Файл қосу

Өңдеу өндірісі өнімдерін қаптауда қолданылатын технологиялар



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                 |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты     |ПОӘК                 |                       |
|                            |                     |                       |
|                            |                     |ПОӘК 042-              |
|                            |                     |18-7.1.33/02-2014      |
|                            |                     |                       |
|                            |                     |                       |
|ПОӘК                        |                     |                       |
|«Өңдеу өндірісінің ресурсты |№ 1 басылым          |                       |
|үнемдеу технологиясы» пәннің|11.09.2014 ж         |                       |
|магистрантқа арналған       |                     |                       |
|бағдарламасы                |                     |                       |







              «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы»
                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


        6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін


                            МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ


























                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1   «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл    өнеркәсіп    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «3» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі_______________ Б.К. Асенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  «5» қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Толеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ
















                                   Мазмұны

|1  |Жалпы ережелер                                                  |4    |
|2  |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу     |5    |
|3  |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқау                          |7    |
|4  |Курс форматы                                                    |7    |
|5  |Курс саясаты                                                    |7    |
|6  |Баға қою саясаты                                                |8    |
|7  |Әдебиеттер                                                      |10   |


































      1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      1. Оқытушы және пән туралы жалпы мағлұматтар
      Оқытушының аты-жөні: Нұрымхан Гүлнұр Несептайқызы
      «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының    технологиясы»»
кафедрасы
      Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, № 9 оқу ғимараты, №213 кабинет.
      Дәрістің өткізілетін орны -  №207 аудитория.
      Пән бойынша несие саны – 5


      1.2 Пәннің  қысқаша мазмұны
      «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» - техникалық  ғылым.
Пәннің негізгі қызметтері қоғамдық тамақтануда және тамақ өндірісінде  тамақ
өнімдерін сақтаудағы өңдеу  өнімдерін  өңдеу  тәсілдері  және  олардың  өнім
сапасына әсері.  Өндiрiстегi  қорлардың  тиiмдi  қолдануының  әдiстерi  және
астық дақыл өнiмдерiнiң өңдеуi әдістері. Әр түрлі тәжірибелік  тапсырмаларды
орындау үшін технологқа пәннің негізін білу қажет.


      1.3 Пәнді оқыту мақсаты:
      Білім алушыларда басқару ойының қалыптасуы  және  өңдеу  өндірісіндегі
технологиялық процесстерде туындайтын  әр  түрлі  мәселелерді   тиімді  шеше
білу және жаңа талаптарға сай шығарылатын өнімнің сапасын жақсарту  жолдары.



      1.4 Пәннің негізгі міндеттері:
         Білім  алушыларды   техника   түсінігімен,   өндіріс   және   еңбек
құралдарының  дамуымен  және   тағам   өнімдері   өндірісінде   қолданылатын
физикалық,  биохимиялық,  молекулалық-генетикалық,  биологиялық  әдістерімен
және ақпараттық технологиялармен таныстыру.

      1.5 Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
      Білім алушы өндіріс өнімдерінің түрлерін  және  олардың  құрылымы  мен
қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды  өндіру  технологиясын
үйренеді. Білім алушылар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен  қатар,
тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу  және  өндіру  технологиясымен  танысу
арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет:
      - Тамақтану аумағындағы әлемдік мәселелерді білуі;
      -  Тағамдық  өнімдердің   тағамдық   және   биологиялық   құндылығын,
        құрылымдық ерекшелігін білуі;
      - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
      - Бұл білімдерді теориялық  және  практикалық  мақсаттарда  пайдалану
        дағдысын білуі;
      1.6 Курстың пререквизиттері: Жоқ

      1.7 Курстың постреквизиттері: Зерттеу тәжірибелері


    2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ  БӨЛУ

                                                                     1-кесте

|№  |Тақырыптың аты                                             |Сағат саны   |
|   |Дәріс сабақтары                                            |             |
|   |Модуль 1. Тамақ өнімдерінің жалпы құрылымы, сапалық        |             |
|   |көрсеткіштері.                                             |             |
|1  |Ұлпалар. Өсімдік ұлпаларының құрылымының ерекшеліктері.    |1            |
|2  |Тамақ өнімдерінің бұзылу себептері.                        |1            |
|3  |Ферменттердің классификациясы.                             |1            |
|4  |Тамақ өнімдеріндегі ферментативтік реакцияларды реттеу     |1            |
|   |механизмдері.                                              |             |
|5  |Өңдеудің дәстүрлі тәсілдері.                               |1            |
|6  |Ферменттерге термиялық әсер ету.                           |1            |
|7  |Тамақ өнімдерінің сапасына судың әсері.                    |1            |
|   |Модуль 2. Тамақ өнімдерін өңдеуде қолданылатын             |             |
|   |технологиялар.                                             |             |
|8  |Химиялық өңдеу.                                            |1            |
|9  |Тамақ өнімдерін радиациялық өңдеу және қолданылатын        |1            |
|   |жабдықтар                                                  |             |
|10 |Әр түрлі өнімдерді радиациялық өңдеудің ерекшеліктері мен  |1            |
|   |тиімділігі                                                 |             |
|11 |Тамақ өнімдерін радиациялық дезинфекциялау                 |1            |
|12 |Интенсификациялауда ультродыбысты пайдалану                |1            |
|13 |Ультродыбысты қолдану арқылы интенсификациялауда           |1            |
|   |пайдаланылатын жабдықтар                                   |             |
|14 |Шикізатты кавитациялық өңдеу                               |1            |
|   |Модуль 3. Өңдеу өндірісі өнімдерін қаптауда қолданылатын   |             |
|   |технологиялар.                                             |             |
|15 |Асептикалық қаптау. Тара (ыдыс) және қаптау. Вакуумде      |1            |
|   |қаптау.                                                    |             |
|16 |Газды ортада қаптау                                        |1            |
|17 |Стерилденетін және қыздырылатын материалдармен қаптау.     |1            |
|18 |Тамақ өнімдеріндегі қорғаныш полимерлік жабындар.          |1            |
|   |Термовакуумдік формофканың мүмкіндіктері.                  |             |
|19 |Қапталатын өнімдерді мөлшерлеу.                            |1            |
|20 |Вакуумформовка                                             |1            |
|21 |"Активті (белсенді)" қаптау. Бактерицидтік қаптау          |1            |
|   |материалдары.                                              |             |
|   |Модуль 4. Тағам қауіпсіздігі және оны бақылау.             |             |
|22 | Тағам қауіпсіздігі                                        |1            |
|23 |Қосымша функциялармен қаптау материалдары. Қыздырылатын    |1            |
|   |қаптау материалдары.                                       |             |
|24 |МГС және РГС үшін қолданылатын қаптау материалдары.        |1            |
|   |Жемістер қалай «дем алады».                                |             |
|25 |Жеуге жарамды, бактерицидтік, өздігінен қызатын және       |1            |
|   |өздігінен бұзылатын қаптау материалдары.                   |             |
|26 |Өнімдерді аз мөлшерде қаптаудың ерекшеліктері              |1            |
|27 | Металл тараларға (ыдыстарға) қаптау.                      |1            |
|28 |Ақ қаңылтырлармен (металлдармен)  каптау.                  |1            |
|29 |Консервілеу әдістерінің классификациясы.                   |1            |
|30 |Өнімдерді консервілеудің физикалық әдістері.               |1            |
|   |Барлығы                                                    |30           |
|   |Зертханалық жұмыстар                                       |             |
|1  |Астықтың органолептикалық көрсеткіштерін анықтау.          |2            |
|2  |Астықтың ылғалдылығын анықтау.                             |1            |
|3  |Астықтың зиянкестермен ластанғандығын анықтау.             |1            |
|4  |Астық құрамындағы қоспалардың құрамын анықтау.             |2            |
|5  |Бидай дәніндегі шикі клейковинаның санын және сапасын      |1            |
|   |анықтау.                                                   |             |
|6  |ИДК-1 құралының көмегімен клейковинаның сапасын анықтау.   |1            |
|7  |Шынылықты анықтау                                          |1            |
|8  |Типтік құрамды анықтау.                                    |1            |
|9  |Астықтың қышқылдығын анықтау.                              |1            |
|10 |Қарапайым ақуыздарды бөліп алу және анализдеу. Альбуминді  |1            |
|   |анықтау.                                                   |             |
|11 |Қарапайым ақуыздарды бөліп алу және анализдеу. Проламинді  |1            |
|   |анықтау.                                                   |             |
|12 |Глиадинге сапалық реакция                                  |1            |
|13 |Клетчаткалардың құрамын анықтау.                           |1            |
|   |Барлығы                                                    |15           |


   3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУ


    Пәнді оқу бойынша сиапаттаманы білім алушы танысқан кезде  пән  бойынша
үйлесімді түрде меңгере алатындай етіліп құрылуы керек. Сипаттаманы  әзірлеу
кезінде білім алушылардың өзбетімен ізденетін  курстық  бөлімі  болу  керек.
Әдістемелік сипаттамаға мыналарды кіргізуге болады:
 - пәнді оқуға қажет уақытты жоспарлау және құру жөнінде кеңес
 - білім алушы ісінің жүйелілігін немесе пәнді оқу жоспарын жазу
 - ОӘК материалдарын қолдану туралы сипаттама
 - әдебиетпен жұмыс істеу туралы сипаттама
 - емтиханға дайындалу туралы кеңес (есеп беруге)


    4 КУРС  ФОРМАТЫ


      «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу  технологиясы»  курсы  бір-бірімен
тығыз байланысты бес түрден тұрады - дәрістер, зертханалық және  тәжірибелік
жұмыстар, аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін білім алушының  өзіндік
жұмысы (БАОӨЖ) және білім алушының өзіндік жұмысы (БАӨЖ).  Дәріс  сабағы  ең
маңызды түрі болып табылады: пәннің негізгі және қиын бөлімдерін  түсіндіру;
нақты эксперименттер орындап, олардың қортындыларының  дәлелді  шешімдерінен
зертханалық жаттықтыру сабағы және әдістемелер анықтайды. Күрделі және  оқу-
әдістемелік, әдеби  жетімді  материалдарды  БАӨЖ  түрінде  жасайды.  Негізгі
маңыздысы  зертханалық  жаттықтыру  сабағы  (барлық  оқу  уақытының   ~50%).
Зертханалық жұмысты  орындау  көзбен  көруге  және  теориялық  материалдарды
бекітуге, оқу және ғылыми – зерттеу эксперименттерінің, логикалық ойлау  мен
дәлелді қортындыларының дағдысын жетілдіріп және дамытуға жол  береді.  БАӨЖ
нақты тапсырмалармен күнделікті және міндетті түрде  оқытушының  бақылауымен
жасалынып отырылады.


      5 КУРС САЯСАТЫ

           1. Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер
              білім алушы белгілі бір себептермен  сабаққа  қатыса  алмаса,
              барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс.
           2. Сабақтан себеппен  қалу  сізді  курсты  міндетті  және  толық
              игеруден босатпайды. Сізді сабаққа  факультет  деканы  рұқсат
              еткен  анықтамамен  кіргізеді.  Қатыса  алмаған  сабақтардағы
              тақырыптар үшін  өткізетін  мерзімі  көрсетілген  тапсырмалар
              аласыздар.
           3.   Оқу   процесіндегі   аудиториялық   емтихандарға   белсенді
              қатынасып, берілген тапсырмаларды уақытында өткізуіңіз қажет.
           4. Аудиториялық  сабақтар  кезінде  сіздің  ұялы  телефондарыңыз
              өшірулі болуы қажет.
           5. Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған  білім  алушы  аудиториядан
              шығарылып    жіберіледі     және    барлық    курс    бойынша
              «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады.
           6. Межелік бақылау қорытындысы білім алушының сабаққа  қатысуын,
              өздік  жұмысты  уақытында  орындауын,  сабақта  ауызша   және
              жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады.
           7.  Кез-келген  көшіріп  алу  үшін  қатаң  жазалап  аудиториядан
              шығарумен қоса, жалпы курс үшін «F» бағасын қоюмен қамтылады.


      6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ


      Білім алушылардың үлгерім  бақылауы  ағымды,  шектік  және  қорытынды
бақылау  арқылы  жүзеге  асырылады.   Баға    «Білім   алушылардың   білімін
рейтингтік бағалау» стандарты бойынша қойылады.  Қорытынды  бақылау  емтихан
түрінде  алынады.  Ол  ауызша  сұрау  немесе  жазбаша  тест  көмегі   арқылы
жүргізіледі.  Қорытынды  баға  әрбір  сабақтың,  рефераттың,  сонымен  қатар
экзамен нәтижелері арқылы қойылады.
      Егер білім алушылардың семестр бойынша рейтинг баллдарының жиыны 50 %-
ға тең немесе одан көп болса, ол жиынтық бақылауға жіберіледі.
      Қосымша балдар:
  - шығармашылықтық көзқарасы үшін;
  - оқу процесіне белсене қатысуы үшін;
  - ғылыми-зерттеу жұмысын, ғылыми мақала жазғаны үшін;
  - жұмыста әртүрлі ақпарат көздерін қолданғаны үшін;
  - БАӨЖ қосымша әдебиет көздерін пайдалану;
        -      жұмысты мерзімінен бұрын тапсыру.
                                                                     3-кесте
|Апта    |Бақылау түрі                          |Барлығы      |Ескерту     |
|1       |2                                     |3            |4           |
|        |Аудиториялық сабақ түрлеріне қатысуы 1|30           |            |
|        |және 7 апта бойынша                   |             |            |
|1       |Дәріс                                 |5            |            |
|2       |Дәріс                                 |5            |            |
|3       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№1 БАӨЖ                               |55           |            |
|4       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|5       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|6       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |25           |            |
|        |№2 БАӨЖ                               |55           |            |
|7       |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 1                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 1 және 7 апта бойынша      |300          |            |
|        |Аудиториялық сабақ                    |30           |            |
|        |түрлеріне қатысуы 8 және              |             |            |
|        |                                      |             |            |
|        |15 апта бойынша                       |             |            |
|8       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|9       |Дәріс                                 |3            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№3 БАӨЖ                               |35           |            |
|10      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|11      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|        |№4 БАӨЖ                               |35           |            |
|12      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |14           |            |
|13      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|14      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Зертханалық сабақ                     |15           |            |
|        |№5 БАӨЖ                               |40           |            |
|15      |Дәріс                                 |4            |            |
|        |Межелік бақылау 2                     |60           |            |
|Қорытынды ұпайлары 8 және 15 апта бойынша     |300          |            |

    7 ӘДЕБИЕТТЕР


    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1  Б.Қ.Әсенова,  С.Қ.Қасымов.  Астық  түйірді  сақтау  және   өңдеу
технологиясы // Оқу құралы. Семей, 2013 - 106 б.
    7.1.2 Б.К.Асенова,  Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан,  Г.Т.Кажибаева. Учебное
пособие по дисциплине специальные  технологии  перерабатывающих  производств
// Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – 135 с.
    7.1.3 О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко. Технология муки, крупы
и комбикормов // Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов н\Д: изд.Центр  «МарТ»,  2004  -
688 с.
    7.1.4 С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов. Өндірістік  технология  және  өнім
сапасы // Астана: Арман – ПВ, 2008 - 356 б.
    7.1.5 Е.М. Вобликова. Технология хранения зерна // М,  2006 – 448 с.
    7.1.7  Л.Я.Ауэрман.  Технология  хлебопекарного   производства//   СПб:
Профессия, 2005 - 416 с.
    7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  А.К.Смагулова.  Качество  и  безопасность   сельскохозяйственной
пищевой продукии.// Алматы, 2005 – 544 с.
    7.2.2 А.Б. Демский. Комплектные зерноперерабатывающие  установки  малой
мощности // М. 2007 – 263 с.
    7.2.3 В.Н. Голубева. Справочник работника общественного питания //  М.:
ДеЛиПринт, 2006-590 с.
    7.2.4  И.Н.  Фуре.  Технология  производства  продукции   общественного
питания // Мн.:Новое знание, 2006 - 799 с.
    7.2.5 Г. И. Петухов,  Н.  М.  Чепасов.  Подъем  сельского  хозяйства  и
проблемы ресурсосбережения: обзорный очерк проблем ресурсосбережения  в  АПК
России // М.: ФГНУ "Росинформагротех", 2011 – 146 с.
    7.2.6  В.А.Мухин.Ресурсосбережение при совершенствовании  технологий  и
технических  средств  в  кормопроизводстве:  учебник//  Саратов:  ФГОУ   ВПО
"Саратовский ГАУ", 2011 – 235 с.











Пәндер