Файл қосу

САҒАТ ТҮРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
          СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
 | |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты         |ПОӘК                    |ПОӘК                   |
|                              |Баспа №_____            |042-18.23-1.09/02-2013 |
|                              |«___» ________________  |                       |
|“Микробиология” пәнінен       |                        |                       |
|студенттерге арналған оқу     |                        |                       |
|әдістемелік кешені            |                        |                       |












                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                           «Микробиология» пәнінен
                     5В080100 – «Агрономия» мамандығына
                                  арналған




                           СТУДЕНТТЕРГЕ  АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ











                                    Семей
                                    2013 ж



                                   Алғы сөз

   1. ҚҰРАСТЫРДЫ:
   Құрастырушылар: ___________ « ___ » ___________  2013  ж.  А.Н.Байғазанов
   в.ғ.к., профессор м.а.
                                     ___________ « ___ » ___________ 2013 ж.
   М.С.Жакиянова магистр,  «Ветеринариялық санитария» кафедрасы






   2.ТАЛҚЫЛАНДЫ:
2.1. «Ветеринариялық санитария» кафедрасының отырысында
   Хаттама  « ___ »  ___________  2013 ж. №  ____


   Кафедра меңгерушісі _____________ Е.Омарбеков




   2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро отырысында
   Хаттама  « ___ » ___________ 2013 ж. № ____


   Төрайымы   _____________________ А.Тлеубаева




    3.БЕКІТТІ:
   Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға
   ұсынылды


   Хаттама  «____»   _________________ 2013 ж. №_____


    ғаОӘК төрайымы    _____________________  Г.Искакова




   4. ЕҢГІЗІЛДІ     01.09.2010 ж баспа №2












                                   Мазмұны

   1. Жалпы жағдайлар
   2. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәнінің мазмұны
   3. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар
   4. Курстың форматы
   5. Курстың саясаты
   6. Бағаны қоюдың саясаты
   7. Әдебиеттер



































1 ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙ
1.1 Оқытушы және пән жайында жалпы мағлұматтар
Байгазанов Абдрахман Нурмухамбетович  –  в.ғ.к., доцент
Жакиянова Мейрамгуль Сайлаубаевна  – магистр,
«Ветеринариялық санитария» кафедрасы
Байланыс телефоны: 53-19-70,  № 5 оқу ғимараты, № 305, 304 аудитория
Кредит саны – 3

1.2 Пән  мазмұнына қысқаша  сипаттама
         Пәннің   мақсаты  –  жалпы   өсімдік   микробиологиясы  (сапрофитті
және   патогенді   микроорганизмдердің   түрлі   топтарын    білу   –   ауыл
шаруашылық  өсімдіктерінің  ауруларын  қоздырушылар, олардың   морфологиясы,
жүйеленуі   және   физиологиясы);  сыртқы   қоршаған   орта    факторларының
микроорганизмдердің    тіршілігіне    әсері     және     табиғаттағы     зат
айналымындағы   микроорганизмдердің   рөлі,  өсімді   жемдерді   консервілеу
және   сақтау   кезіндегі   микроорганизмдерді   қолдану;  микробты   синтез
өнімін  қолдану (ақуыз,  амин   қышқылы,  дәрумендер,  антибиотиктер,  т.б.)
бойынша  студенттерге  білім  және  практикалық  біліктілік  беру.

1.3  Пәнді оқытудың мақсаты
      Жалпы    өсімдік    микробиологиясы   (сапрофитті    және    патогенді
микроорганизмдердің    түрлі    топтарын    білу    –    ауыл     шаруашылық
өсімдіктерінің  ауруларын  қоздырушылар,  олардың   морфологиясы,  жүйеленуі
және     физиологиясы);    сыртқы      қоршаған      орта      факторларының
микроорганизмдердің    тіршілігіне    әсері     және     табиғаттағы     зат
айналымындағы   микроорганизмдердің   рөлі,  өсімді   жемдерді   консервілеу
және   сақтау   кезіндегі   микроорганизмдерді   қолдану;  микробты   синтез
өнімін  қолдану (ақуыз,  амин   қышқылы,  дәрумендер,  антибиотиктер,  т.б.)
бойынша  студенттерге  білім  және  практикалық  біліктілік  беру.


1.4 Пәнді  зерделеудің  негізгі  міндеттері
      Студенттің  микроорганизм   түрлерін   анықтауға   мүмкіндік   беретін
микробиологиялық    зерттеулердің    қазіргі    заманғы    әдістерін    және
микроорганизмдердің  пайдалы  қасиетттерін  өндірістің  түрлі   аумақтарында
 қолдануы  білуі  керек.


1.5 Оқудың нәтижесінде
-  микроорганизмдердің   функцияларын   және   олардың   табиғаттағы   рөлін
білуі;
-  микроорганизмдердің    тұрақсыз    элементтерін    анықтауға    мүмкіндік
беретін; тинкториальды   қасиеттерімен   анықталатын   препаратты   дайындау
және  бояу  әдістемесімен;  микроорганизмдердің   таза   өсінділерін   бөліп
алу  және  олардың  биохимиялық  қасиеттерін  қолдануды   және   пайдалануды
білуі;
- микроорганизм  идентификациясының  ерекшеліктерін  меңгеруі;
-  жем   дайындауда,  жеміс   және   көкөністі   консервілеуде    білімдерін
қолдана  білуі;
-   микроб   жасушасында   болып    жататын    физиологиялық    факторлардың
маңызын  түсінуі;
-    инфекция     және     иммунитет,    биотехнологиялық      процестердегі
микроорганизмдер  рөлі  және  ауыл  шаруашылық  өсімдіктерінің   инфекциялық
 аурулары  жайлы  түсінік  қалыптастыруы;
- микроорганизмдердің   морфологиясы   және   биологиясы,  болашақ   маманға
ауыл  шаруашылық  өнімдерінің  және  жемнің   сапасын   арттыру   мақсатымен
микробиологиялық  процестерді  бағытты  түрде  реттеуге  мүмкіндік   беретін
 топырақты  және  санитарлы  микробиологияның  негізі  жайлы  білім  алуы.

1.6 Курстың пререквизиттері:
1.6.1 Биология
1.6.2 Бейораганикалық және аналитикалық химия

1.7. Курстың  постреквизиттері:
1.7.1 Өсімдіктану
1.7.2 Өсімдік өнімдерді өндіру және сақтау технологиясы


         2  САҒАТ  ТҮРІНЕ  БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ


                                                                     1 кесте
|№  |Тақырып  атаулары  |Сағат саны                       |Әдебиет         |
|   |                   |ДС   |ЗС   |ТС    |СОӨЖ    |СӨЖ    |                |
|1  |2                  |3    |4    |5     |6       |7      |8               |
|1  |Микробиология пәні |1    |1    |1     |2       |2      |1.3-12 б.       |
|   |және мақсаты       |     |     |      |        |       |2. 7-13 б.      |
|   |                   |     |     |      |        |       |4. 3-16 б.      |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 4-7 б.       |
|2  |Микроорганизмдер   |1    |1    |1     |2       |2      |1. 3-31,32-53 б.|
|   |систематикасы      |     |     |      |        |       |4. 32-53 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 7-8, 13-25 б.|
|3  |Микроскопиялық     |1    |1    |1     |2       |2      |1. 27-30 б.     |
|   |саңырауқұлақтар    |     |     |      |        |       |2. 36-58 б.     |
|   |және оның          |     |     |      |        |       |                |
|   |классификациясы    |     |     |      |        |       |                |
|4  |Микроорганизм      |1    |1    |1     |2       |2      |1. 39-54 б.     |
|   |физиологиясы       |     |     |      |        |       |2. 59-99 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 42-49 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |6. 59-97 б.     |
|5  |Микроорганизм      |1    |1    |1     |2       |2      |7. 207-214 б.   |
|   |физиологиясы       |     |     |      |        |       |                |
|6  |Микроорганизм      |1    |1    |1     |2       |2      |1. 94-104 б.    |
|   |экологиясы         |     |     |      |        |       |2. 125-139 б.   |
|   |                   |     |     |      |        |       |4. 65-76 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 26-41 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |6. 125-135 б.   |
|7  |Микроорганизм      |1    |1    |1     |2       |2      |1. 56-64 б.     |
|   |генетикасы         |     |     |      |        |       |4. 76-88 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 73-77 б.     |
|8  |Микроорганизм және |1    |1    |1     |2       |2      |4. 307-319 б.   |
|   |қоршаған орта      |     |     |      |        |       |7. 275-288 б.   |
|9  |Микрорганизм мен   |1    |1    |1     |2       |2      |1. 68-78 б.     |
|   |өсімдік арасындағы |     |     |      |        |       |4. 129-131 б.,  |
|   |өзара қарым-қатынас|     |     |      |        |       |155-169 б.,     |
|   |                   |     |     |      |        |       |193-203 б.      |
|   |                   |     |     |      |        |       |2. 175-191 б.   |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 65-73 б.     |
|10 |Көмірқышқыл , азот |1    |1    |1     |2       |2      |1.104-117 б.    |
|   |және басқа         |     |     |      |        |       |2. 139-146 б.   |
|   |элементтің         |     |     |      |        |       |5.83-96 б.      |
|   |микрооганизм       |     |     |      |        |       |6. 139 б.       |
|   |өзгерісінен бірігуі|     |     |      |        |       |                |
|11 |Инфекция негізі    |1    |1    |1     |2       |2      |1.118-139 б.    |
|   |                   |     |     |      |        |       |2. 146-156 б.   |
|   |                   |     |     |      |        |       |6.139-146 б.    |
|12 |Иммунитет негізі   |1    |1    |1     |2       |2      |1. 54-55 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |2. 174-175 б.   |
|   |                   |     |     |      |        |       |3. 54-63 б.     |
|   |                   |     |     |      |        |       |4. 203-225 б.   |
|   |                   |     |     |      |        |       |5. 49 б.        |
|   |                   |     |     |      |        |       |7. 183-194 б.   |
|13 |Топырақ            |1    |1    |1     |2       |2      |                |
|   |микробиологиясы    |     |     |      |        |       |                |
|14 |Топырақ            |1    |1    |1     |2       |2      |                |
|   |микробиологиясы    |     |     |      |        |       |                |
|15 |Дәрістерді шолу    |1    |1    |1     |2       |2      |                |
|   |Қорытынды          |15   |15   |15    |30      |30     |                |

      Себепсіз дәрістерді босатқан жағдайда студент реферат жазып тапсырады
немес  сол  өткен  тақырып  бойынша  плакат  дайындайды.  Ал   зертханалық
сабақтарды  босатқан  жағдайда  дәптерлеріне  конспект  жазады  да  ауызша
қорғайды немес жазбаша түрде бақылау сұрақтары алынады.

      3 ПӘНДІ ОҚУ ЖӨНІНДЕ ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСКАУЛАР


      Сабаққа дайындалуда алдын  ала  ұсынылған  әдебиеттермен,  әдістемелік
нұсқаулармен  таныс  болу  керек.  Сабақтың  мазмұнына,  мақсатына,  негізгі
сұрақтарына  назар  аударыңыз.  Оқу  кезінде  бағдарламада  берілген  барлық
сұрақтар бойынша жұмыс дәптеріне конспект жасалуы керек.
      Іс-тәжірибелік сабақтарда берілген тапсырманы  талдау  диалог  түрінде
өтеді.   Іс-тәжірибелік  сабақ  екі  критерий  бойынша  бағаланады:  сабаққа
қатысу және тақырыпты талдаудағы белсенділік көрсету.
      Сабаққа қатысу әр сабақ үшін 1 балл,  талдауға  қатысу  3  балл  болып
есептеледі (1-балл-қанағаттанарлық, 2-балл-жақсы,  3-балл-  өте  жақсы)  АБЖ
бойынша жасалған жұмысқа байланысты жұмыс дәптерінде жазылады.  АБЖ  барлығы
– 30. Әрбір АБЖ үшбалдық жүйе  бойынша есептеледі  (1  балл-қанағаттанарлық,
2 балл-жақсы, 3  балл-  өте  жақсы).  Күнделікті  үйге  берілген  тапсырманы
тиянақты орындау,  сабақ  кезінде  тақырыпты  талдауға  белсене  араласу   -
сіздің емтиханды жақсы тапсыруыңыздың кепілі екендігін ұмытпаңыз.
      Аудиториялық СОӨЖ  сабақ кезінде аудиториялық бақылау  жұмысы  ретінде
(АКР-АБЖ) өтеді. Қолдарыңыздағы СОӨЖ  жоспары  бойынша  істелінген  жұмыстар
дәптерде болуы тиіс. Ағымдағы семестрде 15 АБЖ. Әрбір  АБЖ  үш  балдық  жүйе
бойынша есептелінеді  (1балл-қанағаттанарлық,  2  балл-жақсы,  3  балл-  өте
жақсы).
      Аудиториядан  тыс  СОӨЖ-ді  студент  сабақтан  бос  уақытында  дәріске
дайындалып жеке  дәптерге жазып және  дәріс  кезінде  сұрақтарды  талқылауға
қатысып тиісті бағасын алады.
      СӨЖ  жеке  дәптер  арнау  керек.  Жоспарда  көрсетілген  тақырыптардың
сұрақтарына, ұсынылған  әдебиеттерді  пайдалана  отырып,  нақты  жауап  жазу
керек.  Ағымдағы семестрде 15  СӨЖ.


      4 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ
      Бір  дәріс  және  зертханалық  сабаққа  қатынасу  бір   балл   бойынша
бағаланады.
      Дәріске дайындық (ОСӨЖ аудиториядан тыс) екі балл бойынша бағаланады.
      Зертханалық сабаққа дайындық үш балл бойынша бағаланады.
      СӨЖ, конспект жауабымен - үш балл, жауапсыз - бір  балл.  ӨЖГ-  (өздік
жұмыс кестесі)-уақытында тапсырса - бір балл,  уақытында  тапсырмаса-  минус
бір (-1) балл.
        Жіберілген  дәрістер  реферат  және  тақырып  бойынша  плакат  жасау
түрінде қайта  тапсыру  жүргізіледі.  Зертханалық  сабақта  тақырып  бойынша
конспект және ауызша немесе жазбаша   жауап  бақылау  жұмысының  сұрақтарына
жасалынуы қажет.



     5. КУРСТЫҢ  САЯСАТЫ


          Сабаққа  қатысуы:  дәріс,  зертханалық  сабақтарға  қатысуы  қатаң
түрде. Егер  қатыспаған  жағдайда  студент   игермеген  материалына  жауапты
болады.
         Тәртібі: сабақ уақытында сабақты бұзып тәртіпсіздік болса онда  оны
оқытушы    аудиториядан   шығарып   жіберуге   және   барлық    курс    бойы
«қанағаттанарлықсыз»деген баға қоюына болады.
         Бақылау жұмыстары (СӨЖ): уақытында  өткізілуі  тиіс.  Егер  кешіксе
автоматты түрде бағасы төмендетіледі.
          Аралық  аттестация:  дәріске  және  зертханалық  сабаққа  қатысуы,
дәріске және зертханалық сабаққа дайындық,  аудиториялық  бақылау  жұмысының
орындалуы, уақытында СӨЖ-ң орындалуы, өздік  жұмсының  жоспарының  орындалуы
бойынша қорытындылайды.
        Көшіру және плагиант: әрбір көшіру  немесе  плагиат  (дайын  жауапты
көшіру және басқа  студенттің  жауабын  пайдалану)  аудиториядан  шығарылады
немес «қанағаттанарлықсыз» бағасымен бағаланады.
        Сабақ уақытында ұялы телефондары өшірулі болу керек.
         Емтихан:  барлық  студенттерден  емтихан  билеттік  (тесттік)  жүйе
бойынша алынады.



          6 БАҒАНЫ ҚОЮ САЯСАТЫ
                                                                     2 кесте
|Апта |Бақылау түрі                            |Барлық балл  |Ескертулер  |
|1    |2                                       |3            |4           |
|1    |1-7-ші апталарда барлық сабақтарға      |30           |            |
|     |қатысу                                  |             |            |
|2    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |15           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-15 б.            |             |            |
|3    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |15           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-15 б.            |             |            |
|4    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |95           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-25 б. СОӨЖ-35 б. |             |            |
|     |Студенттердің СӨЖ – 35 б.               |             |            |
|5    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |15           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-15б.             |             |            |
|6    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |15           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-15б.             |             |            |
|7    |Аралық бақылау. СОӨЖ-15 б. Студенттердің|90           |            |
|     |СӨЖ – 40 б.                             |             |            |
|1-7 апталар бойынша қортынды                  |300          |            |
|8    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |10           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау – 10 б.          |             |            |
|9    |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |10           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау – 10 б.          |             |            |
|10   |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |15           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-15 б.            |             |            |
|11   |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |60           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау – 10 б. СОӨЖ-15  |             |            |
|     |б. Студенттердің СӨЖ – 35 б.            |             |            |
|12   |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |10           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-10 б.            |             |            |
|13   |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |15           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау – 15 б.          |             |            |
|14   |Тәжірибелік сабақтар бойынша білімдерін |60           |            |
|     |тексеру – ауызша сұрау-5 б. СОӨЖ-15 б.  |             |            |
|     |Студенттердің СӨЖ – 40 б.               |             |            |
|15   |Аралық бақылау                          |90           |            |
|8-15 апталар бойынша қортынды                 |300          |            |
|Емтихан бойынша баллдар                       |400          |            |
|Академиялық аралық бойынша баллдар            |1000         |            |



