Файл қосу
Уыт сапасын бағалау
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | | | | | |ПОӘК | | | |042-18-9.1.24/01-2013 | |ПОӘК | | | |«Ашыту өндірісінің | | | |биотехнологиясы 1» Оқытушыға | | | |арналған пәннің бағдарламасы | | | ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В070100 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы» пәнінен ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей - 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы «Стандарттау және биотехнологиясы» кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________20.08.2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Стандарттау және биотехнологиясы» кафедрасының отырысында «__29__» ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде «__12__» _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған «___19_» ___09____2013 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолданылу саласы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |4 |Пәннің оқу мазмұны |5 | |5 |Студенттердің өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі |7 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |8 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы |9 | |8 |Әдебиеттер |10 | 1 Қолданылу саласы «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы I » пәні бойынша оқу-әдістемелік кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің жұмыс оқу бағдарламасы 5В050701 «Биотехнология» мамандығының студенттеріне арналған. 2 Нормативтік сілтемелер «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы I» пәнінен жұмыс оқу бағдарламасы осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін төмендегі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады: - Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің 2004 жылдың 7 августа № 671 бұйрығымен бекітілген және іске енгізілген 5В 050701 «Биотехнология» мамандығының ҚР МЖМС 3.08.076-2006, мемлекеттік жалпы-білім оқу стандартына сай; - УСТ 042 РМҚК-СМУ-8-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің жасалуына және ресімделуіне қойылатын жалпы талаптар» университет стандартына сай; - ҚП 042-08.10.12-2007 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің құрылымы мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай. 3 Жалпы ережелер 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны. «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы I» пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: Ашыту өндірісі өнімдерінің классификациясы. Қолданылатын микроорганизмдердің түрлеріне және олардың ферментті жүйелеріне байланысты, сонымен қатар субстратқа айналдыруды жүзеге асыратын химизмі бойынша өңдеу шикізатының түрлері. Тағам органикалық қышқылдар өндірісінің, нан пісіру дрожжылар өндірісінің, ферментті препараттар өндірісінің, уыт технологиясының, әр түрлі ашыту өндірістерінің технологиялық схемалары. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты - ашыту өндірісі биотехнологиясының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады. 3.3 Пәнді оқудың негізгі мақсаты - оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 3.4 Оқу нәтижесі: Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек: • Ашыту өндірісі биотехнологиясының негіздерін, ашыту өндірісі техникасын және технологиясын, шикізатқа, материалдарға және дайын өнімге қойылатын техникалық талаптарды білуі керек; • Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; • Ашыту өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды, машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу. Курстың постреквизиттер: «Тағамдық биотехнология», «Тағам өнімдерін өндіру бойынша биотехнологиялық кәсіпорындардың сызбасы», «Тамақтану гигиенасы», «Биотехнологияда ғылыми-зерттеу негіздері». 3.5.Курстың пререквизиттері: 3.6. Курстың постреквизиттері: 3.7 Оқу жоспарынан үзінді көшірме: 1 кесте |Курс |Семе | | |стр | |1 |2 | |Дәрістік сабақтар | |Кiрiспе. Ашыту өндiрiсінiң негiзгi шикiзаты. Ашыту өндiрiс |1 | |шикiзатының классификациясы. Құрамында қанты бар шикiзат: Қант | | |қызылшасы, меласса. | | |Ашыту өндiрiсінiң негiзгi шикiзаты. Құрамында крахмалы бар |1 | |шикiзат: Картоп, дәндi-дақылдар, Несоложеное шикiзат. | | |Ашыту өндiрiсінiң негiзгi шикiзаты. Құлмақ. Су. |1 | |Уыттың (солод) өндiрiс сұлбасы. Дәнді iрiктеу, тазарту. Дәнді |1 | |сақтау. | | |Уыттың өндiрiсi. Дәнді суландыру әдiстерi. Дәнді өсiру. Дәнді |1 | |өсiрудiң әдiстерi. | | |Уыттың өндiрiсi. Спирт өндiрiсiндегi уытты дайындау |1 | |ерекшелiктерi. Уытты кептіру. | | |Ферменттiк препараттарды өндiру. Зеңсаңырауқұлақтары және | | |оларды өсiру әдістері. Зеңсаңырауқұлақтарды өсiрудiң беттік |1 | |әдісі. | | |Сыра қайнататын өнеркәсiп үшiн ферменттiк препараттарды өндiру.|1 | |Зеңсаңырауқұлақтарды өсiрудiң тереңдік әдiсі. Тазартылған | | |ферменттiк препараттарды алу. | | |Нан дрожжыларының өндiрiсi. Дрожжы өндiрiсiнiң технологиялық |1 | |сұлбасы. Дрожжы көбеюінің теориялық негiздері. | | |Дрожжы өндiрiсiнiң технологиялық операциялары. Қоректік орта |1 | |дайындау. Дрожжыны көбейту және өсiру. Дрожжыларды бөлу, | | |престеу және кептіру. | | |Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Сiрке қышқылының |1 | |өндiрiсi. Сiрке қышқылын өндiрудің үздiксiз тәсiлi. | | |Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Сiрке қышқылын |1 | |өндiрудің циркуляциялық тәсiлi. Сiрке суын өңдеу және құю. | | |Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Сүт қышқылының |1 | |өндiрiсi. Кептелудi дайындау. Сүт қышқылды ашу. Ашыған | | |кептелуді өңдеу және фильтрлеу. Кальций лактатын кристалдау | | |және ыдырату. Сүт қышқылын буландыру. | | |Тағамдық органикалық қышқылдарының өндiрiсi. Лимон қышқылының |1 | |өндiрiсi. Лимон қышқылын алудың беттік әдiсі. | | |Лимон қышқылының өндiрiсi. Мелассадан лимон қышқылын алу. Лимон|1 | |қышқылын алудың тереңдік әдiсі. | | |Барлығы |15 | |Лабораториялық жұмыстар | |Ашыту өндiрiсі негiзгi шикiзатының сапасын бағалау. Арпа. | | |Картоп. | | |Ашыту өндiрiсі негiзгi шикiзатының сапасын бағалау. Меласса. | | |Уыт өндiрiсiнiң технологиясы. Дәнді тазарту және iрiктеу. | | |Дәнді суландыру. | | |Уыт өндiрiсiнiң технологиясы. Дәнді өсiру. |1 | |Қанттанатын материалдардың сапасын талдау. Жаңа өскен балғын |1 | |уыт. Ферменттiк препарат. | | |Уыт өндiрiсiнiң технологиясы. Уытты кептіру. |1 | |Уыт өндiрiсiнiң технологиясы. Уыт сапасын бағалау. |1 | |Ферменттiк препараттардың сапасын бағалау. |1 | |Нан дрожжыларының сапасын талдау. |1 | |Сүт қышқылының өндiрiс технологиясы. |1 | |Сiрке қышқылының өндiрiс технологиясы. |1 | | |1 | | |1 | |Барлығы |15 | |Практикалық (семинарлық) жұмыс | | |Шикiзат сапасының технологиялық бағасы. Арпа. |1 | |Шикiзат сапасының технологиялық бағасы. Құлмақ. |1 | |Шикiзат сапасының технологиялық бағасы. Су. |1 | |Уыт өндiрiсiнiң технологиясы. Суландыру стадиясындағы |1 | |технологиялық есептеулер. | | |Уыт өндiрiсiнiң технологиясы. Дәнді желдету кезінде ауа шығынын|1 | |анықтау. | | |Уыт жұмысының көрсеткiштерiн анықтау. |1 | |Шикiзаттың, полуфабрикаттардың , өнiмдер және қосалқы |1 | |материалдардың шығынын есептеу. | | | | | | | | 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫ ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ 1. Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстері. 2. ЛСХА уыт кептіргіште уытты кептіру. 3. Ферменттiк препараттардың халық шаруашылығындағы мәні. 4. Дрожжы бөлiмшесіндегі жұмыс және санитарлық ережелер. 5. Крахмал және спиртке картопты құрамалы өңдеу. 6. Мелассалы барда және оны қолдану. 7. Дәнкартопты барданы қолдану. 8. Лимон қышқылын алудың тереңдік әдiсі. 9. Мелассадан лимон қышқылын алу. 10. Дәнді тоқ әдісімен өсiру. 11. Уытты кептіруде биохимиялық және химиялық процесстер. 12. Қара бидай квас уытын дайындау. 13. Дрожжыларды көбейтудегі теориялық негiздер. 6 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ 3 кесте |Тақырыбы |Көрсету |Өзбетімен оқуға |Бақылау | | |құралдары, |арналған сұрақтар |түрі | | |плакаттар | | | |Дәрістік сабақ |Практ. |Лаб –қ | | | | | |сабақ |сабақ | | | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 | |Кiрiспе. Ашыту |1 | |Слайдтар |Құрамында целлюлозасы| | |өндiрiсінің | | | |бар шикізат. | | |негiзгi шикiзаты.| | | | | | |Құрамында |2 | |Кестелер, |Құрамында крахмалы | | |крахмалы бар | | |плакаттар, |бар шикізаттан спирт | | |шикізат: Картоп,| | |слайдтар |өндіру сұлбасы | | |дәндi-дақылдар. | | | | | | |Құлмақ. Су. | | | | | | |Әр түрлi ашыту |3 | |Кестелер, |Уыт өсірудің | | |өндiрiстердiң | | |плакаттар, |морфологиялық және | | |технологиялық | | |слайдтар |физико-биохимиялық | | |сұлбалары. | | | |процесстері. | | |Уыттың өндiрiс | | | | | | |сұлбасы. | | | | | | |Әр түрлi ашыту |4 | |Кестелер, | | | |өндiрiстердiң | | |плакаттар, | | | |технологиялық | | |слайдтар | | | |сұлбалары. Этил | | | | | | |спирті | | | | | | |өндiрiсінің | | | | | | |сұлбасы. | | | | | | |Әр түрлi ашыту |5 | |Кестелер, | | | |өндiрiстердiң | | |плакаттар, | | | |технологиялық | | |слайдтар | | | |сұлбалары. Сыра | | | | | | |өндiрiсінің | | | | | | |сұлбасы. | | | | | | |Әр түрлi ашыту |6 | |Кестелер, | | | |өндiрiстердiң | | |плакатта, | | | |технологиялық | | |слайдтар | | | |сұлбалары. | | | | | | |Газдалған | | | | | | |алкагольсiз | | | | | | |сусындардың, | | | | | | |арақ-шарап | | | | | | |өнімдерінің | | | | | | |өндiрiстік | | | | | | |сұлбасы. | | | | | | |Уыт өндiрiсi. | | |Кестелер, | | | |Дәнді-дақылдарды | | |плакаттар, | | | |суландыру | | |слайдтар | | | |әдiстерi. Дәнді | | | | | | |өсіру | | | | | | |Уыт өндiрiсi. | | |Кестелер, | | | |Спирт өндiрiсiнде| | |плакаттар, | | | |уытты дайындау | | |слайдтар | | | |ерекшелiктерi. | | | | | | |Ферменттiк | | |Кестелер, |Зеңсаңырауқұлақтарын | | |препараттар | | |плакатта, |өсірудің тереңдік | | |өндiрiсі. | | |слайдтар |әдісі | | |Зеңсаңырауқұлақта| | | | | | |р және оларды | | | | | | |өсiру әдiсі. | | | | | | |Сыра қайнататын | | |Кестелер, | | | |өнеркәсiп үшiн | | |плакатта, | | | |ферменттiк | | |слайдтар | | | |препараттарды | | | | | | |өндiру. | | | | | | |Нан дрожжыларының| | |Кестелер, |Дрожжы өсірудің | | |өндiрiсi. Дрожжы | | |плакаттар, |жартылай үздіксіз | | |өндiрiсiнiң | | |слайдтар |әдісі | | |технологиялық | | | | | | |сұлбасы. | | | | | | |Дрожжы | | |Кестелер, | | | |өндiрiсiнiң | | |плакаттар, | | | |технологиялық | | |слайдтар | | | |операциялары. | | | | | | |Тағамдық | | |Кестелер, |Сiрке қышқылын | | |органикалық | | |плакатта, |өндiрудің | | |қышқылдарының | | |слайдтар |циркуляциялық тәсiлi.| | |өндiрiсi. Сiрке | | | | | | |қышқылының | | | | | | |өндiрiсi. | | | | | | |Тағамдық | | |Кестелер, | | | |органикалық | | |плакатта, | | | |қышқылдарының | | |слайдтар | | | |өндiрiсi. Сүт | | | | | | |қышқылының | | | | | | |өндiрiсi. | | | | | | |Тағамдық | | |Кестелер, |Лимон қышқылын алудың| | |органикалық | | |плакатта, |тереңдік әдiсі. | | |қышқылдарының | | |слайдтар | | | |өндiрiсi. Лимон | | | | | | |қышқылының | | | | | | |өндiрiсi. | | | | | | 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ 4 кесте |Оқулықтар мен |Даналардың саны|Студентер саны |Қамтамасыз ету пайызы | |оқу-әдістемелік | | | | |құралдардың атаулары| | | | |1 |2 |3 |4 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі 8.1.1 Фараджева Е. Д., Федоров В.А. Общая технология бродильных производств. __ М.: Колос, 2002. __ 408 с. 8.1.2 Ковалевский К.А. Технология бродильных производств: учебное пособие. –Киев: Фирма «ИНКОС», 2004. -340 с. 8.2 Косымша 8.2.1.Привалова Е.А. Технология отрасли. Технологические расчеты в бродильных производствах: Учеб. пособие. Иркутск: Изд–во ИрГТУ, 2007.– 72 с. 8.2.2 Грачева И.М. Технология ферментных препаратов. – М.: Агропромиздат, 1987. – 335 с. 8.2.3 Новаковская С.С., Шишацкий Ю.И. Производство хлебопекарных дрожжей. Справочник. __ М.: Агропромиздат, 1990. – 335 с. 8.2.4 Справочник по производству спирта. Сырье, технология и технохимконтроль/ В.Л.Яровенко, Б.А.Устинников и др. __ М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981.– 336 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz