Файл қосу

Арақ өндіру технологиясы



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                    |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                 |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                    |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты       |ПОӘК                |ПОӘК 042-18-9.1.10/02 –  |
|                              |                    |2014                     |
|ПОӘК                          |11.09.2014ж.        |                         |
|«Тағам өнімдерін өндіру       |№ 2 басылым         |                         |
|технологиясы 2» пәнінің       |18.09.2013 ж.       |                         |
|студенттерге арналған         |№ 1 басылымның      |                         |
|бағдарламасы                  |орнына              |                         |












                   «ТАҒАМ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ 2»
                                   пәнінің
                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

           5В073200 – «Стандарттау, сертификаттау және метрология
                             (салалар бойынша)»
                               мамандығы үшін


                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН


                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ















                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж.,  С.Аманжолов,   «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова


    4 «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА






































                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |5   |
|    |үлестіру                                                          |    |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                    |6   |
|4   |Курстың форматы                                                   |7   |
|5   |Курстың саясаты                                                   |7   |
|6   |Бағаларды қою саясаты                                             |7   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |9   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



1  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
    1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Аманжолов Самат Аманжолұлы, доцент м.а., т.ғ.к.
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 304 кабинеті
Сабақ өткізілетін орындары -  № 318 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 3


      1.2 Пәннің қысқаша мазмұны.
      «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы 2» пәнінде адамзатты  азық-түлік
өнімдерімен қамтамасыз ету мәселелері, халық шаруашылығының тағам  салаларын
дамыту, тағам  өнімдері  технологиясының  теориялық  негізі,  әртүрлі  өңдеу
әдістерінің шикізатты жартылайфабрикаттарға және дайын  өнімдерге  айналдыру
процесі кезіндегі тигізетін әсерлері қарастырылады.


       1.3  Берілетін  курстың  мақсаты  білім  алушыларға   инженер-сарапшы
қызметі аймағында білім беру және тәжірибеге машықтандыру.


      1.4 Пәнді оқытудағы басты міндеттер – мамандығы бойынша  оқыған  пәнді
тәжірибеде пайдалана білу.

      1.5 Пәнді оқу нәтижесінде:
    • Білуі керек: азық-түлік шикізаттарының, жартылайфабрикаттардың,  тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді;
    • Игеру керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін, азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    • Істей алу керек: шикізатқа және тағам өнімдерінің  сапасын  бағалауды,
      өлшем  нәтижелерін  өңдеу   әдістерін   және   олардың   ақиқаттылығын
      сараптауды;
    •  Ойлау  керек:   шикізат   және   тағам   өнімдерінің   негізгі   сапа
      көрсеткіштерін анықтаушы факторлар жайында.
    • Болу керек: тағам өнімдерін өндіру технолгиясы негіздерін,  азық-түлік
      шикізаттары мен тағам өнімдерін әртүрлі сапалық көрсеткіштері  бойынша
      зерттеу жұмыстарының машықтарын;
    • Алу керек: азық-түлік  шикізаттарының,  жартылайфабрикаттардың,  тағам
      өнімдерінің жіктемесін, шикізатты өңдеу арқылы дайын өнім алу  кезінде
      өтетін технологиялық процестерді;


      1.6 Курстың пререквизиттері:
         • Химия
         • Физика
         • Стандарттау


      1.7 Курстың постреквизиттері:
         • Тағам өнімдерінің сараптамасы

      2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптардың аталуы және мазмұны        |Сағаттар саны                |Әдебиеттер|
|                                         |ДС   |ЗС   |ТС |БАОӨЖ  |БАӨЖ  |          |
|1                                        |2    |3    |4  |5      |6     |7         |
|Дәріс сабақтары                                                                   |
|Модуль 1 Кіріспе                                                                  |
|Тамақ өнеркәсіптерінің салалары мен      |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|технологиясына сипаттама                 |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Модуль 2 Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу, консервілеу, стерилдеу және кептіру       |
|әдістері                                                                          |
|Тамақ өнімдерінің шикізаттарын өңдеу     |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|әдістері                                 |     |     |   |       |      |7.2.3     |
|Тамақ өнімдерін жылумен өңдеу және өңдеу |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|барысындағы құбылыстар                   |     |     |   |       |      |7.2.5     |
|Тамақ өнімдерін консервілеу              |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.4     |
|Тамақ өнімдерін стерилдеу және кептіру   |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|әдістері                                 |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Модуль 3 Ұнның арнайы технологиясы                                                |
|Ұнның арнайы технологиясы                |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.5     |
|Қамыр жетілуінің түзету жолдары          |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Нан-тоқаш өнімдерін дайындаудың          |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|жылдамдатылған технологиясы              |     |     |   |       |      |7.2.1     |
|Нан өндірісіндегі қоспалар               |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.1     |
|Макарон өнімдерінің қазіргі кездегі      |2    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|технологиясы                             |     |     |   |       |      |7.2.3     |
|Зертханалық  сабақтар                                                             |
|Ұнның нан пісіретін қасиетін зерртеу     |     |3    |   |       |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.4     |
|Нанның сапасын анықтау және дайындау     |     |3    |   |       |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Макарон өнімдерінің сапасын анықтау және |     |3    |   |       |2     |7.1.1,    |
|дайындау                                 |     |     |   |       |      |7.2.5     |
|Модуль 4 Кондитер өнімдерінің технологиясы                                        |
|Кондитер өнімдерінің жалпы сипаттамасы   |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Помадалы кәмпиттерді алудын арнайы       |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|технологиясы                             |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Қанттың әр түрлілігі                     |2    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.4     |
|Жүгері крахмал технологиясы              |2    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.5     |
|Зертханалық  сабақтар                                                             |
|Печенье сапасын анықтау және дайындау    |     |3    |   |       |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.1     |
|Карамель дайындау және сапасын анықтау   |     |3    |   |       |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.3     |
|Модуль 5 Алкогольді және алкогольсіз сусындар өндіру технологиясы                 |
|Сыра алудын жаңа тәсілдері               |2    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.4     |
|Функционалдық сусындар, алкагольсіз      |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|сусындар                                 |     |     |   |       |      |7.2.5     |
|Арақ өндіру технологиясы                 |2    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Арақ өндіру технологиясы                 |2    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.1     |
|Модуль 6 Консервілер өндіру технологиясы                                          |
|Көкөністі тамақ консервілері             |1    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.1     |
|Жеміс консервілерін өндіру технологиясы  |2    |     |   |1      |3     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.3     |
|Модуль 7 Көкөністер, жемістер және тағамдық майлар                                |
|Көкөністер                               |1    |     |   |1      |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.4     |
|Жемістер                                 |1    |     |   |       |2     |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.2     |
|Тағамдық майлар                          |1    |     |   |1,5    |2,5   |7.1.1,    |
|                                         |     |     |   |       |      |7.2.1     |
|Барлығы:                                 |30   |15   |   |22,5   |67,5  |          |

    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
      Өздік жұмыс  «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы 2» пәнінде маңызды
 бөлігі болып табылады және де басқа аудиториялық  дайындықпен  толтырылады.
Өздік жұмыста бөлек әр түрлі теориялық бөлімдерді оқуда, тақырыптар  бойынша
есептерді шығарғанда, сонымен қатар  есептік-графикалық  тапсырмаларды  және
жеке сұрақ қатарларын ғылыми  оқыту  кірістіріледі.  Өздік  жұмысқа  бақылау
ауызша  түрде  және  жазбаша  сұрау,  коллоквиум,  тест,   есептік-графиктік
жұмыстарды қорғау, сұхбаттасу,  сонымен  қатар  талқылау  және  рефераттарды
қорғау арқылы жүзеге асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы  бір  жұмыс  түрі  реферат  болып  табылады.   Білім   алушылардың
рефератында сол  тақырып  бойынша  бірнеше  көздерден  алынып  жинақтырылған
негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.


      4 Курстың форматы


    Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 30
дәріс және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.

      5 Курстың саясаты


      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.


      6 Бағаларды қою саясаты



      Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.

      «Тағам өнімдерін өндіру  технологиясы 2» пәні бойынша балдарды бөлу
кестесі
                                                                     Кесте 2
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ЗС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|5      |ЗС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|7      |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ЗС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|10     |ЗС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|11     |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ЗС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|14     |ЗС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |ЗС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|       |Рубеждік бақылау             |90               |                 |


     7. Әдебиеттер
      1. Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Қасенов Ә.Л. Сүт өнеркәсібіндегі  технологиялық  жабдықтар.  –  Семей,
2002.
7.1.2 Төлеуов Е.Т. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. – Семей, 2004.
7.1.3 Күзембаев Қ. Азық-түлік өнімдерін тану. – А., 2006.
7.1.4  Мармузова  Л.В.  Технология  хлебопекарного  производства.  Сырье   и
материалы.- М., 2008.
7.1.5  Технология  переработки  продукции  растениеводства/Н.М.Личко.-   М.,
2008.
7.1.6  Крусь  Г.Н.  и  др.  Технология  молока  и  оборудование  предприятий
молочной промышленности. - М., 1986.
7.1.7 Твердохлеб Г.В. Технология молока и молочных продуктов. - М., 1991.
7.1.8 Технология молока и молочных продуктов/ Дьяченко П.Ф. - М., 1973.
7.1.9 Шепелев  А.Ф. Товароведение  молока  и  молочных  продуктов.  –  Р/Д.,
2001.
7.1.10 Шалыгина А.М. Общая технология молока и  молочных  продуктов.  –  М.,
2004.
7.1.11 Технология мяса и мясопродуктов / И.А. Рогова. – М., 1988.
7.1.12 Янушкин Н.П. Технология мяса и мясных продуктов. – М., 1970.
7.1.13 Технология мяса и мясопродуктов / А.А. Соколова. – М., 1970.
7.1.14 Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза мяса и  мясных  товаров  .  –
Р/Д., 2001.
7.1.15 Технология копчения мясных и рыбных  продуктов  /  Касьянова  Г.И.  –
Р/Д., 2002.

7.2    Қосымша әдебиеттер:
7.2.1   Гаврилова  Н.Б.  Сут  және   сут   өнiмдерi   технологиясы   бойынша
лабораториялық практикум. - Семей, 1992.
7.2.2  Никитин,  Е.Б.  Практикум  по  санитарии   и   гигиене   производства
хлебопекарных изделий.- Павлодар; Астана, 2007.
7.2.3 Кондауров, Б.П. Общая химическая технология.- М., 2005.
7.2.4 Сборник рецептур рыбных изделий и консервов.Спб, 2000.
7.2.5 Технология полуфабрикатов из мяса птицы / Гущина В.В. – М., 2002.
7.2.6 Мищенко Е.П.Технология и оборудование колбасного производства.  –  М.,
1969.
7.2.7 Стацько В.П. Колбасы. Колбасные изделия. Продукты  из  мяса.  –  Р/Д.,
2000.

Пәндер