7 ӘДЕБИЕТТЕР
Негізгі:
    1. Б.Т.Толыспаев, К.Б.Бияшев, Р.Ж.Мықтыбаев «Ветеринариялық  санитарлық
       микробиология». Алматы – 2008
    2. Кіркімбаева Ж.С. Жекеше микробиология. Алматы, 2010 – 178 бет
          3. М.Радчук. «Ветеринариялық және  иммунологиялық  микробиология».
             Мәскеу,01991 ж. 383 б.
          4. А.С.Лабинская. «Микробиологиялық зерттеу әдістері  техникасымен
             микробиология». Мәскеу, 1968 ж., 467 б.
          5.   Е.Н.Мишустин,    В.Т.Емцев.    Микробиология.    –    «Колос»
             баспасы,1978ж., 368 б.
          6. П.А.Емельяненко. «Ветеринарлық микробиология». «Колос» баспасы,
             1982ж.,  304 б.
          7.     А.Я.Панкратова.    «Азық-түлік    өндірісінің    техникалық
             микробиологиясы». Мәскеу, 1968ж. 744 б.
   8. О.Д.Сидоренко, Е.Г.Борисенко, А.А.Ванькова, Л.И.Войно.  Микробиология:
      Агротехнологтарға арналған оқу құралы.-М.:ИНФА-М,2005.-287 б.
   9.   Т.П.Трушина.   Жалпы   тамақтану   үшін   микробиология,   тамақтану
      физиологиясы және санитарияның негізі.-Ростов-на-Дону: «Феникс»,2000.-
      384 б
  10.   А.Ю.Жвирблянская,    О.А.Бакушинская.    Азық-түлік    өндірісіндегі
      микробиология.-М.,1975ж.-196-209 б.
  11.  С.В.Нецепляев.  Жаратылысы   жануар   болатын   азық-түлік   өндірісі
      микробиологиясының зертханалық практикумы. – М.,1990 ж.
  12.   С.С.Гительсон,  Т.С.Костенко,   Е.И.Скаршевская.  Ветеринарлы   және
      иммунологиялық микробиология бойынша практикум. – М.,1989 ж.-272 б.
  13.  Т.Н.Блейм. Микробиология бойынша тест  жинағы. Оқу  нұсқаулықтары.  –
      Семей: Шәкәрім ат. СМУ,2005 ж. – 112 б.

Қосымша

7.1.14  Ауыл  шаруашылығындағы   микроорганизмдер.   II   Вузаралық   ғылыми
конференция еңбектері. Мәскеу университетінің баспасы. – 1970 ж.403 б.
7.1.15  Н.А.Красников.  «Топырақ  микроорганизмдері  және  жоғары   сатыдағы
өсімдіктер». Баспа, КСРО Ғылым Академиясы. Мәскеу,1958 ж.
  16. уыл шаруашылық жануарларының инфекциялық және  протозойлық  аурулардың
      диагностикасы (Альбом). –М.,1968. / 196 б.
  17.  Н.Р.Ассонов. Микробиология. – М.1989. – 351 .б.
  18.  В.Бетина. Микробтар әлеміне саяхат. – М.,1976.-272 б.
  19.  Я.Е.Коляков. Ветеринарлы иммунология. М.:Агропроибаспа. – 1986 ж.
  20.  В.Д.Тимаков және т.б. Микробиология. М.:Медицина. – 1983 ж.
  21.  Т.С.Сайдулдин. Серология негіздері. – Алматы:Ғалым, 1992. – 272 б.
  22.     Б.Н.Хмелевский    және    т.б.    Жануарлардың    микотоксикозының
      профилактикасы. –  М.: Агропромбаспа,1985.-271 б.
  23.  Р.В.Петров. Иммунология. – М.:Медицина, 1987 ж.
  24.  М.В.Гусев,  Л.А.Минеева.  Микробиология.   –  Мәскеу  университетінің
      баспасы,1978. – 384 б.
  25.  К.Д.Пяткин, Ю.С.Кривошеин. Микробиология. – М.,1980 ж. – 512 б.
  26.  В.Д.Тимаков, В.С.Левашев, Л.Б.Борисов. М., 1983. – 512 б.

Пәндер