Файл қосу
Тамырлы топырақ микрофлорасы
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | | |3 деңгейлі СМЖ құжаты | |ПОӘК | | |ПОӘК |042-18.23-1.09/01-2013 | | |Баспа №_____ | | | |«___» ________________ | | |«Микробиология» | | | |пәнінен оқытушыға арналған | | | |оқу әдістемелік кешені | | | ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ «Микробиология» пәнінен 5В080100 – «Агрономия» мамандығына арналған ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 ж Алғы сөз 1. ҚҰРАСТЫРДЫ: Құрастырушылар: ___________ « ___ » ___________ 2013 ж. А.Н.Байғазанов в.ғ.к., профессор м.а. ___________ « ___ » ___________ 2013 ж. М.С.Жакиянова магистр, «Ветеринариялық санитария» кафедрасы 2.ТАЛҚЫЛАНДЫ: 2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында Хаттама « ___ » ___________ 2013 ж. № ____ Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков 2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында Хаттама « ___ » ___________ 2013 ж. № ____ Төрайымы _____________________ А.Тлеубаева 3.БЕКІТТІ: Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға ұсынылды Хаттама «____» _________________ 2013 ж. №_____ ғаОӘК төрайымы _____________________ Г.Искакова 4. ЕҢГІЗІЛДІ 01.09.2010 ж баспа №2 МАЗМҰНЫ 1. Пайдалану аймағы 2. Нормативтік сілтемелер 3. Жалпы ережелер 4. Оқу пәннің мазмұны (модуль бойынша) 5. Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптарының тізімі 6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы 8. Әдебиеттер 1. ПАЙДАЛАНУ АЙМАҒЫ «Микробиология» пәніне арналған оқу-әдістемелік кешені 5В080100 – «Агрономия» мамандығының студенттеріне арналған. Ол студенттерді курс мазмұнымен, оның өзектілігімен және қажеттілігімен, курс талаптарымен (саясатымен), студенттердің оқу процесі кезінде ие болатын біліктілікпен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқу барысындағы негізгі басшылық болып табылады. 1. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Микробиология» пәнінің нағыз жұмыс оқу бағдарламасы дайындалды және осы пән бойынша келесі құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес ұйымның оқу процесінің тәртібін орнатады. 5В080100 – «Агрономия» мамандығының білімінің Мемлекеттік жалпы міндетті стандарты, ҚР БМЖС 3.08.359-2006 ж. мақұлданды және №779, 2005 жылдың 23 желтоқсанынан Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің Бұйрығымен іске енді; - СТУ 042-ГУ-4-2013 Университеттің «Пәннің оқу-әдістемелік кешенін безендіру және дайындауға қойылатын жалпы талаптар» стандарты; - ДП 042-1.01-2013 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны мен құрылымы» құжатталған процедурасы. 3 Жалпы ережелер 3.1. Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы Пәннің мақсаты – жалпы өсімдік микробиологиясы (сапрофитті және патогенді микроорганизмдердің түрлі топтарын білу – ауыл шаруашылық өсімдіктерінің ауруларын қоздырушылар, олардың морфологиясы, жүйеленуі және физиологиясы); сыртқы қоршаған орта факторларының микроорганизмдердің тіршілігіне әсері және табиғаттағы зат айналымындағы микроорганизмдердің рөлі, өсімді жемдерді консервілеу және сақтау кезіндегі микроорганизмдерді қолдану; микробты синтез өнімін қолдану (ақуыз, амин қышқылы, дәрумендер, антибиотиктер, т.б.) бойынша студенттерге білім және практикалық біліктілік беру. 3.2. Пәнді зерделеудің негізгі міндеттері – студенттің микроорганизм түрлерін анықтауға мүмкіндік беретін микробиологиялық зерттеулердің қазіргі заманғы әдістерін және микроорганизмдердің пайдалы қасиетттерін өндірістің түрлі аумақтарында қолдануы білуі керек. 3.3. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент міндетті: - микроорганизмдердің функцияларын және олардың табиғаттағы рөлін білуі; - микроорганизмдердің тұрақсыз элементтерін анықтауға мүмкіндік беретін; тинкториальды қасиеттерімен анықталатын препаратты дайындау және бояу әдістемесімен; микроорганизмдердің таза өсінділерін бөліп алу және олардың биохимиялық қасиеттерін қолдануды және пайдалануды білуі; - микроорганизм идентификациясының ерекшеліктерін меңгеруі; - жем дайындауда, жеміс және көкөністі консервілеуде білімдерін қолдана білуі; - микроб жасушасында болып жататын физиологиялық факторлардың маңызын түсінуі; - инфекция және иммунитет, биотехнологиялық процестердегі микроорганизмдер рөлі және ауыл шаруашылық өсімдіктерінің инфекциялық аурулары жайлы түсінік қалыптастыруы; - микроорганизмдердің морфологиясы және биологиясы, болашақ маманға ауыл шаруашылық өнімдерінің және жемнің сапасын арттыру мақсатымен микробиологиялық процестерді бағытты түрде реттеуге мүмкіндік беретін топырақты және санитарлы микробиологияның негізі жайлы білім алуы. 3.4 Оқу қортындысы Пәнді оқу нәтижесінде әр студен білуге тиісті: - микроорганизмдердің функцияларын және олардың табиғаттағы рөлін білуі; - микроорганизмдердің тұрақсыз элементтерін анықтауға мүмкіндік беретін; тинкториальды қасиеттерімен анықталатын препаратты дайындау және бояу әдістемесімен; микроорганизмдердің таза өсінділерін бөліп алу және олардың биохимиялық қасиеттерін қолдануды және пайдалануды білуі; - микроорганизм идентификациясының ерекшеліктерін меңгеруі; - жем дайындауда, жеміс және көкөністі консервілеуде білімдерін қолдана білуі; - микроб жасушасында болып жататын физиологиялық факторлардың маңызын түсінуі; - инфекция және иммунитет, биотехнологиялық процестердегі микроорганизмдер рөлі және ауыл шаруашылық өсімдіктерінің инфекциялық аурулары жайлы түсінік қалыптастыруы; - микроорганизмдердің морфологиясы және биологиясы, болашақ маманға ауыл шаруашылық өнімдерінің және жемнің сапасын арттыру мақсатымен микробиологиялық процестерді бағытты түрде реттеуге мүмкіндік беретін топырақты және санитарлы микробиологияның негізі жайлы білім алуы. 3.5 Курстың пререквизиті: 3.5.1 Биология 3.5.2 Бейораганикалық және аналитикалық химия 3.6. Курстың постреквизиті: 3.6.1 Өсімдіктану 3.6.2 Өсімдік өнімдерді өндіру және сақтау технологиясы 3.7. Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі 1 кесте |Курс |Семестр | |1 |2 | |Дәріс сабақтары | |Модуль 1. Микроорганизмдердің морфологиясы және физиологиясы | |Микробиология пәні және оның мақсаты |1 | |Микроорганизм систематикасы |1 | |Микроскопиялық саңырауқұлақтар және оның классификациясы |1 | |Микроорганизм физиологиясы |1 | |Микроорганизм физиологиясы |1 | |Микроорганизм экологиясы |1 | |Микроорганизм генетикасы |1 | |Микроорганизм мен қоршаған орта |1 | |Модуль 2. Арнайы микробиология | | |Микроорганизм мен өсімдік арасындағы өзара қарым-қатынас |1 | |Көмірқышқыл, азот және т.б. химиялық элементтердің |1 | |микроорганизмнің өзгеруінен бірігуі | | |Инфекция негізі |1 | |Иммунитет негізі |1 | |Топырақ микробиологиясы |1 | |Зертханалық сабақтар | |Модуль 1. Микроорганизмдердің морфологиясы және физиологиясы | |Микробиологиялық зертхана, оның міндеттері. Иммерсионды |1 | |жүйе | | |Микроорганизмдердің негізгі формалары |1 | |Ашытқы саңырауқұлақтарының, дрожжы және актиномицеттердің|1 | |морфологиясы | | |Бояулар,бояу ерітінділері. Бактериялық препарат дайындау |1 | |техникасы. Бояудың қарапайым тәсілі | | |Бояудың күрделі тәсілі. Грам және Циль-Нильсен әдісі |1 | |бойынша бояудың маңызы | | |Спораны және капсуланы анықтау әдістері. Бактериялардың |1 | |қозғалысын анықтау | | |Коллоквиум |1 | |Зертханалық аппаратура. Залалсыздандыру әдістері. Қоректік|1 | |ортаны дайындау | | |Микробтардың таза өсіндісі. Анықтау әдістері. Аэроб және |1 | |анаэробты қалпына келтіру | | |Микроорганизмдердің культуральды қасиеттері |1 | |Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері. |1 | |Микроорганизмдердің түрлерін анықтау | | |Модуль 2. Арнайы микробиология | | |Топырақ, су, ауа микрофлорасы |1 | |Жем микрофлорасы |1 | |Нан және ұнға санитарлы-микробиологиялық бағалау |1 | |Коллоквиум |1 | |Практикалық сабақтар | |1 модуль. Микроорганизмдердің морфологиясы және физиологиясы | |Микробиологиялық зертхананың жұмысы, мақсаты | 1 | |Бояғыш заттар, ертінділер |1 | |Бактериялық жасушаның құрлысы |1 | |Бактериялық жасушаның құрлысы |1 | |Бактериялық жасушаның құрлысы |1 | |Эукариоттың құрылысы |1 | |Практикалық сабақтар бойынша аралық бақылау |1 | |Лабораториялық құралдар. Стерилизация әдістері |1 | |Аэробтар мен анаэробтарды өсіру |1 | |Бактериялардың өсуі және көбеюі |1 | |Микробтардың ферментативті қасиеттерін анықтау |1 | |2 модуль. Арнайы микробиология | | |Су, топырақ, ауаның микрофлорасы |1 | |Жем микрофлорасы |1 | |Көкөністер микрофлорасы |1 | 5. СТУДЕНТТІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ 3 кесте |№ |Тақырып атауы |Мазмұны |Әдебиеттер | |1 |Прокариоттардың |Шар тәрізді, таяқша |Азық-түлік өнімінің техникалық| | |эукариоттардан |тәрізді, ирек |микробиологиясы/А.Я.Панкратова| | |айқын |формалы |ның ред. бойынша.-М., 1968 ж. | | |ерекшеліктері. |микроорганизмдердің,|14-53 б. | | | |ашытқы |А.Ю.Жвирблянская, | | | |саңырауқұлағының |О.А.Бакушинская. Тағам | | | |(аспергил, пеницилл,|өндірісінің микробиологиясы – | | | |мукор), дрожжының, |М.,1975.-44-57 б. | | | |актиномицеттің |Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану | | | |морфологиясы. |үшін микробиология, тамақтану | | | | |физиологиясы және санитарияның| | | | |негізі.-Ростов-на-Дону: | | | | |«Феникс»,2000.-13-25 б. | |2 |Эпифитті және |Өсімдіктің жасыл |Н.А.Красильников. «Топырақ | | |ризосфералы |бөліктерінің беткі |микроорганизмдері және жоғары | | |микрофлора. |қабатында өмір |сатыдағы өсімдіктер».Мәскеу, | | | |сүретін микробтар. |1958ж.-319-418 б. | | | |Тамырлы топырақ | | | | |микрофлорасы. | | |3 |Дезинфекция. |Дезинфекция – ұғымы.|А.Ю.Жвирблянская, | | |Дезинфекциялайтын |Дезинфекциялайтын |О.А.Бакушинская. Азық-түлік | | |заттардың негізгі |заттардың (сілті, |өндірісіндегі | | |топтарының |қышқыл, формальдегид|микробиология.-М., | | |мінездемесі. |топтары, хлор |1975ж.-196-209 б. | | | |құрамды препараттар,| | | | |фенол,т.б.) әр түрлі| | | | |топтарының | | | | |мінездемесі. | | |4 |Микроорганизмерге |Симбиоз, метабиоз, |Ветеринарлық және | | |биологиялық |сателлизм, |иммунологиялық микробиология /| | |факторлардың әсері.|синергизм, |Н.А.Радчук редакциясымен.-М., | | | |вирогения, |1991.-90-94 б. | | | |антагонизм. |Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану | | | | |үшін микробиология, тамақтану | | | | |физиологиясы және санитарияның| | | | |негізі.-Ростов-на-Дону: | | | | |«Феникс», 2000.-26-30 б. | | | | |Егоров. Өндірістік | | | | |микробиология.-М., | | | | |1989ж.-167-216 б. | |5 |Силостау әдістері. |Шикізат |О.Д.Сидоренко, Е.Г.Борисенко, | | | |микрофлорасы. |А.А.Ванькова, Л.И.Войно. | | | | |Микробиология: | | | | |Агротехнологтарға арналған оқу| | | | |құралы.-М.: ИНФА-М . | | | | |2005.-287б. | |6 |Картоп ауруының |Паршаны тудырушы |Азық-түлік өндірісіның | | |қоздырғыштары. |микроорганизмдер. |техникалық микробиологиясы/ | | | |Сақтау жағдайлары. |А.Я.Панкратова | | | | |ред.-М.,1968.-467 б. | |7 |Консервіленген |Консервілеудің |Азық-түлік өндірісіның | | |көкөністер |микробиологиялық |техникалық микробиологиясы/ | | |микрофлорасы. |негізі. Көкөніс |А.Я.Панкратова | | | |ауруы мен паршаны |ред.-М.,1968.-467 б. | | | |туғызушы | | | | |микроорганизмдер. | | | | |Қызанақ | | | | |консервісінің | | | | |микрофлорасы. Табиғи| | | | |көкөніс | | | | |консервісінің | | | | |микрофлорасы. | | |8 |Консервіленген |Консервілеудің |Азық-түлік өндірісіның | | |жеміс микрофлорасы.|микробиологиялық |техникалық микробиологиясы/ | | | |негізі.Жеміс ауруы |А.Я.Панкратова | | | |мен паршаны туғызушы|ред.-М.,1968.-467 б. | | | |микроорганизмдер. | | | | |Жидек микрофлорасы. | | | | |Компот | | | | |микрофлорасы. | | |9 |Топырақ түзуші |Гумусты түрлендіру |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. | | |процесс және |процесі.Топырақ |Микробиология. «Колос» | | |топырақтың микробты|микроорганизмдерінің|баспасы, 1978ж., 368 б. | | |цианоздарын |белсенділігіне әсер | | | |түрлендіру. |ететін факторлар. | | |10 |Топырақ |Топырақты өңдеудің |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. | | |микроқоныстанушылар|негізгі түрі. |Микробиология. «Колос» | | |ына топырақ өңдеуі |Микроорганизмдердің |баспасы, 1978ж., 368 б. | | |мен мелиорациясы |өсімдікке әсері. | | | |әсері. | | | |11 |Органикалық |Органикалық |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. | | |тыңайтқыштармен |тыңайтқыштар және |Микробиология. «Колос» | | |өңделген топырақ |олардың топыраққа |баспасы,1978ж.,368 б. | | |микрофлорасы. |әсері. | | |12 |Пестицидтердің |Химиялық заттар және|Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. | | |микроорганизмдерге |олардың топырақ |Микробиология. «Колос» | | |әсері. |микро |баспасы, 1978ж., 368 б. | | | |қоныстанушыларына | | | | |әсері. | | |13 |Көң микрофлорасы. |Көңді сақтау |Ветеринарлық және | | | |амалдары мен |иммунологиялық микробиология | | | |жағдайлары. |/Н.А.Радчук ред.-М., 1991.- 67| | | | |б. | |14 |Топырақты |Ауыл шаруашылық |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. | | |зиянсыздандырудың |өсімдіктері |Микробиология. «Колос» | | |химиялық және |зиянкестерімен |баспасы, 1978ж., 368 б. | | |термиялық әдістері.|күресте қолданылатын| | | | |шаралар. | | |15 |Жануар организмінің|Микроорганизмдер |Ветеринарлық және | | |микрофлорасы. |денені тұрақты мекен|иммунологиялық микробиология | | | |етушілер ретінде. |/Н.А.Радчук ред.-М.. 1991.-61 | | | | |б. | 4. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы 4 кесте |Оқу құралдары мен оқу-әдістемелік |Көшірмелер |Студенттер |Қамту | |нұсқаулардың атаулары |саны |саны |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Негізгі әдебиеттер | |Б.Т.Толыспаев, К.Б.Бияшев, Р.Ж.Мықтыбаев |300 |20 |100 | |«Ветеринариялық санитарлық микробиология».| | | | |Алматы - 2008 | | | | |М.Радчук. «Ветеринарлық және |341 |20 |100 | |иммунологиялық микробиология». | | | | |Мәскеу,1991ж. 383 б. | | | | |А.Я.Панкратова. «Азық-түлік өндірісінің |150 |20 |100 | |техникалық микробиологиясы». Мәскеу, | | | | |1968ж. 744 б. | | | | |А.С.Лабинская. «Микробиологиялық |2 |20 |1 | |зерттеулер әдістері техникасы | | | | |микробиологиясы». Мәскеу,1968ж.467 б. | | | | |Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. Микробиология. – |2 |20 |1 | |«Колос» баспасы, 1978ж., 368 б. | | | | |П.А.Емельяненко. «Ветеринарлық |99 |20 |100 | |микробиология». «Колос» баспасы, 1982ж., | | | | |304 б. | | | | |О.Д.Сидоренко, Е.Г.Борисенко, |10 |20 |50 | |А.А.Ванькова, Л.И.Войно. Микробиология: | | | | |Агротехнологтарға арналған оқу | | | | |құралы.-М.:ИНФА-М,2005.-287 б. | | | | |Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану үшін |10 |20 |50 | |микробиология, тамақтану физиологиясы және| | | | |санитарияның негізі.-Ростов-на-Дону: | | | | |«Феникс»,2000.-384 б. | | | | |А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская. |50 |20 |100 | |Азық-түлік өндірісіндегі | | | | |микробиология.-М.,1975ж.-494 б. | | | | |С.В.Нецепляев. Жаратылысы жануар болатын |100 |20 |100 | |азық-түлік өндірісі микробиологиясының | | | | |зертханалық практикумы. – М.,1990 ж. | | | | |С.С.Гительсон, Т.С.Костенко, |227 |20 |100 | |Е.И.Скаршевская. Ветеринарлық және | | | | |иммунологиялық микробиология бойынша | | | | |практикум. – М.,1989 ж.-272 б. | | | | |Т.Н.Блейм. Микробиология бойынша тест |7 |20 |30 | |жинағы. Оқу нұсқаулықтары. – Семей:Шәкәрім| | | | |ат. СМУ,2005 ж. – 112 б. | | | | |Қосымша әдебиеттер | |Ауыл шаруашылығындағы микроорганизмдер. II|2 |20 |1 | |Вузаралық ғылыми конференция еңбектері. | | | | |Мәскеу университетінің баспасы. – 1970 ж. | | | | |3 б. | | | | |Н.А.Красников. «Топырақ микроорганизмдері |2 |20 |1 | |және жоғары сатыдағы өсімдіктер». Баспа, | | | | |КСРО Ғылым Академиясы. Мәскеу,1958 ж. | | | | |Ауыл шаруашылық жануарларының инфекциялық |2 |20 |1 | |және протозойлық аурулардың диагностикасы | | | | |(Альбом). –М.,1968. / 196 б. | | | | |Н.Р.Ассонов. Микробиология. – М.1989. – |331 |20 |100 | |351 .б. | | | | |В.Бетина. Микробтар әлеміне саяхат. – |1 |20 |0,5 | |М.,1976.-272 б. | | | | |Т.С.Сайдулдин. Серология негіздері. – |20 |20 |100 | |Алматы:Ғалым, 1992. – 272 б. | | | | |Б.Н.Хмелевский және т.б. Жануарлардың |1 |20 |0,5 | |микотоксикозының профилактикасы. – М.: | | | | |Агропромбаспа,1985.-271 б. | | | | |Я.Е.Коляков. Ветеринарлық иммунология. |10 |20 |50 | |М.:Агропроибаспа. – 1986 ж. | | | | |В.Д.Тимаков және т.б. Микробиология. |7 |20 |50 | |М.:Медицина. – 1983 ж. | | | | |В.Гусев, Л.А.Минеева. Микробиология. – |5 |20 |25 | |Мәскеу университетінің баспасы,1978. – 384| | | | |б. | | | | |Р.В.Петров. Иммунология. – М.:Медицина, |1 |20 |0,5 | |1987 ж. | | | | |К.Д.Пяткин, Ю.С.Кривошеин. Микробиология. |1 |20 |25 | |– М.,1980 ж. – 512 б. | | | | |В.Д.Тимаков, В.С.Левашев, Л.Б.Борисов. М.,|5 |20 |25 | |1983. – 512 б. | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1. Негізгі әдебиеттер 1. Б.Т.Толыспаев, К.Б.Бияшев, Р.Ж.Мықтыбаев «Ветеринариялық санитарлық микробиология». Алматы - 2008 2. Кіркімбаева Ж.С. Жекеше микробиология. Алматы, 2010 – 178 бет 3. М.Радчук. «Ветеринариялық және иммунологиялық микробиология». Мәскеу,01991 ж. 383 б. 8.1.2 А.С.Лабинская. «Микробиологиялық зерттеу әдістері техникасымен микробиология». Мәскеу, 1968 ж., 467 б. 8.1.3 Е.Н.Мишустин, В.Т.Емцев. Микробиология. – «Колос» баспасы,1978ж., 368 б. 8.1. 4 П.А.Емельяненко. «Ветеринарлық микробиология». «Колос» баспасы, 1982ж., 304 б. 8.1.5А.Я.Панкратова. «Азық-түлік өндірісінің техникалық микробиологиясы». Мәскеу, 1968ж. 744 б. 8.1.6 О.Д.Сидоренко, Е.Г.Борисенко, А.А.Ванькова, Л.И.Войно. Микробиология: Агротехнологтарға арналған оқу құралы.-М.:ИНФА-М,2005.- 287 б. 8.1.7 Т.П.Трушина. Жалпы тамақтану үшін микробиология, тамақтану физиологиясы және санитарияның негізі.-Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000.- 384 8.1.8 А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская. Азық-түлік өндірісіндегі микробиология.-М.,1975ж.-196-209 б. 8.1.9 С.В.Нецепляев. Жаратылысы жануар болатын азық-түлік өндірісі микробиологиясының зертханалық практикумы. – М.,1990 ж. 8.1.10 С.С.Гительсон, Т.С.Костенко, Е.И.Скаршевская. Ветеринарлы және иммунологиялық микробиология бойынша практикум. – М.,1989 ж.-272 б. 8.1.11 Т.Н.Блейм. Микробиология бойынша тест жинағы. Оқу нұсқаулықтары. – Семей: Шәкәрім ат. СМУ, 2005 ж. – 112 б. 8.2. Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Ауыл шаруашылығындағы микроорганизмдер. II Вузаралық ғылыми конференция еңбектері. Мәскеу университетінің баспасы. – 1970 ж.403 б. 8.2.2 Н.А.Красников. «Топырақ микроорганизмдері және жоғары сатыдағы өсімдіктер». Баспа, КСРО Ғылым Академиясы. Мәскеу,1958 ж. 8.2.3 Ауыл шаруашылық жануарларының инфекциялық және протозойлық аурулардың диагностикасы (Альбом). –М.,1968. / 196 б. 8.2.4 Н.Р.Ассонов. Микробиология. – М.1989. – 351 .б. 8.2.5 В.Бетина. Микробтар әлеміне саяхат. – М.,1976.-272 б. 6. Я.Е.Коляков. Ветеринарлы иммунология. М.:Агропроибаспа. – 1986 ж. 7. В.Д.Тимаков және т.б. Микробиология. М.:Медицина. – 1983 ж. 8. Т.С.Сайдулдин. Серология негіздері. – Алматы:Ғалым, 1992. – 272 б. 9. Б.Н.Хмелевский және т.б. Жануарлардың микотоксикозының профилактикасы. – М.: Агропромбаспа,1985.-271 б. 10. Р.В.Петров. Иммунология. – М.:Медицина, 1987 ж. 11. М.В.Гусев, Л.А.Минеева. Микробиология. – Мәскеу университетінің баспасы,1978. – 384 б. 12. К.Д.Пяткин, Ю.С.Кривошеин. Микробиология. – М.,1980 ж. – 512 б. 13. В.Д.Тимаков, В.С.Левашев, Л.Б.Борисов. М., 1983. – 512 б.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz