Файл қосу
Астық түйір сапасының көрсеткіші
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | |УМКД 042-18-7.1.02/02-2013 | | | | | | «Астық түйірлердің сапасына |№ 1- басылым | | |әсер ететін факторлар» пәнінен |10.09.2013 | | |студенттерге арналған пәннің | | | |бағдарламасы | | | «Астық түйірЛЕРДІҢ сапасына Әсер ететін факторлар» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының доцент м.а, т.ғ.к. Нұрғазезова А.Н.____________________ 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде Хаттама № 1, 28.08. 2013 ж. Кафедра меңгерушісі ______________ Б.Қ. Әсенова 2.2. Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде Хаттама № 1,12.09.2013 ж. Төрайымы ______________ С.С. Төлеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 18.09.2013 ж. ОӘК төрайымы _____________ Г.К. Искакова 4. Алғаш рет енгізілді Мазмұны |1 |Жалпы ережелер | | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу | | |3 |Пәнді оқытудың әдістемелік нұсқаулары | | |4 |Курс форматы және саясаты | | |5 |Курс саясаты | | |6 |Баға қою саясаты | | |7 |Әдебиеттер | | 1. Жалпы ережелер 1. Пән және оқытушы туралы жалпы ережелер • Аты-жөні –Нұрғазезова Алмагүл Нұрғазезқызы, т.ғ.к., аға оқытушы • Кафедра – Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы • Пән аты – «Астық түйірлердің сапасына әсер ететін факторлар» • Хабарласу ақпараты – тел: 35-48-56, № 9-оқу ғимараты, № 216 кабинет • Сабақ өткізу орыны–№ 207, 206 аудитория • Кредит саны – 3 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны: Студент бұл пәнді оқу барысында астық түйір және астық түйір өнімінің сапасына әсер ететін факторлармен танысып, астық түйір сапасын жоғарлату мақсатында жаңа және дәстүрлі әдістермен, оны сақтау ерекшеліктері, сондай- ақ астық түйірды егуден бастап, өңдеу, сақтауға дейінгі ережелер, стандарттарды, технологиялық үрдістердің дұрыс жүру реттілігін және осы үрдістер барысында болатын кемшіліктер мен стандартқа сай болмаған жағдайда және де сақтау кезіндегі әсер ететін факторлардың астық түйір сапасына ықпал етуімен танысып, олардың алдын алу жолдарын үйренеді. Студенттер білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірибе жүзінде кәсіпорында өңдеу үрдістерінің технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқыту нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі. «Астық түйір сапасына әсер ететін факторлар» курсы бір-бірімен тығыз байланысты төрт түрден тұрады: дәріс, зертханалық жұмыстар, аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖО) және студенттің өзіндік жұмысы (СӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді; пәнге қатысты материалдарды оқу-әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып СӨЖ және СӨЖО түрінде өңделеді және оқытушының қадағалауында болады. 1.3 Пәнді оқыту мақсаты: Астық түйір және астық түйір өнімдерінің сапасын тексеру өте маңызды шара болып табылады. Бұл халықтың әлеуметтік жағдайының жақсаруына әсерін тигізіп, тұтынушыларға тек сапалы өнімнен жасалған астық түйір өнімдерін сатуға мүмкіндік береді. Студенттерге білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорынында инженер- технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. Курстың негізгі мақсаты: астық түйір өнімін алу кезіндегі ең маңыздысы сақтау мен дұрыс өңдеу болғандықтан, осы үрдістердің дұрыс жүруін, әр үрдістен кейін қандай өзгеріске ұшырауын және де қасиетін анықтау болып табылады.. 1.4. Пәнді оқытудың негізгі бағыттары: - астық түйір және астық түйір өнімдерінің сапасын анықтауға арналған зертханалық жұмыстарды үйрену; - астық түйір және астық түйір өнімдерінің сынауға дайындау; - астық түйір және астық түйір өнімдерінің түрлері мен ерекшеліктерін оқып білу; - астық түйір құрылымы мен қасиетін оқып білу; - астық түйір және астық түйір өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлардың алдын алу; 1.5. Оқыту нәтижесі: Пәнді оқу барысында студент білу керек: - Студент астық түйір және астық түйір өнімдерінің сапалығын анықтай алуы керек; - Студент астық түйір және астық түйір өнімдерінің сапалығы бойынша зерттей алу керек; - Студент астық түйір және астық түйір өнімдерінің сапалығы зерттеуде пайдаланатын жабдықтармен жұмыс істей алуы керек. 1.6 Курс пререквизиттері: физика, жалпы химия, физикалық және коллоидты химия. 1.7 Курс постреквизиттері: Мамандыққа кіріспе, Астық түйірді сақтаудың қазіргі кездегі технологиясы, Астық түйірді сақтау және өңдеу технологиясы, Астық түйірді кептіру және сақтау технологиясы, Астық түйірді жинақтағаннан кейін өңдеу технологиясы. 2 Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу 1 кесте – Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу |Тақырыптың атауы | |Сағат саны | | |ДС | | | | |ЗС |ПС |ОСӨЖ |СӨЖ |Әдебие| | | | | | | |т | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 | | |1 модуль Астық-түйір туралы | | | |1 |2 | | | |түсінік | | | | | | | |1 |Астық түйір массасының жалпы | | | |1 |2 | | | |сипаттамасы | | | | | | | |2 |Астық түйір балғындығының |1 | | |1 |2 | | | |көрсеткіштері | | | | | | | |3 |Астық түйір массасының қасиеті |1 | | |1 |2 | | |4 |Астық түйір мен су байланысының |1 | | |1 |2 | | | |пішіні | | | | | | | |5 |Астық түйір сапасының көрсеткіші |1 | | |1 |2 | | | |ретіндегі ылғалдылық | | | | | | | | |2 модуль Қоспалар мен |1 | | |1 |2 | | | |зиянкестердің сипаттамасы | | | | | | | |6 |Қоспалар туралы жалпы түсінік |1 | | |1 |2 | | |7 |Қоспалардың жіктелмуі |1 | | |2 |4 | | |8 |Зиянды қоспаларға сипаттама беру |1 | | |2 |4 | | |9 |Астық түйірдің нандық қор |1 | | |2 |4 | | | |бүлдіргіштерімен зақымдануы | | | | | | | |10 |Нандық қордың негізгі |1 | | | | | | | |бүлдіргіштері туралы қысқаша | | | | | | | | |сипаттама беру | | | | | | | | |3 модуль Астық түйірдің |1 | | |1 |2 | | | |физика-химиялық қасиеттері | | | | | | | |11 |Астық түйір мәдениеті, өлшемі және|1 | | |1 |2 | | | |біртектілігі | | | | | | | |12 |Астық түйір сапасын қалыпқа |1 | | |1 |4 | | | |келтіру | | | | | | | |13 |Тұқым үлгілерін дұрыс алу |1 | | |1 |2 | | | |ережелері | | | | | | | |14 |Астық түйірлердегі минералды |1 | | |1 |2 | | | |заттар | | | | | | | |15 |Қайта өңдеудегі астық түйір және |1 | | |1,5 |3 | | | |оның өнімдерінің қышқылдығы | | | | | | | | |Барлығы |15 | | | | | | | |Зертханалық сабақтар | | | | | | | | |Астық түйір массасының қасиеті | |2 | | | | | | |Астық түйірдің балғындық | |2 | | | | | | |көрсеткіштерін анықтау | | | | | | | | |Астық түйірмен су байланысының | |2 | | | | | | |пішіні | | | | | | | | |Астық түйір сапасының көрсеткіші | |2 | | | | | | |ретіндегі ылғалдылықты анықтау | | | | | | | | |Зиянды қоспаларды анықтау | |2 | | | | | | |Астық түйірдің нандық қор | |2 | | | | | | |бүлдіргіштерімен зақымдануын | | | | | | | | |анықтау | | | | | | | | |Қайта өңдеудегі астық түйір және | |2 | | | | | | |оның өнімдерінің қышқылдығы | | | | | | | | |Коллоквиумға дайындық | |1 | | | | | | |Барлығы | |15 | | | | | | |Тәжірибелік сабақтар | | | | | | | | |Астық түйір табиғаты, өлшемі және | | |2 | | | | | |біртектілігі | | | | | | | | |Астық түйір сапасын қалыпқа | | |2 | | | | | |келтіру тәсілдері | | | | | | | | |Тұқым үлгілерін дұрыс алу | | |2 | | | | | |ережелері | | | | | | | | |Тұқымдық астық түйір сапасының | | |2 | | | | | |көрсеткіштері және оны анықтау | | | | | | | | |әдістері | | | | | | | | |Астық түйірдің минералды заттары | | |2 | | | | | |Сапасы бойынша ақаулары бар астық | | |3 | | | | | |дәндерінің морфологиялық және | | | | | | | | |биохимиялық ерекшеліктері | | | | | | | | |Коллоквиумға дайындық | | |2 | | | | | |Барлығы | | |15 | | | | | |Өнім сапасын қалпына келтірудің | | | |2 |5 | | | |мәні. | | | | | | | | |Астық түйірлеріндегі минералды | | | |2 |10 | | | |заттар құрамы | | | | | | | | |Бидай дәнінің анатомиясы мен | | | |2 |5 | | | |морфологиясы | | | | | | | | |Сапасында кемшіліктері бар бидай | | | |2 |10 | | | |дәнінің морфологиялық және | | | | | | | | |биохимиялық ерекшеліктері | | | | | | | | |Астық түйірлерін сақтау | | | |2 |5 | | | |барысындағы ферменттердің ролі | | | | | | | | |Астық түйірлерін сақтау кезіндегі | | | |2 |10 | | | |қойма температурасы және қоршаған | | | | | | | | |ортаның әсері | | | | | | | | |Тұқым үлгілерін дұрыс таңдау | | | |2 |10 | | | |тәртібі | | | | | | | | |Астық түйір партиясын дайындауда | | | |2 |5 | | | |сапасын бағалау | | | | | | | | |Астық түйірлерінің технологиялық, | | | |2 |5 | | | |тамақтық, жемдік артықшылығы | | | | | | | | |Астық түйірдің сапасына дәннің | | | |2 |5 | | | |тегістігі, пішіні, өлшемі және | | | | | | | | |көлемі | | | | | | | | |Тұқымдық астық түйірлердің | | | |2,5 |7,5 | | | |сапасының көрсеткіштері және оны | | | | | | | | |анықтау әдістері | | | | | | | | |Жиыны |15 |15 |15 |22,5 |67,5 | | 4 Курс форматы - СӨЖ және ОСӨЖ жұмыстарын уақытында және өз бетінше орындау - Межелік бақылау қорытындысы студенттің сабаққа қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады. - Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап аудиторядан шығарылумен қоса, жалпы курс үшін «F» бағасын қоюмен қамтылады. - Қорытынды емтихан оған босатылған барлық студенттер үшін билеттік жүйе негізінде жүргізіледі. Билеттің әрбір нұсқасы үш сұрақтан тұрады. Емтиханның қорытынды бағасы қорытынды аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеледі. Курс саясаты. - Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі керек. - Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер студент белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс. - Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған студент аудиториядан шығарылып жіберіледі және барлық курс бойынша «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады. 4. Баға қою саясаты «Астық түйірді сақтаудың қазіргі кездегі технологиясы» пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады: • Бір дәріске қатысу – 1 балл • Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл • Бір есепті шығару – 3 балл • Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа • Ауызша жауап беру «5» – 3 балл; «4» – 2 балл; «3» – 1 балл; «2»– минус 2 балл • Бір СӨЖ орындау – 3 балл • Студенттің сабақтағы белсенділігі – 4 балл |Атауы |1 |2 |3 | |А |4,0 |95 – 100 |Өте жақсы | |А– |3,67 |90 – 94 | | |В+ |3,33 |85 – 89 | | | | | |Жақсы | |В |3,0 |80 – 84 | | |В– |2,67 |75 – 79 | | |С+ |2,33 |70 – 74 | | | | | | | | | | |Қанағаттанарлық | |С |2,0 |65 – 69 | | |С– |1,67 |60 – 64 | | |D+ |1.33 |55 – 59 | | |D |1,0 |50 – 54 | | |F |0 |0 – 49 | Қанағаттанарлықсыз | |I |NA |- |Аяқталмаған | |P |- |өтті |Пәнді өтті |
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz