Файл қосу
Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжат |ОӘК | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.16/01 -| | | |2013 | | | | | |ПОӘК | | | |«Тамақ өндірісі |№1 басылым | | |салаларындағы прогрессивті |«___»________2013 ж | | |техника және технология» | | | |пәннің оқытушыға арналған | | | |оқу жұмыс бағдарламасы | | | «Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6M072700– «Азық - түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығына ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының т.ғ.к профессор м.а Әсенова Бақытгүл Қажкенқызы _________28 тамыз 2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама 28 тамыз 2013ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама 12 қыркүйек 2013ж. Төрайымы ______________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж. ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ |Мазмұны | | | |1 Қолданылу аясы | |2 Нормативтік сілтемелер | |3 Жалпы ережелер | |4 Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны | |5 Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі | |6 Пән бойынша оқу-әдістемелік карта | |7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы | |8 Әдебиеттер | | | | | | | | | 1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6M072700 – «Азық - түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 6М072700 – «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 3.08.354.-2006, ҚР Білім және ғылым министрлігінің №779 хаттама, 26.12.2008 ж. бұйрығымен бекітілген. Пәннің элективті каталогы Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің технологиялық институтында 10.10.20012 ж., хаттама №1 бекітілді. 3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны: «Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология » курсы бір-бірімен тығыз байланысты төрт түрден тұрады: дәріс, зертханалық жұмыстар, аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін студенттің өзіндік жұмысы (МOӨЖ) және магистранттың өзіндік жұмысы (МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып табылады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді; пәнге қатысты материалдарды оқу- әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ және МOӨЖ түрінде өңделеді және оқытушының қадағалауында болады. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық, биохимиялық,молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистранттар білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқу нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорындарында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі. «Тамақ өндірісі салаларындағы прогрессивті техника және технология» курсы бір-бірімен тығыз байланысты төрт түрден тұрады: дәріс, зертханалық жұмыстар, аудиторияда оқытушының бақылауымен жүретін өзіндік жұмыстар (МӨЖО) және магистранттың өздік жұмысы (МӨЖ). Дәріс сабағы ең маңызды түрі болып саналады, яғни пәннің маңызды және күрделі бөлімдерін меңгереді, ал зертханалық жұмыс бөлігі зерттеулерді және алынған нәтижелерді әдістемелік нұсқаулармен жасауды үйретеді. Пәнге қатысты материалдарды оқу-әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып МӨЖ және МӨЖО түрінде өңделеді және оқытушының қадағалауында болады. 5. Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді |Курс|Семестр |Несие | | | |саны | |1 |2 |3 | | |Дәрістік сабақтар | | |1 | Кіріспе. Техника түрлері. Техника түсінігі |2 | |2 |Техникалық объект түсінігі |3 | |3 |Тарихи ректоспективадағы техника |2 | |4 |Техника типологиясы |2 | |5 |Техника шекаралары |2 | |6 |Техниканың әлеуметтік функциялары . |2 | |7 |Табиғат және техника |2 | |8 |Қазіргі техниканың даму тенденциялары |2 | |9 |Технология түрлері. |1 | |10 |Практикалық технология |2 | |11 |Технология динамикалылығы |2 | |12 |Технология нақтылығы |2 | |13 |Технология логикалылығы |2 | |14 |Технологияның материалдық негізделуі |2 | |15 |Ғылыми технология. Теориялық технология |2 | | Барлығы |30 | кесте - 2 | |Зертханалық сабақтар | |1 |2 |3 | |1 |Техника, техникалық объект түсінігі |2 | |2 |Техника типологиясы, техника шекаралары |2 | |3 |Технология түрлері. Практикалық технология. |2 | |3 |Технология динамикалылығы.Технология нақтылығы. | | |4 |Технологияның материалдық негізделуі.Технология |2 | |5 |логикалылығы | | |6 |Ғылыми технология.Теориялық технология |2 | |7 |Технология статусы.Технология метаморфоздары, |2 | | |технологияның басқа ғылымдармен байланысы | | |8 |Техника мен технология байланысының |2 | | |диалектикасы.қазіргі технологиялар | | |9 |Коллоквиум |1 | |Барлығы |15 | 5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ ТАҚЫРЫПТАРЫ 5.1 Техника эволюциясы 5.2 Техника даму стадиялары 5.3 Адамзат пен техника арасындағы заманауи байланыс. 5.4 Ойлаудың ғылыми стильдері қалай ажыратылады 5.5 Машина өндірісі дамыған жағдайдағы инженерлік әрекет. 5.6 Ғылыми-техникалық білімнің қалыптасуының теориялық- әдістемелік ерекшеліктері 5.7 Техниканы теориялық кешенді зерттеу 5.8 Ғылыми-техникалық пәндердегі классикалық теориялық зерттеудің айырмашылықтары 5.9 Инженериядағы кризис және жаңа пікірлер 5.10 Сана- адамзаттың құрастыру тәжірибесі және ғылым ретінде 5.11 Жобалаудың қалыптасуы және ерекшелігі 5.12 Технология метаморфоздары, технологияның басқа ғылымдармен байланысы 5.13 Техника мен технология байланысының диалектикасы 5.14 қазіргі технологиялар жетістіктері 5.15 Ғылыми технологияның даму кезеңдері 6 Пән бойынша оқу-әдістемелік картасы кесте -3 | |Көрнекі |Өздігінен |Бақылау | |Тақырыбы |лік |дайындалуға |түрі | | |құралдар |арналған | | | | |сұрақтар | | |Дәрістер |Зертханалық | | | | | |жұмыстар | | | | |1 |2 |4 |5 |6 | |Кіріспе.Техника |Техника, |Плакат |Техника |Жұмысты | |түрлері.Техника |техникалық |тар, |түсінігі |қорғау | |түсінігі |объект |кестелер, | | | | |түсінігі |слайдтар | | | |Техникалық объект | |Плакат |Тарихи |Жұмысты | |түсінігі | |тар, |ректоспективада|қорғау | | | |кестелер, |ғы техника | | | | |слайдтар | | | |Тарихи | |Плакат |Техника |Жұмысты | |ректоспективадағы | |тар, |типологиясы |қорғау | |техника | |кестелер, | | | | | |слайдтар | | | |Техника типологиясы |Техника |Плакат |Техника |Жұмысты | | |типологиясы |тар, |шекаралары |қорғау | | |Техника |кестелер, | | | | |шекаралары |слайдтар | | | |Техника шекаралары | |Плакат | |Жұмысты | | | |тар, | |қорғау | | | |кестелер, | | | | | |слайдтар | | | |Техниканың әлеуметтік| |Плакат | |Жұмысты | |функциялары.Табиғат | |тар, | |қорғау | |және техника | |кестелер, | | | | | |слайдтар | | | |Қазіргі техниканың | |Плакат | |Жұмысты | |даму тенденциялары | |тар, | |қорғау | | | |кестелер, | | | | | |слайдтар | | | |Технология түрлері | |Плакат |Технология |Жұмысты | | | |тар, |түрлері |қорғау | | | |кестелер, |Практикалық | | | | |слайдтар |технология. | | | | | |Технология | | | | | |динамикалылығы | | | | | |Технология | | | | | |нақтылығы | | |Практикалық |Технология |Плакат |Технология |Жұмысты | |технология. |түрлері |тар, |ның материалдық|қорғау | |Технология |Практика |кестелер, |негізделуі | | |динамикалылығы |лық |слайдтар |Технология | | | |технология. | |логикалылығы | | | |Технология | | | | | |динамикалылығ| | | | | |ы. Технология| | | | | |нақтылығы | | | | |Технология нақтылығы | |Плакат |Ғылыми және |Жұмысты | | | |тар, |теориялық |қорғау | | | |кестелер, |технология | | | | |слайдтар | | | |Технологияның |Технология |Плакат |Технология |Жұмысты | |материалдық |ның |тар, |статусы, |қорғау | |негізделуі Технология|материалдық |кестелер, |метаморфоза | | |логикалылығы |негізделуі. |слайдтар |технология | | | |Технология | |лары, | | | |логикалы | |технологиялар | | | |лығы | |дың басқа | | | | | |ғылымдармен | | | | | |байланысы | | |Ғылыми технология. |Ғылыми |Плакат |Техника мен |Жұмысты | |Теориялық технология |технология. |тар, |технологияның |қорғау | | |Теориялық |кестелер, |өзара байланысы| | | |технология |слайдтар |ның | | | | | |диалектикасы.Қа| | | | | |зіргі | | | | | |технология | | |Технология статусы, |Технология |Плакат |Зерттеудің |Жұмысты | |метаморфоза |статусы, |тар, |арнайы әдістері|қорғау | |технологиялары, |метаморфоза |кестелер, | | | |технологиялар дың |технологиялар|слайдтар | | | |басқа ғылымдармен |ы, | | | | |байланысы |технологиялар| | | | | |дың басқа | | | | | |ғылымдармен | | | | | |байланысы | | | | |Техника мен |Техника мен |Плакат | | | |технологияның өзара |технологияның|тар, | | | |байланысының |өзара |кестелер, | | | |диалектикасы.Қазіргі |байланысының |слайдтар | | | |технология и. |диалектика | | | | | |сы.Қазіргі | | | | | |технология | | | | |Ақпараттық |Коллоквиум |Плакат | | | |технология. | |тар, | | | |Технология | |кестелер, | | | |жетістіктері және | |слайдтар | | | |оның болашағы | | | | | 7 ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗДАНДЫРЫЛУ КАРТАСЫ Оқу әдістемелік әдебиетпен қамтамасыздандырылу картасы кесте - 4 |Оқу әдістемелік оқулықтардың |Экземпляр саны|Магистрант |Қамтамасыз| |атаулары | |тар саны |дандырылу | | | | |пайызы | |1 |2 |3 |4 | |Бондаренко А.Д. Современная |1 |4 |100 | |технология: теория и практика. – | | | | |Киев, 1985 | | | | |Методологические проблемы |1 |4 |100 | |создания новой техники и | | | | |технологии. – | | | | |Новосибирск, 1989 | | | | |Горохов В.Г., Симоненко О.Д. |1 |4 |100 | |Социальные и методологические | | | | |проблемы новой техники и | | | | |технологии // Вопросы философии. – | | | | |1988. - №1 | | | | 8 ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиеттер: 8.1.1 Б.Қ. Әсенова. Ғ.Т.Түменова, А.Н.Нұрғазезова, Л.С.Бакирова. - Шұжық және консерві өндірісі: Оқу құралы/ Семей: Шәкәрім ат. Семей мемлекеттік университеті, 2012 – 108 б. 8.1.2 М.Б.Ребезов, Е.П. Мирошникова, О.В.Богатова и др. – Физико- химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие/-Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.- Ч.2. – 133 с. 8.1.3 Б.Қ.Әсенова, С.Қ.Қасымов / Ет және ет өнімдерінің технологиясы: Оқу құралы. – Семей: Семей қаласының Шәкәрім атындағы МУ, 2013 ж. – 142 бет. 8.1.4 Асенова Б.К., Ребезов М.Б., Амирханов К.Ж., Нұрғазезова А.Н., Бакирова Л.С., /Ет өнімдерін өндірудің физика-химиялық және биохимиялық негіздері: Оқу құралы/ - Алматы, 2013. 130 б. 8.1.5 М.Б.Ребезов, Е.П. Мирошникова, Н.Н. Максимюк и др. – Технохимический контроль и управление качеством производства мяса и мясопродуктов: -Челябинск: Издательский центр ЮУрГУ, 2011.- Ч.2. – 107 с. 8.1.6 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына арналған орысша-қазақша сөздік. – Алматы: АТУ баспасы. 2004. – 304 б. 8.1.7 Смолякова В., Российский рынок мяса птицы: проблемы, тенденции, перспективы // Мясной ряд. – 2002. – № 2. – С. 26-29. 8.1.8 Назаренко Ю. Нам эти задачи по силам // Газета Рудный Алтай: опубл. 20.11.2009. – № 184-185 (18803). 8.1.9 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н., Максимова Е. А. Современное состояние птицеперерабатывающей промышленности в Казахстане // Вестник Евразийского инновационного университета. – Павлодар, 2010.– №1.– Б. 90- 93. 8.1.10 Какимов А.К., Тулеуов Е.Т., Кудеринова Н.А/ Монография. Переработка мясокостного сырья на пищевых цели.- Семипалатинск, Тенгри, 2006- 130 с.: Ил. 30: 8.2 Қосымша әдебиеттер: 8.2.1 Смирнов В. Куры. Утки. Гуси. – М.: Рипол Классик, 2001. – 381 с. 8.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А., Ашанин А.И., Федосова Л.Н., Егеубаева Г.С. Методические рекомендации по составлению сбалансированных рационов кормления сельскохозяйственной птицы. – Алматы: «Нур-Принт», 2007. – 40 с. 8.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы бройлер балапанының морфологиялық құрамы // Экономиканың жаһандануы жағдайында азық-түлік өнімдерін өндірудің өзекті мәселелері: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Семей: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті. – 2009. – Б. 81-82. 8.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки птицы для расширения ассортимента мясных продуктов, биологически активных препаратов и кормопродуктов // Междунар. науч.-практ. конф. – М.: ГУ ВНИИПП, 2006. – 280 с. 8.2.5 Бессарабов Б.Ф., Бондарев Э.И., Столяр Т.А. Птицеводство и технология производства яиц и мяса птиц. – М.: Издательство «Лань», 2005 - 352 с. 8.2.6 Антипова Л.В., Жеребцов Н. А. Биохимия мяса и мясных продуктов: Учебное пособие. – Воронеж: Из-во ВГУ, 1991. – 184 с. 8.2.7 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы бройлер балапанының химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары // Азық-түлік тағамдары және халықтық тұтыну тауарлары қауіпсіздігі мен сапасы: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Алматы: Алматы технологиялық университеті. – 2009. – Б. 201-204. 8.2.8 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава мяса птицы // Аналитический обзор. – Усть-Каменогорск, 2009 – 42 с. 8.2.9 Рогов И.А., Забашта А.Г., Казюлин Г.П. Общая технология мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2000. – 368 с. 8.2.10 Нұрымхан Г.Н. Бройлер-балапаны етінің химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы // Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы. – Семей, 2010. – №1. – Б. 34-38.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz