Файл қосу

Өңдеу өндірісінің ресурсты



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                       |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                 |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты     |ПОӘК                 |                       |
|                            |                     |                       |
|                            |                     |ПОӘК                   |
|                            |                     |042-18.7.1.33/01-2014  |
|                            |                     |                       |
|                            |                     |                       |
|ПОӘК                        |                     |                       |
|«Өңдеу өндірісінің ресурсты |№ 1 басылым          |                       |
|үнемдеу технологиясы»       |11.09.2014 ж         |                       |
|пәннің оқытушыға арналған   |                     |                       |
|бағдарламасы                |                     |                       |







              «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


          6М072800– «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ





















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1   «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл    өнеркәсіп    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «3» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.К. Асенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  «5» қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Толеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ

















                                   Мазмұны

|1|Қолдану аясы                                                        |4      |
|2|Нормативтік сілтемелер                                              |4      |
|3|Жалпы ережелер                                                      |4      |
|4|Оқу пәнінің мазмұны                                                 |5      |
|5|Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі      |8      |
|6|Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы              |9      |
|7|Әдебиеттер                                                          |9      |
































      1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ

       «Өңдеу  өндірісінің  ресурсты  үнемдеу  технологиясы»  пәнінің   оқу-
әдістемелік кешені 6М072800 –  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы
бойынша оқытылатын білім алушыларға арналған.  Оқу-әдістемелік  кешен  білім
алушыларды курс мазмұнымен,  оның  өзектілігімен  және  қажеттілігімен,  оқу
процесінде  игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-әдістемелік  кешен
пәнді оқып-үйренудің  негізі болып табылады.



      2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

      «Өңдеу  өндірісінің  ресурсты  үнемдеу  технологиясы»   пәнінің   оқу-
әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірісінің  технологиясы»  мамандығына
арналған  Мемлекеттік  стандарт  бойынша  жасалынған.   «Өңдеу   өндірісінің
ресурсты  үнемдеу  технологиясы»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені  осы  пән
бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді   және   төмендегі
құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    -  6М072800  -  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР  МЖБС,  Қазақстан  Республикасының  Білім
және  Ғылым  министрлігінің  2012  жылғы  23  тамызда  №   1080   бұйрығымен
бекітілген және іске қосылған;
    - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша  типтік
оқу жоспары;
         - СТУ 042-ГУ-4-2014  университет стандарты «Пәннің оқу  әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»;
          - ДП 042-01.01-2014  Құжаттық  процедура  «Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы»;
    -  Семей  қаласының  Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген  мамандық бойынша элективті  пәндердің
жиынтығы.




       3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

      3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны
      «Өңдеу өндірісінің ресурсты үнемдеу технологиясы» - техникалық  ғылым.
Пәннің негізгі қызметтері қоғамдық тамақтануда және тамақ өндірісінде  тамақ
өнімдерін сақтаудағы өңдеу  өнімдерін  өңдеу  тәсілдері  және  олардың  өнім
сапасына әсері.  Өндiрiстегi  қорлардың  тиiмдi  қолдануының  әдiстерi  және
астық дақыл өнiмдерiнiң өңдеуi әдістері. Әр түрлі тәжірибелік  тапсырмаларды
орындау үшін технологқа пәннің негізін білу қажет.
      3.2 Пәнді оқыту мақсаты:
      Білім алушыларда басқару ойының қалыптасуы  және  өңдеу  өндірісіндегі
технологиялық процесстерде туындайтын  әр  түрлі  мәселелерді   тиімді  шеше
білу және жаңа талаптарға сай шығарылатын өнімнің сапасын жақсарту  жолдары.



      3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
         Білім  алушыларды   техника   түсінігімен,   өндіріс   және   еңбек
құралдарының  дамуымен  және   тағам   өнімдері   өндірісінде   қолданылатын
физикалық,  биохимиялық,  молекулалық-генетикалық,  биологиялық  әдістерімен
және ақпараттық технологиялармен таныстыру.

      3.4 Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
      Білім алушы өндіріс өнімдерінің түрлерін  және  олардың  құрылымы  мен
қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды  өндіру  технологиясын
үйренеді.   Білім  алушылар  білімдерін  теориялық  тұрғыда   оқып-үйренумен
қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда  өңдеу  және  өндіру  технологиясымен
танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушы білуі қажет:
      - Тамақтану аумағындағы әлемдік мәселелерді білуі;
      -  Тағамдық  өнімдердің   тағамдық   және   биологиялық   құндылығын,
        құрылымдық ерекшелігін білуі;
      - Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
      - Бұл білімдерді теориялық  және  практикалық  мақсаттарда  пайдалану
        дағдысын білуі;

      3.5 Курстың пререквизиттері: Жоқ

      3.6 Курстың постреквизиттері: Зерттеу тәжірибелері


      3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді


                                                                     1-кесте

|Курс                                                      |Семестр        |
|1                                                         |2             |
|Дәрістік сағаттар                                         |              |
|Модуль 1. Тамақ өнімдерінің жалпы құрылымы, сапалық       |              |
|көрсеткіштері.                                            |              |
|Дәріс 1. Ұлпалар. Өсімдік ұлпаларының құрылымының         |1             |
|ерекшеліктері.                                            |              |
|Дәріс 2. Тамақ өнімдерінің бұзылу себептері.              |1             |
|Дәріс 3. Ферменттердің классификациясы.                   |1             |
|Дәріс 4. Тамақ өнімдеріндегі ферментативтік реакцияларды  |1             |
|реттеу механизмдері.                                      |              |
|Дәріс 5. Өңдеудің дәстүрлі тәсілдері.                     |              |
|Зертханалық жұмыс №3. Астықтың зиянкестермен              |1             |
|ластанғандығын анықтау.                                   |              |
|Дәріс 6. Ферменттерге термиялық әсер ету.                 |1             |
|Дәріс 7. Тамақ өнімдерінің сапасына судың әсері.          |              |
|Модуль 2. Тамақ өнімдерін өңдеуде қолданылатын            |1             |
|технологиялар.                                            |              |
|Дәріс 8. Химиялық өңдеу.                                  |1             |
|Дәріс 9. Тамақ өнімдерін радиациялық өңдеу және           |1             |
|қолданылатын жабдықтар.                                   |              |
|Дәріс 10. Әр түрлі өнімдерді радиациялық өңдеудің         |1             |
|ерекшеліктері мен тиімділігі.                             |              |
|Дәріс 11. Тамақ өнімдерін радиациялық дезинфекциялау.     |1             |
|Дәріс 12. Интенсификациялауда ультродыбысты пайдалану.    |1             |
|Дәріс 13. Ультродыбысты қолдану арқылы интенсификациялауда|1             |
|пайдаланылатын жабдықтар.                                 |              |
|Дәріс 14. Шикізатты кавитациялық өңдеу.                   |              |
|Модуль 3. Өңдеу өндірісі өнімдерін қаптауда қолданылатын  |1             |
|технологиялар.                                            |              |
|Дәріс 15. Асептикалық қаптау. Тара (ыдыс) және қаптау.    |1             |
|Вакуумде қаптау.                                          |              |
|Дәріс 16. Газды ортада қаптау.                            |1             |
|Дәріс 17. Стерилденетін және қыздырылатын материалдармен  |1             |
|қаптау.                                                   |              |
|Дәріс 18. Тамақ өнімдеріндегі қорғаныш полимерлік         |1             |
|жабындар. Термовакуумдік формофканың мүмкіндіктері.       |              |
|Дәріс 19. Қапталатын өнімдерді мөлшерлеу.                 |1             |
|Дәріс 20. Вакуумформовка.                                 |1             |
|Дәріс 21. "Активті (белсенді)" қаптау. Бактерицидтік      |              |
|қаптау материалдары.                                      |              |
|Модуль 4. Тағам қауіпсіздігі және оны бақылау.            |1             |
|Дәріс 22. Тағам қауіпсіздігі                              |1             |
|Дәріс 23. Қосымша функциялармен қаптау материалдары.      |1             |
|Қыздырылатын қаптау материалдары.                         |              |
|Дәріс 24. МГС және РГС үшін қолданылатын қаптау           |1             |
|материалдары. Жемістер қалай «дем алады».                 |              |
|Дәріс 25. Жеуге жарамды, бактерицидтік, өздігінен қызатын |1             |
|және өздігінен бұзылатын қаптау материалдары.             |              |
|Дәріс 26. Өнімдерді аз мөлшерде қаптаудың ерекшеліктері.  |1             |
|Дәріс 27. Металл тараларға (ыдыстарға) қаптау.            |1             |
|Дәріс 28. Ақ қаңылтырлармен (металлдармен)  каптау.       |1             |
|Дәріс 29. Консервілеу әдістерінің классификациясы.        |1             |
|Дәріс 30. Өнімдерді консервілеудің физикалық әдістері.    |1             |
|Барлығы                                                   |30            |
|Зертханалық жұмыстар                                      |1             |
|Зертханалық жұмыс №1. Астықтың органолептикалық           |1             |
|көрсеткіштерін анықтау.                                   |              |
|Зертханалық жұмыс №2. Астықтың ылғалдылығын анықтау.      |1             |
|Зертханалық жұмыс №3. Астықтың зиянкестермен              |1             |
|ластанғандығын анықтау.                                   |              |
|Зертханалық жұмыс №4. Астық құрамындағы қоспалардың       |1             |
|құрамын анықтау.                                          |              |
|Зертханалық жұмыс №5. Бидай дәніндегі шикі клейковинаның  |1             |
|санын және сапасын анықтау.                               |              |
|Зертханалық жұмыс №6. ИДК-1 құралының көмегімен           |1             |
|клейковинаның сапасын анықтау.                            |              |
|Зертханалық жұмыс №7. Шынылықты анықтау                   |1             |
|Зертханалық жұмыс №8. Типтік құрамды анықтау.             |1             |
|Зертханалық жұмыс № 9. Астықтың қышқылдығын анықтау.      |1             |
|Зертханалық жұмыс №10. Қарапайым ақуыздарды бөліп алу және|1             |
|анализдеу. Альбуминді анықтау.                            |              |
|Зертханалық жұмыс №11. Қарапайым ақуыздарды бөліп алу және|1             |
|анализдеу. Проламинді анықтау.                            |              |
|Зертханалық жұмыс № 12 Глиадинге сапалық реакция          |1             |
|Зертханалық жұмыс №13 Клетчаткалардың құрамын анықтау.    |1             |
|Барлығы                                                   |15            |



      5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫП ТІЗІМІ

5.1.1 Жылдам пісетін жарма технологиясы
5.1.2 Пісіруді қажет етпейтін жарма технологиясы
5.1.3 Нәрлі құндылығы жоғары жарма технологиясы
5.1.4 Пресстеп-кептіру бөліміндегі қамыр технологисы
5.1.5 Инфрақызыл сәулемен макарон бұйымдарын кептіру
5.2.1 Инфрақызыл сәулемен макарон бұйымдарын кептіру
5.2.2 Дәнді – дақылдар қосылған балаға арналған сүт  ботқасының  өндірісінің
технологисы
5.2.3 Газды инфроқызыл  жылу таратушыны қолданып нан пісіру
5.2.4 «Геркулес» қауызының технологиясы
5.2.5 Жапырақ қауыздарының технологиясы
5.3.1 Қара бидай наны технологисы
5.3.2 Үгілмелі қамырдан жасалған  печенья технологиясы
5.3.3 Кукуруз дәнінің құрлымы
5.3.4 Бидай жармасы өндірісінің технологиясы
5.3.5 Кекс өндірісінің технологиясы
5.4.1  Нан  өндірістерінде,  нанда,  макаронды  және  кондитерлі  бұйымдарда
қолданылатын шикізаттар туралы жалпы мәлімет.
5.4.2 Нан пісіретін және макарондыұндардың сорттары мен түрлері.
5.4.3 Нан пісіретін және макаронда ұндардың химиялық құрамы
5.4.4  Нан  пісіру  өндірісінің  биологиялық  босатқышы   (разрыхлитель)   –
ашытқылар
5.4.5 Ұнда сақтау кезінде болатын негізгі химиялық айналымдар
5.5.1  Өндіріске  шикізаттарды  жіберуге   дайындау   процестері   кезіндегі
технологиялық мәні
5.5.2 Ұнды араластырудың теориялық негізі. Ұн құрамын құру мәселесі
5.5.3 Қамырды илеу әдісінің теориялық негізі
5.5.4 Дисперсялық ортадағы сияқты қамыр
5.5.5 Қамырдың структуралық- -механикалық қасиеті


