Файл қосу
Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | |3 деңгейлі СМЖ құжаты |ПОӘК | | | | |ПОӘК | | | |042-16-11.1.108/01-2013 | |ПОӘК Оқытушыға арналған «Тамақ | | | |өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» |№ 1 басылым | | |пәнінің бағдарламасы |10.01.2013 | | «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» ПӘНІНІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» магистранттарға арналған ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғысөз 1. ӘЗІРЛЕНДІ Әзірлеуші ______________ 4.12.2012 ж., С.Қ.Қасымов, т.ғ.к., Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының доцент м.а. 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде Хаттама 12.12..2012 ж., № 1. кафедра менгерушісі ______________ Б.К. Асенова 2.2. Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде Хаттама 27.12.2012 ж., № 3. Төрайымы ______________ С.С. Толеубекова 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды Хаттама 10.01..2013 ж., №3. ОӘК төрағасы _____________ Б.А. Рскелдиев АЛҒАШ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |4 | |3.1 |Пәннің қысқаша мазмұны |5 | |3.2 |Пәнді оқыту мақсаты |5 | |3.3 |Пәннің негізгі бағыттары |5 | |3.4 |Пәнді оқу барысында студент білу керек |5 | |3.5 |Курстық пререквизиттері |5 | |3.6 |Курстық посреквизиттері |5 | |4 |Оқытушы үшін пәннің жұмыс бағдарламасы |6 | |5 |МӨЖ тақырыптарының тізімі |10 | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |10 | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы |10 | |8 |Әдебиеттер |10 | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 ҚР Білім және ғылым министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген. 3. жалпы ережелер 3.1.Пәннің қысқаша мазмұны «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау» курсы бір-бірімен тығыз байланысты екі түрден тұрады: дәріс және магистранттың өзіндік жұмысы (МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; пәнге қатысты материалдарды оқу- әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ түрінде өңделеді. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты: Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды идентификациялау принциптерінің негіздері. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері. Өнімдердің биологиялық қатері. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі тәсілдерін үйрену. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты қауіп-қатерді бағалауды меңгеру. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің стастикалық өңдеу. 3.3.Курстың негізгі мақсаты: - бидай, ұн, жарма, жем, кондитер өнімдері, нан, крахмал, ашытқы өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін анықтау әдістерін үйрену; - дайын өнім мен шикізат сапасы арасындағы байланысты зерттеу; - өндіріс орындарындағыы қауіпсіздікті бақылауды іске асыру. 3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек: - заңдастырылған және нормативті құкылы актілер ; - тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау әдістерін; - өнім сапасын сараптау әдістері ; - шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы; 3.5. Курс пререквизиттері. - Қауіп-қатер менеджменті ; - Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау ; -Тамақ өнімдерінің физика-химиялық, биологиялық, микробиологиялық зерттеулері. 3.6. Курс постреквизиттері. Жоқ. Жұмыс оқу жоспарынан үзінді. 1-кесте |Курс |Семестр |Кредит |ДС (час.) |МӨЖ (час) |Барлығы(ч|Бақылау түрі | | | | | | |ас.) | | |1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 | |1 |2 |1 |15 |15 |30 |Экзамен (ауызша) | 4 Оқытушыларға арналған пәннің жұмыс бағдарламасы 2-кесте. Пән мазмұны. Сағаттардың бөлінуі |Тақырып атаулары |Сағат саны | | |ДС |МӨЖ | |1. Қауіп-қатер түсінігі. |2 | | |2. Субъекті иеленуіндегі қатер тудыратын |1 | | |факторлардың ролі және олардың қатерге тигізетін| | | |әсері. | | | |3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары және оның |1 | | |градацияларының сипаттамасы. | | | |4. Қауіп- қатердің сипаттамалары және оларды |1 | | |идентификациялау принциптерінің негіздері. | | | |5. Өнімдердің физикалық химиялық қауіп-қатері. |1 | | |6. Өнімдердің биологиялық қатері. |1 | | |7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі |1 | | |кездегі тәсілдері. | | | |8. Сыртқы ортаның әсеріне байланысты |1 | | |қауіп-қатерді бағалауды меңгеру. | | | |9. Қауіп-қатерді бағалау нәтижелерінің |1 | | |стастикалық өңдеу. | | | |10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою жолдары |1 | | |немесе азайту жолдарын жасау, тарату, қайтадан | | | |іске асыру және жою жолдары. | | | |11. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін| | | |технологиялық әдістер. | | | |12. ISO 9005 халықаралық сапа жүйесі. |1 | | |13. Тамақ өнімдерінің нормативтік құқықтық |2 | | |актілер жәнеФАО\ВОЗ « Кодекс алиментариус » | | | |кодексінде корсетілген қауіпсіздік талаптарына | | | |сәйкес келуі. | | | |Барлығы |15 | | |1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың | |1 | |қауіпсіздігін анықтау әдістері. | | | |2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін | |1 | |технологиялық тәсілдер. | | | |3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау. | |1 | |4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға | |1 | |қолданылатын зертханалық құрал- жабдықтар. | | | |5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін | |1 | |анықтау әдістері. | | | |6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін | |1 | |анықтау әдістері. | | | |7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы. | |1 | |8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті | |1 | |мен құрастырылуы. | | | |9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін | |1 | |анықтау әдістері. | | | |10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан | |1 | |өнімдерін сақтау кезіндегі нан массасындағы | | | |табиғи убыльді анықтау. | | | |11.Тамақ өнімдеріне қойылатын | |1 | |санитарлы-гигиеналық талаптар. | | | |12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі | |1 | |кездегі әдістері. | | | |13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің | |1 | |кауіпсіздік талаптары. | | | |14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі. | |1 | |15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау| |1 | |әдісі. | | | |Барлығы | |15 | 5. МӨЖ хабарламалары, рефераттарының тақырыптары 3- кесте. МӨЖ жоспары |5.|1.Зауыттарға келіп түсетін шикізаттың қауіпсіздігін анықтау | | |әдістері. | |5.|2. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін технологиялық | | |тәсілдер. | |5.|3.Тамақ өнімдерінің біркелкілігін бағалау. | |5.|4.Тамақ өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын зертханалық | | |құрал- жабдықтар. | |5.|5.Тамақ өнімдерінің биологиялық қауіптілігін анықтау әдістері. | |5.|6.Тамақ өнімдерінің химиялық қауіптілігін анықтау әдістері. | |5.|7. Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы. | |5.|8. Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.| |5.|9.Тамақ өнімдерінің физикалық қауіптілігін анықтау әдістері. | |5.|10. Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау | | |кезіндегі нан массасындағы табиғи убыльді анықтау. | |5.|11.Тамақ өнімдеріне қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар. | |5.|12. Азық- түлік өнімдерін өндірудің қазіргі кездегі әдістері. | |5.|13. Тамақ өнімдерін витаминдендірудің кауіпсіздік талаптары. | |5.|14. Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі. | |5.|15. Ет және сүт өнімдерінің ылғалдылығын анықтау әдісі. | 6. Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы: 4- кесте. Пәнге арналған оқу-әдістемелік картасы |Дәріс тақырыптары |Көрнекілік |Өзіндік қарастыруға|Бақылау| | |құралдары, |арналған |формасы| | |плакаттар, |тапсырмалар | | | |зертханалық | | | | |стенд | | | |1. Қауіп-қатер түсінігі. |Оқу- |1.Зауыттарға келіп |Ауызша | | |әдістемелік |түсетін шикізаттың | | | |материалдар,|қауіпсіздігін | | | |оқулықтар, |анықтау әдістері. | | | |плакаттар | | | |2. Субъекті иеленуіндегі қатер | |2. Тамақ | | |тудыратын факторлардың ролі және | |өнімдерінің | | |олардың қатерге тигізетін әсері. | |қауіпсіздігіне әсер| | | | |ететін | | | | |технологиялық | | | | |тәсілдер. | | |3. Кәсіпкерлік қатердің шкалалары | |3.Тамақ өнімдерінің| | |және оның градацияларының | |біркелкілігін | | |сипаттамасы. | |бағалау. | | |4. Қауіп- қатердің сипаттамалары | |4.Тамақ өнімдерінің| | |және оларды идентификациялау | |сапасын бағалауға | | |принциптерінің негіздері. | |қолданылатын | | | | |зертханалық құрал- | | | | |жабдықтар. | | |5. Өнімдердің физикалық химиялық | |5.Тамақ өнімдерінің| | |қауіп-қатері. | |биологиялық | | | | |қауіптілігін | | | | |анықтау әдістері. | | |6. Өнімдердің биологиялық қатері. | |6.Тамақ өнімдерінің| | | | |химиялық | | | | |қауіптілігін | | | | |анықтау әдістері. | | |7. Азық- түлік өнімдерін өндірудің| |7. Өнімдердің | | |қазіргі кездегі тәсілдері. | |сапасы мен | | | | |стандартизациясы. | | |8. Сыртқы ортаның әсеріне | |8. Нан өнімдерінің | | |байланысты қауіп-қатерді бағалауды| |үлгілерін | | |меңгеру. | |анализдеудің реті | | | | |мен құрастырылуы. | | |9. Қауіп-қатерді бағалау | |9.Тамақ өнімдерінің| | |нәтижелерінің стастикалық өңдеу. | |физикалық | | | | |қауіптілігін | | | | |анықтау әдістері. | | |10. Қауіп-қатер туралы, оларды жою| |10. Нан өнімдерінің| | |жолдары немесе азайту жолдарын | |сандық- сапалық | | |жасау, тарату, қайтадан іске асыру| |есебі. Нан | | |және жою жолдары. | |өнімдерін сақтау | | | | |кезіндегі нан | | | | |массасындағы табиғи| | | | |убыльді анықтау. | | |11. Тамақ өнімдерінің | |11.Тамақ өнімдеріне| | |қауіпсіздігіне әсер ететін | |қойылатын | | |технологиялық әдістер. | |санитарлы-гигиеналы| | | | |қ талаптар. | | |12. ISO 9005 халықаралық сапа | |12. Азық- түлік | | |жүйесі. | |өнімдерін өндірудің| | | | |қазіргі кездегі | | | | |әдістері. | | |13. Тамақ өнімдерінің нормативтік| |13. Тамақ өнімдерін| | |құқықтық актілер жәнеФАО\ВОЗ « | |витаминдендірудің | | |Кодекс алиментариус » кодексінде | |кауіпсіздік | | |корсетілген қауіпсіздік | |талаптары. | | |талаптарына сәйкес келуі. | | | | | | |14. Ұн және жарма | | | | |ылғалдылығын | | | | |анықтау әдісі. | | | | |15. Ет және сүт | | | | |өнімдерінің | | | | |ылғалдылығын | | | | |анықтау әдісі. | | 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы: 5-кесте - Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |Оқулықтар, оқу-әдістемелік | |Магистранттар саны| | |құралдар атауы | | |Қамтамасыз ету| | |Саны | |пайызы | | | | | | | Абчук В.А. |20 |12 |100 | |Предприимчивость и риск. – | | | | |СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с.| | | | | Багиева М.Н. Комплексная |1 | |30 | |оценка рисков коммерческого| | | | |предприятия: Дис. к.э.н.: | | | | |08.00.05. – СПб., 2000. – | | | | |170с. | | | | | Гранатуров В.М. |1 | |30 | |Экономический риск: | | | | |сущность, методы измерения,| | | | |пути снижения. – М.: | | | | |Издательство «Дело и | | | | |Сервис», 2000. – 112с. | | | | 8. Негізгі әдебиеттер: 8.1.Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Абчук В.А. Предприимчивость и риск. – СПб.: ВИПК РП, 2004, - 64с. 8.1.2 Багиева М.Н. Комплексная оценка рисков коммерческого предприятия: Дис. к.э.н.: 08.00.05. – СПб., 2000. – 170с. 8.1.3 Гранатуров В.М. Экономический риск: сущность, методы измерения, пути снижения. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. – 112с. 8.2. Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Грядов С.И. Предпринимательство в АПК. – М.: Колос, 2007. – 351с. 8.2.2 Грядов С.И. Риск и выбор стратегии в предпринимательстве. – М.: МСХА, 2004. – 42с. 8.2.3 Гумеров Р. Инвестиционный кризис в АПК: причины, последствия, пути преодоления // Российский экономический журнал. – 2000. – №2. – с. 45-56. 8.2.4 Деева А.И. Организация и финансирование инвестиций: Учебное пособие. – М.: МАЭП, ИИК «Калита», «Собрание», 2009. – 160с. 8.2.5 Дубров А.М., Лагоша Б.А., Хрусталев Е.Ю. Моделирование рисковых ситуаций в экономике и бизнесе. – М.: Финансы и статистика, 2009. – 176с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz