Файл қосу
Өңдеу өндірістерінің тауартануы
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ПОӘК |ПОӘК 042-18-7.1.92/02-2014 | |ПОӘК |№1 басылым | | |«Өңдеу өндірістерінің |11.09.2014 ж | | |тауартануы» пәнінің | | | |студенттерге арналған | | | |бағдарламасы | | | «Өңдеу өндірістерінің тауартануы» ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072800 «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей, 2014 Алғы сөз 1.ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші ________________27 тамыз 2014 ж., А.Қ. Игенбаев, магистр, «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы. 2.ТАЛҚЫЛАНДЫ: 2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде № 1 хаттама, 03. 09. 2014 ж Кафедра менгерушісі: ________________________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама, 05.09 2014 ж Төрайымы _______________________ С.С. Төлеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университетінің Оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қолдау алып, басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама, 11. 09. 2013 ж ОӘК төрайымы _______________________ Г.К. Искакова 4. АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны. |1 |Жалпы ережелер |4 | |2 |Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу |5 | |3 |Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар |8 | |4 |Курс форматы |8 | |5 |Курс саясаты |8 | |6 |Баға қою саясаты |9 | |7 |Әдебиеттер |10 | 1. Жалпы ережелер 1.1 Оқытушы және пән жөнінде жалпы мәліметтер: Игенбаев Айдын Карбекович, аға оқытушы; • Кафедра – Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы»; • Байланыс ақпараты – тел: 35-48-56, № 9-оқу ғимарат, № 211 кабинет; • Сабақ өткізу орыны – № 215 аудитория; • Пән аты – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы»; • Кредит саны – 3; 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны: Пән жалпы инженерлік-технологиялық циклына жатады және нан, макарон және кулинар өнімдерінің технологиялары, астық және астық өнімдерінің тауарларын тану, өңдеу өндірісінің жалпы технологиясы, арнайы технологиялары пәндеріне сүйенеді. Бұл пән нан, макарон және кулинар өнімдерін өңдеу үрдістерін толық және дұрыс қолдану мүмкіндіктерін оқып- үйренуге негіз болады және өңдеу өндірісінің жалпы технологиясына және арнайы технологияларына қосымша пән болып табылады. «Өңдеу өндірістерінің тауартануы» пәні өндірістің технологиялық үрдістерін, кәсіпорынның технологиялық құрылымын, нан, макарон және кулинар өнімдерінің рецептурасы мен ассортименттерін, өнімдердің тағамдық және энергетикалық құндылығын қарастырады. 1.3 Пәнді оқыту мақсаты: Аталған курстың мақсаты – студенттерге тамақ өнімдерін консервілеу мен сақтаудың казіргі заманғы технологиясы жайлы білім беру болып табылады. Тамақ өнімдерін сақтау үшін өңдеудің әртүрлі тәсілдерін қолданудың практикалық және теориялық аспектылары қарастырылады. Сақтау мен өңдеудің әртүрлі тәсілдері кезінде мал, құс және балық етіндегі көрсеткіштердің өзгеруі оқытылады. Сонымен катар, тамақ өнімдерін сақтау кезінде өтетін физика – химиялық, биохимиялық өзгерістер, ұзақ уақыт сақтау кезінде сапалық көрсеткіштердің өзгеруі қарастырылады. 1.4 Пәннің оқып-үйренудің негізгі міндеттері: «Өңдеу өндірістерінің тауартануы» пәнін оқытудың негізгі мақсаты: Студенттердің астық түйір және оның өнімдерінің тауартануы төңірегінде негізгі білім алу, яғни мамандық бойынша кәсіптік пәндерді оқып-үйренуде қажет пән. 1.5 Пәнді оқып-үйрену нәтижесінде студент білуі қажет: - Өңдеу өндірістерінің тауарларының ассортименттерін, олардың шикізат көздерін білу; - Өңдеу өндірістерінің тауарлары технологиясы бойынша практикалық және теориялық тәжірибелерді меңгеруі; - Өңдеу өндірістерінің тауарлары технологиясы бойынша теориялық материалдарды меңгеру; - Өңдеу өндірістерінің тауарларының физика-химиялық көрсеткіштерін анықтай білу; - Өңдеу өндірістерінің тауарларын өндіру кезінде өтетін физико- химиялық және биологиялық процессінің маңыздылығын түсіну; - тамақ өндірісінде ары қарай колдану тәжірибесі мен дағдыларын арттыру 1.6. Курс пререквизиттері: 1.6.1 Өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы; 1.6.2 Қазіргі заманғы өңдеу өндірістерінің өнімдерін сақтау технологиясы,; 1.6.3 Өңдеу өндірістерінің өнімдері салаларының технологиясы. 1.7. Курс постреквизиттері: - жоқ 2. Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу Кесте 2 | | |Сағаттар |Әдебиеттер | | |Тақырып аттары | | | | | |ДС |ТС |ЗС |ОБӨЖ |БӨЖ | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 | | |1.Өңдеу өндірістерінің |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |тауарларына жалпы сипаттама, | | | | | |. | | |олардың жіктелуі. | | | | | |7.1.3., | | |2. Бидай. Жарма. Жарманың |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |түрлері мен шикізаттарына | | | | | |. | | |қысқаша сипаттама. | | | | | |7.1.3., | | |3. Ұн. Ұнның түрлері. Негізгі |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |шикізаттары. Ұнның жалпы | | | | | |. | | |сипаттамасы. Ұн өндірісі | | | | | |7.1.3., | | |4. Ұн ассортименті және оның |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |сапасына қойылатын талаптар. | | | | | |. | | |Ұн ассортименті. Ұн сапасына | | | | | |7.1.3., | | |қойылатын талаптар | | | | | | | | |5. Макарон өнімдері және |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |ассортименттері. Макарон | | | | | |. | | |өнімдері. Макарон өнімдерінің | | | | | |7.1.3., | | |ассортиметі | | | | | | | | |6. Макарон өнімдерінің |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |өндірісі. Макарон өнімдерінің | | | | | |. | | |өндірісі. Макарон өнімдерінің | | | | | |7.1.3., | | |сапасьша қойылатын талаптар | | | | | | | | |7. Нан және нан-тоқаш өнімдері|1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |және өндірісі. Нан және | | | | | |. | | |нан-тоқаш өнімдері. Нан және | | | | | |7.1.3., | | |нан-тоқаш өнімдерінің өндірісі| | | | | | | | |8. Нан және нан өнімдерінің |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |ассортименті және оларды | | | | | |. | | |пісіру, сақтау режимдері. Нан | | | | | |7.1.3., | | |және нан өнімдерінің | | | | | | | | |ассортименті. Нан өнімдерін | | | | | | | | |пісіру, сақтау режимдері. | | | | | | | | |9. Нан және нан өнімдерінщ |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |сапасына койылатын талаптар. | | | | | |. | | |Нан және нан өнімдерінщ | | | | | |7.1.3., | | |сапасына койылатын талаптар. | | | | | | | | |Білезік нандар | | | | | | | | |10. Кондитер өнімдері. |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |Кондитер өнімдеріне сипаттама.| | | | | |. | | |Кондитер өнімдерінің | | | | | |7.1.3., | | |шикізаттары. Жеміс-жидекті | | | | | | | | |кондитер өнімдері. | | | | | | | | |Жеміс-жидекті кондитер | | | | | | | | |өнімдеріне сипаттама. | | | | | | | | |Жеміс-жидекті кондитер | | | | | | | | |өнімдерінің шикізаттары | | | | | | | | |11. Шоколад және какао |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |ұнтағы. Шоколад және шоколад | | | | | |. | | |өнімдері. Шоколад сапасына | | | | | |7.1.3., | | |қойылатын талаптар. Шоколад | | | | | | | | |және какао ұнтағын буып-түю | | | | | | | | |және сақтау. | | | | | | | | |12. Карамель өнімдері. |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |Карамель өнімдерінің | | | | | |. | | |сипаттамасы. Карамель | | | | | |7.1.3., | | |өнімдерінің шикізаттары Кәмпит| | | | | | | | |өнімдері. Кәмпит өнімдеріне | | | | | | | | |сипаттама. Кәмпит өнімдерінің | | | | | | | | |түрлері. Алуа | | | | | | | | |13. Ұннан жасалған кондитер |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |өнімдері. Ұннан жасалған | | | | | |. | | |кондитер өнімдеріне сипаттама.| | | | | |7.1.3., | | |Ұннан жасалған кондитер | | | | | | | | |өнімдерінің түрлері | | | | | | | | |14.Дәнді-дақылдардан |1 | | | | |7.1.1.,7.1.2| | |өндірілген майлар | | | | | |. | | | | | | | | |7.1.3., | | |15.Өңдеу өндірістерінің |1 | | | | | | | |қалдықтарынан жасалатын | | | | | | | | |өнімдер. Крахмал өндірісі. | | | | | | | | |1.Өнімнің энергетикалық | |2 | | | |7.2.1., | | |теоритикалық құндылығын | | | | | |7.2.2. | | |анықтау | | | | | | | | |2. Биологиялық құндылық | |2 | | | |7.2.1., | | |көрсеткіштерін есептеу | | | | | |7.2.2. | | |әдісімен анықтау | | | | | | | | |3. Жарма және макарон | |2 | | | |7.2.1., | | |өнімдерінің сапасын | | | | | |7.2.2. | | |органолептикалық көрсеткіштер | | | | | | | | |бойынша бағалау | | | | | | | | |4. Бидай ұнынан жасалған | |1 | | | |7.2.1., | | |нанның сапасын | | | | | |7.2.2. | | |органолептикаылқ көрсеткіштер | | | | | | | | |бойынша бағалау | | | | | | | | |5. Карамельдің сапасын | |2 | | | |7.2.1., | | |органолептикалық көрсеткіштер | | | | | |7.2.2. | | |және салманың мөлшері бойынша | | | | | | | | |бағалау | | | | | | | | |6. Мармеладтың сапасын | |2 | | | |7.2.1., | | |органолептикалық көрсеткіштер | | | | | |7.2.2. | | |бойынша бағалау | | | | | | | | |7. Печеньенің сапасын | |2 | | | |7.2.1., | | |органолептикалық көрсеткіштер | | | | | |7.2.2. | | |бойынша бағалау | | | | | | | | |8. Өсімдік майларының | |2 | | | |7.2.1., | | |органолептикалық көрсеткіштер | | | | | |7.2.2. | | |бойынша бағалау. Маргариннің | | | | | | | | |тауарлық сортын анықтау | | | | | | | | |1.Дәнді-дақылдардың шығынын | | |2 | | |7.2.1., | | |анықтау | | | | | |7.2.2. | | |2. Бидай массасының химиялық | | |2 | | |7.2.1., | | |құрамын есептеу | | | | | |7.2.2. | | | 3. Ұн ассортименттері мен | | |2 | | |7.2.1., | | |химиялық құрамын зерттеу | | | | | |7.2.2. | | |4. Макарон өнімдерінің | | |2 | | |7.2.1., | | |тағамдық құндылығын есептеу | | | | | |7.2.2. | | |5. Нан-тоқаш өнімдерінің | | |3 | | |7.2.1., | | |энергетикалық құндылығын | | | | | |7.2.2. | | |есептеу және салыстыру. | | | | | | | | |6. Кондитерлік өнімдердің | | |2 | | |7.2.1., | | |тағамдық және энергетикалық | | | | | |7.2.2. | | |құндылықтарын есептеу | | | | | | | | |7. Өсімдік майының құрамындағы| | |2 | | |7.2.1., | | |су мөлшеріне есеп | | | | | |7.2.2. | | |1.Дәнді-дақылдардың түрлері, | | | |4 |11 |7.1.1.,7.1.2| | |оларға тауарлық баға мен | | | | | |. | | |тағамдық сипаттама. | | | | | |7.1.3., | | |2.Бидай, жарма өндірісі, | | | |4 |11 |7.1.1.,7.1.2| | |олардан алынатын дайын | | | | | |. | | |өнімдер, құрамы мен құндылығы | | | | | |7.1.3., | | |3.Дәнді-дақылдардан ұн алудың | | | |4 |11 |7.1.1.,7.1.2| | |технологиясы, олардың тағамдық| | | | | |. | | |құндлықтары. Жүгеріден ұн алу | | | | | |7.1.3., | | |технологиясының ерекшелігі. | | | | | | | | |4.Макарон өнімдерінің | | | |4 |11 |7.1.1.,7.1.2| | |ассортименттері, олардың | | | | | |. | | |тағамдық және химиялық құрамы.| | | | | |7.1.3., | | |Макарон өндірісінің | | | | | | | | |технологиясы. | | | | | | | | |5.Нан-тоқаш бұйымдарының | | | |3 |11 |7.1.1.,7.1.2| | |ассортименттері. Нан-тоқаш | | | | | |. | | |бұйымдарының химиялық және | | | | | |7.1.3., | | |тағамдық құндылықтарының | | | | | | | | |ерекшеліктері, олардың жасалу | | | | | | | | |технологиясы мен заманауи | | | | | | | | |әдістері. | | | | | | | | |6.Ұннан жасалған кондитерлік | | | |3,5 |12,5 |7.1.1.,7.1.2| | |өнімдердің ассортименттері. | | | | | |. | | |Ұннан жасалған кондитерлік | | | | | |7.1.3., | | |өнімдердің химиялық құрамы, | | | | | | | | |қасиеттері және тағамдық | | | | | | | | |құндылықтары. Олардың жасалу | | | | | | | | |технологияларының заманауи | | | | | | | | |технологиялары мен әдістері. | | | | | | | | |Крахмал өндірісі. Крахмалдың | | | | | | | | |тағамдық мақсатта қолданылуы. | | | | | | | | |Барлығы |30 |15 |15 |22,5 |67,5 | | 3 Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәні бойнша бағдарлама қарастырылған әрбір тақырып аумағымен толық танысу қажает. Әрбір тақырып бойнша мұкият оқып, сұрақтарға жауаптар құрастыру; нақты материалды меңгеру дәрежісін – практикалық жұмыстар жүргізіп, олардың есебі арқылы тексереді. Пәнді оқуға арналған әдістемелік нұсқаулар мен танысып, студенттер пәнді толық меңгерулері керек. Әдістемелік нұсқаны құрастыру негізінде пәннің кейбір бөлімдері студенттермен өздік жұмыс ретінде жүргізіледі. 4 курс Форматы «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәнін оқу бір бірімен тығыз байланысты төрт сабақтан тұрады: дәрістер, тәжірибелік сабақтар, студенттердің өздік жұмысы (БӨЖ). Соның ішінде ең маңыздысы дәрістер мен тәжірибелік сабақ болып саналады. Оқулықтарда бар, жеңіл тақырыптар БӨЖ ретінде жүргізіледі. Ал тәжірибелік сабақтар, студенттердің ғылыми-зерттеу жұмыстарының алғаш қадамдарымен таныстырады. БӨЖ күнделікті жүргізіліп отыруы керек және олар әрдайым оқытушының басқаруымен болу керек. 5 курс саясаты Университетте қабылданған ішкі тәртіп талаптарын сақтау: - Сабаққа қатысу: тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер студент белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс. - Тәртіп: Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған студент аудиториядан шығарылып жіберіледі және барлық курс бойынша «қанағаттанғысыз» бағасы қойылады. - Бақылау жұмыстары: Межелік бақылау қорытындысы студенттің сабаққа қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады. - Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап аудиторядан шығарумен қоса, жалпы курс үшін «F» бағасын қоюмен қамтылады. - Ұялық телефон: Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі керек. - Емтихан: Қорытынды емтихан оған босатылған барлық студенттер үшін тестік жүйе негізінде жүргізіледі. Емтиханның қорытынды бағасы қорытынды аттестациямен Пәнді оқуға арналған әдістелелік нұсқаулар мен танысып, студенттер пәнді толық меңгерулері керек. Әдістелелік нұсқауды құрастыру негізінде пәннің кейбір бөлімдері студенттермен үздік жұмыс ретінде жүргізіледі. Әдістелелік нұсқаулар құрамына: 1) Пәнді оқуда қажеттті жоспарлау, уақытты ұйымдастыру (орындау уақыты); 2) Оқу-әдістемелік кешенін қолдану нұсқасы; 3) Әдебиеттер мен оқулықтарды қолдана білу; 4) Емтиханға даярлану үшін берілетін кеңестер кіреді. 6. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ Апта және бақылау түрі бойынша балдарды орналастыру 2-кестеде келтірілген. «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» пәні бойынша баллдарды қою Кесте 2 |Апта |Бақылау түрі |Барлық |Ескерту | | | |баллдар| | |1-7 |Дәріс сабағына қатысу, |30 | | | |Тәжірибелік сабақ |105 | | | |ОСӨЖ |29 | | | |СӨЖ |76 | | | |Аралық бақылау |60 | | | |1-7 апта аралығындағы баллдардың |270 | | | |қосындысы | | | |8-15 |Дәріс сабағына қатысу, |30 | | | |Тәжірибелік сабақ 1-7 аптада |105 | | | |ОСӨЖ 1-7 аптада |29 | | | |СӨЖ 1-7 аптада |76 | | | |Аралық бақылау |60 | | | |8-15 апта аралығындағы баллдардың |270 | | | |қосындысы | | | |1-15аптадағы барлық баллдарың қосындысы |540 | | |Емтихан баллдарының қорытындысы |460 | | |Академиялық периодтағы баллдардың |1000 | | |қорытындысы | | | Кестеде жалпы дәріске 60 балл берілген. Дәріс сабағына қатысқаны үшін 1 және 2 аттестация қорытындысына 60 балл беріледі. Тәжірибелік сабақ 15 және 13 баллмен есептелінген. ОБӨЖ және БӨЖ 8, 7, 14, 19 және 38 баллдарымен белгіленген, оның ішінде 50 пайызы жұмыстың дайындығына, ал 50 пайызы жұмысын қорғағаны үшін бағаланады. Аралық бақылау үшін 120 балл берілген. Курс бойынша барлық жиынтық балл - 1000 7. әдебиеттер 7.1 Негізгі әдебиеттер 7.1.1 Нан және нан өнімдерінің технологиясы. О. Нәлеев. Алматы. Республикалық баспа кабинеті. 1997 ж. 120 бет. 7.1.2 Макарон өнімдерінің технологиясы. О. Нәлеев. Алматы. Республикалық баспа кабинеті. 1998 ж. 140 бет. 7.1.3 Технология и технохимичесикй контроль хлебопекарного производства. Л. Ф. Зверева, Б. И. Черняков. Изд. «Пищевая промышленность», 1974. – 431 с. 7.2 Қосымша әдебиеттер 7.2.1 Астық өнімдерін технохимиялық бақылау. А. І. Ізтаев, М. Ж. Казатова. Алматы. – 1994 ж. 178 бет. 7.2.2 Химический состав пищевых продуктов. Книга 1. Справочник таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов . М.: Агропромиздат, 1987 – 224 с. 7.2.3 Химический состав пищевых продуктов. Книга 2. Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов. – М.: Агропромиздат, 1987 – 359с. 7.2.4 Сборник рецептуры блюд и кулинарных изделий ближнего зарубежья. СНБ.: Профессия, 2001.- 424 с. 7.2.5 Сборник рецептур и блюд кулинарных изделий для предприятий общественного питания .- М.: Экономика, 1982 – 720 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz