Файл қосу

САПАНЫ БАСҚАРУДАҒЫ ӘЛЕМДІК ТӘЖІРИБЕ




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                  |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                               |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                  |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты          |ПОӘК        |                           |
|                                 |            |ПОӘК 042-18-9.1.77/02 -2014|
|ПОӘК                             |11.09.2014  |                           |
|«Сапаны басқарудағы әлемдік      |ж.          |                           |
|тәжірибе» пәнінің магистрантқа   |№ 2 басылым |                           |
|арналған бағдарламасы            |            |                           |








                    «САПАНЫ БАСҚАРУДАҒЫ ӘЛЕМДІК ТӘЖІРИБЕ»

                        ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


        6М073200 – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)»


                               мамандығы үшін



                            МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН

                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ

































                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз

    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., Ж.Х.Кәкімова,   «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доценті, т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.К.Искакова




    4 11.09.2014 ж. № 2 басылым


































                                   Мазмұны



    |1   |Жалпы ережелер ………………………………………………………….                            |4   |
|2   |Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды        |    |
|    |үлестірілуі …………………………………………………………………                             |5   |
|3   |Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар……………………...         |6   |
|4   |Курстың форматы ……………………..…………………………………                           |7   |
|5   |Курстың саясаты ……………………..…………………..........................       |8   |
|6   |Бағаларды қою саясаты  ………………………..……………………….                      |8   |
|7   |Әдебиеттер ……………………………………………………………….                              |9   |



    1. Жалпы ережелер
    1.1 Оқытушы және пән бойынша жалпы мәліметтер
        Оқытушы – Кәкімова Жайнагуль Хасенқызы, т.ғ.к., доцент;
        Кафедра – Стандарттау және биотехнология;
        Байланысу ақпараты – тел: 35-05-90, оқу  ғимараты  №  9,  кабинет  №
316;
        Сабақ жүргізу орны – аудитория № 302;
        Кредиттер саны – 3.


    1.2 Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Сапаны  басқарудағы  әлемдік  тәжірибе»
пәнінде  отандық  және  шетелдердегі  сапаны  басқарудың  әдістері,   сапаны
басқару сұрақтары қарастырылады.
    Пәннің  бағдарламасында   магистранттарды  сапаны  басқару  саласындағы
теориялық және практикалық дайындық, ғылыми техникалық  білімдерді,  болашақ
мамандарды ұлттық экономиканы әлемдік экономика туралы  білімдерін  шындауға
арналған.

    1.3 Пәннің мақсаттары болып  білім  алушыларды  отандық  және  шетелдің
кәсіпорындардағы   қызмет  көрсету  мен   өндіріс  саласындағы   жинақталған
тәжірибе  мен  ғылыми  ережелермен;  сапаны  басқару  әдістерімен;   негізгі
түсініктермен таныстырады.

    1.4 Пәнді  оқытудағы  басты  міндеттер  –  білім  алушыларды  теориялық
білімін  және  тәжірибелік  әдістерін,  мамандық   бойынша   оқылған   пәнді
тәжірибеде қолдану болып табылады.

    1.5  Пәнді оқу нәтижесінде:
    Білуі  керек:   пәннің   негізгі   теориялық   ережелерін;   өнім   мен
технологияның сапасын қамтамасыз ету бойынша отандық және шетелдік  тәжірибе
әдістерін;
    Игеру керек: кәсіпорындағы сапаны қамтамасыз етудің  модельдерін  жетік
білуге, сонымен қатар сапаны қамтамасыз  етудің  заманауи  әдістерін   жақсы
тануға міндетті;
    Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    Істей алу керек:  қызмет  көрсеті  және  өнімдерді  өндіру  процесіндей
сапаны басқару аймағындағы теориялық білімдерді қабылдау;
    Ойлау керек: сапаны басқарудағы отандық және  шетелдік  тәжірибелерінің
қалпын таныстыру;
    Болу керек: тағам өнімдерін зерттеудің қазіргі заманғы  әдістерін,  оқу
сабақтарын  өткізу  және  түрлері,  нормативтік  құжаттар  туралы,   отандық
тәжірибе,  әртүрлі  тағам  өнімдерін  өндірудегі  технологиялық  процестерді
талдауды  меңгеруді,  зерттеу  жүргізуге  арналған  құралдар  және   зерттеу
әдістерін;
    Алу керек: тағам өнімдерінің сапасын жоғарылату және бақылау бойынша іс-
шаралар өткізу.


    1.6 Курстың пререквизиттері:
    1.6.1 Сапа менеджментінің жүйесі
       2. Стандарттау, метрология және сертификаттау жүйесі


    1.7 Курстың постреквизиттері:
    1.7.1 Технологиялық процестердің  және өнімдердің стандарттары
    1.7.2 Халықаралық стандарттар және сертификаттар



      2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша үлестіру
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптардың аталуы және мазмұны      |Сағаттар саны              |Әдебиеттер |
|                                       |ДС   |ТС   |БАОӨЖ   |БАӨЖ   |           |
|1                                      |2    |3    |4       |5      |6          |
|МОДУЛЬ 1  САПАНЫ БАСҚАРУ ЖҮЙЕСІНІҢ ДАМУ ТАРИХЫ                                |
|Дәріс сабақтары                                                               |
|Дәріс № 1  Пәнге кіріспе.              |2     |      |       |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 2 Сапаны басқару жүйесінің даму|2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|тарихы.                                |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 3 Негізгі тарихи кезеңдер.     |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Тәжірибелік сабақтар                                                          |
|Сабақ № 1 Пәнге кіріспе.               |      |1     |       |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ № 2 Сапаны басқару жүйесінің даму|      |1     |1      |2,5   |7.1.1     |
|тарихы.                                |      |      |       |      |7.1.2     |
|МОДУЛЬ 2  ӨНІМНІҢ САПА КӨРСЕТКІШТЕРІ                                          |
|Дәріс сабақтары                                                               |
|Дәріс № 4 Өнімнің сапа көрсеткіштері.  |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 5 Сапаны қамтамасыз етуге әсер |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|ететін шарттар мен факторлар.          |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 6 Сапаны басқару механизмі.    |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 7 Сапаны басқару үрдісін       |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|жоспарлау.                             |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 8 Сапаны бақылау әдістері,     |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|ақауларды және олардың себептерін      |      |      |       |      |7.1.2     |
|талдау.                                |      |      |       |      |          |
|Дәріс № 9 Өнімнің сапасын басқарудың   |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|шетелдік тәжірибесі.                   |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 10 Сапаны басқарудың еуропалық |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|тәжірибесі.                            |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 11 Ресейдегі сапаны басқару.   |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 12 Қазақстандағы сапаны        |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|басқару.                               |      |      |       |      |7.1.2     |
|Тәжірибелік сабақтар                                                          |
|Сабақ № 3 Өнімнің сапа көрсеткіштері.  |      |2     |       |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ № 4 Сапаны басқару механизмі.    |      |2     |1      |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ № 5 Сапаны басқару үрдісін       |      |1     |1      |2,5   |7.1.1     |
|жоспарлау.                             |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ № 6 Сапаны бақылау әдістері,     |      |3     |1      |2,5   |7.1.1     |
|ақауларды және олардың себептерін      |      |      |       |      |7.1.2     |
|талдау.                                |      |      |       |      |          |
|МОДУЛЬ 3  ТЕХНИКАЛЫҚ РЕТТЕУ                                                   |
|Дәріс сабақтары                                                               |
|Дәріс № 13 Сертификаттау.              |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 14 Сертификаттаудың халықаралық|2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|тәжірибесі.                            |      |      |       |      |7.1.2     |
|Дәріс № 15 Қазақстан Республикасының   |2     |      |1      |2,5   |7.1.1     |
|бәсекеге қабілеттілігін  қамтамасыз    |      |      |       |      |7.1.2     |
|етуші басты факторлардың бірі -        |      |      |       |      |          |
|техникалық реттеу.                     |      |      |       |      |          |
|Тәжірибелік сабақтар                                                          |
|Сабақ № 7 Сертификаттау.               |      |1     |1      |3     |7.1.1     |
|                                       |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ №  8 Сертификаттаудың халықаралық|      |1     |1      |3     |7.1.1     |
|тәжірибесі.                            |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ №  9 Сапаны басқарудың шетелдік  |      |1     |1      |2,5   |7.1.1     |
|тәжірибесі.                            |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ №  10 Сапаны басқарудың еуропалық|      |1     |1      |3     |7.1.1     |
|тәжірибесі.                            |      |      |       |      |7.1.2     |
|Сабақ №  11 Қазақстан Республикасындағы|      |1     |1      |3     |7.1.1     |
|сапаны басқару                         |      |      |       |      |7.1.2     |
|Барлығы:                               |30    |15    |23     |67    |          |


    3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар


    Пәнді  жақсы  менгеру  үшін  білім  алушы  алдымен   7-бапта   берілген
әдебиеттерді іздеп, олармен танысуы керек.  Ары  қарай  берілген  тақырыптар
бойынша өз кезегімен жаңағы әдебиеттерден материал  іздеп,  оны  өз  бетімен
оқуы  керек.  Сонымен,  сабаққа  келген  білім  алушы,  онда   қай   тақырып
талданылатыны  туралы  хабарлы   болуы   керек   және   тақырыптың   негізгі
жағдайларын алдын ала оқып алуы керек.
    Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың  өзіндік  жұмыстарына
келеді.
      Өздік жұмыс  «Сапаны басқарудағы әлемдік  тәжірибе»  пәнінде  маңызды
бөлігі болып табылады және де басқа аудиториялық   дайындықпен  толтырылады.
Өздік жұмыста бөлек әр түрлі теориялық бөлімдерді оқуда, тақырыптар  бойынша
есептерді шығарғанда, сонымен қатар  есептік-графикалық  тапсырмаларды  және
жеке сұрақ қатарларын ғылыми  оқыту  кірістіріледі.  Өздік  жұмысқа  бақылау
ауызша  түрде  және  жазбаша  сұрау,  коллоквиум,  тест,   есептік-графиктік
жұмыстарды қорғау, сұхбаттасу,  сонымен  қатар  талқылау  және  рефераттарды
қорғау арқылы жүзеге асады.
     Әр түрлі жұмыстарды орындау барысында  міндетті түрде  жүйеде берілген
әдебиеттермен шектелмеу керек. Каталог қарау барысында қарастырылып  отырған
тақырыпқа келетін аттарға жолығуымыз мүмкін. Міне, сол  жолықтырғандарымызды
бірнешеуі жарап қалуы әбден мүмкін.
    Сонымен қоса,  тақырыппен  байланысқан  немесе  сол  тақырыпқа  келетін
кітаптағы  библиографиялық  нұсқаулықтарға  қарайласуымыз  керек.  Онда  біз
керек тақырыптың басқа қандай кітапта бар екендігі  туралы  ақпарат  алуымыз
мүмкін. Құнды ақпаратты нұсқаушы мақалалардан  сызып  алуымызға  болады.  Ол
нұсқаулықтан керекті, қызықтыратын мақалаларды шыққаны туралы  ақпарттарымен
алуымызға  және  содан  кейін  керекті  номерларымызға  тапсырыс  беруімізге
болады.
    Басты көмекші ретінде компьютерлік жүйе Internet атқарады. Онда ешқашан
мақала болып шықпаған ақпарттарды кездестіруімізге болады.
    Тез және дұрыс керекті әдебиетті таңдау  үшін  ғылыми  және  студенттік
кітапханаларды  және  кітап  іздеу  механизмін  жақсы  білу  қажет.  Керекті
әдебиет  тізімі  университет  кітапханасында   болмаған   жағдайда   ғылыми-
техникалық немесе қалалық кітапханаға жүгіну керек.
    Тағы  бір  жұмыс  түрі  реферат  болып  табылады.   Білім   алушылардың
рефератында сол  тақырып  бойынша  бірнеше  көздерден  алынып  жинақтырылған
негізгі мазмұнын тиянақты жеткізу жеткілікті.
    Мәтінде тақырыпқа келмейтін артық ақпараттар болмауы  шарт.  Рефераттың
мазмұнының сәйкестігі негізгі бағалаудың критериінің бірі болып табылады.
    Рефераттың құрылуы алдына қойылған мақсаттар есебінен  жүреді.  Реферат
титулды бет, мазмұны, кіріспе, негізгі  бөлік,  қорытынды  және  қолданылған
әдебиеттер тізімінен тұрады.


      4 Курстың форматы


    Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 30
дәріс және оқу жоспарына сай 15 тәжірибелік сабақ жүргізіледі.
    Курстағы  өзіндік  жұмысты  былай  жүргізу  ұсынылады.  Курстың   әрбір
тақырыбынан ұсынылған әдебиеттерді  оқып,  оның  теориялық  негіздеріне  көп
тоқталмай, талқыланатын сұрақтарға жалпы түсінік қалыптастыру керек.
      Содан кейін  материалды  толығымен  меңгеруге  көшу  керек:  теориялық
жағдайларды меңгеру, негізгі мәліметтердің қажет жерлерін еске  сақтау  үшін
жұмыс дәптерін жүргізген дұрыс.
      Курсты меңгеру  кезінде білім алушы өткен материялдарды жақсы  меңгеру
үшін  реферат түріндегі БАОӨЖ  және БАӨЖ  алынады.

      5 Курстың саясаты


      Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде   өзі  дайындалу  керек,
қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса  болады.  Порталға  жиі  кіру
керек.   Оқытушының   жұмыс   бағдарламасындағы   методикалық    ұсыныстарын
тәжірибелік  сабақта  мұқият  оқыңыздар.  Тек  қана  дәріс   материалдарымен
шектеліп   калмай,   басқа   да   әдебиеттерді,    электронды    ресурстарды
қолданыңыздар. Алдымен бірінші  модульды  меңгеріп,  тапсырмасын  орындаңыз,
кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында  орындап,
тексеруге  беру  керек,  аралық  тесттерді  уақытында  өту  керек.   Бақылау
мерзімдері – 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  –ші  аптаның  соңы
қалғандары 15 аптада.




      6 Бағаларды қою саясаты

    Әрбір білім алушы қорытынды бағасы  жақсы  болуы  үшін  әр  пәннен  бір
мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында  - 300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына - 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны - 600.

 «Сапаны басқарудағы әлемдік тәжірибе» пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                     Кесте 2
|Апта   |Бақылау түрі                 |Жалпы балл       |Ескерту          |
|1      |2                            |3                |4                |
|       |1 – 7 аптаға дейн барлық     |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|2      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|3      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|4      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|5      |ТС қорғау                    |50               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|6      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|7      |Рубеждік бақылау             |90               |                 |
|       |8 – 15 аптаға дейн барлық    |30               |                 |
|       |аудиториялық сабаққа қатысу  |                 |                 |
|8      |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|9      |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|10     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|11     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|12     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|13     |ТС қорғау                    |                 |                 |
|       |БАӨЖ                         |40               |                 |
|14     |ТС қорғау                    |25               |                 |
|       |БАӨЖ                         |                 |                 |
|15     |Рубеждік бақылау             |90               |                 |


    7  Әдебиеттер
    7.1. Негізгі әдебиеттер
    7.1.1 Гершензон, В.Е. Информационные технологии в управлении  качеством
среды обитания: учеб. пособие /  В.Е  Гершензон;  Е.В.Смирнова,  В.В.Элиас.-
М.: Академия, 2003.
    7.1.2  Окрепилов  В.В.  Всеобщее  управление  качеством.  Учебник.  М.:
Экономика, 2000.
    7.1.3  Управление  качеством.   Т.1.   Основы   обеспечения   качества.
Учебник  / Под общ. ред. В.Н. Азарова). М.: МГИЭМ, 2002.
    7.1.4   Федюкин  В.К.,  Дурнев  В.Д.,  Лебедев  В.Г.  Методы  оценки  и
управления качеством  промышленных  изделий.  Учебник.  М.:   Филинъ-Рилант,
2001.
    7.1.5 Ю.И. Ребрин. Управление качеством. Учебное пособие. Таганрог: Изд-
во ТРТУ, 2004.


    7.2. Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  Дурнев В.Д. Методические указания  к  практическим  занятиям  по
дисциплине «Основы обеспечения качества». СПб.: СПбГИЭУ, 2004.
    7.2.2 Дурнев В.Д. Методические  указания  к   лабораторным  работам  по
дисциплине «Основы обеспечения качества». СПб.: СПбГИЭУ, 2004.
    7.2.3 Крылова Г.Ф. Зарубежный опыт управления качеством. М.:  Стандарт,
1992.
    7.2.4 Менеджмент качества и обеспечение качества. Словарь нестандартных
терминов. СПб.: ВСЕГЕИ, 1998
    7.2.5 Миттаг   Х.,   Ринге   Х.   Статистические   методы   обеспечения
качества  / Пер. с нем.). М., 1995.
    7.2.6 Менеджмент качества. Обеспечение  качества  продукции  на  основе
международных стандартов ИСО / Свиткин М.З. и др.). СПб.: ВСЕГЕИ, 1999.
    7.2.7 Фейгенбаум А. Контроль качества продукции. М.: Экономика, 1986.
    7.2.8 Хитоси  Куме.  Статистические  методы  повышения  качества.



Пәндер