Файл қосу

Сапаны басқарудағы




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                   |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты   |ПОӘК                   |                        |
|                          |                       |ПОӘК 042-18-9.1.77/01   |
|                          |                       |-2014                   |
|ПОӘК                      |11.09.2014 ж.          |                        |
|«Сапаны басқарудағы       |№ 2 басылым            |                        |
|әлемдік тәжірибе» пәнінің |                       |                        |
|оқытушыға арналған        |                       |                        |
|бағдарламасы              |                       |                        |










                    «САПАНЫ БАСҚАРУДАҒЫ ӘЛЕМДІК ТӘЖІРИБЕ»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

       «6М073200» – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)»

                               мамандығы үшін



                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН

                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
































                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж., Ж.Х. Кәкімова,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доценты, т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.К.Искакова




    4 11.09.2014 ж. № 2 басылым

































                                   Мазмұны



    |    |1                                                                 |5   |
|    |Қолданылу саласы                                                  |    |
|    |4                                                                 |5   |
|    |                                                                  |Білі|
|    |2                                                                 |м   |
|    |Нормативтік сілтемелер                                            |алуш|
|    |4                                                                 |ылар|
|    |                                                                  |дың |
|    |3                                                                 |өзін|
|    |Жалпы ережелер                                                    |дік |
|    |4                                                                 |жұмы|
|    |                                                                  |сы  |
|    |4                                                                 |тақы|
|    |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |рыпт|
|    |                                                                  |арын|
|    |                                                                  |ың  |
|    |                                                                  |тізі|
|    |                                                                  |мі  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |7   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |6   |
|    |                                                                  |Оқу-|
|    |                                                                  |әдіс|
|    |                                                                  |теме|
|    |                                                                  |лік |
|    |                                                                  |әдеб|
|    |                                                                  |иетп|
|    |                                                                  |ен  |
|    |                                                                  |қамт|
|    |                                                                  |амас|
|    |                                                                  |ыз  |
|    |                                                                  |ету |
|    |                                                                  |карт|
|    |                                                                  |асы |
|    |                                                                  |10  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |7   |
|    |                                                                  |Әдеб|
|    |                                                                  |иетт|
|    |                                                                  |ер  |
|    |                                                                  |11  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



1 Қолдану саласы

    «Сапаны басқарудағы әлемдік  тәжірибе»  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің бағдарламасы  6М073200
– «Стандарттау және сертификаттау  (салалар  бойынша)»  мамандығының  білім
алушыларына арналған. Білім алушыларда  курс  мазмұнымен,  өзектілігі  және
қажеттілігімен, курс саясатымен, машықтану және білгірлігімен  таныстырады.
Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында  негізгі   жетекші   болып
саналады.


    2 Нормативтік сілтемелер


    «Сапаны басқарудағы әлемдік  тәжірибе»  пәнінен  бағдарламасы  осы  пән
бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары
мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    -  6М073200  –  «Стандарттау  және  сертификаттау  (салалар   бойынша)»
мамандығының элективті пәндер каталогына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.



    3 Жалпы ережелер

    3.1 Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Сапаны  басқарудағы  әлемдік  тәжірибе»
пәнінде  отандық  және  шетелдердегі  сапаны  басқарудың  әдістері,   сапаны
басқару сұрақтары қарастырылады.
    Пәннің  бағдарламасында   магистранттарды  сапаны  басқару  саласындағы
теориялық және практикалық дайындық, ғылыми техникалық  білімдерді,  болашақ
мамандарды ұлттық экономиканы әлемдік экономика туралы  білімдерін  шындауға
арналған.
    3.2 Пәннің мақсаттары болып  білім  алушыларды  отандық  және  шетелдің
кәсіпорындардағы   қызмет  көрсету  мен   өндіріс  саласындағы   жинақталған
тәжірибе  мен  ғылыми  ережелермен;  сапаны  басқару  әдістерімен;   негізгі
түсініктермен таныстырады.
             3.3  Пәнді  оқытудағы  басты  міндеттер  –   білім   алушыларды
теориялық білімін  және  тәжірибелік  әдістерін,  мамандық  бойынша  оқылған
пәнді тәжірибеде қолдану болып табылады.
       3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    Білуі  керек:   пәннің   негізгі   теориялық   ережелерін;   өнім   мен
технологияның сапасын қамтамасыз ету бойынша отандық және шетелдік  тәжірибе
әдістерін;
    Игеру керек: кәсіпорындағы сапаны қамтамасыз етудің  модельдерін  жетік
білуге, сонымен қатар сапаны қамтамасыз  етудің  заманауи  әдістерін   жақсы
тануға міндетті;
    Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    Істей алу керек:  қызмет  көрсеті  және  өнімдерді  өндіру  процесіндей
сапаны басқару аймағындағы теориялық білімдерді қабылдау;
    Ойлау керек: сапаны басқарудағы отандық және  шетелдік  тәжірибелерінің
қалпын таныстыру;
    Болу керек: тағам өнімдерін зерттеудің қазіргі заманғы  әдістерін,  оқу
сабақтарын  өткізу  және  түрлері,  нормативтік  құжаттар  туралы,   отандық
тәжірибе,  әртүрлі  тағам  өнімдерін  өндірудегі  технологиялық  процестерді
талдауды  меңгеруді,  зерттеу  жүргізуге  арналған  құралдар  және   зерттеу
әдістерін;
    Алу керек: тағам өнімдерінің сапасын жоғарылату және бақылау бойынша іс-
шаралар өткізу.


    3.5 Курстың пререквизиттері:
    3.5.1 Сапа менеджментінің жүйесі
    3.5.2 Стандарттау, метрология және сертификаттау жүйесі

    3.6 Курстың постреквизиттері:
    3.6.1 Технологиялық процестердің  және өнімдердің стандарттары
    3.6.2 Халықаралық стандарттар және сертификаттар



    3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                           |Семестр     |
|1                                                              |2           |
|МОДУЛЬ 1  САПАНЫ БАСҚАРУ ЖҮЙЕСІНІҢ ДАМУ ТАРИХЫ                              |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 1  Пәнге кіріспе.                                      |2           |
|Дәріс № 2 Сапаны басқару жүйесінің даму тарихы.                |2           |
|Дәріс № 3 Негізгі тарихи кезеңдер.                             |2           |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 1 Пәнге кіріспе.                                       |1           |
|Сабақ № 2 Сапаны басқару жүйесінің даму тарихы.                |1           |
|МОДУЛЬ 2  ӨНІМНІҢ САПА КӨРСЕТКІШТЕРІ                                        |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 4 Өнімнің сапа көрсеткіштері.                          |2           |
|Дәріс № 5 Сапаны қамтамасыз етуге әсер ететін шарттар мен      |2           |
|факторлар.                                                     |            |
|Дәріс № 6 Сапаны басқару механизмі.                            |2           |
|Дәріс № 7 Сапаны басқару үрдісін жоспарлау.                    |2           |
|Дәріс № 8 Сапаны бақылау әдістері, ақауларды және олардың      |2           |
|себептерін талдау.                                             |            |
|Дәріс № 9 Өнімнің сапасын басқарудың шетелдік тәжірибесі.      |2           |
|Дәріс № 10 Сапаны басқарудың еуропалық тәжірибесі.             |2           |
|Дәріс № 11 Ресейдегі сапаны басқару.                           |2           |
|Дәріс № 12 Қазақстандағы сапаны басқару.                       |2           |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 3 Өнімнің сапа көрсеткіштері.                          |2           |
|Сабақ № 4 Сапаны басқару механизмі.                            |2           |
|Сабақ № 5 Сапаны басқару үрдісін жоспарлау.                    |1           |
|Сабақ № 6 Сапаны бақылау әдістері, ақауларды және олардың      |3           |
|себептерін талдау.                                             |            |
|МОДУЛЬ 3  ТЕХНИКАЛЫҚ РЕТТЕУ                                                 |
|Дәріс сабақтары                                                             |
|Дәріс № 13 Сертификаттау.                                      |2           |
|Дәріс № 14 Сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі.            |2           |
|Дәріс № 15  Қазақстан Республикасының бәсекеге қабілеттілігін  |2           |
|қамтамасыз етуші басты факторлардың бірі - техникалық реттеу.  |            |
|Тәжірибелік сабақтар                                                        |
|Сабақ № 7 Сертификаттау.                                       |1           |
|Сабақ №  8 Сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі.            |1           |
|Сабақ №  9 Сапаны басқарудың шетелдік тәжірибесі.              |1           |
|Сабақ №  10 Сапаны басқарудың еуропалық тәжірибесі.            |1           |
|Сабақ №  11 Қазақстан Республикасындағы сапаны басқару         |1           |
|Барлығы:                                                       |45          |





      5 Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі

      5.1 «Сапа»  түсінігінің тарихы мен  дамуы. Сапа саласының мақсаттары.
      5.2  Сапаны басқару концепциясының дамуы.
      5.3 Сапа бойынша мадақтаулар.
      5.4 Сапа көрсеткіштері.
      5.5  Өнімнің өмірлік циклі.
      5.6  Сапаны кешенді басқару (TQC).
      5.7  Сапа саласындағы  жоспарлау.
      5.8  Сапаны басқарудағы жүйелер мен  әдістер.  Эдвардс  Деминг,  Каору
      Исикава, Генити Тагути.
      5.9  Халықаралық стандарттау ұйымы (ИСО).
      5.10  Сапаны басқарудың шетелдік тәжірибесі.
      5.11  Сапаны басқарудың еуропалық тәжірибесі.
      5.12  Ресейдегі сапаны басқару.
      5.13  Қазақстандағы сапаны басқару.
      5.14  ҚР техникалық реттеудің маңыздылығы.

      6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы

                                                                     Кесте 3
| Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың  |Экз.  |Білім     |Қамтамасыз |
|атаулары                                       |саны  |алушылар  |ету  пайызы|
|                                               |      |саны      |           |
|1                                              |2     |3         |4          |
|Гершензон, В.Е. Информационные технологии в    |2     |4         |50         |
|управлении качеством среды обитания: учеб.     |      |          |           |
|пособие / В.Е Гершензон; Е.В.Смирнова,         |      |          |           |
|В.В.Элиас.- М.: Академия, 2003.                |      |          |           |




    7  Әдебиеттер
    7.1. Негізгі әдебиеттер
    7.1.1 Гершензон, В.Е. Информационные технологии в управлении  качеством
среды обитания: учеб. пособие /  В.Е  Гершензон;  Е.В.Смирнова,  В.В.Элиас.-
М.: Академия, 2003.
    7.1.2  Окрепилов  В.В.  Всеобщее  управление  качеством.  Учебник.  М.:
Экономика, 2000.
    7.1.3  Управление  качеством.   Т.1.   Основы   обеспечения   качества.
Учебник  / Под общ. ред. В.Н. Азарова). М.: МГИЭМ, 2002.
    7.1.4   Федюкин  В.К.,  Дурнев  В.Д.,  Лебедев  В.Г.  Методы  оценки  и
управления качеством  промышленных  изделий.  Учебник.  М.:   Филинъ-Рилант,
2001.
    7.1.5 Ю.И. Ребрин. Управление качеством. Учебное пособие. Таганрог: Изд-
во ТРТУ, 2004.


    7.2. Қосымша әдебиеттер
    7.2.1  Дурнев В.Д. Методические указания  к  практическим  занятиям  по
дисциплине «Основы обеспечения качества». СПб.: СПбГИЭУ, 2004.
    7.2.2 Дурнев В.Д. Методические  указания  к   лабораторным  работам  по
дисциплине «Основы обеспечения качества». СПб.: СПбГИЭУ, 2004.
    7.2.3 Крылова Г.Ф. Зарубежный опыт управления качеством. М.:  Стандарт,
1992.
    7.2.4 Менеджмент качества и обеспечение качества. Словарь нестандартных
терминов. СПб.: ВСЕГЕИ, 1998
    7.2.5 Миттаг   Х.,   Ринге   Х.   Статистические   методы   обеспечения
качества  / Пер. с нем.). М., 1995.
    7.2.6 Менеджмент качества. Обеспечение  качества  продукции  на  основе
международных стандартов ИСО / Свиткин М.З. и др.). СПб.: ВСЕГЕИ, 1999.
    7.2.7 Фейгенбаум А. Контроль качества продукции. М.: Экономика, 1986.
    7.2.8 Хитоси  Куме.  Статистические  методы  повышения  качества.




Пәндер