      6  ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ
                                                                     3-кесте
|Оқулықтар,оқу-методикалық         |Көшірме саны|Білім алушылар |Қамтамасыз ету|
|оқу-құрадарының атаулары          |            |саны           |пайызы        |
|1                                 |2           |3              |4             |
|Б.К.Асенова, С.Қ.Қасымов. Астық   |3           |2              |10            |
|түйірді сақтау және өңдеу         |            |               |              |
|технологиясы // Оқу құралы. Семей |            |               |              |
|2013 - 106 б.                     |            |               |              |
|Б.К.Асенова, Г.Т.Туменова,        |3           |               |              |
|Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Кажибаева.      |            |               |              |
|Учебное пособие по дисциплине     |            |               |              |
|специальные технологии            |            |               |              |
|перерабатывающих производств //   |            |               |              |
|Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – |            |               |              |
|135 с.                            |            |               |              |
|О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо,        |3           |               |100           |
|Я.Ф.Мартыненко.Технология муки,   |            |               |              |
|крупы и комбикормов//Москва: ИКЦ  |            |               |              |
|«МарТ», 2004 - 688 с.             |            |               |              |
|С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов.    |3           |               |100           |
|Өндірістік технология және өнім   |            |               |              |
|сапасы// Астана: Арман – ПВ,  2008|            |               |              |
|- 356 б.                          |            |               |              |


    7 ӘДЕБИЕТТЕР


    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1  Б.К.Асенова,  С.Қ.Қасымов.  Астық  түйірді  сақтау  және   өңдеу
технологиясы // Оқу құралы. Семей, 2013 - 106 б.
    7.1.2 Б.К.Асенова,  Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан,  Г.Т.Кажибаева. Учебное
пособие по дисциплине специальные  технологии  перерабатывающих  производств
// Семей: СГУ имени Шакарима, 2012 – 135 с.
    7.1.3 О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко. Технология муки, крупы
и комбикормов // Москва: ИКЦ «МарТ», Ростов н\Д: изд.Центр  «МарТ»,  2004  -
688 с.
    7.1.4 С.Т.Дүйсенбаев, Қ.Ж.Әмірханов. Өндірістік  технология  және  өнім
сапасы // Астана: Арман – ПВ, 2008 - 356 б.
    7.1.5 Е.М. Вобликова. Технология хранения зерна // М,  2006 – 448 с.
    7.1.7  Л.Я.Ауэрман.  Технология  хлебопекарного   производства//   СПб:
Профессия, 2005 - 416 с.
    7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  А.К.Смагулова.  Качество  и  безопасность   сельскохозяйственной
пищевой продукии.// Алматы, 2005 – 544 с.
    7.2.2 А.Б. Демский. Комплектные зерноперерабатывающие  установки  малой
мощности // М. 2007 – 263 с.
    7.2.3 В.Н. Голубева. Справочник работника общественного питания //  М.:
ДеЛиПринт, 2006-590 с.
    7.2.4  И.Н.  Фуре.  Технология  производства  продукции   общественного
питания // Мн.:Новое знание, 2006 - 799 с.
    7.2.5 Г. И. Петухов,  Н.  М.  Чепасов.  Подъем  сельского  хозяйства  и
проблемы ресурсосбережения: обзорный очерк проблем ресурсосбережения  в  АПК
России // М.: ФГНУ "Росинформагротех", 2011 – 146 с.
    7.2.6  В.А.Мухин.Ресурсосбережение при совершенствовании  технологий  и
технических  средств  в  кормопроизводстве:  учебник//  Саратов:  ФГОУ   ВПО
"Саратовский ГАУ", 2011 – 235 с.


Пәндер