Көмірсулар алмасуы және қызметі | |Дәріс сабақтар | |Көмірсулар. Құрылысы, қасиеті, тамақтанудағы ролі. |1 | |Көмірсулар, олардың тамақтанудағы маңызы, организмдегі ролі. | | |Көмірсулардың маңызды көзі. Көмірсулар жіктелуі. Құрылысы, | | |Фишер және Хеорс бойынша формулалары. Моносахаридтер, олардың | | |қасиеттері. Пентозалар, гексозалар. Глюкоза, құрылысы, | | |қасиеттері. Дисахаридтер, олигосахаридтер және полисахаридтер.| | |Крахмал, целлюлоза, гепарин. | | |Көмірсулар алмасуы. |1 | |Тамақтану процесіндегі көмірсулардың ыдырауы. Гидролиз және | | |фосфоролиз. Тканьдердегі көмірсулардың анаэробты тотығуы. | | |Гликолиз және гликогенолиз. Ашудың түрлері: спирттік, сүт | | |қышқылды. | | |Көмірсулар алмасуы. |1 | |Көмірсулардың аэробты ыдырауы. Кребс циклі. | | |Зертханалық сабақтар | |Көмірсулар қасиеттері. Көмірсулардың сапалық реакциялары. |2 | |Микромодуль 4 – Липидтер алмасуы және қызметі | |Дәріс сабақтар | |Липидтер |1 | |Организмдегі липидтердің ролі. Тағам өнімдеріндегі құрамы, | | |биологиялық бағалылығы. Липидтердің жіктелуі. Балауыздар. | | |Фосфолипидтер. Стероидтар. Терпендер. Эфирлік майлар. | | |Липидтер алмасуы |1 | |Липаза. Асқорыту процесіндегі майлардың алмасуы. Май | | |қышқылдарының тотығу жолдары. Майлардың синтезі. | | |Зертханалық сабақтар | |Липидтер. Майларға сапалық реакциялар. Майлардың ерігіштігі. |2 | |Майдың константасын – tбалқу, йод санын, қышқыл санын анықтау.| | |Микромодуль 5 – Белоктар алмасуы және қызметі | |Микромодуль 5.1 – Аминқышқылдарының алмасуы | |Дәріс сабақтар | |Аминқышқылдары, құрылысы және қасиеттері. Ауыстырылмайтын |1 | |аминқышқылдары. Белок молекуласының типтік құрылымы және | | |олардың түзілуіндегі байланыстың түрлері. Белоктардың | | |қасиеттері. Белоктардың жіктелуі. Қарапайым және күрделі | | |белоктар, сипаттамалары. | | |Аминқышқылдарының аралық алмасуы. |1 | |Асқорыту процесіндегі белоктардың ыдырауы. Белоктардың шіруі. | | |Аминқышқылдарының ыдырауы. Қайтааминдеу, декарбоксилдеу, | | |дезаминдеу. Аминқышқылдарының организмде түзілу жолдары. | | |Азотты баланс. Белоктардың биологиялық бағалылығы. Белоктардың| | |тәуліктік қажеттілігі. | | |Зертханалық сабақтар | | |Аминқышқылдары. Амин тобындағы азотты формольды әдіспен |2 | |анықтау. | | |Белоктар. Физика-химиялық қасиеттері. Белоктарды тұнбаға |2 | |түсіру реакциялары. Белоктарға түсті реакциялар. | | |Микромодуль 5.2 – Нуклеотидтер алмасуы | | |Дәріс сабақтар | | |Нуклеин қышқылдарының организмдегі функциялары. Пурин және |1 | |пиримидин негізіндегі азотты қосылыстар. Рибоза және | | |дезоксирибоза. Нуклеозидтер және нуклеотидтер. АТФ және оның | | |зат алмасудағы ролі. Полинуклеотидтер. РНҚ және ДНҚ құрылысы. | | |Организмдегі нуклеопротеидтердің ыдырауы. Нуклеин |1 | |қышкылдарының қорытылуы және аралық алмасуы. Пурин және | | |пиримидин негіздерінің ыдырауы. | | |Зертханалық сабақтар | |Күрделі белок – нуклеопротеиндердің химиялық құрамын зерттеу: |2 | |дрожжы гиролизатындағы белокты анықтау; пуринді негіздерді | | |анықтау; пентоза-альдозаны анықтау; фосфор қышқылын анықтау. | | |Дифениламинмен ДНҚ сандық анықтау. |2 | |Микромодуль 6 – Белок биосинтезі | |Дәріс сабақтар | |Белок биосинтезі, оның этаптары. |1 | |Генетикалық код, кодон, цистрон және ген туралы ұғымдар. Белок| | |биосинтезінің негізгі этаптары: 1) Транскрипция (инициация, | | |элогнация.ю терминация); 2) Рекогниция; | | |3) Трансляция (инициация, элонгация, терминация). Белок | | |алмасуының патологиясы және реттелуі. | | |Зертханалық сабақтар | |Белок биосинтезі және оның негізгі этаптары (семинар). |2 | |Микромодуль 7 - Зат алмасу процестерінің өзара байланыстылығы | |Дәріс сабақтар | |Зат алмасу процестерінің өзара байланыстылығы. Жалпы |1 | |заңдылықтары. Көмірсулар мен нуклеин қышқылдары, белоктар және| | |майлар алмасулары арасындағы байланыстар. Тамақтанудың негізі | | |мен оның даму жолдары. Тамақтанудың режимі. Емдік тамақтану. | | 5. БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ 5.1 Фотосинтез; 5.2 Биологиялық мембраналар; 5.2 Органдар биохимиясы I; 5.3 Органдар биохимиясы II. 6. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 3 |Оқулықтардың, оқу-әдістемелік |Даналардың |Білім |Қамтамасыз | |құралдардың атауы |саны |алушылардың |етілу пайызы| | | |саны | | |1 |2 |3 |4 | |Сеитов З.С. Биохимия. –Алматы: |2 |3 |67 | |Агроуниверситет, 2000.-897 с. | | | | |Биологическая химия/под ред. |10 |3 |40 | |Н.И. Ковалевской.-М.: Академия,| | | | |2009.-255 с. | | | | |Коваленко Л.В. Биохимические |5 |3 |100 | |основы химии биологически | | | | |активных веществ. –М.: Бином. | | | | |Лаборатория знаний, 2010.-228 | | | | |с. | | | | |Сейітов Қ.С. Биологиялық |43 |3 |100 | |химия.-Алматы: «Қайнар» | | | | |университеті, 1992.-384 б. | | | | |Аблаев Н.Р. Биохимия в схемах и|6 |3 |100 | |рисунках. –Алматы: Ғылым, | | | | |2001.-285 с. | | | | |Аксартов Н.М. Биохимия |1 |3 |33 | |/эл.-ресурс/лекционный | | | | |курс.-Караганда: КарГУ, 2005.-1| | | | |эл. диск. | | | | |Николаев А.Я. Биохимия. Москва:|1 |3 |33 | |1989.-495 с. | | | | |Қайырханов Қ.К. Жануарлар |25 |3 |100 | |биохимиясы.- Алматы: Ана тілі, | | | | |1993, 2004 | | | | |Кайрханов К.К. Методические |34 |3 |100 | |указания к лабораторным | | | | |занятиям по биохимии / издание | | | | |третье, переработанное и | | | | |дополненное / Семипалатинск, | | | | |ЦНТИ, 2003. | | | | 7. ӘДЕБИЕТТЕР 1. Негізгі әдебиеттер 7.1.1Сеитов З.С. Биохимия. –Алматы: Агроуниверситет, 2000.-897 с. 7.1.2 Сейітов Қ.С. Биологиялық химия.-Алматы: «Қайнар» университеті, 1992.-384 б. Биологическая химия/под ред. Н.И. Ковалевской.-М.: Академия, 2009.- 255 с. 7.1.5 Аблаев Н.Р. Биохимия в схемах и рисунках. –Алматы: Ғылым, 2001.-285 с. 7.1.6 Аксартов Н.М. Биохимия /эл.-ресурс/лекционный курс.- Караганда: КарГУ, 2005.-1 эл. диск. 7. Қайырханов Қ.К. Жануарлар биохимиясы.- Алматы: Ана тілі, 2004.- 200 б. 8. Кайрханов К.К. Методические указания к лабораторным занятиям по биохимии /издание третье, переработанное и дополненное/ Семипалатинск, ЦНТИ, 2003. 7.2 Қосымша әдебиеттер 7.2.1 Березов Т.Т., Коровкин Б.Ф., Биохимия.-Москва: 2000.-520 с. 7.2.2 Малахов А.Г., Вишняков С.И. Биохимия с/х животных.- М.:Колос,1984.-345 с. 7.2.3 Строев Е.А. Биологическая химия. -М.: 1986.-480 с. 7.2.4 Николаев А.Я. Биохимия. Москва: 1989.-495 с. 7.2.5 Строев Е. А., Макарова А. А., Практикум по биологической химии. М.: «Высшая школа», 1986. -231с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz