Файл қосу

Зерттеулер классификациясы



ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ  БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қ.  ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты           |ПОӘК               |                            |
|                                |                   |ПОӘК 042-18-7.1.10/01-2013  |
|ПОӘК                            |                   |                            |
|Оқытушыға арналған  «Тамақ      |№ 1 басылым        |                            |
|өнімдерін зерттеу әдістері»     |«   »         2013 |                            |
|пәнінің бағдарламасы            |                   |                            |








                        ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




                      «Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері»

                       6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі»



                   ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ









































                                                               Семей


                                    2013






    Алғысөз



    1. ӘЗІРЛЕНДІ
    Әзірлеуші _________   « 28 »   тамыз  2013 ж. Б.Қ. Әсенова,  «Ет, сүт
және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының  т.ғ.к.,  профессор м.а.

    2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1.  «Ет,  сүт   және   тамақ   өнімдері   өндірісінің   технологиясы»
кафедрасының мәжілісінде
Хаттама   «28»  тамыз 2013 жыл,  № 1



    кафедра менгерушісі           ______________   Б.Қ. Әсенова


    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
мәжілісінде
    Хаттама    «12»  қыркүйек 2013 жыл,  № 1.


    Төрағасы ______________   С.С. Төлеубекова


    3. БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды
    Хаттама      «18»  қыркүйек 2013 жыл,  № 1.




    ОӘК төрағасы   _____________  Г. Искакова




    4. АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ























    Мазмұны



    |1   |Қолдану аясы                                                     |   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                           |   |
|3   |Жалпы ережелер                                                   |   |
|4   |Оқытушыларға арналған  пәннің жұмыс бағдарламасы                 |   |
|5   |МӨЖ тақырыптарының тізімі                                        |   |
|6   |Пәннің оқу-әдістемелік картасы                                   |   |
|7   |Оқу-әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы              |   |
|8   |Әдебиеттер                                                       |   |


























































1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ

      «Тамақ өнімдерін  зерттеу  әдістері»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
6М073500   –   «Тағам    қауіпсіздігі»    мамандығы    бойынша    оқытылатын
магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен,  оның  өзектілігі
мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.

2.   НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

    «Тамақ  өнімдерін  зерттеу  әдістері»  пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені
6М073500  –   «Тағам   қауіпсіздігі»    мамандығына   арналған   Мемлекеттік
стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
    «Тамақ өнімдерін зерттеу әдістері»  пәнінің оқу-әдістемелік кешені  осы
пән бойынша оқу процесін  ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және  төмендегі
құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    6М073500 – «Тағам қауіпсіздігі» мамандығы бойынша  мемлекеттік  жалпыға
бірдей  білім  стандарты  СТУ  042-РГКП-СГУ-8-2007  ҚР  Білім   және   ғылым
министрлігінің № 779 хаттама, 23.12.2005 ж. бұйрығымен бекітілген.


    3. жалпы ережелер


      3.1.Пәннің  қысқаша мазмұны


      Зерттеулер және бақылау міндеттері және түрлері; зерттеулерді дайындау
және  өткізу;  зерттеулерді  сертификаттау;   зерттеу   сапасының   жүйесі.
Механикалық ықпалға зерттеулер өткізу; сенімділіккке зерттеу:  зерттеулерді
жоспарлау,  өткізу,  өндеу,  нәтижелерді  талдау;  зерттеулерді  техникалық
қамтамасыз  ету;  зерттеу  зертханаларға   қойылатын   талаптар.    Бақылау
түрлерінің классификациясы.  Зерттеулер  классификациясы.  Бұйымдарға  және
материалдарға тигізетін сыртқы ықпалдар түрлері. Зерттеу  түрлері.  Зерттеу
технологиялық  процес  ретінде.  Зерттеулерді  анықтау.  Зерттеу  нысанасы.
Зерттеу деңгейі, зерттеу құралдары. Зерттеуді  орындаушылар.  Зерттеулердің
нормативтік-әдістемелік негізі.


3.2. Пәнді оқыту мақсаты:
      Тамақ өнімдері саласында теоретикалық білімді және  тәжірибелік  дағды
алуды қамтамасыз ету.  Тамақ  өнімдерінің  қауіпсіздігін  бақылау  саласында
іскерлікті қалыптастыру.






Курстың негізгі мақсаты:

       Зерттеулерді  дайындау  және  өткізу.   Негізгі   зерттеу   сатылары:
зерттеулерді  жоспарлау,   зерттеу   бағдарламалары,   зерттеу   жабдықтарын
аттестаттау, зерттеу әдістемелерін жасау және оларды аттестаттау,  зерттеуге
үлгілерді алу,  зерттеу,  зерттеу  мәліметтерін  өндеу,  зерттеу  нәтижелері
бойынша шешімдер қабылдау.



3.4. Пәнді оқу барысында магистрант білу керек:
-     тамақ өнімдерінің сапасын бақылауға қойылатын негізгі талаптар;
                    -    тамақ     өнімдері     қауіпсіздігін     бақылауды
                      органолептикалық   және    зертханалық    әдістерімен
                      өткізу;
                    - өнім сапасын сараптау әдістері ;
                    - тәуекелді бағалау және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
                      туралы қажет біліктілік;


3.5. Курс пререквизиттері: жоқ


3.6. Курс постреквизиттері: Тамақ өнімдерінің  сапасын  эксперттік  бағалау,
Қауіп-қатер коммуникациясы



3.7. Жұмыс оқу жоспарынан үзінді.
                                                                     1-кесте

|Курс |Семестр  |Кредит |ДС (сағ.) |МӨЖ (сағ)  |Барлығы   |Бақылау формасы  |
|     |         |       |          |           |(сағ)     |                 |
|1    |2        |3      |4         |5          |6         |7                |
|2    |3        |2      |30        |180        |210       |Емтихан          |



4 Оқытушыларға арналған пәннің жұмыс бағдарламасы


                                                                     2-кесте
|Тақырыптың атауы мен мазмұны                                          |Сағат    |
|                                                                      |саны     |
|Дәріс сағаттары                                                                 |
|1. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық негіздері   |2        |
|2. Зертханалық бақылауды ұйымдастыру                                  |2        |
|3. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері                               |2        |
|4. Зерттеудің өлшеу әдістері                                          |2        |
|5. Молекулярлы-абсорбциялы спектрометрия                              |1        |
|6. Молекулярлы-люминесцентті спектрометрия                            |1        |
|7. Магнитті резонанстың спектрометриясы.                              |1        |
|8. Рефрактометрия және поляриметрия                                   |1        |
|9. Хроматография                                                      |1        |
|10. Зерттеудің реологиялық әдісі                                      |1        |
|11. Дайын өнім мен шикізаттың сапасын бағалау кезінде физика-химиялық |1        |
|әдістерді  қолдану.                                                   |         |
|12. Шикізат сапасының көрсеткіші                                      |1        |
|13. Құрғақ заттар мен ылғалдылық                                      |1        |
|14. Судың белсенділігі                                                |1        |
|15. Ақуыздар                                                          |2        |
|16. Липидтер ( майлар)                                                |2        |
|17. Көмірсулар                                                        |2        |
|18. Дәрумендер                                                        |1        |
|19. Минералды заттар                                                  |1        |
|20. Функционалды-технологиялық қасиеттер                              |2        |
|21. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі                                    |2        |
|ЖИЫНЫ                                                                 |30       |


|5.1.Жем зауыттарына келіп түсетін  жем шикізатының сапасын бақылау.         |
|5.2.Жем шикізаттарын бақылау схемасы.                                       |
|5.3.Жемнің біркелкілігін бағалау.                                           |
|5.4.Бидай, ұн, жарма, жем өнімдерінің сапасын бағалауға қолданылатын        |
|зертханалық құрал- жабдықтар.                                               |
|5.5.Диірменнің ұнтақтау бөліміндегі машиналардың жұмысының  ұауіпсіздігін   |
|бақылау.                                                                    |
|5.6.Ұнды транспорттар мен саудаға жіберу алдындағы маркировка.              |
|5.7.Өнімдердің сапасы мен стандартизациясы.                                 |
|5.8.Нан өнімдерінің үлгілерін анализдеудің реті мен құрастырылуы.           |
|5.9.Ұн зауыттарындағы ұнтақтау партияларын құрау.                           |
|5.10.Нан өнімдерінің сандық- сапалық есебі. Нан өнімдерін сақтау кезіндегі  |
|нан массасындағы табиғи убыльді анықтау.                                    |
|5.11.Ұн, жарма, жемге қойылатын санитарлы-гигиеналық талаптар.              |
|5.12.Жем өндірісіндеі ГТО қауіпсіздігін бақылау.                            |
|5.13.Витаминдендірілген ұнның қауіпсіздігін бақылау.                        |
|5.14.Ұн және жарма ылғалдылығын анықтау әдісі.                              |
|5.15.Ұнтақ жемдер өндірісіндегі  қауіпсіздікті бақылау  схемасы.            |


5. МӨЖ хабарламалары, рефераттарының тақырыптары


      6. Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы:
           3- кесте. Пәнге арналған оқу-әдістемелік картасы


    |Дәріс тақырыптары                          |Көрнекілік құралдары,|Бақылау      |
|                                           |плакаттар,           |формасы      |
|                                           |зертханалық стенд    |             |
|1. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын       |Оқу- әдістемелік     |Ауызша сұрау |
|бағалаудың теориялық негіздері             |материалдар,         |             |
|                                           |оқулықтар, плакаттар |             |
|2. Зертханалық бақылауды ұйымдастыру       |                     |             |
|3. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері    |                     |             |
|4. Зерттеудің өлшеу әдістері               |                     |             |
|5. Молекулярлы-абсорбциялы спектрометрия   |                     |             |
|6. Молекулярлы-люминесцентті спектрометрия |                     |             |
|7. Магнитті резонанстың спектрометриясы.   |                     |             |
|8. Рефрактометрия және поляриметрия        |                     |             |
|9. Хроматография                           |                     |             |
|10. Зерттеудің реологиялық әдісі           |                     |             |
|11. Дайын өнім мен шикізаттың сапасын      |                     |             |
|бағалау кезінде физика-химиялық әдістерді  |                     |             |
|қолдану.                                   |                     |             |
|12. Шикізат сапасының көрсеткіші           |                     |             |
|13. Құрғақ заттар мен ылғалдылық           |                     |             |
|14. Судың белсенділігі                     |                     |             |
|15. Ақуыздар                               |                     |             |
|16. Липидтер ( майлар)                     |                     |             |
|17. Көмірсулар                             |                     |             |
|18. Дәрумендер                             |                     |             |
|19. Минералды заттар                       |                     |             |
|20. Функционалды-технологиялық қасиеттер   |                     |             |
|21. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі         |                     |             |







7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы:
                                                                     4-кесте
|Оқулықтар, оқу-әдістемелік |                 |Магистранттар саны|              |
|құралдар атауы             |                 |                  |Қамтамасыз ету|
|                           |Саны             |                  |пайызы        |
|                           |                 |                  |              |
|1. Крусь Г.Н., Шалыгина    |4                |4                 |100           |
|А.М., Волокитина З.В.      |                 |                  |              |
|Методы исследования молока |                 |                  |              |
|и молочных продуктов/ Под  |                 |                  |              |
|общ.редакцией              |                 |                  |              |
|А.М.Шалыгиной. – М.: Колос,|                 |                  |              |
|2002. – 368 с.             |                 |                  |              |
|2. Методические указания по|4                |4                 |100           |
|использованию              |                 |                  |              |
|экспресс-метода            |                 |                  |              |
|биологической оценки       |                 |                  |              |
|пищевых продуктов/         |                 |                  |              |
|В.С.Баранов, Г.Г.Жарикова, |                 |                  |              |
|С.В.Огнева, С.А.Федотова. –|                 |                  |              |
|М.: МИНХ им.Г.В.Плеханова, |                 |                  |              |
|2004. – 29 с.              |                 |                  |              |
|3. Современные методы      |4                |4                 |100           |
|исследования качества      |                 |                  |              |
|пищевых продуктов/         |                 |                  |              |
|И.А.Снегирева, Ю.Н.Жванко, |                 |                  |              |
|Т.Г.Родина, А.Н.Рукосуев и |                 |                  |              |
|др. – М.: Экономика, 2006. |                 |                  |              |
|– 222 с.                   |                 |                  |              |


 8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1.Негізгі әдебиеттер

 1. Крусь Г.Н., Шалыгина А.М., Волокитина З.В. Методы исследования молока  и
    молочных продуктов/ Под общ.редакцией А.М.Шалыгиной. – М.: Колос,  2000.
    – 368 с.
    8.1.2.Методические    указания    по    использованию    экспресс-метода
    биологической  оценки  пищевых  продуктов/  В.С.Баранов,   Г.Г.Жарикова,
    С.В.Огнева, С.А.Федотова. – М.: МИНХ им.Г.В.Плеханова, 2004. – 29 с.
    8.1.3.  Современные  методы  исследования  качества  пищевых  продуктов/
    И.А.Снегирева,  Ю.Н.Жванко,  Т.Г.Родина,  А.Н.Рукосуев  и  др.   –   М.:
    Экономика, 2006. – 222 с.



8.2. Қосымша әдебиеттер
    8.2.1  Методы   биохимического   исследования   растений/   А.И.Ермаков,
    В.В.Арасимович, Н.П.Ярош и др.;  Под  ред.  А.И.Ермакова.  –  3-е  изд.,
    перераб. и доп. – Л.:Агропромиздат, 2003. – 430 с.
    8.2.2. Химический состав пищевых продуктов.  Кн  2:  Справочные  таблицы
    содержания   аминокислот,   жирных   кислот,   витаминов,    макро-    и
    микроэлементов, органических кислот и углеводов/ Под ред. И.М.Скурихина.
    – 20е изд., перераб. и доп. – М.: Агропромиздат, 2007. – 360 с.
    8.2.3.Состав и свойства молока как сырья  для  молочной  промышленности:
    Справочник/ Н.Ю.Алексеева, В.П,Аристова, А.П.Патратий и  др.;  Под  ред.
    Я.И.Костина. – М.:Агропромиздат, 1996. – 236 с.
    8.2.4.Нечаев А.П. Пищевая химия. – СПб.: ГИОРД, 2001. – 592 с.
    8.2.5  Стандартизация  и  контроль  каче5ства  продукции.   Общественное
    питание:   учеб.пособие   для    вузов/    Г.Н.Ловачева,    А.И.Мглинец,
    Н.Р.Успенская. – М.:Экономика, 2002. – 239 с.

Пәндер